Oral B Triumph 5500 – een klassieker in de huidige langetermijntest

Zo presteert de Oral-B Triumph 5500 in 2019 – allemaal belangrijke & actuele informatie over de insider tip van Oral-B.

Hoewel de elektrische tandenborstel Triumph 5500 van Oral B meer dan zes jaar geleden op de markt kwam, is het nog steeds een klassieker en is het een van de best verkochte modellen in Duitsland.

Nieuwe elektrische tandenborstels van Braun, zoals de Oral B Smart 6000 of de tandenborstel van de Oral B Genius-serie, bieden tegenwoordig modernere batterijen en nog betere reinigingsprestaties.

Om deze reden raad ik u aan om een van deze nieuwere varianten te gebruiken:

DWFS item__image
Bekijk op Amazon
Oral-B Genius 10000
Het topapparaat van Oral-B maakt niet alleen indruk met uitstekende poetsprestaties, maar heeft ook veel nuttige functies die zorgen voor gezonde tanden tot op hoge leeftijd.
FUNCTIES
 • Beter dan welke handtandenborstel dan ook
 • Functie voor tandvleesbescherming
 • moderne positiedetectie

Toch is de Triumph 5500 nog steeds een tandenborstel die al vele jaren veel gebruikers een zeer goede mondhygiëne biedt.

In de volgende tekst wil ik u graag uitleggen welke uitrusting de Triumph 5500 heeft en welke alternatieven u vandaag op de markt kunt vinden. Helaas is de Oral B Triumph 5500 nu uitverkocht bij de meeste online retailers.

Ik ga onder andere in op de volgende punten:

Ik hoop dat de post je helpt bij het vinden van een moderne elektrische tandenborstel van Oral B. Misschien ontdekt u de volgende klassieker, die net als de Triumph 5500 lange tijd voor uiterst tevreden gebruikers zal zorgen.

De eerste indruk

Toegegeven, tegenwoordig is de Triumph 5500 nauwelijks te vergelijken met de huidige modellen van Oral B of Philips. Toen het model in 2013 werd gelanceerd, was het echter een absoluut innovatieve tandenborstel.

Al in 2011 werd het voorgangermodel, de Oral-B Triumph 5000, op de markt gebracht. De Triumph 5500 is de vrijwel identieke opvolger van deze eveneens zeer populaire tandenborstel.

 • Qua reinigingsprestaties hoeft het model zich zelfs vandaag de dag niet te verschuilen achter moderne tandenborstels.
 • Het ontwerp was in die tijd een echte blikvanger en ook het volledig waterdichte en schokvrije vakmanschap overtuigd.
 • Opvallend is het tegenwoordig onhandig ogende handheld toestel. Dit is veel fijner en veiliger in moderne apparaten.

Als je ooit een moderne sonische tandenborstel zoals de Philips DiamondClean in je hand hebt gehad, begrijp je meteen wat ik bedoel.

Dankzij nieuwe batterijtechnologie zijn de handgereedschappen van moderne tandenborstels veel lichter en liggen ze beter in de hand!

Functies > Kenmerken

Enkele van de kenmerken van de Oral B Triumph 5500 zijn pioniers van de populaire Smart-technologie van vandaag. Als Smart Guide was het visuele hulpmiddel bij het tandenpoetsen destijds een echte innovatie.

De Oral-B Triumph 5500 drukregeling
De Oral-B Triumph 5500 heeft een drukregeling

Daarnaast biedt de Triumph 5500:

 • 40.000 rotaties, 8.800 bewegingen per minuut
 • Vijf reinigingsmodi
 • 4 push-on borstels (2x dieptereiniging, 1x 3D Wit en 1x gevoelig)
 • Drukregeling &timer
 • Slimme gids voor visuele ondersteuning
 • Oplader en batterij
 • Reiskoffer inbegrepen

De reinigingsmodi

Met vijf verschillende reinigingsprogramma’s was de Triumph 5500 een van de topmachines bij de marktintroductie. Samen met de verschillende tandenborstelkoppen kun je je tanden op veel verschillende manieren reinigen.

Deze reinigingsmodi zijn inbegrepen:

 • Reiniging
 • Diep
 • Gevoelig
 • Pools
 • Massage

Zelfs als u meestal de twee belangrijkste reinigingsprogramma’s gebruikt, is het geruststellend om te weten dat de tandenborstel nog meer biedt. Bij gevoelig tandvlees kun je via de polijstfunctie voorzichtiger reinigen en de tanden witter maken.

De massagefunctie helpt ook het tandvlees om te maserenen zo de bloedcirculatie te stimuleren. Dit zal op middellange termijn een zeer positief effect hebben.

De clip-on penselen

Ruim zes jaar geleden was Braun al een pionier in het leveren van verschillende opzetborstels voor meer gevarieerde tandreiniging.

Oral-B opzetborstels

Zeer positief was het feit dat de Triumph 5500 direct met vier opzetborstels werd geleverd. Hierdoor kunnen gebruikers direct de verschillende poetsmodi uitproberen met de bijpassende opzetborstel.

Tot op de dag van vandaag vertrouwt Oral B op veel verschillende opzetborstels. Hier vindt u een overzicht van de beste tandenborstelkoppen van Oral B voor de huidige tandenborstelmodellen.

De drukregeling

Tegenwoordig is er geen kwaliteit elektrische tandenborstel die geen drukregeling heeft. Dit was echter niet altijd vanzelfsprekend.

Met een optisch signaal waarschuwt de Triumph 5500 u wanneer u te veel druk uitoefent op uw tanden en tandvlees. Na korte tijd heb je “geleerd” hoeveel druk eigenlijk goed is voor de tanden bij het poetsen.

De timer

De timer geeft u altijd controle dat uw poetstijd ook overeenkomt met de algemene aanbevelingen voor grondige tandheelkundige zorg. Afhankelijk van de geselecteerde reinigingsmodus loopt de timer twee of drie minuten.

Met tussenpozen van 30 of 45 seconden (afhankelijk van de reinigingsmodus) geeft het apparaat ook aan dat het tijd is om over te schakelen naar een ander kwadrant in de mond. De Smart Guide visualiseert bovendien deze timersignalen.

De slimme gids

Terwijl de huidige elektrische tandenborstels, zoals de bovengenoemde Smart 6000 van Oral B, via Bluetooth verbinding maken met de mobiele telefoon, was het de Triumph-serie die voor het eerst een “slimme” extra functie had met een extra visuele bediening.

Braun SmartGuide
De Smartguide is een praktische helper.

Via de kleine en handige Smart Guide, die draadloos verbinding maakt met de tandenborstel, ziet u belangrijke functies zoals Puz-modus, resterende poetstijd of stroomreinigingskwadrant, Daarnaast zijn er signalen van drukregeling op het afzonderlijke “scherm”. Als u te veel druk uitoefent, is een droevige smiley te zien in het display.

Omdat u het spatwaterdichte Smart Guide-scherm overal in de badkamer kunt plaatsen, is het een vrij praktische hulp om uw eigen reinigingsresultaten consequent te verbeteren.

Persoonlijk vind ik het eerlijk gezegd niet leuk om mijn telefoon via Bluetooth te koppelen met mijn tandenborstel elke keer dat ik mijn tanden poets. Op de een of andere manier was de Smart Guide dus al een slimme, want simpele toevoeging.

Oplader en batterij

Op dit gebied is er de afgelopen jaren de meeste vooruitgang geboekt en iedereen die ooit een moderne tandenborstel heeft gebruikt, zal snel de grootste tekortkoming van de Triumph 5500 herkennen.

De ouderwetse NiMH-batterij is simpelweg te groot en te zwaar. Daarnaast nemen de prestaties in de loop van de tijd af en is er het zogenaamde geheugeneffect. Om de batterij op lange termijn te kunnen gebruiken, moet u er altijd voor zorgen dat u deze zo volledig mogelijk ontlaadt voordat u de tandenborstel weer op de oplader aansluit.

Tip: Zelfs als er nieuw is, is één batterijlading voldoende voor maximaal 10 dagen tandenpoetsen (2 minuten ’s ochtends en 2 minuten’s avonds).

Moderne batterijen zijn krachtiger

In de huidige tandenborstels van goede kwaliteit zijn bijna zonder uitzondering moderne lithium-ionbatterijen geïnstalleerd. Deze gaan langer mee, bieden meer prestaties en er is geen geheugeneffect. Opladen gaat ook veel sneller.

Oral-B Genius 10000
Het huidige topmodel Oral-B Genius 10000 is naar mijn mening de veel betere keuze.

Of je nu kiest voor een tandenborstel uit de Oral B Genius serie of een slimme tandenborstel, qua accu bieden al deze apparaten een duidelijk voordeel ten opzichte van de Triumph serie van Oral B.

Reiskoffer

De Triumpf 5500 wordt geleverd met een reiskoffer met ruimte voor het handheld apparaat en 2 push-on borstels.

Tip: Vergeet niet om de oplader in te pakken als u langer dan een week op reis bent.

Conclusie: Een inmiddels achterhaalde klassieker

Toegegeven, qua reinigingsprestaties kan de Triumph 5500 van Oral B nog steeds bijna alle gangbare middenklasse modellen (bijv. Oral-B Smart 5000) bijbenen.

Dus als je een hele goede deal ziet of krijg een van deze tandenborstels cadeau, je kunt hem gemakkelijk en met zeer goede poetsresultaten gebruiken.

Als je erover nadenkt om goed geld uit te geven aan een huidige tandenborstel, raad ik je aan om een huidig model met een moderne batterij te kopen.

Deze bieden u niet alleen een zeer goede reiniging, maar ook een meer overtuigende prestatie op de lange termijn.

Oral-B Triumph 5500

85 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi89
Verwerking & houdbaarheid79
Accessoires & Extra’s87
Algemene conclusie

Het voormalige topmodel biedt nog steeds een geweldige reiniging en veel apparatuur. Alleen de batterij vertoont nu duidelijke zwakke punten. Ik raad nieuwere tandenborstels aan.

Mijn persoonlijke huidige aanbevelingen zijn de Oral-B Smart 6000 of het huidige topmodel:

DWFS item__image
Bekijk op Amazon
Oral-B Genius 10000
Het topapparaat van Oral-B maakt niet alleen indruk met uitstekende poetsprestaties, maar heeft ook veel nuttige functies die zorgen voor gezonde tanden tot op hoge leeftijd.
FUNCTIES
 • Beter dan welke handtandenborstel dan ook
 • Functie voor tandvleesbescherming
 • moderne positiedetectie