Repareer Philips Sonicare tandenborstel zelf

Batterij defect of de opzetborstel beweegt niet meer? Wanneer de reparatie de moeite waard is, evenals eenvoudige oplossingen en reparatie-instructies.

In de meeste gevallen heeft u fabrieksgarantie in geval van een defect in uw Sonicare.

 • Philips zal uw defecte tandenborstel vervangen door een nieuw model en zorgen voor de verwijdering van het defecte apparaat.
 • Heb je deze garantie niet, bijvoorbeeld omdat de garantieperiode is verstreken, dan hoef je niet altijd duur geld uit te geven aan een nieuw apparaat.

In sommige gevallen kunt u uw Philips Sonicare tandenborstel relatief eenvoudig zelf repareren.

Belangrijk: Als u uw eigen reparaties aan uw apparaat uitvoert, vervalt de fabrieksgarantie. Neem dus alleen gebruik van dergelijke maatregelen als de garantie toch is verlopen.

In dit artikel laat ik je de meest voorkomende problemen met Philips Sonicare tandenborstels zien en leg ik uit wanneer en hoe je je tandenborstel zelf kunt repareren of dat een nieuwe aankoop logischer is.

De 2 meest voorkomende defecten in de Philips Sonicare

Een van de meest voorkomende problemen met de Sonicare-tandenborstels is het falen van de batterij en het verlies van reinigingskracht.

 1. De tandenborstel zoemt, maar er beweegt niets. Of zelfs het gezoem is afwezig, maar de LED’s suggereren een functionerende batterij.
 2. Je apparaat werkt nog steeds (je hoort een brom), maar de reiniger is aanzienlijk afgenomen of de borstelkop beweegt helemaal niet meer.

Afhankelijk van het model kunnen deze twee problemen zelfs vrij eenvoudig worden opgelost. Helaas is de laatste jaren de trend naar componenten die steeds moeilijker toegankelijk zijn.

Vaak zijn de batterijen stevig gesoldeerd of bedekt met lijm… en je moet de tandenborstel vernietigen om de kapotte onderdelen te vervangen. Wees dus voorzichtig.

Batterij defect: hoe de batterij gemakkelijk te vervangen

Een lege accu zonder oplaadmogelijkheid maakt de tandenborstel onbruikbaar. Als de batterij leegloopt maar niet wordt opgeladen, hebt u de volgende opties.

Philips Sonicare
Als de LED’s niet meer oplichten, is dit een teken van een defect in de batterij.

In plaats van een nieuw toestel te kopen voor ruim 100 euro, kun je de accu gewoon zelf vervangen door een vervangende accu.

Ook als Philips zelf aangeeft dat de accu niet vervangbaar is, kun je deze reparatie eenvoudig zelf uitvoeren en zo de levensduur van je Sonicare aanzienlijk verlengen.

Met een Google-zoekopdracht vind je eenvoudig de juiste vervangende accu, bijvoorbeeld in de akkuparts24.de online shop. De accu is geschikt voor alle modellen van de HX6300 tot HX9300. Het kan ook geschikt zijn voor andere modellen, maar dit is niet bevestigd.

Tip: De Philips Sonicare maakt gebruik van een lithium-ion batterij. U kunt dit type batterij niet vervangen door een ander type, zoals een NiMh-batterij. Zorg ervoor dat u de juiste batterij gebruikt!

Deze reparatie wordt uitgevoerd in minder dan 15 minuten. Met een prijs van 10-20 euro is de vervangende batterij aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe aankoop, die meer dan tien keer zoveel kan kosten.

Belangrijk: Afhankelijk van het model verschillen de volgende stappen sterk. De volgende procedure is slechts één voorbeeld van het proces en de werklast.

Het is het beste om op YouTube en internet te zoeken naar reparatie-instructies specifiek voor uw model.

Let niet alleen op de naam van de tandenborstel (bijv. Sonicare DiamondClean) maar ook op het modelnummer (zoals HX9392). Soms verschillen de reparatiestappen tussen individuele revisies!

Voorbeeldige reparatie-instructies:

 1. Allereerst moet je de behuizing van de tandenborstel verwijderen.

Dit is verrassend eenvoudig door een grotere schroevendraaier met sleuf in het gat aan de onderkant van de tandenborstel te steken en de tandenborstel ondersteboven op een glad oppervlak te bevestigen.

 1. Draai nu de Schroevendraaier ongeveer 90 graden met de klok mee terwijl je de behuizing met je andere hand omsluit en naar beneden duwt.

