Philips FlexCare Platinum HX9112, een nette middenklasser voor €170


De FlexCare-serie wordt vernieuwd met het Platinum HX9112/02-model dat op de IFA in Berlijn werd voorgesteld. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft hij een herzien ontwerp met een zilverkleurig metalen voorpaneel dat er prachtig uitziet. Bij deze tandenborstel (elektrische tandenborstel) blijft Philips trouw aan de sonische technologie die wij waarderen. De eerste nieuwigheid is een nieuw hoofd, Intercare genaamd. Met korte en lange interleaved borstelharen, moet het zorgen voor een betere reiniging van de interdentale ruimtes. Een ander nieuw kenmerk van deze tandenborstel is dat hij drie standen heeft, die elk op drie niveaus in intensiteit instelbaar zijn. Tot slot heeft Philips de Platinum uitgerust met opties die u ook op de meeste andere modellen van het merk vindt: een timer van 2 minuten (Smartimer), de Quadpacer-functie (die om de 30 seconden trilt) en een druksensor, een allesbehalve overbodige functie. En Philips is afgestapt van het UV-ontsmettingsmiddel, waarvan we in de vorige versies niet erg overtuigd waren. De FlexCare Platinum wordt gelanceerd voor 170 €, wat hem in het midden van het Philips-gamma plaatst.
Philips FlexCare Platinum HX9112

Bekijk de dagprijs

Ergonomie

We hebben te maken met een handvat van een zacht aanvoelend materiaal, dat meer doet denken aan de tandenborstel’s uit het topgamma van het merk dan aan het rubberen materiaal van het instapmodel. De vorm is typisch Philips, licht gebogen, wat goed past in alle handen. Ook de textuur van de rugzijde van het handvat wordt op prijs gesteld, aangezien dit materiaal bijzonder glad is met natte handen. We hadden gemerkt dat dit ontbrak op de topklasse van de DiamondClean; deze leemte is opgevuld.

Zoals gebruikelijk bij Philips is het handvat zwaar (125 g), wat iets zwaarder is dan de concurrerende tandenborstel’s, terwijl de koppen toch vrij hoog zijn. Het ontwerp is goed, met een zachte handgreep en een glanzend zilveren voorpaneel met weinig bedieningsknoppen. De FlexCare Platinum is mooi afgewerkt en voelt hoogwaardig aan.

Hij wordt geleverd met een reisetui dat plaats biedt aan het handvat en twee borstels, wat wij op prijs stellen, vooral omdat de batterij van veel modellen zo lang meegaat dat ze in het weekend of op vakantie kunnen worden meegenomen zonder te hoeven worden opgeladen.

Het is een goede zaak dat de Platinum wordt geleverd met twee nieuwe generatie Intercare borstels, een normale en een kleine. En nog een goed punt: deze borstels worden geleverd met beschermkapjes, die in het reisetui worden meegeleverd.

Wat de lader betreft, dit is een klein model dat genoegen zal nemen met een bescheiden plaats naast de wastafel. De tandenborstel erop plaatsen is genoeg om hem op te laden.

De besturing is vrij eenvoudig. Er is een ronde knop, ergonomisch geplaatst zoals gewoonlijk onder de duim. Het wordt gebruikt om de beweging te starten en te stoppen.

Daaronder bevindt zich een langwerpige verticale knop waarmee u de intensiteit op 3 niveaus kunt verhogen of verlagen, aangegeven door groene diodes die net boven deze knop oplichten. Het enige nadeel van de ergonomie is dat deze knop tijdens het poetsen per ongeluk kan worden ingedrukt, afhankelijk van de stand van de hand.

De 3 aangeboden modi kunnen worden geselecteerd met behulp van een kleine ronde knop die zich helemaal onderaan het handvat bevindt.

Tijdens het borstelen is het mogelijk de intensiteit te variëren, maar niet om de modus te veranderen, wat vrij logisch is en deze mogelijkheid wordt gewaardeerd om het borstelen tijdens de voortgang aan te passen.

Onderaan het handvat ten slotte, geven drie horizontaal uitgelijnde LED’s het laadniveau van de batterij aan.

