Philips Sonicare DailyClean 3300: een borstel die uw tanden niet knarst


Philips heeft zijn assortiment van 4 Sonicare elektrische tandenborstels onder de naam “DailyClean” onthuld. De overgang van manueel naar elektrisch borstelen wordt vergemakkelijkt door het vermogen van de borstel te verhogen naarmate hij wordt gebruikt.
Philips Sonicare HX6222-55

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Van de vier elektrische tandenborstels in de DailyClean-serie is de 3300 HX6222/55 het meest hoogwaardige model en belooft volgens de fabrikant “tot 7 keer meer tandplak” te verwijderen. Hij kost € 54, is zeer eenvoudig en heeft slechts één borstelintensiteit. Hij wordt geleverd met twee opzetborstels en een oplaadstation. Eens kijken of eenvoud rijmt op efficiëntie!

Gebruiksgemak

Wees gewaarschuwd, bij de DailyClean draait alles om eenvoud. Geen meerdere functies en verschillende poetsstanden meer! Deze elektrische tandenborstel, die (net als alle Philips-tandenborstels) gebruikmaakt van sonische technologie, heeft slechts één knop op de handgreep om het apparaat aan en uit te zetten.

In tegenstelling tot de DiamondClean Smart HX9954/53 met zijn 5 poetsstanden, heeft de DailyClean HX6222/55 alleen een klassieke poetsstand, plus een “Easy-start” functie, die is ontworpen om de gebruiker te laten wennen aan de geneugten van elektrisch poetsen – meer hierover hieronder.

Het handvat van deze tandenborstel is zacht en heeft geen ruwe randen, behalve aan de achterkant waar zich een antislipzone met pinnen bevindt. De DailyClean ligt zeer prettig in de hand en glijdt niet weg, zelfs niet als hij nat is, dankzij de spikes en vooral dankzij het door Philips gebruikte materiaal.

Het ontbreken van reliëf voorkomt dat vuil of tandpastaresten in de groeven blijven steken, een verschijnsel dat zich bijvoorbeeld bij de Oral-B Teen voordoet. Hoewel het onderhoud van deze borstel eenvoudig is, raden wij toch aan de zone tussen het handvat en de borstelkop met water schoon te maken en aan de lucht te laten drogen. Inderdaad, zonder deze regelmatige aandacht, hebben wij gemerkt dat tandpasta in dit gebied kon blijven steken en stagneren: niet erg prettig voor een hygiëneproduct!

Natuurlijk houdt Philips vast aan zijn sonische technologie, waaraan de Sonicare-reeks haar naam dankt. De borstelharen oscilleren altijd met dezelfde snelheid (31.000 bewegingen per minuut) en voor een optimale poetsbeurt is het verplicht dezelfde heen-en-weerbewegingen te maken als bij een handtandenborstel. Ter herinnering: de sonische technologie voelt zeker zachter aan dan de oscillerende-roterende technologie die door Oral-B wordt gebruikt, maar de laatste vergt minder inspanning omdat u de borstel alleen maar op uw tanden hoeft te plaatsen, zonder een andere beweging te maken.

Zoals elke Sonicare tandenborstel heeft de DailyClean 3300 de Smartimer-functie, die automatisch stopt met poetsen na 2 minuten (de door deskundigen aanbevolen tijd), en de QuadPacer-technologie, die elke 30 seconden door trillingen in het handvat aangeeft dat u een andere poetszone moet kiezen. Dit model profiteert ook van de Easy-start-modus (standaard geactiveerd) waarmee de nieuwe eigenaar van een Philips-tandenborstel voorzichtig kan wennen aan het sonisch elektrisch poetsen: de poetsintensiteit neemt geleidelijk toe tijdens de eerste 14 poetsbeurten, wat overeenkomt met de eerste week van de training. Indien de gebruiker dit wenst, kan hij deze functie deactiveren (of reactiveren): plaats de tandenborstel op het oplaadstation en houd de centrale knop ingedrukt tot een pieptoon weerklinkt.

