Oclean X Pro tandenborstel: Test & ervaringsrapport

In de Oclean X Pro test leer je in welke punten de sonische tandenborstel overtuigt en of het goedkope model ook zwakke punten heeft.

Onder de merknaam Oclean krijg je nu ook elektrische tandenborstels van Xiaomi. Om te zien hoe goed ze zijn, heb ik het model Oclean X Pro uitgebreid voor je getest.

Het is je vast opgevallen dat er de laatste tijd steeds meer onbekende Chinese merken op de internationale markt te vinden zijn. Xiaomi heeft zich bewezen met zowel goedkope fitnessarmbanden als zeer goed uitgeruste smartphones.

In het volgende veldrapport vindt u antwoorden op deze belangrijke vragen:

 • Wat biedt de Oclean X Pro?
 • Kan de Xiaomi-tandenborstel de bekende merken bijhouden?
 • Hoe praktisch is het geïntegreerde touchscreen?
 • Is kwaliteit mogelijk voor deze lage prijs?

Via de inhoudsopgave kunt u direct naar elk hoofdstuk gaan:

Hier is een korte voorlopige conclusie met een link voor iedereen die al overtuigd is van de Oclean X Pro en deze wil bestellen:

Aanbeveling
Oclean X Pro elektrische tandenborstel kleurenaanraakscherm 2 uur opladen 40 dagen gebruik ultrasone tanden bleken tandverzorging USB opladen APP Control (X Pro Groen)
Oclean X Pro Sonic Tandenborstel

De tandenborstel heeft veel te bieden voor een zeer schappelijke prijs: geweldige technologie, een kleurendisplay en een allround goed reinigingsresultaat. De Oclean X Pro laat zien dat er nog steeds innovaties mogelijk zijn in de markt van elektrische tandenborstels.

Zie prijs

Over Xiaomi

Als je nog nooit van het merk Xiaomi hebt gehoord, is het zeer waarschijnlijk dat je de laatste tijd niet geïnteresseerd bent geweest in fitnessarmbanden, mobiele telefoons of andere elektronische apparaten.

Het Chinese merk Xiaomi staat bekend om het revolutioneren van de markt van elektronische apparaten in de afgelopen jaren met hoogwaardige maar relatief goedkope apparaten. Producten zoals de MiBand of de Mi- en Redmi-smartphones zijn te vinden aan de bovenkant van veel huidige klassementen.

Het succes leidt ertoe dat Xiaomi het assortiment gestaag heeft uitgebreid, vaak door kleinere bedrijven te kopen, waarvan de producten vervolgens in het assortiment komen.

Aangezien tegenwoordig bijna alle elektronische apparaten uit Azië komen, is het niet verwonderlijk dat zelfs bij vrij onbekende merken de kwaliteit voortdurend verbetert. Voor de klant daalt de prijs van hoogwaardige artikelen zoals elektrische tandenborstels aanzienlijk door het toenemende aanbod.

Naast het merk Oclean verkoopt Xiaomi ook elektrische tandenborstels van het merk Soocare.

De Oclean X Pro

Er zijn momenteel zes verschillende elektrische tandenborstels van Oclean. De Oclean X Pro is het hoogwaardige middenklasse model. Onder deze link vind je ook een review van de vrijwel identieke Oclean X.

Oclean X Pro Tandenborstel

Qua ontwerp zijn de Oclean tandenborstels vergelijkbaar met de sonische tandenborstels van Philips. Het handvat is slank en elegant. De ongewone kleuren (blauw, paars, roze, groen) daarentegen brengen zeker een nieuwe flair in de badkamer.

De tandenborstels van Oclean worden geleverd in een stevige verpakking waarin alle accessoires veilig en stevig worden opgeborgen. Een online bestelling is dus geen probleem.

Hieronder laat ik u in detail kennismaken met de technische gegevens en de meegeleverde accessoires van de X Pro.

Functies en programma’s

Hier is een overzicht van de belangrijkste details van de Oclean X Pro:

 • 42.000 pulsaties
 • 4 reinigingsmodi
 • 20 schoonmaakprogramma’s
 • 32 reinigingssnelheden
 • Smartphone-app
 • Kleurenaanraakscherm
 • 2 opzetborstels
 • Accumulator
 • Haakje
 • Lade-USB-kabel

In de volgende hoofdstukken zal ik de individuele punten bespreken en mijn ervaringen met de Oclean X Pro beschrijven.

Geluidstechniek

Absolute topmodellen op het gebied van elektrische sonische tandenborstels bereiken vandaag tot 60.000 pulsaties. Maar deze kosten vijf of zes keer zoveel als de Oclean X Pro.

Oclean X Pro Schalltechnik
Elektrische tandenborstels verschillen op het gebied van poetstechnologieën. De Oclean X Pro is een van de sonische tandenborstels.

Met de 42.000 trillingen beweegt de Xiaomi-tandenborstel zich in het bovenste middenveld. Tot voor kort werden sonische tandenborstels tot de topklasse gerekend met meer dan 30.000 trillingen.

Ik ben er vrijwel zeker van dat alleen de grootste tandenborstelexperts nog verschillen kunnen maken in deze technische waarden. Zelfs met “slechts” 42.000 trillingen is een onberispelijk reinigingsresultaat zeker gegarandeerd.

Vanuit de technische kant en het ontwerp doet de Oclean X Pro denken aan de tandenborstels van de Philips Sonicare-serie.

Reinigingsprogramma’s en -snelheden

De Oclean X Pro maakt onderscheid tussen reinigingsmodus, reinigingssnelheid en reinigingsprogramma. Er zijn vier verschillende reinigingsmodi:

 • Voor dagelijkse schoonmaak
 • Voor gevoelige tanden
 • Voor polijsten / verhelderen
 • Voor tandvleesmassage

Met de snelheidsregeling kunt u ook een niveau selecteren dat voor u het meest comfortabel is vanaf 32 snelheidsniveaus.

De combinatie van reinigingsmodi en snelheid wordt dan geteld als één reinigingsprogramma. Hier biedt de Oclean X Pro 20 presets voor verschillende reinigingsvereisten. U kunt de voorinstellingen afzonderlijk wijzigen op basis van uw voorkeuren.

Door de grote combinatiemogelijkheden is de Oclean X Pro veel fijner instelbaar dan de concurrerende producten van de bekende fabrikanten.

Het is verheugend om te zien dat Oclean hier zijn eigen weg gaat in plaats van blindelings de eerder vastgestelde richtlijnen te volgen.

Voorbeelden

Om een idee te krijgen, wil ik u graag kennis laten maken met enkele van de vooraf ingestelde reinigingsprogramma’s als voorbeelden.

 • Normaal: 2 minuten op hoge snelheid
 • Badplaats: 3 minuten, reiniging en tandvleesmassage
 • Super: 3 minuten op vol vermogen
 • Whitening: 2,5 minuten tegen verkleuring
 • Gevoelig: 3 minuten, langzame pulsaties voor gevoelige tanden

Smartphone-app

Om de uitgebreide functies van de Oclean X Pro te gebruiken, is het aan te raden om de gratis smartphone-app te downloaden. Dit helpt u om de reinigingsmodi en reinigingssnelheden nog gemakkelijker aan te passen.

Oclean X Pro Smartphone-app

Wanneer u de app start, moet u een gebruikersaccount maken. U krijgt individuele vragen over uw poetsgedrag en tandconditie om vervolgens geschikte poetsprogramma’s voor te stellen.

De app vraagt onder andere welke tandkleur je hebt, of je regelmatig rookt of koffie of thee drinkt, en of er misvormingen van de tanden zijn.

De app maakt het niet alleen gemakkelijk om de tandenborstel aan te passen, je slaat hier ook je poetsgedrag op en krijgt suggesties voor verbetering na de gegevensevaluatie. Dit maakt de app een handig hulpmiddel om het tandenpoetsen continu te verbeteren.

Hoe bewuster je je tanden poetst, hoe beter het resultaat zal zijn.

Gelukkig is de app beschikbaar op Duits. De eenvoudigste manier is om de app in te stellen voordat u de tandenborstel voor de eerste keer gebruikt.

Aanraak kleurendisplay

Innovatief is het aanraakkleurendisplay, dat is geïntegreerd in het handvat van de Oclean X Pro. Ik moet toegeven dat ik in het begin sceptisch was over dit kleine scherm, maar na verloop van tijd vind ik deze ingebouwde extra steeds leuker.

Hoewel je in de app een ongelooflijk aantal manieren vindt om je tandenpoetsen te reguleren, is het kleurendisplay voor het aanpassen van de tandenborstel nogal omslachtig. Het is klein, je kunt niet zien waar je bent en het kost veel stappen om op je bestemming te komen. De app is zeker intuïtiever.

Oclean X Pro Beoordeling

Ik denk niet dat het echt nodig is om het huidige weer op mijn locatie of de datum en tijd bij het tandenpoetsen weer te geven.

Zeer gut, echter, ik hield van de picturale weergave van mijn tandenpoetsen. Na gebruik zie ik in een afbeelding direct op het handheld apparaat waar ik de volgende keer intensiever moet schoonmaken. Dit moedigt je eigenlijk aan om je tanden grondiger te reinigen.

In de loop van mijn test ontdekte ik dat hoe vaker ik het kleine aanraakscherm gebruikte, hoe gemakkelijker het voor mij was om te gebruiken. Ondertussen kan ik de programma’s ook relatief snel wijzigen en zou ik de grafische weergave van het reinigingsresultaat inclusief evaluatie niet willen missen.

Borstelen

Zodra alles is ingesteld en klaar is om te gaan, kunt u beginnen met het poetsen van uw tanden. Als je geen zin hebt om de app in te stellen, kun je de Oclean X Pro ook zonder app gebruiken. Druk twee keer op de bedieningsknop en de tandenborstel start.

Fijn afstellen is mogelijk via het geïntegreerde aanraakscherm, zij het wat omslachtiger dan via de app.

Zelfs het standaardprogramma voor dagelijkse schoonmaak overtuigde me volledig. De tanden voelen schoon en glad aan en de tandenborstel ligt goed in de hand.

Geleidelijk aan probeerde ik de meeste van de 20 vooraf ingestelde opschoningsprogramma’s. Sommige zijn perfect zoals ze zijn, bijvoorbeeld om het tandvlees te masseren, andere heb ik veranderd met kleine fijne aanpassingen volgens mijn wensen.

Op de lange termijn denk ik dat vier tot vijf verschillende programma’s, die je individueel instelt, voldoende zijn om het maximale uit de tandenborstel te halen.

Het scala aan functies in het dagelijks gebruik is echt enorm in verhouding tot de verkoopprijs van de Oclean X Pro.

Borstel

Wanneer u een nieuwe Oclean X Pro koopt, krijgt u twee standaard opzetborstels meegeleverd. Deze zijn voldoende voor zes maanden gebruik.

Aanbeveling
Oclean X Pro Sonic Elektrische Tandenborstel Vervanging 2 Set Groen
Oclean X Pro opzetborstels

Een set van 2 opzetborstels speciaal voor de Oclean X Pro. Met deze besteloptie heeft u de mogelijkheid om de kleur van de opzetborstels te selecteren die bij u past.

Zie prijs

Als je nieuwe opzetborstels nodig hebt, kun je deze gewoon online bestellen. Oclean heeft echter niet zo’n grote verscheidenheid aan verschillende opzetborstels als andere merken.

De standaard opzetborstels voor de Oclean X Pro kosten minder dan 10 € in een set van 2. Het is ingewikkeld met de kleuren, want wie wil groene opzetborstels op een paarse tandenborstel. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je de juiste opzetborstels voor je tandenborstel bestelt.

Ik vond de standaard opzetborstels tijdens het gebruik leuk. Aangezien ik over het algemeen niet de neiging heb om verschillende opzetborstels te gebruiken, stoort het me persoonlijk niet dat er op dit gebied geen keuze is.

Timer en drukregeling

Deze functies zijn de absolute standaard voor elektrische tandenborstels en zijn zeker nuttig. De timer gaat elke 30 seconden aan om u eraan te herinneren alle kwadranten van uw mondholte gelijkmatig schoon te maken.

De app geeft je ook de mogelijkheid om vervolgens je tandenpoetsen te volgen en te corrigeren.

De drukregeling zorgt ervoor dat de poetssnelheid afneemt als je te veel druk uitoefent op je tanden en tandvlees. Dit helpt om blessures te voorkomen en is een belangrijk criterium bij het kopen, vooral voor beginners die nog nooit een elektrische tandenborstel hebben geprobeerd.

Batterij en USB-kabel

Ook hier is Xiaomi innovatief met de Oclean X Pro. De batterij is extreem krachtig en laadt ongewoon snel op.

Bij dagelijks gebruik kun je de X Pro ongeveer 40 dagen gebruiken voordat je de accu moet opladen.

Opladen duurt dan maar twee uur, dus veel gevestigde merken kunnen een voorbeeld nemen.

Ik vond de beugel ook erg leuk, die je zelfs aan de muur kunt bevestigen. Omdat de beugel ook het laadstation is, zorgen magneten ervoor dat je hem gemakkelijk van de muur kunt halen.

In plaats van een oplader heeft de Oclean X Pro een USB-kabel. Om de beugel op een netspanning aan te sluiten, heb je ook een USB-lichtnetadapter nodig. Maar je hebt ook het voordeel dat je de tandenborstel direct oplaadt via een laptop of powerbank.

Beoordelingen

Veel klanten verwijzen naar de Oclea in hun online reviewsn X Pro op de ongelooflijk goede prijs-prestatieverhouding. Verdere pluspunten zijn het goede schoonmaakresultaat en de vele instelmogelijkheden met de smartphone-app.

De Oclean X Pro werd ook zeer goed beoordeeld in onafhankelijke tests.

Conclusie: Een krachtige tandenborstel voor weinig geld

Oclean X Pro

92 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi95
Verwerking & houdbaarheid90
Accessoires & Extra’s92
Algemene conclusie

De Oclean X Pro biedt uitgebreide functies en motiveert u met de smartphone-app om de tandheelkundige zorg voortdurend te verbeteren. De prijs-prestatieverhouding overtuigt in de test. Je krijgt een goedkoop model dat kan concurreren met bekende merken.
Ontdek de prijs van de Oclean X Pro sonische tandenborstel*

Na drie weken gebruik moet ik zeggen dat de Oclean X Pro een veelzijdige en technisch zeer goede tandenborstel is.

Voor de huidige prijs vindt u weinig vergelijkbaars op de markt. Grote merken zoals Oral B of Philips rekenen vele malen de prijs voor vergelijkbare tandenborstels.

 • De instelling met de app is eenvoudig en intuïtief, maar ik moest wennen aan het kleine 1 inch touch kleurendisplay. Ik vond het steeds beter na een paar dagen in de test. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering in de operatie.
 • Voor sommige kopers, vooral de oudere generaties, zal het gebrek aan aansluiting op het elektriciteitsnet zeker vreemd lijken. Maar met een USB-adapter voor mobiele telefoons kan dit probleem snel worden opgelost.
 • Een gebruiksvriendelijker display en een reiskoffer zouden het totale pakket verbeteren. Dat is echter een beetje veel gevraagd gezien de lage verkoopprijs van de Oclean X Pro.

Wie uiteindelijk betrokken raakt bij de nieuwe gebruikerservaring krijgt voor zijn geld een uiterst uitgebreide tandenborstel. Ik was erg blij om te zien dat het vandaag de dag nog steeds mogelijk is om innovaties in elektrische tandenborstels bij te dragen.

De sterke accu, de snelle laadtijd en de veelzijdige programma-instellingen zijn naar mijn mening de belangrijkste voordelen van de Oclean X Pro.

Alternatieven voor de Oclean X Pro sonische tandenborstel

Trouwens, als je met minder batterijvermogen kunt rondkomen, vind je met het Oclean X-model een tandenborstel die in alle technische aspecten erg lijkt op de X Pro. De Oclean X is nog goedkoper. Hier vindt u het gedetailleerde rapport over de Oclean X.

Xiaomi tandenborstel Oclean X Leveringsomvang

Voor een algemeen overzicht van elektrische tandenborstels raad ik je aan om de huidige tandenborstelmodellen te testen.