Deze tandenborstel is ergonomisch, gemakkelijk in gebruik en we vinden dat hij er beter uitziet dan de vorige FlexCare-modellen. Wat ontbreekt er aan? Misschien hadden we liever gezien dat de intensiteitsregelaar iets minder in het midden had gezeten om te voorkomen dat hij per ongeluk zou worden aangeraakt, maar meer ook niet.

Geluid

We kregen meteen de indruk van discretie die vaak wordt waargenomen bij Philips-modellen. Ondanks de 31.000 trillingen per minuut, hebben we de indruk van een minder intense en minder lawaaierige trilling. In feite hebben we rond de 48 dB gemeten, wat laag is.

Dit is voor ons bijzonder belangrijk omdat het hier gaat om een toestel voor lichaamsverzorging, dat vooral ’s morgens wordt gebruikt en waarvan het geluid hinderlijk kan zijn.

Stroomverbruik

We hebben een stroomverbruik gemeten van 1,3 W tijdens het opladen, wat verwaarloosbaar is en ongeveer een euro per jaar zal kosten.

De door Philips aangekondigde autonomie voor deze EDB is 3 weken. We kunnen bevestigen dat we erin geslaagd zijn het meer dan 2 uur, d.w.z. 120 minuten, vol te houden op gemiddelde intensiteit, wat al heel wat is.

Modi en opties

Deze tandenborstel heeft drie standen: Schoon, Wit en Tandvleesverzorging.

De Clean-stand biedt 2 minuten poetstijd, waarbij de intensiteit kan worden aangepast op een schaal van 1 tot 3.

De whitening-modus voegt volgens de fabrikant 30 seconden toe aan de twee minuten om de tanden witter te maken. Deze stand kan ook in intensiteit worden gevarieerd. Volgens tandartsen maakt langer poetsen de tanden niet witter; het kan echter wel prettig zijn op dagen dat het gevoel van reinheid langer op zich laat wachten. Wij hebben dan ook enige bedenkingen bij de doeltreffendheid van deze methode in termen van witheid.

Tot slot biedt deze tandenborstel een tandvleesverzorgingsstand die drie minuten duurt. Het masseert het tandvlees, wat een goed idee is. Het voelt niet alleen goed, maar het helpt ook om het loskomen van tanden op de lange termijn te voorkomen.

Deze FlexCare heeft een timer die het borstelen stopt aan het einde van de ingestelde tijd (afhankelijk van de modus, 2 min, 2 min en 30 s of 3 min). Philips noemt deze functie Smartimer.

Naast deze timer beschikt hij over de Quadpacer-functie die om de 30 seconden een signaal uitzendt en de trillingen kort stopt, om van kwadrant te veranderen (de mond is virtueel in 4 verdeeld) en gelijkmatig te poetsen.

Tenslotte, zeer belangrijk naar onze mening en lang niet aanwezig op alle modellen, heeft deze tandenborstel een druksensor. Als u tijdens het poetsen te veel druk op uw tanden uitoefent, beginnen de LED’s te knipperen en geeft een geluidssignaal als een alarm (zonder dubbelzinnigheid) aan dat u minder hard moet drukken; een systeem dat vooral nuttig is voor mensen met gevoelig tandvlees en voor beginners met de tandenborstel. Deze sensor kan worden gedeactiveerd.

Tot slot, zoals bij veel Philips-modellen, nemen de eerste 14 borstels in intensiteit toe om er aan te wennen. Philips noemt dit Easy Start.

Wat opties en functies betreft, is de FlexCare Platinum goed uitgerust en biedt hij naar onze mening alle nodige functionaliteit.

Gebruik

Philips levert hier een tandenborstel die gebruikmaakt van de sonische technologie waar het bedrijf bekend om staat. Hij heeft 31.000 omwentelingen per minuut, wat al het geval is bij de topmodellen van het merk. Er zij aan herinnerd dat deze technologie in het gebruik onze voorkeur geniet omdat het poetsen zachter aanvoelt dan met andere technologieën (Trizone of oscillo-roterend).

Bovendien zal een tandenborstel met sonische technologie, zelfs bij oneigenlijk gebruik, minder snel het tandvlees beschadigen – hij respecteert tenminste op natuurlijke wijze de poetsrichting.

Het gevoel van vibratie in de hand is beperkt, wat eerder aangenaam is.

Tenslotte merken wij de merkbare aanwezigheid op van twee borstels, een kleine en een grotere, aangepast aan alle mondgroottes. De kleine kan worden gebruikt om op de minder gemakkelijke plaatsen te komen (achterste kiezen, binnenzijde…). De vibratiesensatie is vrij zacht en we kunnen merken dat de nieuwe borstels heel aangenaam zijn. Met hun zachte borstelharen geven ze een indruk van zachtheid bij het poetsen en we hebben het gevoel dat de borstelharen zoals beloofd tussen de tanden passeren.

Philips heeft de blauwe indicatorhaartjes op deze borstels gehandhaafd: deze moeten worden vervangen wanneer de indicatorhaartjes halverwege hun lengte zijn verkleurd.

Prijs en beschikbaarheid van borstels (zie kader)

De Platinum wordt geleverd met twee nieuwe generatie Intercare borstels, een normale en een kleine. Deze borstels hebben lange en kortere borstelharen afgewisseld, waarbij de langere borstelharen bedoeld zijn om de ruimten tussen de tanden te reinigen. Verkocht in paren voor ongeveer €25, zijn dit vrij dure borstels. De meeste Philips-borstels, ook de standaardmodellen, zijn echter compatibel met dit handvat. Wij waarderen het dat Philips nog steeds de “indicatorborstels” heeft, die met een kleurtje aangeven wanneer het tijd is om de borstels te vervangen.
Philips Sonicare HX9112-13 FlexCare - Platinum

Productspecificaties

 • Merk: Philips
 • Vorm opzetborstelkop: Ovaal
 • Doelgroep: Volwassenen
 • Batterij-indicator: Ja
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Hardheid borstel: Hard
 • Poetstechniek: 3D: roterend en vibrerend
 • Poetsdruksensor: Ja, met licht- en trilsensor
 • Aantal snelheden: 3
 • Geheugenfunctie: Nee
 • Bediening via app: Nee
 • Bewegingen per minuut: 31000
 • Type oplader: Oplaadstation
 • Voedingstype: Werkt op: Adapter/ lichtnet
 • Aantal handvaten in verpakking: 1
 • Aantal meegeleverde opzetborstels: 2
 • Meegeleverde extra’s: Reisetui
 • Flosapparaat meegeleverd: N
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • EAN: 8710103713234
 • Geschikt voor melkgebit: Nee
 • Gewicht: 578 g
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Verpakking breedte: 176 mm
 • Verpakking hoogte: 102 mm
 • Verpakking lengte: 241 mm
 • Categorieën: Elektrische tandenborstels Persoonlijke verzorging Tand- & Mondverzorging
 • Merk: Philips
 • Geschikt voor type gebit: Volwassen gebit
 • Belangrijke extra opties: Poetsdruksensor, Batterij-indicator, Met reisetui
 • Aantal meegeleverde handvaten: 1

Voordelen

 • Het handvat is ergonomisch gevormd en antislip.
 • Goed ontwerp en kwaliteitsafwerking.
 • 2 borstels inbegrepen (met kapjes).
 • Reis koffer.
 • 3 intensiteiten voor elke modus.
 • Laag geluidsniveau.
 • Veel functies, inclusief druksensor.

Nadelen

 • Intensiteitsknop kan per ongeluk worden geactiveerd (in het midden).
 • Borstels een beetje duur.

Conclusie

De nieuwe tandenborstel is mooi, goed afgewerkt en prettig in het gebruik. Tot onze tevredenheid zit hij boordevol functies, waaronder de beroemde druksensor die ons leert niet te hard te drukken om ons tandvlees niet te bezeren. De intensiteitsregeling is bijzonder nuttig. Naar onze mening ontbreekt het aan niets.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts