Kolibree: een aangesloten tandenborstel met 3D-bewegingssensoren


Het is Frans, het maakt deel uit van het “French tech” panel ontdekt op CES in Las Vegas en natuurlijk is het verbonden… Met zijn edutainment-toepassingen belooft de Kolibree-tandenborstel jong en oud te motiveren om regelmatig de tanden te poetsen, en het hen zelfs te leren. Dankzij zijn “3D-bewegingssensoren” zou het kunnen weten welke zones goed geborsteld zijn of niet.
kolibree

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Deze elektrische tandenborstel, die onlangs voor 149 € op de Franse markt is gebracht, is een UFO. Om te beginnen is hij verbonden, wat ongewoon is, ook al is het niet de eerste, want Oral-B heeft zijn Smart Series White Pro 7000 al meer dan een jaar geleden op de markt gebracht. In vergelijking met laatstgenoemd model ligt de bijzonderheid van het Kolibree-model in de aanwezigheid van sensoren (gyroscoop, versnellingsmeter en 3-assige magnetometer) die het mogelijk maken te evalueren welke delen van de mond de gebruiker daadwerkelijk heeft gepoetst. De start-up legt ook de nadruk op het edutainment-aspect van zijn tandenborstel. Naast de “Coach”-toepassing voor volwassenen, is er een klein spel – genaamd “Go! Piraat” – is gericht op kinderen, motiveert hen en leert hen op een consequente manier hun tanden te poetsen. We hebben daarom twee weken doorgebracht met deze Kolibree, die compatibel is met Android en iOS.

Ergonomie

De Kolibree is heel mooi, zelfs luchtig. Hij doet ons een beetje denken aan de Philips Sonicare DiamondClean, helemaal wit en overzichtelijk. Het enige wat op het handvat zit is een knop en de merknaam en het logo. Onder de start/stop-knop ten slotte, knippert een lampje om de laadtoestand van de batterij aan te geven: groen als hij opgeladen is, oranje voor een gemiddelde lading en rood als de batterij bijna leeg is.

Het wordt ook gebruikt om aan te geven dat de tandenborstel via Bluetooth met de smartphone is verbonden. Druk gewoon een paar seconden op de startknop. Het lampje wordt blauw en op de smartphone geeft een pictogram in de linkerbovenhoek van de toepassing aan dat de koppeling geslaagd is.

De Kolibree is absolute eenvoud… geen modes om door te bladeren, geen hoop knoppen… Heel eenvoudig – misschien een beetje te eenvoudig.

Over het algemeen vinden wij het prettig dat de mouwen van anti-slip materiaal zijn. Ondanks het ontbreken van een dergelijke textuur glijdt het zacht aanvoelende materiaal niet weg, zelfs niet wanneer uw handen nat zijn.

Wat opvalt is de slankheid van het handvat, dat in contrast staat met de grote Oral-B handvatten, en de originele, ietwat vierkante vorm. En bovenal – verrassing – zijn lichtheid! Hij weegt slechts 58 g met zijn borstel. Deze keuze sluit aan bij de wens van Kolibree om kinderen te leren poetsen. Een dun en licht handvat is gemakkelijker vast te houden in hun kleine handjes. Hoewel dit voor gewone tandenborstel-gebruikers als een verrassing kan komen, stoort het hen in het gebruik in het geheel niet en is het eigenlijk heel aangenaam.

Opvallend is dat, in tegenstelling tot de borstels van andere modellen die gewoon in het handvat worden geduwd, de Kolibree borstel wordt vastgeklikt door hem een kwartslag te draaien. Hierdoor is het gemakkelijker te verwijderen om schoon te maken en weer op te zetten; het is een vrij goed idee.

Het verbonden deel

Het aansluiten van de Kolibree is waar het echt tot zijn recht komt. Zodra de applicatie is gedownload, moet uiteraard een profiel worden aangemaakt met enkele persoonlijke gegevens, met name de hand die wordt gebruikt om te poetsen, wat essentieel is voor de werking van de bewegingssensoren. Het is ook mogelijk om meerdere profielen aan te maken (wij hebben er 7 aangemaakt) zodat de bewoners van eenzelfde huishouden elkaar kunnen uitdagen. Om van gebruiker te veranderen, houdt u gewoon de hoofdprofiel-toets ingedrukt. Het is ook mogelijk om de Kolibree afwisselend met twee smartphones te koppelen.

Kolibree zorgt ervoor dat persoonsgegevens worden beschermd. In de toepassing heeft de gebruiker de keuze om “de gegevens anoniem te verzenden” of ze helemaal niet te delen.

