Mondelinge B Smart Expert Review

Voor u getest: De Oral B Smart Expert overtuigt met vele functies en extra’s en slechts één minpunt. Een succesvolle tandenborstel met aankoopaanbeveling.

Sinds de zomer van 2019 heeft Oral B het nieuwe model Smart Expert in het programma voor elektrische tandenborstels.

Het vorige Smart-assortiment is al jaren een van de populairste borstels van de fabrikant. Een goede reden om de Oral B Smart Expert uitgebreid voor u te testen.

Oral-B Slimme Expert

De meest opvallende kenmerken van de Smart Expert zijn:

 • de Bluetooth-verbinding en
 • de meegeleverde reiskoffer.

In het volgende artikel leert u welke poetsprogramma’s de elektrische tandenborstel heeft en welke andere apparatuur u kunt verwachten.

Als je op dit moment geen tijd hebt om de gedetailleerde beoordeling te lezen, is hier een korte eerste samenvatting:

Aanbeveling
Oral-B Smart Expert Elektrische Tandenborstel, 5 poetsmodi voor tandheelkundige zorg &Bluetooth-app, reiskoffer, Ontworpen door bruin, blauw
Oral B Smart Expert

Een sterk aanbevolen elektrische tandenborstel met moderne apparatuur. Alleen de batterij kon iets langer meegaan.

Zie prijs

Lees meer in de volgende hoofdstukken:

De eerste indruk

De Oral B Smart Expert wordt geleverd in de gebruikelijke Braun kartonnen doos, die de tandenborstel en de plug-on borstel bevat, evenals de reiskoffer en het laadstation.

Mondelinge B Smart Expert Review

 • De batterijen van de tandenborstel zijn al voorgeladen, zodat je ze direct na het uitpakken in gebruik kunt nemen.
 • Om de Bluetooth-functie te activeren, is het noodzakelijk om een speciale app van Oral B te downloaden. Meer hierover in het hoofdstuk “Bluetooth-verbinding”.

De tandenborstel overtuigt mij met het slanke design dat al bekend is van moderne Oral B tandenborstels. De tandenborstel ligt goed in de hand en is zelfs moeilijke plekken in de mond goed te bereiken.

Omdat het model relatief nieuw is, zijn er nog geen onafhankelijke testrapporten. Maar er zullen er zeker binnenkort een aantal verschijnen.

Functies > Kenmerken

De Oral B Smart Expert heeft een accu die je kunt opladen met het meegeleverde laadstation. De basisuitrusting omvat een plug-on opzetborstel “CrossAction”.

 • U kunt vijf verschillende reinigingsmodi selecteren via de programmaschakelaar.
 • De 360-graden functiering geeft u een perfecte visuele drukregeling.
 • Een timer helpt u de dagelijkse tandenpoetstijd te beheersen.

In de meegeleverde reiskoffer kunt u de Oral B Smart Expert praktisch tijdens het reizen opbergen.

Specificaties

Oral B staat bekend om elektrische tandenborstels met roterende opzetborstels. De Smart Expert is ook zo’n model.

Oral-B Smart Expert Beoordeling

Afhankelijk van het reinigingsprogramma dat u kiest, draait de borstelkop met 5400 tot 10500 oscillaties en 24000 tot 48000 pulsaties per minuut.

Typisch Oral B zijn ook de ronde en relatief kleine opzetborstels. Deze zijn zeer flexibel in gebruik en het is gemakkelijk te bereiken en schoon te maken, zelfs afgelegen gebieden in de mond.

De reinigingsmodi

De Oral B Smart Expert biedt vijf verschillende reinigingsmodi:

 • Dagelijkse schoonmaak
 • Pro-Schoon
 • Gevoelig
 • Fleuren
 • Bescherming van het tandvlees

In combinatie met de bijpassende opzetborstels (zie hieronder) kunt u de verschillende poetsmodi gebruiken voor verschillende reinigingsresultaten.

Info: Zelfs de duurste elektrische tandenborstels zoals de Sonicare Diamond Clean hebben momenteel technisch weinig meer te bieden.

Ik gebruikte bijna uitsluitend het normale reinigingsprogramma in mijn test en was mit zeer tevreden met het resultaat. De tanden voelden zowel schoon als glad en glanzend aan na het poetsen.

Behandeling

Zoals al bekritiseerd bij andere huidige Oral B-modellen, is de bediening met de 1-knops filosofie niet erg gebruiksvriendelijk.

Ik moest ijverig tellen en niet in de war raken om te weten welke reinigingsmodus wordt uitgevoerd. Ik zou een programmaweergave hier erg nuttig vinden.

Fooi: Met een lange druk op de functieknop kunt u de tandenborstel direct uitschakelen indien nodig.

De Smart Ring drukregeling

Tegenwoordig behoort een drukcontrole tot de basisuitrusting van een elektrische tandenborstel. Het heeft immers niet veel zin om te investeren in een goede tandenborstel waarbij te veel druk het tandvlees aantast.

Oral B Smart Expert drukregeling

De Oral B Smart Expert maakt gebruik van de zogenaamde 360 graden Smart Ring.

 • Dit zal rood oplichten als je te veel druk uitoefent.
 • Ook de reinigingssnelheid neemt automatisch af.

De drukcontrole is dus als het ware een dubbele oplossing. Een simpele verlaging van de snelheid is eigenlijk genoeg om een idee te krijgen van hoeveel druk goed is.

Een simpele drukcontrole zou voor mij persoonlijk voldoende zijn geweest. Omdat je na korte tijd een gevoel ontwikkelt hoeveel druk voldoende is, is de optische drukcontrole naar mijn mening pas echt nodig in de eerste twee tot drie weken.

De timer

De Oral B Smart Expert heeft een ingebouwde timer die signalen laat trillen met vier intervallen van elk 30 seconden.

Mondelinge b slimme expert functie timer

Hierdoor kunt u de gehele mondholte in vier kwadranten verdelen en ze allemaal gelijkmatig grondig reinigen.

Ik vind het positief dat de tandenborstel niet automatisch uitgaat na de aanbevolen poetstijd van twee minuten. Ik heb mezelf er vaak op betrapt dat ik langer en dus grondiger schoonmaak.

De opzetborstels

De Oral B Smart Expert wordt geleverd met een standaard cross action voor alle Braun elektrische tandenborstels.

Om het meeste uit de beschikbare reinigingsprogramma’s zoals “Lighten” of “Sensitive” te halen, kunt u ook speciale opzetborstels gebruiken met de Smart Expert.

Aanbeveling
Oral-B Multi-Pack 3 in 1 Borstels, CrossAction, 3DWhite en Sensitive voor uw individuele mondverzorgingsbehoeften, 3 stuks
Oral B Multi-Pack 3 Borstels

 • Cross Action reinigt de interdentale ruimtes.
 • 3D White zorgt voor helderdere tanden.
 • Gevoelig is zacht en effectief.
Zie prijs

De volgende Oral-B push-on borstels zijn 100% compatibel met de Smart Expert: CrossAction, 3DWhite, Sensi Ultrathin, Sensitive, Precision Clean, Tiefenreinigung, TriZone, Ortho Care.

Fooi: In deze review van de beste tandenborstelkoppen van Oral B vind je een overzicht van de geteste opzetborstels.

Omdat de prijs van hetzelfde niet onbelangrijk is, moet u vanaf het begin rekening houden met de aanschafkosten bij het kopen van een nieuwe tandenborstel.

Oplader en batterij

In reclame belooft Oral B dat je 14 dagen lang gemakkelijk je tanden kunt poetsen met één batterijlading van de Smart Expert.

Dan moet je het handstuk opladen via de bijgeleverde oplader. Een volledig laadproces duurt ongeveer 12 uur.

Oral B Smart Expert Batterij

Helaas blijkt uit de test dat de verwachtingen op het gebied van accuprestaties niet worden ingelost. Bij een gebruik van twee keer twee minuten per dag (mogelijk de ene of de andere keer iets langer) was de batterij na acht tot tien dagen al leeg.

Voor mij persoonlijk is de accuduur niet zo belangrijk, want ik laad de tandenborstel direct in de badkamer in de laadpaal op.

Niettemin moeten fabrikanten hun beloften met betrekking tot batterijprestaties nakomen of deze onmiddellijk corrigeren.

De Bluetooth-verbinding

In tijden waarin veel mensen slimme horloges gebruiken om hun hartslag, stappen en slaapfasen te controleren, kan het zinvol zijn om ook de elektrische tandenborstel te gebruiken.de mobiele telefoon app.

Mondelinge B Smart Expert Bluetooth

Persoonlijk lijken deze technische ontwikkelingen mij echter een onnodige gimmick.

 • Als u geïnteresseerd bent, kunt u de Oral B Smart Expert via Bluetooth verbinden met de Oral B-app en beginnen met het verzamelen van gegevens tijdens het tandenpoetsen.
 • Daarnaast kun je de timer en kleuren van de slimme ring programmeren.
 • Je kunt zien welk kwadrant in de mondholte geborsteld moet worden en kunt statistieken maken over je eigen tandenpoetsgedrag.

Voor mensen die dergelijke gegevens nuttig vinden, kan de Bluetooth-verbinding een mooi extra voordeel bieden. Persoonlijk kan ik zonder.

Tip: In de post De 7 beste Bluetooth tandenborstels in de test zie je de beste modellen met Bluetooth functie.

Trouwens, om de verbinding te gebruiken, moeten zowel de Bluetooth-functie van uw mobiele telefoon als de locatiedetectie worden geactiveerd.

Conclusie: De Oral B Smart Expert is een allround aanbevolen tandenborstel

Voor wie een hoogwaardige moderne elektrische tandenborstel wil kopen, is de Smart Expert een geschikt model.

Qua ontwerp en functies is de Smart Expert vergelijkbaar met de tandenborstels van de Genius-serie, maar ze zijn veel duurder.

 • De meegeleverde reiskoffer is een praktisch extraatje.
 • Alleen in de batterij kon Oral B nog verbeteren.
 • Op het gebied van reinigingsprestaties en reinigingsmodi is de Smart Expert state-of-the-art.

Voor de huidige prijs is deze tandenborstel een echte aanrader.

Oral-B Slimme Expert

91 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi95
Verwerking & houdbaarheid85
Accessoires & Extra’s93
Algemene conclusie

5 poetsmodi, vele functies & extra’s zoals een Bluetooth-verbinding maken van de Oral-B Smart Expert een succesvolle tandenborstel. Alleen de batterij is te bekritiseren. Toch krijgt de Smart Expert een duidelijk aankoopadvies.
Ontdek de prijs van Oral B Smart Expert*

Alternatieven

Als u nog steeds niet zeker weet welke elektrische tandenborstel het beste bij u past, vindt u een overzicht van meer dan 50 huidige modellen in deze review van elektrische tandenborstels.

Als je nog steeds niet zeker weet of je de voorkeur geeft aan een roterende tandenborstel of een andere variant, lees dan het artikel: Oral-B of Sonicare, Rotating of Sound. Wat is beter?