De binnenkant van de tandenborstel moet bovenop de schroevendraaier blijven terwijl de behuizing naar beneden schuift.

Een beetje kracht is hier vereist, dus maak je niet te veel zorgen als het een beetje zwaar lijkt.

 1. De batterij zelf bevindt zich aan de onderkant van de tandenborstel en kan gemakkelijk worden “uitgeklapt” met een kleinere schroevendraaier.

Het enige wat u hoeft te doen is de nieuwe batterij in te brengen en de tandenborstel opnieuw in elkaar te zetten. Om dit te doen, schuift u eenvoudig de binnenkant terug in de behuizing en duwt u deze erin totdat het voetstuk weer goed sluit.

Reparatie Philips Sonicare
Vervang gewoon de batterij en u bent klaar om opnieuw schoon te maken.

Als u problemen ondervindt bij het repareren, bekijkt u de videozelfstudie over het repareren van Chip.de.

Reinigingskracht neemt af: hoe de stroom terug te krijgen

Het tweede probleem wordt ook vrij vaak gevonden in klantrecensies. Vooral na een val hebben veel Sonicare-tandenborstels de neiging om niet goed te poetsen. Hier zijn 2 redenen voor, die je eenvoudig zelf kunt oplossen:

Probleem 1: De pen voor de opzetborstel zit “los”

De pin voor de tandenborstelkop wordt bevestigd met een kleine kruisschroef in de tandenborstel. Als deze loskomt, bijvoorbeeld als de tandenborstel op de grond valt, dan kunnen de trillingen van de elektromagneet niet meer goed worden overgedragen.

Reparatie Philips Sonicare

Dus als je tandenborstel zoemt maar er beweegt niets op je hoofd, is dat een goede indicator van dit probleem.

De oplossing:

Het is hier volledig voldoende om de genoemde phillipsschroef één keer los te draaien en vervolgens weer aan te draaien terwijl het apparaat in bedrijf is. Je merkt dus meteen wanneer het probleem verdwijnt.

De instructies voor het openen van het apparaat zijn te vinden in het hoofdstuk over het vervangen van de batterij.

2. Probleem: het apparaat is ingeschakeld, maar er gebeurt niets

Dit probleem is ook typisch na een val. Je zet de tandenborstel aan, de LED’s lichten op en het gebeurt…

… Niets.

De reden hiervoor is het werkingsprincipe. Als je de tandenborstel uit elkaar haalt, zie je de grote, rode elektromagneet in het midden van de tandenborstel zitten. Dit genereert trillingen, die vervolgens zonder direct contact met de tandenborstelkop worden doorgegeven.

Er is een smalle opening tussen de magneet en de “tandwielkop” naar het hoofdeinde. Als de magneet de versnellingsbak direct raakt, is een aanzienlijk vermogensverlies het gevolg. In sommige gevallen roert niets meer.

De magneet zelf wordt bevestigd met 2 schroeven. De gaten voor deze schroeven hebben hier om onbekende redenen een bepaalde hoeveelheid speling, waardoor de magneet de tandwielkop kan raken, bijvoorbeeld als deze in een val wegglijdt – dit klinkt bijna als een opzettelijk ontwerp om dit “defect” te bevorderen.

Reparatie Philips Sonicare
Als de reinigingskracht afneemt, heeft dit een impact op uw tandheelkundige gezondheid. Repareer het defect daarom snel en eenvoudig.

De oplossing:

 1. Maak de kleine kruisschroef aan de achterkant van de magneet los.
 2. Een tweede schroef bevindt zich aan de andere kant, net achter het moederbord. Om deze schroef te bereiken, oefent u wat kracht uit op het onderdeel met de magneet om het van het bord los te maken. Draai vervolgens de tweede schroef los om de magneet te verplaatsen.
 3. Als beide schroeven – en dus de magneet – los zitten, trek je de magneet naar beneden, weg van de tandwielkop, zodat er weer een opening ontstaat. Bevestig de magneet daar door de twee schroeven opnieuw aan te draaien.
 4. Zodra er een vrije ruimte is tussen de magneet en de tandwielkast, zou de krachtoverbrenging weer zoals gewoonlijk moeten werken.
 5. Nu hoef je alleen nog maar de tandenborstel terug in de koffer te doen en ervoor te zorgen dat deze goed sluit.

Je tandenborstel is nu weer klaar voor gebruik.

Is er een reparatieservice?

Sommige reparatieserviceproviders kunnen uw tandenborstel repareren als zelfreparatie te omslachtig of tijdrovend voor u is.

Reparatie Philips Sonicare
U kunt uw Sonicare gebruiken Tandenborstel kan ook weer in vorm worden gebracht door een reparatieserviceprovider.

Zoek naar “reparatie van elektrische apparaten” om geschikte bedrijven te vinden. Een voorbeeld is het bedrijf Strickling uit Hannover, dat zich ook bezighoudt met de reparatie van elektrische tandenborstels.

Het maakt niet uit of u de reparatie zelf doet of kiest voor een reparatieservice. In beide gevallen bespaart u meer geld dan wanneer u besluit een nieuwe aankoop te doen.

Reparatie niet mogelijk? Alternatieven voor Philips Sonicare

Als uw tandenborstel een defect heeft dat zelfs door de beste specialist niet kan worden verholpen, moet u nadenken over een nieuwe aankoop.

Schade aan de ingewikkelde elektronica kan bijvoorbeeld alleen door Philips zelf worden hersteld. Dergelijke schade is echter een zeldzaamheid. In de regel heb je jarenlang geen problemen te verwachten met zo’n tandenborstel.

Zonder garantie kan een dergelijk defect echter duur zijn. Soms is het daarom de moeite waard om een nieuwe en modernere elektrische tandenborstel te kopen.

Zodat u ook in zo’n geval goed geadviseerd wordt, vindt u op dentalwissen.com huidige testwinnaars, topmodellen en uitgebreide vergelijkingen met alle tandenborstels van verschillende fabrikanten:

Mijn aanbeveling: De beste modellen van Sonicare en Oral-B

Tot slot wil ik u mijn persoonlijke aanbeveling geven. Zowel Philips Sonicare als Braun Oral-B behoren tot de topleveranciers van elektrische tandenborstels.

De volgende twee tandenborstels hebben zich in tal van tests bewezen en bieden een duidelijk aankoopadvies.

Oral-B Genius 10000

De Oral-B Genius 10000 is (vergelijkbaar met de Oral-B iO9) een van de topmodellen van Oral-B en toont ook een zeer hoge kwaliteit en functionaliteit in de test. Het is betrouwbaar, veelzijdig en reinigt de tanden zeer grondig.

Oral-B Genius 10000 beoordeling

Geen enkele andere Oral-B tandenborstel wordt geleverd met zoveel modi, extra’s en functies.

Lees alles over de tandenborstel van Oral-B in de uitgebreide test.

Philips Sonicare DiamondClean

De Diamondclean is het ongeslagen topmodel van de Sonicare-serie van Philips en biedt waarschijnlijk de meest uitgebreide en grondige tandheelkundige zorg die ik ooit heb getest.

De Philips Diamondclean

Een poetsprestatie op het hoogste niveau – ondersteund door tal van functies – zorgt voor helderwitte tanden.

Lees de uitgebreide hands-on test van de Sonicare DiamondClean met alle belangrijke voor- en nadelen.

Conclusie over zelfreparatie

Als uw tandenborstel u problemen veroorzaakt, moeten de bovenstaande handleidingen helpen het probleem snel en gemakkelijk op te lossen.

Philips Sonicare Tandenborstel

Trouwens: Omdat veel elektrische tandenborstels qua structuur vergelijkbaar zijn, kunnen de reparatie-instructies ook worden overgebracht naar andere modellen.

Zorg ervoor dat u een batterij gebruikt die geschikt is voor uw tandenborstel in geval van vervanging van de batterij. Om dit te doen, vergelijkt u uw modelnummer met de informatie die door de batterijprovider wordt verstrekt.

Ook op Youtube vind je na een korte zoektocht talloze video’s van doe-het-zelvers, die je stap voor stap precies laten zien hoe je veel problemen eenvoudig zelf kunt oplossen.

Meer informatie en leesaanbevelingen:

Tandheelkundige kennis is niet alleen gespecialiseerd in tests en gidsen op tandenborstels. Hier vindt u vele andere interessante onderwerpen rond het onderwerp tandheelkundige zorg:

 • Alles over witte tanden: tips, huismiddeltjes, behandelingen
 • Handige gidsen voor tandheelkundige zorg en tandheelkundige zorgproducten
 • Hulp en advies bij veel voorkomende gebitsproblemen
 • Je tandenborstel schoonmaken – Zo werkt het