Je tandenborstel schoonmaken – Zo werkt het

Welke dingen je absoluut moet overwegen bij het schoonmaken van een tandenborstel en hoe vaak je je borstel moet vervangen. Optimale hygiëne uitgelegd in 5 eenvoudige stappen.

Gebruik je tandenborstel elke dag om voedseldeeltjes en bacteriën te verwijderen. Daarom is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan de netheid van de borstel zelf.

Een goede verzorging voorkomt niet alleen dat verontreinigingen zich ophopen, een grondige hygiëne kan ook gunstig zijn voor uw tandheelkundige gezondheid.

  • Maar waar moet je op letten bij het schoonmaken?
  • Hoe kan ik de tandenborstel op de juiste manier bewaren?
  • En hoe vaak moet de borstel worden vervangen?

Ik leg in 5 eenvoudige stappen uit hoe je met normale handtandenborstels en elektrische tandenborstels zorgt voor een optimale hygiëne.

Tip: Zelfs met de beste zorg kun je een gewone borstel nooit helemaal kiemvrij houden. Dit is niet nodig, want bij gezonde mensen biedt het immuunsysteem voldoende bescherming tegen ziekten.

Niettemin moet u enkele tips in gedachten houden die “gezond verstand” worden genoemd door de American Dental Association (ADA), de belangrijkste organisatie van Amerikaanse tandartsen.

Stap 1: Was je handen

Gedurende de dag hopen zich allerlei bacteriën op de handen op. Om ervoor te zorgen dat deze niet op uw borstel terechtkomen, moet u uw handen wassen voordat u uw tanden poetst.

Tandenborstel schoonmaken

Als je ook flost voordat je daadwerkelijk poetst, dan is deze stap sowieso een must om onaangename smaken in de mond te voorkomen.

Stap 2: Spoel de tandenborstel af voor het poetsen

Voordat je je tanden poetst, verwijder je vuil op je tandenborstel met warm water.

Vaak zitten er nog restjes van de tandpasta die je misschien vergeten bent.

Houd de borstel gewoon een paar seconden onder de jet. Dan kun je beginnen met schoonmaken.

Schone elektrische tandenborstel

Persoonlijk heb ik een droge mond, vooral ’s ochtends, daarom bevochtig ik de haren sowieso altijd met water.

Stap 3: Na het schoonmaken weer schoonmaken

Spoel na het tandenpoetsen je handtandenborstel totdat alle tandpastaresten en onzuiverheden in de afvoer terechtkomen.

Het beste is om de borstel nog een paar keer te schudden zodat deze niet te vochtig is en dan opzij te leggen.

Speciale kenmerken van elektrische tandenborstels:

Met elektrische tandenborstels en sonische tandenborstels kunt u eerst de lopende borstel onder water houden (pas op voor spatten) en vervolgens de borstelkop verwijderen om deze gemakkelijker schoon te maken.

Maak ook het handstuk schoon na het schoonmaken. Bijna alle beschikbare apparaten zijn waterdicht en kunnen een dergelijke procedure weerstaan.

Een slijtage van het plug-in mechanisme of een waterschade heb ik zelfs na jaren van gebruik niet kunnen vaststellen (meer informatie is te vinden in de testvergelijking van de varianten van Philips en Braun).

Sommige elektrische sonische tandenborstels zoals de Sonicare Flexcare Platinum hebben ook UV-reinigers waarmee u de clip-on borstels zonder veel moeite kunt reinigen. De voordelen zijn niet duidelijk bewezen door studies, maar kunnen het overwegen waard zijn.

Met de juiste zorg kunt u verkalkingen en andere functionele defecten voorkomen die kunnen optreden als gevolg van verontreiniging.

Stap 4: Bewaar de tandenborstel goed

Misschien heb je een opbergdoos* of iets dergelijks en berg je de borstel daar op. Dit kan heel praktisch zijn tijdens het reizen.

Volgens ADA is de opbergdoos echter niet de optimale plek voor een tandenborstel. Bacteriën vermenigvuldigen zich voornamelijk in vochtige, warme en donkere gebieden, daarom is het het beste om de borstelkop in de “frisse lucht” op te slaan.

Bewaar handmatige tandenborstel correct
In een glas droogt de tandenborstel optimaal.

U kunt uw handtandenborstel gebruiken in een gewoon glas ofzet een tandenborstelcontainer op. De borstel droogt dus optimaal.

Als u graag in uw badkamer bestelt, kunt u speciale beugels kopen. Bovenal vind ik het voordelig dat deze ruimtebesparend zijn.

# Voorbeeld Product
1 iLory Muur Vaste Roestvrijstalen Tandenborstelhouder Duurzame Scheermeshouder met Zelfklevend (3 gaten) iLory Muur Vaste Rvs Tandenborstel Houder Duurzame Scheermeshouder Met Zelfklevende (3…
2 mDesign Set van 2 tandenborstelhouder Zuignap voor de badkamer - Plastic tandenborstelhouder & Scheerapparaathouder - voor handmatige & elektrische tandenborstels & Scheerapparaten - Transparant mDesign Set van 2 Tandenborstel houder Zuignap voor de Badkamer – Tandenborstel Mount &…
3 Tandenborstelhouder, tandenborstelhouder, tandenborstelbekerhouder Muurbevestiging Sterke zelfklevende hoge kwaliteit roestvrijstalen badkameraccessoire, 2 in 1 (2 stuks) Tandenborstelhouder, tandenborstelhouder, tandenborstel bekerhouder Muurbeugel sterke zelfklevende…

Elektrische borstels en ultrasone tandenborstels kunnen rechtop worden geplaatst zonder containers en normaal aan de lucht drogen.

Stap 5: Vervang de tandenborstel regelmatig

Zelfs als u alle bovenstaande stappen volgt, moet u op een gegeven moment uw tandenborstel vervangen.

Dit is niet alleen nodig vanwege de kiembelasting, maar ook omdat de borstelharen na verloop van tijd slijten. Dit zorgt voor verminderde reinigingsprestaties en kan de gezondheid van het gebit schaden.

Fooi: Vervang je tandenborstel minstens elke 3 tot 4 maanden. Voor elektrische tandenborstels vervangt u eenvoudig de opzetborstel.

Veel Duitsers zijn in dit opzicht nog steeds “tandverzorgingsdemp”, daarom raad ik je aan om echt goed op de nuttige levensduur te letten.

Uitzonderingen:

  • Na een ziekte of infectie moet u de borstel onmiddellijk vervangen om verdere infecties in het huishouden te voorkomen.
  • Voor mensen met een zwak immuunsysteem is het raadzaam om de tandenborstel vaker te vervangen in geval van ziekte, op voorwaarde dat de kosten geen probleem zijn.

Dit is niet nodig voor gezonde mensen. Hoewel het mogelijk is dat je baat hebt bij een lager aantal bacteriën, is dit niet wetenschappelijk bewezen.

Aanvullende tips

Zodat je je gemakkelijk aan de vijf stappen kunt houden, raad ik je aan om ze onderdeel te maken van je dagelijkse schoonmaakroutine.

Tips voor het reinigen van tandenborstels

  • Mogelijk kun je ook een afspraak in je agenda invoeren, zodat je je tandenborstel echt op tijd kunt wisselen.
  • Zoals reeds vermeld, beschermt het immuunsysteem van een gezond persoon in normale aantallen tegen ziektekiemen. Voor het schoonmaken van de borstel acht ik speciale middelen voor desinfectie of “trucs” zoals schoonmaken in de vaatwasser of magnetron niet noodzakelijk.
  • Deel ook niet je eigen tandenborstel met andere mensen. Zelfs als u hier niet van walgt, riskeert u een verhoogd risico op overdracht van ziekten door het samen te gebruiken.

Als u de bovenstaande 5 stappen volgt, zorgt u voor een ideale hygiëne van uw tandenborstel en verbetert u uw tandreiniging en -verzorging.

Verdere leesaanbevelingen:

Als je meer wilt weten over de genoemde elektrische tandenborstels, heb ik hier een paar aanbevolen modellen gekoppeld.

Ze maken het poetsen gemakkelijker met de juiste techniek en ontlasten u van veel werk – op de lange termijn zorgen ze niet alleen voor mooie tanden zonder cariës, maar besparen ze u ook pijnlijke behandelingen bij de tandarts:

Oral-B Genius

Oral-B Pro 6000

Oral-B Pro 5000

Sonicare DiamondClean Slim

Brauns Oral-B Pulsonic Slim

Sonicare Easy Clean