Zodra het profiel is ingevuld, kunt u beginnen! Een gele stip in het midden van de menubalk (home, beoordeling, rangschikking, instellingen) geeft toegang tot ofwel de “Coach” voor volwassenen of de “Go! Piraat” voor kinderen.

Coach heeft een timer en een verhoogde kaak verdeeld in 6 zones. De app begeleidt de gebruiker om elk gebied een voor een gelijkmatig te borstelen. Hier komen de beroemde bewegingssensoren in het spel: een geleidelijk veranderende cirkel wordt groen weergegeven als de borstelactie goed is uitgevoerd en op het juiste gebied; anders wordt hij rood. Voor degenen die gemotiveerd moeten worden, biedt de applicatie leuke “badges”.

Interessanter voor iedereen: de “gebitscontrole” laat zien welke zones correct zijn gepoetst en welke te weinig – informatie die aan uw tandarts kan worden “getoond”. Het maakt het vooral mogelijk zich bewust te worden van slechte gewoonten en/of handelingen.

De kinderapplicatie bevat een klein personage dat door verschillende landschappen beweegt en munten verzamelt. Het kind moet de borstel in zijn mond richten waar de munten zich bevinden (rechts, links, onderaan…). Het is goed doordacht, op voorwaarde dat je bereid bent om je smartphone bij je peuter te laten terwijl hij zijn tanden poetst.

Ook al is het doel van Kolibree een basis te leggen voor het aanleren, geven wij er de voorkeur aan ons te houden aan de aanbevelingen van de UFSBD, volgens welke elektrisch poetsen wordt aanbevolen vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar, wanneer het gebaar is aangeleerd.

De toepassing is vrij intuïtief, niet overladen en het is vrij gemakkelijk om te vinden wat u zoekt. Wat de tandenborstel zelf betreft, hij is zo eenvoudig dat het gebruik ervan kinderspel is.

Geluid

De Kolibree is de stilste tandenborstel die we ooit hebben gebruikt, en dat is maar goed ook. We hebben een geluidsemissie gemeten van ongeveer 42 dB, terwijl een oscillerend model zoals de Oral-B Triumph 5000 tot 63 dB produceert!

Stroomverbruik

Tijdens het opladen verbruikt de Kolibree 3 W, wat iets meer is dan gemiddeld. Zodra de batterij is opgeladen, is het verbruik niet nul, maar 1,7 W. Deze metingen moeten echter worden gezien in relatie tot de enorme autonomie van deze tandenborstel.

Modi en opties

In termen van modi en opties, Kolibree biedt het absolute minimum. Er wordt inderdaad slechts één modus aangeboden en de enige beschikbare opties, zoals het instellen van de timer, zijn beschikbaar in de applicatie (met een door Kolibree in januari beloofde evolutie van de applicatie, zullen meerdere modi vanuit de applicatie kunnen worden gekozen). De Kolibree heeft geen timer, dat is vervelend. Je wilt niet altijd je tanden poetsen met je smartphone om verschillende redenen (hij laadt op, het is wat laat en je hebt niet de moed om hem te koppelen, de app te openen…, het is wat vroeg en je bent nog niet helemaal wakker…). Een geïntegreerde timer zou welkom zijn geweest.

Wat de app betreft, vinden we het ook jammer dat hij geen pushmeldingen biedt, bijvoorbeeld om je eraan te herinneren dat je niet regelmatig hebt gepoetst. Bovendien is het mogelijk om herinneringen te programmeren, wat we hebben gedaan, maar we hebben nooit een waarschuwing ontvangen op het gevraagde tijdstip, op geen enkele manier (geen push, geen alarm, niets). Het verbonden model van Oral-B geeft regelmatig herinneringen zoals “we hebben elkaar al twee dagen niet gezien”.

Verder, hoewel we de aanwezigheid van bewegingssensoren waarderen die het Oral-B model niet bevat, werkt dit alleen goed als je de app gebruikt tijdens het poetsen, nogmaals. Als gevolg daarvan is geen synchronisatie van gegevens mogelijk. Een penseel zonder de app wordt beschouwd als een “verleden” penseel – Kolibree belooft dat synchronisatie mogelijk zal zijn vanaf januari.

Tenslotte wordt de Kolibree verkocht zonder reisetui, draagtasje, opbergdoosje voor de borstel… In de doos vindt u gewoon de tandenborstel, de oplader en twee borstels. Aangezien u met de toepassing verschillende profielen kunt aanmaken, zou het bovendien mooi zijn geweest als de geleverde penselen verschillende kleuren hadden gehad of voorzien waren geweest van een personaliseringssysteem, vooral omdat de penselen in de vervangingspakketten drie verschillende kleuren hebben.