Tot overmaat van ramp profiteert dit topmodel van de DailyClean serie ook nog van de BrushSync technologie: de borstelkop is uitgerust met een sensor die synchronisatie met het handvat mogelijk maakt. Zo weet de gebruiker wanneer het tijd is om de kop te vervangen dankzij het controlelampje op het onderste deel van het handvat. Compatibele borstels kunnen worden gekocht in sets van vier of acht.

Autonomie

De fabrikant belooft een batterijlevensduur van 14 dagen voor de Sonicare HX6222/55, gebaseerd op twee poetsbeurten van 2 minuten per dag, oftewel 4 minuten per dag. Opgeladen tot het maximum, lieten we deze tandenborstel continu draaien tot hij uitschakelde, en na iets minder dan 70 minuten was de batterij leeg. Een comfortabele autonomie, want dat betekent dat dit model 16 dagen kan worden gebruikt zonder te moeten worden opgeladen, wat 2 dagen meer is dan wat de fabrikant belooft.

Een klein controlelampje onder aan de handgreep geeft het oplaadniveau van de batterij aan: als het rood knippert, moet de tandenborstel worden opgeladen. In dat geval moet het handvat op de bijgeleverde oplaadbasis worden geplaatst. Opgemerkt moet worden dat dit indicatielampje iets te discreet is naar onze smaak: we merkten het rode lampje nauwelijks op voordat de borstel stopte.

Het duurt iets meer dan 7 uur om volledig op te laden, wat erg goed is als je bedenkt dat het bij sommige elektrische tandenborstels tot 15 uur kan duren om op te laden, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Panasonic EW 1031S.

Geluid

De sonische technologie is iets stiller dan de oscillerende-roterende technologie, wat goed is voor een hygiëneproduct dat vaak in bed wordt gebruikt! En de Sonicare DailyClean HX6222/55 vormt hierop geen uitzondering, met een geluidsniveau van 46 dB(A), wat zeer stil is. Ter vergelijking: onze metingen waren 62-69 dB(A) op de Oral-B Genius 9000, afhankelijk van de gekozen stand.

Productspecificaties

 • Merk: Philips
 • Vorm opzetborstelkop: Rond
 • Poetstechniek: Sonisch: vibrerend
 • Poetsdruksensor: Nee
 • Type timer: Geen timer
 • Aantal snelheden: 1
 • Type oplader: Oplaadstation
 • Voedingstype: Werkt op: Batterij
 • Aantal handvaten in verpakking: 1
 • Aantal meegeleverde opzetborstels: 2
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • EAN: 8710103902416
 • MPN (Manufacturer Part Number): HX6222/55
 • Smartfuncties: Geen smartfuncties
 • Taal handleiding: Universeel
 • Categorieën: Elektrische tandenborstels Persoonlijke verzorging Tand- & Mondverzorging
 • Merk: Philips
 • Geschikt voor type gebit: Volwassen gebit
 • Aantal meegeleverde handvaten: 1
 • Type oplader: Oplaadstation

Voordelen

 • Algemeen gebruiksgemak.
 • Comfortabele levensduur van de batterij.
 • Laag geluidsniveau.

Nadelen

 • De laadindicator is een beetje te discreet.
 • Weinig functies aangeboden.

Conclusie

Het spreekt voor zich dat de Sonicare DailyClean HX6222/55 een model is dat is ontworpen voor mensen die willen overstappen van een handtandenborstel naar een elektrische tandenborstel: eenvoudig, praktisch en met een progressieve modus heeft hij alles om nieuwkomers te behagen. Het enige wat we tegen Philips kunnen zeggen, is dat dit eenvoudige model bij lange na niet het goedkoopste is in het Sonicare-assortiment. Wij denken met name aan de Sonicare Serie 2 HX6231/01 verweerplaat, die nu een iets betere prijs/prestatieverhouding biedt. Misschien had Philips met dit nieuwe model meer risico moeten nemen!

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts