Oral-B Genius 9000, een aangesloten tandenborstel met bewegingssensoren


Doeltreffende maar vervelende zone detectie

Oral-B was de eerste fabrikant die een aangesloten elektrische tandenborstel op de markt bracht, de Smart Series White Pro 7000. Vandaag neemt de Genius-reeks, die nog steeds verbonden is, het over en biedt meer geavanceerde functies en meer legitimiteit aan connectiviteit.
Oral-B Genius 9000

Bekijk de dagprijs

Kennismaking

De Genius 9000, gelanceerd voor €300, is het topmodel in de Oral-B Genius serie en wordt verkocht met een volledig accessoirepakket. Vergeleken met de Smart-serie is de Genius uitgebreid met bewegingssensoren, zoals aangeboden door Kolibree. Oral-B maakt hier gebruik van door ze aan te vullen met het gebruik van video om de geborstelde zones te evalueren. Connectiviteit krijgt dus een nieuwe betekenis en de applicatie stelt de gebruiker niet alleen in staat zijn poetsroutines te volgen, maar geeft hem ook een geschiedenis van zijn poetszones, met als doel de gebruiker te helpen zijn tanden op een consequente manier te poetsen. De Genius 9000 tenslotte heeft een druksensor en 6 standen.

Ergonomie

Het handvat van de Genius 9000 lijkt sterk op dat van de top serie van Oral-B, met name de White Pro 7000 connected. Het ontwerp van het handvat is echter licht gewijzigd. Het is nu rechter en heeft een glanzende voorkant. Op de achterkant zit echter een anti-slip “soft touch” rubber coating. De grip is aangenaam en het handvat glijdt niet weg. De afwerking is zo goed als altijd.

Het gewicht van 140 g is nog steeds gemiddeld.

De bediening, bestaande uit twee knoppen, lijkt erg op die van de White Pro 7000 en eerdere topmodellen van Oral-B (Triumph 5000, Black 7000…). De knoppen zijn ergonomisch geplaatst, direct bereikbaar met de duim. De bovenste start en stopt het borstelen; de onderste verandert de stand.

En Oral-B heeft deze moduswijzigingen zeer merkbaar gemaakt. De Genius 9000 heeft nu een modusdisplay direct op de handgreep, met witte verlichte pictogrammen. De pictogrammen zijn dezelfde als die Oral-B gebruikt op de Smartguide. De standen zijn: grondig (een tand met een + teken), zacht (een veer), polijsten (een diamant), massage (golven) en tongreiniging (een tong).

Standaard start de BDE in de klassieke reinigingsmodus (zonder pictogram) en dan bladert u er gewoon één voor één doorheen. Helemaal onderaan de handgreep wordt ook de Bluetooth-verbinding weergegeven, evenals het batterijniveau – altijd aangegeven via een witte achtergrondverlichting.

Het batterijniveau wordt geleidelijk weergegeven en gaat rood knipperen als de batterij bijna leeg is.

De toepassing en de bewegingssensoren

De belangrijkste ontwikkeling van deze BDE is de aanwezigheid van bewegingssensoren en het gebruik van video om geblokkeerde gebieden te volgen.

De Oral-B app (compatibel met iOS en Android) is geëvolueerd sinds onze test van de White Pro 7000. Het heeft nu een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse geschiedenis om de poetsroutine te controleren, evenals een tabblad “prestaties” met badges die de gebruiker belonen voor regelmatigheid (“gecertificeerde pro”, “frisse adem” of “tandplak bestrijder”…). De toekenning van deze badges en de sociale dimensie die door de app wordt voorgesteld (het is mogelijk ze op de netwerken te delen) zijn heel amusant en hebben tot doel de gebruiker te motiveren.

Er zijn ook poetsherinneringen (standaard 2 per dag, maar u kunt het aantal verhogen tot 3) en gebaren voor tandhygiëne zoals mondwater en flossen (die u kunt uitschakelen). Ook geërfd van de eerste versie van de app: herinneringen om borstels te vervangen met een link naar een online winkel, herinneringen om naar de tandarts te gaan en specifieke behandelingen bestaande uit het aandringen op het poetsen van bepaalde afgebakende zones.

De toepassing kan op twee manieren worden gebruikt. Ofwel met de timer: in dit geval, geen detectie van geborstelde gebieden of bewegingen, moet u de tekening van de kwadranten volgen in de vorm van een klok of een 3D kaak.

Om te profiteren van bewegingsdetectie, moet u overschakelen naar de “positie”-modus. Om het te gebruiken moet de smartphone geïnstalleerd zijn met het gezicht naar de gebruiker toe, omdat Oral-B ook gebruik maakt van video. De smartphonehouder wordt dus geïnstalleerd met behulp van de zuignap.

Vervolgens vraagt de app de gebruiker om zijn gezicht in de daarvoor bestemde cirkel op het scherm te plaatsen en een foto te nemen. Pas dan kan het borstelen beginnen. Hoewel de smartphonehouder handig is en goed past, is hij niet erg sierlijk en is het onwaarschijnlijk dat u hem laat zitten. Dus je moet al deze dingen opnieuw doen elke keer dat je poetst, en we weten niet of we dat aankunnen. Tweede nadeel: in deze modus verliest u de waarschuwingen van de professionele timer (verandering van kwadrant) en verliest u de notie van tijd, ondanks de weergegeven chronometer. Dit is storend als je gewend bent de ingebouwde timer van de BDE te gebruiken. Anderzijds is de zone-opsporing vrij efficiënt en nauwkeurig.

Wij stellen nog steeds prijs op de mogelijkheid om borstelbeurten achteraf te synchroniseren. Zo wordt een borstel die zonder verbinding met de smartphone is gemaakt, bij de volgende koppeling toch in aanmerking genomen. Niet alle aangesloten BDE’s bieden deze mogelijkheid. We hebben ook de Kolibree hiervoor bekritiseerd. Aan de andere kant, als de poetsbeurt in de geschiedenis voorkomt, geen detectie van zones zonder koppeling, vooral omdat Oral-B video gebruikt.

De evolutie van de toepassing is gunstig voor wie de homogeniteit van zijn poetsbeurten wenst te controleren. Het instellen van de app vergt echter enkele handelingen (installeren van de houder voor de smartphone en vervolgens de telefoon, koppelen en detecteren van de locatie van het gezicht op de app) en het is niet zeker dat de gebruiker het geduld heeft om deze handelingen voor elke poetsbeurt uit te voeren.

Geluid

Afhankelijk van de borstels en de standen, varieert de geluidsemissie. We hebben 62 dB tot 69 dB (enkele pieken) gemeten. Deze oscillerende-roterende borstel is nog steeds luidruchtiger dan de sonische modellen en zelfs iets luider dan bij de vorige versies werd gemeten.

Stroomverbruik

In het algemeen verbruiken de BDE’s van Oral-B minder dan 1 W, zelfs onder belasting. De Genius 9000 is geen uitzondering. Hij verbruikt slechts 0,6 W tijdens het opladen, wat laag is. Eenmaal opgeladen is het verbruik echter niet nul, wat wij betreuren, hoewel het zeer laag is (0,3 W).

Modi en opties

Deze Genius 9000 is zeer goed uitgerust met accessoires. Hij wordt geleverd met een klassieke oplader, een draagtas (waarin het handvat en twee borstels passen) die kan worden aangesloten om op te laden met de speciale oplader, 4 borstels met hun opbergdoosje en een standaard om de smartphone op een spiegel te bevestigen.

Ook qua uitrusting is het aanbod compleet, want de Genius 9000 bevat een timer, 6 standen en een druksensor met een waarschuwingslampje boven aan de handgreep. Deze laatste functie is wenselijk om te leren poetsen zonder te hard te drukken. Wij vinden het prettig dat het waarschuwingslicht, in de vorm van een lichtring, duidelijk zichtbaar is.

De timer waarschuwt de gebruiker wanneer het poetsen na 2 minuten (of langer, afhankelijk van de modus) is afgelopen en dat hij tijdens zijn poetsbeurt van kwadrant moet veranderen (de mond is virtueel in 4 gelijke delen verdeeld). Deze zogenaamde “pro”-versie van de timer kan worden gedeactiveerd en men kan alleen aan het einde van de sessie worden gewaarschuwd. Maar zoals altijd bij Oral-B stopt de BDE niet automatisch aan het eind, in tegenstelling tot de Philips modellen. Je moet dus opnieuw op de aan/uit-knop drukken voordat je de borstel uit je mond haalt, met het risico dat er overal tandpasta opspat.

Tot slot zijn de standen hetzelfde als op de vorige aangesloten versie van Oral-B: reinigen (2 minuten), diep (3 minuten), zacht (voor gevoelig tandvlees of tanden en eventueel beginners), polijsten (speciale stand van 2 minuten), massage (2 minuten) en tongpoetsen (zachter dan de standen van de tandenborstel). De volgorde van deze modi op het handvat kan in de toepassing worden gewijzigd; sommige kunnen ook worden uitgeschakeld als ze nooit worden gebruikt. Hoewel niet al deze modi essentieel zijn, is hun aanwezigheid wel degelijk aan te bevelen; speciale vermelding verdienen de massagemodus, die aangenaam en aan te bevelen is, en de speciale tongspoelmodus.

Gebruik

De Genius 9000 is comfortabel en prettig in gebruik: geen verrassing aangezien hij erg lijkt op eerdere topmodellen van Oral-B.

Er zij op gewezen dat deze BDE niet langer wordt geleverd met de beroemde Smartguide afstandsbediening. De Genius 9000 kan echter ook zonder de toepassing en zonder de doos worden gebruikt, vooral omdat de modi nu duidelijk op het BDE-handvat worden weergegeven. Degenen die de Smartguide wilden gebruiken en er al een hebben, zullen hem nog steeds kunnen gebruiken aangezien hij compatibel is – wij hebben hem getest.

Er is ook de beroemde “Smart Ring” licht aan de bovenkant van de hals. Rood wanneer de Genius detecteert dat er te veel druk wordt uitgeoefend, blauw wanneer de BDE is gekoppeld aan een smartphone, standaard brandt hij wit tijdens het poetsen. Deze laatste kleur kan in de app worden gewijzigd, voor het gemak van de gebruiker.

De oscillerende-roterende borstel van Oral-B heeft wat tijd nodig om zich aan te passen. Het gebaar is niet hetzelfde als bij handmatig poetsen en de sensatie van trilling/rotatie op de tanden kan verwarrend zijn, voor beginners iets meer dan de sonische technologie.

Maar na 2 minuten poetsen is het gevoel van schone en gladde tanden zeer aanwezig en comfortabel.

Wat de borstels betreft, hebben we met veel plezier gebruik gemaakt van de CrossAction-borstel met schuine borstelharen en nog meer van de Sensitive-borstel met zachte borstelharen. Aan de andere kant hebben we nog steeds onze twijfels over de FlossAction borstel met zijn plastic mesjes, die onaangenaam pijn doet aan ons tandvlees (Oral-B vermeldt in de gebruiksaanwijzing dat er de eerste paar dagen wat lichte bloedingen kunnen optreden).

Tenslotte controleerden we de tamelijk comfortabele autonomie: 68 minuten. Met 2 borstelbeurten per dag, zal de aangekondigde 12 dagen zonder enig probleem duren.

Prijs en beschikbaarheid van de borstels

De 4 meegeleverde borstels zijn Sensitive (met zachte borstelharen voor gevoelig tandvlees), CrossAction (met schuine borstelharen voor “precies” poetsen), FlossAction (met rubberen bladen voor het reinigen van interdentale ruimtes) en 3D White (met rubberen centrum voor polijsten).

Prijs en beschikbaarheid van borstels
Het brede assortiment borstels van Oral-B is een geweldige keuze; er is iets voor elke smaak en elke gebruiker. Het feit dat er 4 borstels in de doos zitten, betekent dat u ze kunt uitproberen, aangezien alle koppen compatibel zijn. Waarschijnlijk zal dan worden gekozen voor een precisiemodel (het Sensitive model van onze kant). Borstels zijn gemakkelijk online te vinden; de prijzen variëren naargelang het model. Zij zijn te vinden in vele online-verkooppunten, zowel afzonderlijk als in verpakkingen. Ze kosten tussen € 1 en € 3/4 per stuk: het zijn bij lange na niet de duurste borstels op de markt.

Productspecificaties

 • Merk: Oral B
 • Vorm opzetborstelkop: Rond
 • Doelgroep: Volwassenen
 • Batterij-indicator: Ja
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Kleur: Wit
 • Hardheid borstel: Medium
 • Poetstechniek: 3D: roterend en vibrerend
 • Poetsdruksensor: Ja, met licht- en trilsensor
 • Timer: Ja
 • Type timer: Na 2 minuten
 • Aantal snelheden: 5
 • Geheugenfunctie: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Bewegingen per minuut: 10500
 • Type oplader: Oplaadstation
 • Snel laden functie: Nee
 • Operatie duur: 48 minuten
 • Voedingstype: Werkt op: Batterij
 • Aantal handvaten in verpakking: 1
 • Aantal meegeleverde opzetborstels: 4
 • Meegeleverde extra’s: Reisetui
 • Verpakkingsinhoud: • 1 handvat
  • 4 opzetborstels
  • Nieuwe Lithium Ion-batterij
  • Reisetui met USB-oplader
  • Smartphone-houder
 • Flosapparaat meegeleverd: N
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Val / stoot schade
 • Reparatie type: Carry-in
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • App werkt op besturingssysteem: iOS | Android
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
 • Wifi vereist: Nee
 • Bluetooth vereist: Ja
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Introductiejaar: 2016
 • Introductiemaand: Februari
 • EAN: 4210201157519
 • Compatibel met: Met meerdere apparaten, bekijk details in de productinformatie
 • Geschikt voor melkgebit: Nee
 • Gewicht: 1229 g
 • MPN (Manufacturer Part Number): 80297666
 • Oplaadtijd: 14 min
 • Smart: Ja
 • Smart Home Platform: Geen platform
 • Smartfuncties: Poetsanalyse en poetsbegeleiding
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Verpakking breedte: 246 mm
 • Verpakking hoogte: 103 mm
 • Verpakking lengte: 255 mm
 • Categorieën: Elektrische tandenborstels Persoonlijke verzorging Tand- & Mondverzorging
 • Serie: Oral-B Genius
 • Merk: Oral B
 • Geschikt voor type gebit: Volwassen gebit
 • Belangrijke extra opties: Timer, Poetsdruksensor, Batterij-indicator, Werkt met mobiele app, Met reisetui
 • Aantal meegeleverde handvaten: 1

Voordelen

 • Algemeen gebruiksgemak.
 • Aanduiding van de standen direct op het handvat.
 • Talrijke accessoires, waaronder een reisetui om op te laden.
 • Vrij nauwkeurige gebiedsdetectie.
 • Rijke en volledige toepassing.
 • Druksensor.

Nadelen

 • Zone detectie is lastig te implementeren en ontneemt de kwadrant timer.
 • Verbruikt ook stroom als hij geladen is.
 • Een beetje lawaaierig.

Oral-B Genius 9000 - Elektrische tandenborstel - Wit

Conclusie

De connectiviteit verrijkt met bewegingssensoren en het gebruik van video biedt meer precisie aan de statistieken die aan de gebruiker worden verstrekt, met name door voor te stellen de homogeniteit van het borstelen te evalueren. De gebiedsdetectie is ook vrij nauwkeurig. We vinden het alleen jammer dat de installatie een beetje omslachtig is. Desondanks blijft de Genius 9000 een uitstekende BDE, goed uitgerust met accessoires en zeer compleet, zelfs bij gebruik zonder smartphoneverbinding. Oral-B heeft zelfs de ergonomie verbeterd sinds de laatste versies, wat zeer welkom is.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts