Oral-B 970 ProThin: de elektrische tandenborstel met drie koppen


Oral-B is zeer actief op de markt van elektrische tandenborstels en heeft tot op heden meer dan 20 modellen in haar catalogus. De 970 ProThin is een van de meest betaalbare modellen en heeft een interessante technische fiche. Hier is de test…
Oral-B Pro 970

Bekijk de dagprijs

 • Oscillo-roterend proces
 • Aantal trillingen per minuut: 48800
 • Oplaadbaar: Ja
 • Levensduur batterij (volgens fabrikant): 10 dagen
 • Timer: Ja
 • Drukindicator: Ja

Presentatie

De Oral-B 970 ProThin, die € 75 kost, werkt met oscillerende-roterende technologie, wat betekent dat de borstelkop rond is en de borstelharen trillen met maximaal 48.800 bewegingen per minuut. Deze elektrische tandenborstel is interessant vanwege zijn eenvoudige maar uitgebreide functies, want hij beschikt over drie koppen die aan verschillende behoeften voldoen. Deze BDE wordt geleverd met de oplaadbasis, handvat, oplader en drie borstels.

Gebruiksgemak

De Oral-B 970 Pro Thin onderscheidt zich niet door zijn ontwerp. Het heeft een volledig witte buitenkant met een enkele knop op het handvat.

Deze knop wordt gebruikt om de tandenborstel aan en uit te zetten, maar ook om de poetsstand te veranderen (laag, medium en hoog). Je hoeft alleen maar een paar keer op de centrale knop te drukken. Een klein probleempje is dat als u uw tandenborstel wilt uitschakelen, u al deze standen moet doorlopen voordat u het apparaat uiteindelijk helemaal kunt uitschakelen. Het zou een goed idee zijn geweest om een tweede knop op het handvat te plaatsen, een om van stand te veranderen en de andere om de borstel aan en uit te zetten, zoals het geval is bij de Philips FlexCare Platinum HX9112.

De achterkant van het handvat is lichtjes afgeplat, wat de borstel op een slimme manier horizontaal houdt en voorkomt dat hij omvalt.

Deze borstel heeft een timer: om de 30 seconden trilt het handvat om aan te geven dat u een andere borstelzone moet kiezen. In tegenstelling tot de meeste elektrische tandenborstels van Philips, zoals de Sonicare DailyClean 3300, stopt de Oral-B 970 Pro Thin echter niet na twee minuten (de tijd die door deskundigen wordt aanbevolen). Het zendt drie trillingen uit om aan te geven dat het borstelen klaar is: het is aan u om te stoppen of door te gaan met borstelen.

Er zij op gewezen dat de Pro 970 Pro druksensoren bevat die de trillingen dempen als de borstel te hard tegen het gebit wordt gedrukt. Dit systeem beperkt het risico op beschadiging van het tandvlees.

Hoewel de oscillerende-roterende technologie door deskundigen effectief is bevonden, is deze misschien iets te agressief voor sommige gebruikers die de voorkeur geven aan de sonische (of vibrerende) technologie van de Philips BDE’s.

Bij de Oral-B tandenborstel worden drie opzetborstels geleverd. Elk heeft een specifieke tandhygiënefunctie: één wordt gebruikt voor dagelijks poetsen (CrossAction), één voor wittere tanden (3D white) en één voor gevoeliger tandvlees (Sensitive). Deze drie koppen zijn van elkaar te onderscheiden door hun verschillend gekleurde ringen (geel, groen en blauw).

De tandenborstel kan worden opgeladen op de inductiebasis die is aangesloten op een stopcontact.

Levensduur batterij

De autonomie van de 970 Pro Ultra Thin gaat inderdaad de door Oral-B beloofde 10 dagen mee (met 2 dagelijkse poetsbeurten van elk 2 minuten). We lieten de volledig opgeladen BDE draaien tot hij geen energie meer had en schakelden hem na 58 minuten uit. Dit komt overeen met 15 dagen poetsen zonder de tandenborstel te hoeven opladen; dat is 5 dagen meer gebruik dan beloofd.

Er zij op gewezen dat aan de onderzijde van de BDE een batterij-indicator oplicht wanneer de batterij nog voor minder dan 20% werkt. Er is geen andere manier om het batterijniveau van de BDE nauwkeuriger te kennen (geen kleurindicator, bijvoorbeeld).

De oplaadtijd bedraagt ongeveer 8 uur, wat redelijk is (het lampje wordt groen wanneer hij volledig is opgeladen). Ter vergelijking: de Xiaomi Mi Elektrische Tandenborstel moet 12 uur worden opgeladen.

Geluid

We hebben het geluidsniveau van de 970 Pro Thin gemeten met een geluidsniveaumeter. Hij is vrij stil voor een oscillerende tandenborstel, een technologie die niet bekend staat om zijn lage geluidsniveau. In de standaardmodus bereikt hij 57 dB (A) en in de lage modus 55 dB (A).

Voordelen

 • Drie borstels meegeleverd.
 • Vrij laag geluidsniveau.
 • Druksensoren.
 • Goede autonomie.

Nadelen

 • Slechts één knop op het handvat.
 • Weinig indicatoren voor de levensduur van de batterij.

Conclusie

Het spreekt voor zich dat de Oral-B 970 Pro Thin elektrische tandenborstel erg basic is, misschien een beetje te basic voor wie verder wil gaan in poetsstanden of meer gadgety opties. Als we kritiek hebben op de enkele knop die verplicht om langs alle standen te gaan om uit te schakelen, waarderen we aan de andere kant de drie borstels die worden geleverd voor verschillende verzorgingen (dagelijks, whitening, gevoelig tandvlees). Wij bevelen deze Oral-B BDE aan voor zijn goede kwaliteit/prijs verhouding.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts