Tepe tandenborstels – test & vergelijking

Een overzicht van alle huidige tandenborstels van Tepe. Een uitgebreide vergelijking met insider tips, alternatieven & nuttige info.

 

Waarschijnlijk kennen maar weinigen van ons de tandenborstels van Tepe.

Vergeleken met fabrikanten als Elmex, Meridol of Doktor Best zijn de modellen van Tepe momenteel nog echte insider tips.

  • Dit zijn voornamelijk interdentale borstels en tandenborstels speciaal voor implantaten, bruggen en kronen

.

 • Maar ook gewone tandenborstels en tandenborstels voor kinderen sieren het assortiment.

Of een aankoop de moeite waard is en wat deze tandenborstels anders doen dan de rest van de fabrikanten, leg ik u graag uit in het volgende testrapport.

Ik begin met een uitgebreide vergelijking van alle beschikbare handtandenborstels van Tepe, daarna introduceer ik de huidige interdentale borstels & variant voor implantaten.

 

Voordat we beginnen, een snelle herinnering:

 • Normale handtandenborstels reinigen bijna net zo goed als elektrische tandenborstels – maar alleen als ze met de juiste techniek poetsen.
 • Voor velen van ons is dit helaas niet het geval – dan kan een elektrisch apparaat best nuttig zijn & veel werk uit handen nemen.

Op lange termijn bespaart u zich ook dure behandelingen bij de tandarts & voorkom pijnlijke ziekten.

tepe zahnbürsten
Elektrische Varianten sind normalen Handzahnbürsten wie den Modellen von Tepe nicht immer überlegen – doch in einigen Fällen putzen sie besser.

Als je al problemen met je tanden hebt, is mijn advies om voor een elektrische tandenborstel te gaan, zoals de Philips Sonicare DiamondClean of de Oral-B 6000 – het is het waard!

Als je echter al geen klachten hebt met een conventionele handtandenborstel, kun je mijn review van de modellen van Tepe hier vinden.

TePe Supreme – de allround handtandenborstel

.
De TePe Supreme is een eenvoudige plastic handtandenborstel met een smalle borstelkop en meerlaagse borstelharen.

Aanbeveling

.

TePe Supreme Zahnbürste (5er Pack)

TePe Supreme Tandenborstel.

Als u op zoek bent naar een all-round geweldige handtandenborstel, dan is de Tepe Supreme een uitstekende keuze. De borstelharen reinigen zacht maar grondig & de smalle borstelkop bereikt met gemak alle zones.

Bekijk prijs

In het 5-pack komt het in verschillende kleuren, maar deze zijn niet vrij te kiezen. Het kan ook gebeuren dat u één kleur meer dan eens in de levering krijgt.

Dus als u voor het hele gezin bestelt en voor elk lid daar een andere kleur wilt gebruiken, moet u daar rekening mee houden en eventueel een grotere verpakking bestellen.

 • Het bijzondere van deze handtandenborstel ten opzichte van andere aanbieders zijn de borstelharen, die conisch gerangschikt zijn.
 • Ze zijn op verschillende hoogtes aangebracht om zich aan te passen aan het tandprofiel zonder dat je te hard hoeft te drukken.

Hierdoor kunnen de langere borstelharen goed tussen de tanden en rond het tandvlees poetsen, terwijl de kortere borstelharen de rest voor hun rekening nemen.

Dit is hoe het borstelresultaat eruit ziet

.
De haren zijn erg zacht, waardoor ik eerst de indruk had dat ik niet hard genoeg drukte. Ze reinigen de tanden echter merkbaar, en de zachtheid van de borstelharen masseert het tandvlees heel aangenaam en voorkomt bloedend tandvlees.

tepe zahnbürsten härte
Wählen Sie besser weiche Borsten, die das Zahnfleisch schonen.

Als je een fan bent van hardere borstelharen, biedt TePe ook andere sterktes aan.

Bovendien zijn de borstelharen afgerond – vooral bij goedkopere producten vind je vaak borstelharen die niet speciaal zijn afgerond en daardoor het tandvlees en glazuur onnodig kunnen belasten en verwonden.

 • De borstelkop is vrij smal, dus hij voelt niet onaangenaam groot of irriterend in de mond en ik kan ook de kiezen comfortabel poetsen zonder het kokhalsgevoel te krijgen.
 • Ik heb 2 verstandskiezen die volgens de tandarts mogen blijven. Dit betekent echter dat ze nu ook tandverzorging nodig hebben en omdat ze achter de kiezen zitten, zijn ze relatief moeilijk te bereiken.

Maar zoals reeds vermeld, waren de tanden gemakkelijk te bereiken en te schrobben met de TePe Supreme.

Samenvatting over de Tepe Supreme

Als u op zoek bent naar een goede handtandenborstel die ook zacht is voor gevoelig tandvlees, dan is de TePe Supreme duidelijk een aanrader.

TePe Select Compact – bereikt gemakkelijk alle plekjes

.
De TePe Select Compact is een handtandenborstel met een extra kleine borstelkop (ongeveer 2 cm lang, minder dan 1 cm breed) en een zeer smal handvat, die ook voor volwassenen bedoeld is, maar vooral voor kinderen een goed formaat heeft.

Aanbeveling

.

TePe Select Compact x-soft Zahnbürste, 12er Pack (12x 1 Stück)

TePe Select Compacte Tandenborstel.

De TePe Select Compact handtandenborstel is nog smaller dan de Supreme versie – waardoor hij nog makkelijker bij plekken als de achterste kiezen komt.

Bekijk prijs

Nogmaals, de kleuren zijn niet vrij te kiezen als u het 5-pak bestelt – dus als u veel waarde hecht aan de kleur van uw keuze, kunt u hier teleurgesteld worden.

  • Het uiterlijk van een tandenborstel moet echter een tamelijk ondergeschikte rol spelen, althans voor volwassenen

.

 • De TePe Select Compact (nogmaals, de extra zachte versie voor mijn test) is vergelijkbaar met de TePe Supreme, op een paar punten na.

De TePe Select Compact is ook gemaakt van antislip plastic voor een stabiele grip.

Waar de Supreme van bovenaf een grijppunt voor de duim heeft, is dat hier achterwege gelaten (om de tandenborstel nog smaller te maken).

 • Met name kinderhanden kunnen de smalle en ergonomisch gevormde handgreep gemakkelijk in hun handen leiden.
 • De tandenborstel gebruikt dezelfde smalle borstelkop als de TePe Supreme en de borstelharen zijn ook 1 op 1 identiek.

Zo kun je de achterste kiezen gemakkelijk bereiken.

tepe zahnbürste kinder
Selbst Kinder putzen mit der Select Compact ohne große Probleme.

.
Dankzij de borstelharen van verschillende lengte kunnen ook de interdentale ruimtes en het tandvlees goed worden geborsteld.

Zacht poetsresultaat

Omdat de borstelharen zeer zacht zijn, helpen ze bloedend tandvlees te voorkomen. Zelfs als u het gevoel hebt dat u niet hard genoeg drukt, zal de tandenborstel uw tanden goed schoonmaken – als u hier meer druk uitoefent, doet u uw tandvlees alleen maar onnodig pijn.

 • Ik raad daarom over het algemeen zachtere borstelharen aan voor mensen met gevoelig tandvlees.
 • Hardere borstelharen hebben echter een betere reinigingsprestatie om tandplak en bacteriën te verwijderen.

Als u echter een tandenborstel voor uw kind overweegt, kunnen zachtere borstelharen helpen om te veel knijpen te compenseren.

Vooral peuters missen vaak de fijne motoriek die nodig is om voorzichtig en effectief hun tanden te poetsen.

kinderzahnbürste vorteile
Für Kinder kann ein elektrisches Modell sinnvoll sein – weil es das Putzen mit korrekter Technik erleichtert.

Dus als uw kind klaagt over bloedend tandvlees, kunt u overwegen een tandenborstel te kopen met zachtere borstelharen of een elektrische tandenborstel met automatische drukregeling, zoals de Oral-B Genius 9000 of de Philips Sonicare Flexcare Platinum.

TePe Select Compact – Mijn conclusie

Afgezien van het smallere, ergonomisch gevormde handvat, dat bijzonder geschikt lijkt voor kinderhanden, verschilt de TePe Select Compact niet veel van de Supreme-variant.

U kunt dezelfde reinigingsprestaties, productiekwaliteit en kleur(on)keuze verwachten.

Aangezien de tandenborstels echter niet echt verschillen in reinigingskwaliteit en dezelfde borstelkop gebruiken, is de beslissing hier meer gebaseerd op esthetiek.

TePe interdentale ragers – alternatief voor flosdraad

.
Ik kan zelf absoluut niet overweg met flossen. Het bereiken van de juiste plekken in de juiste hoek is voor mij altijd een acrobatische act die alleen met veel moeite kan worden volbracht.

interdentalbürsten von Tepe
Interdentalbürsten von Tepe helfen dabei, die Zwischenräume schnell & einfach zu reinigen.

Voor mensen zoals ik bestaan er gelukkig interdentale borstels, die hetzelfde doel dienen en gemakkelijker te gebruiken zijn.

Interdentale ragers zijn kleine minitandenborstels op een draad die u gemakkelijk in de interdentale ruimtes kunt steken en waarmee u gericht vuil en voedselresten kunt verwijderen.

Aanbeveling
TePe Interdentalbuerste 0,4mm pink, 5 Pakete von 8 (40 Bürsten)

TePe interdentale ragers

TePe interdentale ragers zijn verkrijgbaar in 8 maten

Bekijk prijs

De interdentale ragers van TePe zijn verkrijgbaar in 8 maten, die allemaal kleurgecodeerd zijn. Zelf gebruik ik de kleinste versie (roze) met een diameter van 0,4 mm, omdat mijn interdentale ruimtes relatief smal zijn.

De metalen draden zijn bekleed met plastic om verwondingen te voorkomen. Andere fabrikanten gebruiken geen schede, wat op den duur krassen en snijwonden kan veroorzaken.

Belangrijk: Gebruik geen tandpasta met de interdentale ragers. Veel tandpasta’s bevatten schurende stoffen die bij gebruik met interdentale ragers snel schade aan de tandhalzen kunnen veroorzaken.

Er zijn speciale gels voor interdentale reiniging, zoals TePe Interdental Gel*, die verrijkt is met fluoriden en speciaal voor dit gebruik is ontwikkeld.

Interdentale ragers zijn ook een goede manier voor beugeldragers (vooral met een vaste beugel) om de vele ruimtes tussen de tanden gemakkelijk en veilig te reinigen.

tepe zahnbürsten zahnspange
Vor allem für Spangenträger sind Tepe Interdentalbürsten einfacher zu benutzen als Zahnseide.

Om te voorkomen dat de draden in de mond breken, zijn ze bijzonder flexibel ontworpen. Dit kan echter tot problemen leiden als je te veel druk uitoefent, omdat een gebogen draad helaas niet meer perfect recht te krijgen is.

Daarom raad ik aan eerst voorzichtig te poetsen en daarna de druk geleidelijk op te voeren, vooral als je, zoals ik, zeer nauwe ruimtes tussen je tanden hebt.

Als u niet eerder veel tijd hebt besteed aan interdentale reiniging, kunt u onaangenaam verrast zijn wanneer een onaangename geur zich verspreidt en er veel vuil tevoorschijn komt.

Dit is echter volkomen normaal en zal verdwijnen bij herhaald gebruik. Deze onaangenaam ruikende vuildeeltjes zijn vaak de oorzaak van een slechte adem, ondanks een overigens zeer grondige gebitsreiniging.

Regelmatig gebruik van flosdraad of interdentale ragers is daarom erg belangrijk om een slechte adem tegen te gaan.

Mondspoelingen en geurige tandpasta’s zijn slechts een kortetermijnoplossing, omdat ze vaak de oorzaak niet wegnemen, maar de geur alleen maskeren.

Mundduschen als Alternative zu Interdentalbürsten

Tip: Het handigste alternatief zijn ongetwijfeld mondspoelers, die in korte tijd de onzuiverheden uit de interdentale ruimtes verwijderen.

TePe interdentale ragers – Mijn conclusie

Als u veel waarde hecht aan een goede gebitsreiniging en grondigheid, maar geen zin hebt om te flossen, dan bieden interdentale ragers u een gebruiksvriendelijk alternatief om ook smalle interdentale ruimtes, waar tandenborstels door de dikke haren vaak niet goed bij kunnen, eenvoudig en vooral effectief te reinigen.

Inmiddels zijn ze net zo’n belangrijk onderdeel van mijn tandverzorging als tandenpoetsen.

Maar vooral in het begin schrok ik van de onaangename geur en het vuil dat ik na het poetsen uit de ruimtes tussen mijn tanden trok.

TePe Easypick Interdentale ragers – Zonder draad

.
TePe’s Easypick interdentale ragers zijn gemaakt van gelamineerd rubber en elimineren volledig de draad die in andere interdentale ragers te vinden is om het tandvlees verder te beschermen.

Aanbeveling
4x TePe EasyPick Interdentalbürsten 36 Stück XS / S (4x 36 Stück)

TePe Easypick interdentale ragers.

De Easypick-versie heeft geen draad nodig en is ook geschikt voor gebruik onderweg dankzij de meegeleverde opbergboxen.

Bekijk prijs

Als je je niet prettig voelt bij draadborstels – je zou je tandvlees kunnen prikken – biedt TePe Easypick, een draadvrij alternatief van rubber dat verrassend goed werkt.

Het rubber vormt zich naar de vorm en de flappen trekken zelfs het hardnekkigste vuil uit de kieren.

In tegenstelling tot de interdentale ragers zijn er hier geen gestandaardiseerde maten; in plaats van de vast omschreven millimeters kunt u alleen kiezen uit XS/S of M/L.

 • Voor mij was de XS/S-versie echter voldoende, omdat ik altijd de kleinst mogelijke maat gebruik, zelfs met de gebruikelijke interdentale ragers.
 • In de blisterverpakkingen zitten altijd opbergdoosjes die goed in je handtas passen en dus ook goed zijn voor onderweg.

Flossen is natuurlijk ook een goede manier om de ruimtes tussen de tanden schoon te maken, maar persoonlijk heb ik te vaak problemen met het scheuren of vastlopen van de flosdraad – de nodige vingeracrobatiek maakt het er ook niet prettiger op.

mobile mundduschen vorteile
Bequemer als die EasyPick sind wohl nur Mundduschen wie die Philips Sonicare Airfloss – diese Kosten allerdings auch spürbar mehr.

De interdentale ragers zien er niet alleen goed uit, ze zijn ook heel gemakkelijk te gebruiken en bieden dezelfde reinigingsresultaten als tandzijde. Zelfs de kiezen zijn er gemakkelijk mee te bereiken door hun lengte.

TePe Easypick interdentale ragers – Mijn conclusie

Als alternatief voor de gebruikelijke draadborstels bieden de rubberen Easypick interdentale ragers een comfortabeler gevoel en verminderen ze het risico op bloedend tandvlees en letsel door verkeerd gebruik.

  • Terwijl ze net zo goed reinigen, helpen ze de interdentale ruimtes schoon en gezond te houden

.

 • Als u de draadborstels te oncomfortabel vindt, moet u de rubberen borstels eens proberen en kijken of dat voor u comfortabeler is.

Of u nu kiest voor de hier voorgestelde interdentale ragers of tandzijde: in ieder geval moet u uw gebitsverzorging aanvullen met een of meer van deze methoden.

Vooral elektrische tandenborstels van Oral-B & ultrasone tandenborstels geven graag het gevoel van een absoluut perfecte reiniging, maar zelfs de beste tandenborstel kan de interdentale ruimtes niet zo grondig reinigen als speciaal ontwikkelde hulpmiddelen.

TePe implantaat- en kaakvriendelijke tandenborstel

De implantaat- en kaakvriendelijke tandenborstel – ik zal hem voor de leesbaarheid afkorten als IKZ – heeft een speciale kop die gemakkelijk in de gewenste positie kan worden gebogen om moeilijk bereikbare plaatsen goed te poetsen.

Dit kan vooral voor beugeldragers een handige functie zijn, maar u kunt de tandenborstel ook gewoon zo gebruiken – om bijvoorbeeld implantaten, tandkronen of tandbruggen gemakkelijker te reinigen.

Aanbeveling
TePe Implantat- und kiefergerechte Zahnbürste, 1er Pack (1 x 1 Stück)

TePe implantaat- en kaakvriendelijke tandenborstel.

De tandenborstel heeft een speciale, buigbare borstelkop.

Bekijk prijs

Als je de IKZ onder heet water houdt, wordt de hals van de tandenborstel buigzaam. Daarna kun je het in de gewenste vorm buigen en weer uitharden door het onder koud water te houden, waardoor het stabiel blijft staan.

De borstelkop is zeer smal en heeft twee rijen borstelharen, waardoor het gemakkelijker is om krappe plekken te poetsen dan met een gewone tandenborstel.

Het betekent echter ook dat het poetsen van grote oppervlakken langer kan duren en dat u wellicht heen en weer moet schakelen tussen deze tandenborstel en een andere om de kwaliteit van het poetsen op peil te houden.

TePe IKZ – Mijn conclusie

.
Deze tandenborstel is bijzonder geschikt voor beugeldragers die problemen hebben met andere tandenborstels.

Dankzij de buigbare kop kunt u de borstel aanpassen aan uw persoonlijke behoeften, waardoor het waarschijnlijk de meest geschikte tandenborstel is die u voor deze situatie kunt kopen.

Hij is echter minder geschikt voor dagelijks gebruik omdat hij een smallere kop heeft en dus minder borstelharen dan standaard handtandenborstels.

tepe zahnbürsten alternativen

Dus als u denkt aan een alternatief voor uw huidige tandenborstel voor dagelijks gebruik, raad ik u aan eens rond te kijken in het assortiment elektrische en sonische tandenborstels, die in veel gevallen duidelijk beter zijn dan de meeste handtandenborstels.

Samenvatting

.
Het bedrijf TePe is gespecialiseerd in tandverzorgingsproducten van uiteenlopende aard, van eenvoudige handtandenborstels tot speciale hulpmiddelen voor interdentale reiniging en bijzondere omstandigheden zoals beugels en kunstgebitten.

Ook al zijn de tandenborstels niet zo bekend als bijvoorbeeld Philips Sonicare, Panasonic of Meridol, de interdentale ragers bieden een optimale aanvulling op de dagelijkse gebitsreiniging.

Voor wie, zoals ik, het gebruik van tandzijde wil boycotten, bieden zij een effectief en gemakkelijk alternatief.

Ik gebruik echter nog steeds mijn Oral-B Genius 9000 tandenborstel voor dagelijks gebruik, omdat ik er volledig tevreden over ben en hij veel functies heeft waar ik eerlijk gezegd niet zonder wil.