Gebruik

De Kolibree maakt gebruik van sonische technologie, maar een beetje anders dan Philips of Panasonic. Terwijl beide fabrikanten de borstelharen van links naar rechts laten bewegen, heeft de Kolibree borstel een lichte heen-en-weer beweging. De fabrikant heeft deze keuze gemaakt omdat een dergelijk uurwerk “minder schurend” is en het mogelijk maakt zonder drukdetector te werken: als men te veel drukt, wordt het uurwerk vertraagd en wordt de gom niet opgewonden; het zou ook compatibel zijn met de ringen.

Deze keuze heeft echter enkele gevolgen in het gebruik. De eerste is dat de gebruiker niet wordt gewaarschuwd als hij te hard drukt. Aangezien de Kolibree bedoeld is als leermiddel, zou een kleine waarschuwing wanneer je te hard drukt (licht, geluid of trilling, of zelfs op de app) – voor kinderen, maar ook voor degenen die nieuw zijn met elektrisch poetsen – niet misstaan hebben. Bovendien zullen de “knorretjes” die de neiging hebben om te hard te drukken, de borstelharen snel zien uitwaaieren.

Anderzijds merken we op dat de borstel (enkel formaat) vrij klein is, een goede punt om overal in de mond te gaan en de borstelharen zijn vrij zacht – zoals aanbevolen door tandartsen.

Wij hebben een voorkeur voor de sonische technologie, die vrij zacht is in de mond: de Kolibree is echter misschien iets te zacht en na de aanbevolen 2 minuten poetsen is het gevoel van reinheid en comfort (gevoel van gladde tanden) niet zo aanwezig als bij tandenborstel’s met de klassieke sonische technologie. Wij kozen ervoor om de poetstijd te verlengen tot 2 min 30 s (instelbaar op de app van 2 min tot 5 min).

Wij betreuren het dat zonder smartphone de tandenborstel, die alleen wordt gebruikt, al zijn belang verliest. Zonder geïntegreerde timer en zonder datasynchronisatie is het een beetje “licht”.

Tenslotte merken wij op dat het koppelen betrekkelijk eenvoudig is. De eerste keer dat u verbinding maakt, activeert u de Bluetooth van de telefoon en de tandenborstel (door de knop een paar seconden ingedrukt te houden) en vervolgens kiest u het “netwerk” (KLTB001-…). De volgende keren hoeft u alleen maar de Bluetooth van beide apparaten te activeren.

En hoe zit het met de bewegingssensoren? Ze zijn heel betrouwbaar en reageren snel. Ook de bewegingen die op de app worden getraceerd zijn over het algemeen getrouw aan wat u doet; het resultaat van het borstelen is dan ook heel realistisch. Er zijn echter een paar “eigenaardigheden” waarbij je de zijkant van de kaak verandert zoals gevraagd en het penseel dit niet detecteert, wat frustrerend kan zijn, vooral voor kinderen die verstrikt raken in het spel – of oudere kinderen.

Onder de zeer goede punten, laten we een record autonomie noemen: meer dan 6 uur! Genoeg om een weekend of zelfs een vakantie door te brengen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de oplader.

Prijs en beschikbaarheid van borstels

Kolibree biedt maar één soort borstels aan. Ze worden verkocht in verpakkingen van drie met verschillend gekleurde borstelharen. Ze kosten €19 voor een pakje van drie op de website van het merk – gemaakt in Frankrijk, volgens Kolibree. Iets meer dan €6 per borstel is een gemiddelde prijs.
Kolibree tandenborstel

Voordelen

  • Zeer licht en comfortabel handvat (glijdt niet weg).
  • Zeer gemakkelijk te gebruiken (één knop, één modus).
  • Heel rustig.
  • Neem de levensduur van de batterij op.
  • Betrouwbare bewegingssensoren.
  • Een vrij goed doordachte aanvraag.
  • Borstelen is helemaal niet agressief (maar verdient langer dan 2 minuten).

Nadelen

  • Geen ingebouwde timer.
  • Geen druksensor, wat in overeenstemming zou zijn geweest met het educatieve doel van de Kolibree.
  • Niet veel nut zonder een Bluetooth-verbinding.

Conclusie

De Kolibree laat ons achter met gemengde gevoelens. Als een aangesloten tandenborstel, is het vrij slim en goed doordacht. De informatie die door de app wordt verstrekt is relevant – hoewel we graag wat herinneringsmeldingen hadden gehad – en de bewegingssensoren zijn het grootste deel van de tijd betrouwbaar. Het is wel jammer dat de Kolibree zonder de app van weinig nut is. Niet alleen worden de gegevens achteraf niet gesynchroniseerd, maar het toestel heeft zelfs geen timer, een basisfunctie die zelfs instapmodellen bieden.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts