Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9954/53: verbonden maar vooral intelligent


Veel diensten, zelfs zonder connectiviteit

De DiamondClean Smart is de eerste connected tandenborstel van Philips die zich presenteert als een coach op het gebied van mondhygiëne. Waar de Sonicare for Kids gekoppeld moet worden aan een smartphone zodat ouders de poetsroutines van hun kinderen kunnen volgen, is de DiamondClean Smart ontworpen voor volwassenen en kan deze werken zonder smartphone. Het biedt hen de mogelijkheid hun poetsgewoonten te volgen en helpt hen dit dagelijkse gebaar beter uit te voeren.
Philips DiamondClean Smart HX9954-53

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De DiamondClean Smart, die begin september op de markt kwam, is verkrijgbaar in vier modellen, elk met verschillende kleuren en accessoires. Wij testen de HX9954/53, het topmodel. Deze elektrische tandenborstel (EDB), die voor 329 euro op de markt wordt gebracht, is bedoeld om “altijd” intelligent te zijn, zelfs als hij niet verbonden is met een smartphone. Philips heeft meerdere sensoren toegevoegd. Deze zijn natuurlijk het handigst wanneer de tandenborstel met de speciale app wordt gebruikt, maar de nieuwe DiamondClean heeft meer functies, zelfs wanneer hij niet is aangesloten. Het heeft nu een druksensor met een lichtalarm en, het allerbelangrijkste, automatische borstelherkenning, zodat het de borstelmodus automatisch aanpast aan de gekozen borstel. Ten slotte verschijnen er gepersonaliseerde waarschuwingen om de borstel te vervangen rechtstreeks op de handgreep.

Ergonomie

De DiamondClean Smart lijkt sterk op de DiamondClean van de vorige generatie (we hebben de HX9332/04 en HX9352/04 getest). Philips heeft zijn topmodel een iriserende, middernachtblauwe afwerking gegeven (bekend als Lunar Blue), wat een geweldig effect geeft. Het ontwerp is goed doordacht en het is zelfs aangenaam om zo’n tandenborstel in de badkamer te hebben. Als de tandenborstel in het navulglas zit, verdwijnen alle mode-etiketten.

De zachte bekleding van het handvat, zonder enige ruwheid, ligt prettig in de hand en, in tegenstelling tot wat men zou kunnen vrezen, glijdt het zelfs niet weg als het nat is. Een goed punt is dat het gladde handvat minder vuil of tandpastadruppels opvangt dan een antislip handvat. Hij is iets zwaarder dan andere tandenborstels (136 g) maar goed uitgebalanceerd en dus comfortabel.

Zodra u de tandenborstel oppakt, worden de standen en het batterijniveau via achtergrondverlichting weergegeven. In vergelijking met de oude DiamondClean is een nieuwe indicator toegevoegd aan de onderkant van het handvat: deze licht op wanneer de borstel moet worden vervangen. Tot nu toe boden alleen de aangesloten tandenborstel’s dit soort herinneringen, maar die waren gebaseerd op een eenvoudige tijdtelling (meestal stuurt de app de gebruiker een herinnering na 3 maanden, de aanbevolen tijd om de borstel te vervangen). De DiamondClean Smart is “slimmer” dan dat: afhankelijk van hoe vaak de borstel wordt gebruikt en de druk die de gebruiker uitoefent, wordt de waarschuwing gepersonaliseerd en direct op de handgreep van de borstel gesignaleerd. Wij stellen deze functie, die beschikbaar is voor degenen die hun tandenborstel niet met hun smartphone verbinden, zeer op prijs.

Aan het uiteinde van het handvat is ook een ring verschenen: het is de druksensor (en die ontbrak!). Het licht op als de gebruiker te hard drukt, of de tandenborstel nu gekoppeld is aan een smartphone of niet.

Tot slot hadden de vorige versies één enkele knop om het borstelen te starten/stoppen, maar ook om de standen te selecteren – een ergonomische “fout” waarover wij klaagden en die ons ertoe aanzette te zoeken naar een manier om het borstelen tijdens het proces te stoppen. Philips heeft dit probleem nu opgelost en de nieuwe DiamondClean in de juiste richting gebracht met een tweede knop. De eerste knop, voor start/stop, valt intuïtief onder de duim. De tweede knop, iets lager, wordt gebruikt om de standen te kiezen. Het is veel praktischer en gebruiksvriendelijker. Een bijkomend voordeel is dat je de stand kunt instellen voordat je de tandenborstel start, ook al heb je hem al in je mond, wat minder rommelig is.

Gebruik

Philips blijft trouw aan zijn sonische technologie en de oscillatie van de borstelharen gebeurt altijd met dezelfde snelheid: 31.000 bewegingen per minuut. Deze technologie is “zachter” qua gevoel dan de oscillerend-roterende technologie van Oral-B. Bovendien komen de bewegingen die met de tandenborstel moeten worden gemaakt, dichter in de buurt van die welke met een handtandenborstel worden gemaakt. Philips-modellen zijn dus perfect geschikt voor wie nieuw is in de tandenborstel. Voor hen, en voor allen die de neiging hebben te hard te drukken, is de druksensor een waardevolle metgezel (de lichtinformatie op het handvat wordt verdubbeld in de toepassing).

De HX9954/53 wordt geleverd met vier borstels, waaronder één speciaal voor het borstelen van de tong. De koppen zijn een beetje geëvolueerd: om het tandvlees te beschermen, zijn ze bekleed met zacht rubber, wat aangenaam is in het gebruik. Maar het meest opvallende kenmerk is de automatische herkenning van de borstel door het handvat, wat resulteert in de automatische overschakeling naar de juiste stand, bij de juiste intensiteit (van de drie). Sommige standen gebruiken zelfs verschillende intensiteiten tijdens de borstelcyclus.

Het is echt slim en comfortabel, en het werkt of de tandenborstel is aangesloten of niet. Het enige (kleine) minpuntje is dat je de borstels moet leren herkennen – behalve die voor het poetsen van de tong, die op duizend manieren kan worden herkend – of de instructies uit het hoofd moet leren. In plaats van de naam van de modus waaraan zij gewijd zijn, worden de borstels afgekort: C3, G3, W3, T3 – C voor “Clean”, G voor “Gum Care”, W voor “White”, T voor “Tongue Care”; zie “Modi en opties” hieronder.

Indien de gebruiker er echter de voorkeur aan geeft om voor een whitening-behandeling de borstel te gebruiken die speciaal bestemd is voor de klassieke reiniging, staat het hem vrij om de modus handmatig te wijzigen met behulp van de speciale toets: de functie is niet beperkt en de herkenning van de borstel werkt als een advies (de borstel zal echter minder geschikt zijn).

De “timer”-functie is uiteraard aanwezig, of de tandenborstel nu aan een smartphone is gekoppeld of niet. Het stopt de borstel na 2 minuten (of meer, afhankelijk van de modus) en stuurt tijdens het borstelen waarschuwingen naar de gebruiker om hem/haar te helpen gelijkmatig te borstelen. Bij de vorige generatie DiamondClean was de mond verdeeld in kwadranten (4 gelijke delen). Bij het nieuwe model is de mond verdeeld in 6 gelijke delen om nog preciezer te kunnen poetsen.

Toepassing en connectiviteit

Deze tandenborstel kan een aantal services bieden, zelfs als hij niet is aangesloten, en biedt nog meer functies met de Philips Sonicare-applicatie.

Nadat je de app hebt gedownload, moet je een account aanmaken en die activeren – wat ons moeite kostte: we moesten via een computer om onze testaccount te activeren, omdat de mobiele functie niet werkte. Philips heeft dit probleem sindsdien verholpen, en we konden dit zien toen we een nieuwe account aanmaakten op een andere smartphone. De Sonicare-app werkt op iOS en Android (Bluetooth 4.0 en iOS 7 of hoger).

Wanneer de borstel tijdens het borstelen wordt gekoppeld, kan men in de app kiezen waar men wil beginnen met borstelen en live bijhouden welke zones worden geborsteld en welke zones daadwerkelijk worden gereinigd. De sensoren van de DiamondClean Smart zijn nauwkeurig en de borstel detecteert heel goed waar u poetst. Het geeft (net als het handvat) een waarschuwing als de druk te hoog is of als de tanden te snel worden geveegd. Het is mogelijk om “prioritaire” gebieden voor speciale aandacht in te voeren: mogelijke gaatjes, plakopbouw, terugtrekkend tandvlees en bloedende gebieden; tijdens het poetsen zal de toepassing de gebruiker aan deze gebieden herinneren.

Aan het einde van het poetsen kan de app voorstellen om de tandenborstel weer aan te zetten om de verwaarloosde plekjes bij te werken. Anderzijds wordt het handvat automatisch uitgeschakeld na de volledige borstelcyclus, wat in het begin verrassend is. Als er slechts twee zones moeten worden bijgewerkt (30 seconden elk), moet de tandenborstel handmatig worden gestopt, anders loopt hij gedurende 2 minuten (of meer, afhankelijk van de modus).

Aan het einde van elke poetsbeurt, afhankelijk van het “programma” dat de gebruiker heeft gekozen om te volgen, kan de applicatie de gebruiker suggereren om de aanvullende verzorging te herzien: of hij heeft geflost, de tongschraper of een mondspoeling heeft gebruikt. Het geeft een gedetailleerd overzicht van elke handeling: tweemaal daags 2 minuten poetsen, de mond spoelen, de tong reinigen, flossen.

Op de startpagina toont Sonicare een volledig overzicht van de poetsconsistentie, de uitgeoefende druk en de bewegingen, gedurende een bepaalde periode: dag, week, maand….

Laten we het tenslotte over deze beroemde programma’s hebben. Ze zijn te vinden in het speciale tabblad “Doelstelling”. U kunt streven naar een frisse adem, gezond tandvlees, tandplak verwijderen, uw tanden witter maken of zelfs persoonlijke doelstellingen formuleren. In elk van deze programma’s is het mogelijk de gebruikte borstel, de frequentie van het gebruik van de tongschraper, het mondwater, de frequentie en zelfs de duur van het poetsen te definiëren.

De applicatie is zeer rijk aan informatie en de functionaliteit is goed doordacht. We vinden het alleen jammer dat het niet erg intuïtief is. Het heeft verschillende leesniveaus, tabbladen boven- en onderaan het scherm, en een hoofdmenu links bovenaan; het is een beetje moeilijk om de weg te vinden wanneer je naar bepaalde specifieke informatie zoekt. Aan de andere kant is het gemakkelijk om een live poets sessie te volgen. Als de Bluetooth van de smartphone is geactiveerd, wordt de borstel automatisch gedetecteerd. Open de applicatie en begin met poetsen; het beginscherm toont direct een weergave van de kaak en de voortgang van het poetsen.

Geluid

Een van de voordelen van sonische tandenborstel’s is hun lage geluidsniveau, dat zeer merkbaar is voor apparaten die worden gebruikt zodra u uit bed stapt. Afhankelijk van de intensiteit, de gebruikte borstels en de standen, hebben wij geluidsniveaus gemeten die variëren van 48 tot 50,5 dB. De DiamondClean Smart is geen uitzondering op de regel en blijft relatief stil, hoewel minder stil dan de vorige DiamondClean HX9332/04, die nog steeds de stilste van onze vergelijking is (45 tot 47 dB en zelfs 38 dB in de Sensitive modus).

Stroomverbruik

De DiamondClean Smart is uitgerust met een li-ion batterij die “tot 3 weken” kan meegaan. Dit is gebaseerd op de aanbevolen twee borstelbeurten per dag, afhankelijk van de gekozen methode. Onze metingen bevestigden deze beloften: de DiamondClean Smart hield het iets langer dan 2 uur en 10 minuten uit alvorens het op te geven.

Hij verbruikt slechts 1 W tijdens het opladen, wat zeer matig is, en bovenal verbruikt hij niets zodra de batterij is opgeladen. Dat is een pluspunt, vooral als hij voortdurend is aangesloten (een volledige lading verbruikt 0,008 kWh).

Modi en opties

De tandenborstel heeft 5 standen: “Clean” (klassieke reiniging in 2 minuten), “White+” (een iets langere cyclus voor meer witheid), “Gum Health” (tandvleesverzorging, met een zachte reiniging aangepast aan de tandvleeslijn), “Deep Clean+” (dieptereiniging) en “Tongue Care” (tongborstelen).

Net als bij de vorige versies worden de standen niet in het Frans aangegeven op het handvat, maar ze zijn nu veel gemakkelijker te starten: dankzij de detectie van de borstel door het handvat, past dit zich automatisch aan de juiste stand en intensiteitsniveau aan.

Prijs en beschikbaarheid van borstels

De borstels worden verkocht in verpakkingen van 4, voor een adviesprijs van €40, of €10 per borstel. Dit is erg duur in vergelijking met de borstels voor de vorige DiamondClean, die “slechts” €6 per stuk kostten (en al niet de laagst geprijsde waren). Merk op dat deze tandenborstel compatibel is met de oude generatie penselen. Hij verliest echter niet alleen de intelligente herkenning van de borstelkop, maar ook de meeste andere intelligente functies (controle op borstelslijtage, positie- en wrijvingssensor). Alleen de druksensor, die rechtstreeks met de handgreep is verbonden, blijft behouden.

Wat de verkrijgbaarheid betreft, de DiamondClean Smart is zeer recent op het moment van schrijven van deze test, deze borstels zijn nog niet overal verkrijgbaar.

Accessoires inbegrepen
Wat de accessoires betreft, is het aanbod dit high-end model waardig, niet alleen in kwantiteit maar ook in kwaliteit. Net als bij eerdere versies levert Philips een inductieve oplaadbeker (zie hierboven); u hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken en de borstel erop te zetten.

De DiamondClean Smart kan ook worden opgeladen met behulp van de draagtas, die aan de onderkant is voorzien van een USB-oplaadkabel. Het etui, met zijn aangename lederachtige afwerking, kan ook twee borstels bevatten.

Tenslotte is er een aantrekkelijk transparant doosje voor de penselen. Philips had het goede idee om bij elke borstel een beschermbuisje te leveren: praktisch en hygiënisch.
Philips Sonicare DiamondClean Smart HX9954-53

Productkenmerken

 • Merk: Philips
 • Vorm opzetborstelkop: Ovaal
 • Doelgroep: Volwassenen
 • Batterij-indicator: Ja
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Kleur: Blauw
 • Poetstechniek: Sonisch: vibrerend
 • Poetsdruksensor: Ja, met licht- en trilsensor
 • Timer: Ja
 • Type timer: Iedere 30 seconden
 • Aantal snelheden: 3
 • Geheugenfunctie: Ja
 • Bediening via app: Ja
 • Bewegingen per minuut: 62000
 • Type oplader: Via glas | USB-lader
 • Snel laden functie: Nee
 • Operatie duur: 84 minuten
 • Voedingstype: Werkt op: Batterij
 • Aantal handvaten in verpakking: 1
 • Aantal meegeleverde opzetborstels: 4
 • Meegeleverde extra’s: Reisetui | Extra opzetborstel(s) | USB-lader
 • Verpakkingsinhoud: 1x DiamondClean Smart Elektrische tandenborstel; 1x Premium Plaque Defense-opzetborstel; 1x Premium Gum Care-opzetborstel; 1x Premium White-opzetborstel; 1x TongueCare+-tongreiniger; 1x Opzetborstelhouder; 1x Reisetui; 1x Oplaadglas, 1x USB-Oplaadreisetui, Antibacteriële tongspray 60 ml
 • EAN: 8710103805274
 • Geschikt voor melkgebit: Nee
 • Gewicht: 1742 g
 • MPN (Manufacturer Part Number): HX9954/53
 • Oplaadtijd: 720 min
 • Smart: Jav
 • Smart Home Platform: Geen platform
 • Smartfuncties: Poetsanalyse en poetsbegeleiding
 • Taal handleiding: Universeel
 • Verpakking breedte: 232 mm
 • Verpakking hoogte: 120 mm
 • Verpakking lengte: 256 mm
 • Categorieën: Elektrische tandenborstels Persoonlijke verzorging Tand- & Mondverzorging
 • Serie: Philips Sonicare DiamondClean 9000
 • Merk: Philips
 • Geschikt voor type gebit: Volwassen gebit
 • Belangrijke extra opties: Timer, Poetsdruksensor, Batterij-indicator, Werkt met mobiele app, Oplaadbaar via USB, Met reisetui
 • Aantal meegeleverde handvaten: 1

Voordelen

 • Automatische herkenning van de borstels.
 • Welkome ergonomische ontwikkeling (twee knoppen).
 • Design (mooi object, aangenaam om te gebruiken).
 • Drukdetectie.
 • Detectie van bewegingen en gelijkmatigheid van het borstelen (via de applicatie).
 • Toepassing rijk aan informatie.

Nadelen

 • Onintuïtieve applicatie-interface (te veel informatie die beter gerubriceerd zou kunnen worden).
 • Dure penselen om gebruik te maken van de slimme functies.

Conclusie

Philips beloofde ons dat deze tandenborstel meer was dan alleen verbonden: hij was “intelligent”. Op dit punt vroegen wij om te zien om te geloven en wij werden niet teleurgesteld. De fabrikant heeft niet alleen het ontwerp en de ergonomie van zijn tandenborstel verbeterd, die nu veel gemakkelijker te gebruiken is in de “manuele” modus, maar hij heeft de DiamondClean Smart ook uitgerust met slimme of verwachte functies, zoals borstelherkenning, de kopwisselindicator en de druksensor. En het goede nieuws is dat al deze functies beschikbaar zijn zonder dat u de borstel aan uw smartphone hoeft te koppelen. Door het aan te sluiten, met enige moeite om de app te begrijpen, beschikt u over extra informatie en traceerhulpmiddelen. Het nadeel is dat je de dure speciale borstels moet gebruiken om hiervan te profiteren. Desondanks is de DiamondClean Smart onbetwistbaar onze favoriet onder de ‘connected’ tandenborstels.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts