Philips Sonicare DailyClean 3100 Beoordeling

De Philips Sonicare DailyClean 3100 is een goed instapmodel. Vergelijkbare modellen met een kleine toeslag presteren echter beter in de test.

Met de DailyClean 3100 biedt fabrikant Philips zijn klanten een voordelige sonische tandenborstel. Ik heb dit model voor je getest en zal je in dit bericht kennis laten maken met alle voor- en nadelen.

Met de ProtectiveClean-serie heeft Philips al een hele reeks andere sonische tandenborstels in zijn assortiment. Lees verder om erachter te komen hoe de DailyClean 3100 verschilt van de andere tandenborstels in de “Clean” -serie.

In de tekst vindt u antwoorden op de vragen:

 • Welke technologie biedt de Daily Clean 3100?
 • Hoeveel schoonmaakprogramma’s zijn er?
 • Welke functies zijn er aan boord?
 • Hoe goed reinigt het model?

U kunt de volgende inhoudsopgave gebruiken om rechtstreeks naar een hoofdstuk te gaan als u er bijzonder in geïnteresseerd bent:

Mijn persoonlijke mening is dat je bij andere modellen zoals de Sonicare ProtectiveClean 4300 veel meer vermogen krijgt voor weinig geld.

Toch wil ik u deze test niet onthouden.

Ik hoop dat de tekst je helpt beslissen of de Philips DailyClean 3100 een goede keuze voor je is.

Aan het einde van het artikel vindt u ook nuttige links naar andere elektrische tandenborstels van Philips en andere fabrikanten.

De eerste indruk

De Philips DailyClean 3100 – die ook onder het productienummer HX6221/21 wordt verkocht – komt naar u toe in een massief kartonnen doos.

Philips DailyClean 3100

Al aan de buitenkant vind je als verkoopargument dat deze tandenborstel “zacht voor het tandvlees” is.

In het pakket vind je de elektrische tandenborstel, een push-on borstel en het laadstation, waarmee je de tandenborstel regelmatig kunt opladen.

Zoals gebruikelijk bij Philips heeft de tandenborstel een slank design en ligt hij goed en antislip in de hand.

Nu meer over de technische kenmerken van de DailyClean 3100.

De technische kenmerken

Zoals gezegd is de DailyClean 3100 een elektrische sonische tandenborstel. In tegenstelling tot roterende elektrische tandenborstels beweegt de opzetborstel in snelle bewegingen heen en weer.

Philips Sonicare DailyClean 3100 Beoordeling

Dit zijn de kenmerken van de DailyClean 3100 van Philips in één oogopslag:

 • 31.000 penseelbewegingen
 • 1 reinigingsmodus
 • 2 minuten timer
 • 4 kwadrant systeem
 • 1 opzetborstel
 • Batterij en laadstation

Verdere details en evaluaties van de technische uitrusting geef ik u in de volgende hoofdstukken.

Reinigingsmodi & reinigingsprestaties

De Philips DailyClean 3100 reinigt met 31.000 bewegingen van de borstelkop per minuut. Dit is voldoende voor een normale reiniging.

Het heeft een reinigingsmodus die een effectieve reiniging belooft. De intensiteit kan niet worden aangepast.

De regel is dus: Eén reinigingsmodus en één reinigingssterkte voor iedereen.

DailyClean 3100 tandenpoetsen
Hoewel de reinigingsprestaties voldoende zijn, laten slechts 1 reinigingsmodus en 1 intensiteitsniveau wensen voor meer open.

De grotere zussen van de ProtectiveClean-serie kunnen echter al twee keer de intensiteit van beweging hebben. U kunt ook de reinigingsmodus wijzigen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Philips Sonicare ProtectiveClean 4500. Dit heeft een normale poetsmodus en een, voor wittere tanden.

De reinigingsprestaties bewijzen dat dit het geval is. de DailyClean 3100 is een instapmodel.

De reiniging is veel grondiger dan wanneer je je tanden poetst met een handtandenborstel. Mijn tanden voelen glad en schoon aan na twee minuten poetsen.

Fooi: Voor een kleine meerprijs zijn er al sonische tandenborstels zoals de ProtectiveClean 4300, die al twee keer de intensiteit van beweging bieden.

2 minuten timer

De ingebouwde timer van de Philips DailyClean 3100 signaleert u wanneer de aanbevolen reinigingstijd van twee minuten per reinigingsproces is bereikt. Zo kunt u er altijd zeker van zijn dat u uw tanden op de best mogelijke manier verzorgt.

DailyClean 3100 Timer Functie
De timer vertelt u wanneer de reinigingstijd van 2 minuten voorbij is. Bovendien kunt u het mondgebied elke 30 seconden veranderen en gelijkmatig reinigen.
 • Bovendien helpt een vierkwadrantsysteem om alle delen van de mondholte gelijkmatig te reinigen.
 • Met tussenpozen van 30 seconden geeft de tandenborstel aan wanneer u moet overschakelen naar een nieuw kwadrant.

Zowel de timer als het vierkwadrantsysteem zijn nu de minimumnorm voor elektrische tandenborstels. Ik denk dat u heel praktisch bent, ook al houd ik me niet altijd aan de richtlijnen.

De opzetborstel

De DailyClean 3100 wordt geleverd met een C1 Pro Results opzetborstel. Deze opzetborstels zijn standaard voor de gehele Philips Sonicare productlijn.

Aanbeveling
Philips Sonicare Original Brush ProResults HX6012/07, tot 2x meer plaque verwijdering, verpakking van 2, standaard, wit
C1 Pro Resultaten Opzetborstel

 • De set bestaat uit 2 witte opzetborstels.
 • Voor een zachte en effectieve reiniging van de tanden.
 • Compatibel met veel Sonicare elektrische tandenborstels.
Zie prijs

De eenheidsprijs van een originele Philips C1 Pro Results opzetborstel is ruim 5 euro. U moet bij de aankoop al rekening houden met deze extra kosten.

Het wordt aanbevolen om de opzetborstels minstens om de 3 maanden te vervangen.

Voor modellen van hogere kwaliteit zijn er naast de standaard opzetborstels ook speciale opzetborstels voor zachte tandheelkundige zorg of voor het bleken van de tanden.

Batterij en laadstation

De ingebouwde batterij maakt duidelijk dat de DailyClean 3100 een relatief nieuw product is. Oudere elektrische tandenborstels bieden slechts een week of 10 dagen batterijvermogen.

DailyClean 3100 batterijvoeding

Met de moderne lithium-ion batterij van de DailyClean kun je de tandenborstel 14 dagen lang twee keer per dag gebruiken zonder dat je hem tussendoor hoeft op te laden.

Dit is vooral handig als je op vakantie gaat en de oplader niet mee hoeft te nemen.

Voor- en nadelen van de DailyClean 3100 in één oogopslag

De belangrijkste voordelen van deze eenvoudige sonische tandenborstel zijn:

 • hun lage prijs en
 • een relatief goede en moderne batterij

Als nadelen merkte ik echter de volgende punten op:

 • slechts één reinigingsprogramma
 • standaard reinigingsprestaties
 • geen drukcontrole

Met name het ontbreken van een drukregeling is een grote tekortkoming van elektrische tandenborstels in de huidige tijd.

DailyClean 3100 drukregeling
Een drukcontrole maakt deel uit van de goede standaard van een elektrische tandenborstel. Persoonlijk doe ik geen afstand meer van deze functie.

Een drukcontrole helpt u verwondingen aan het tandvlees te voorkomen die worden veroorzaakt door te veel druk tijdens het poetsen.

Zelfs de volgende grotere modellen van Philips hebben zowel een drukregeling als een sterkere reinigingsprestatie. Het prijsverschil is niet zo groot dat je het zonder deze belangrijke functie moet doen.

Alternatieven voor Philips Sonicare DailyClean 3100

Mijn collega’s en ik hebben veel elektrische tandenborstels voor je getest. Als u de links volgt, kunt u beoordelingen van de volgende Philips ProtectiveClean-tandenborstels bekijken:

 • Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 – Philips Sonicare
 • Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 – Philips Sonicare
 • Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 – Philips Sonicare
 • Philips Sonicare ProtectiveClean 6100

Een uitgebreid overzicht van vele huidige elektrische tandenborstels van de verschillende fabrikanten biedt het artikel 51 Elektrische tandenborstels in de test.

Ik weet zeker dat u in de beoordelingen een elektrische tandenborstel vindt die voldoet aan de modernste vereisten – zonder uw budget te overschrijden.

Conclusie: De Philips Sonicare DailyClean 3100 is een puur instapmodel

Als u een sonische tandenborstel wilt proberen en zo min mogelijk wilt betalen, kan de DailyClean 3100 van Philips uw eerste keuze zijn.

Omdat essentiële functionele kenmerken van een goede elektrische tandenborstel echter ontbreken, zou ik u persoonlijk adviseren om een model van hogere kwaliteit te gebruiken.

 • Het gebrek aan drukregeling,
 • de lage bewegingssnelheid van de borstelkop
 • evenals het ontbreken van extra schoonmaakprogramma’s,

zijn duidelijke nadelen van de DailyClean 3100.

Hoewel de uitdrukking “zacht voor het tandvlees” wordt geadverteerd, biedt deze elektrische tandenborstel geen speciaal poetsprogramma voor gevoelige tanden.

Ik zou je zeker aanraden om als alternatief eens te kijken naar de hogere kwaliteit elektrische tandenborstels van de Philips Sonicare serie.

Het prijsverschil is niet zo groot om te doen zonder de aanzienlijk betere apparatuur.

Philips Sonicare DailyClean 3100

83 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi80
Verwerking & houdbaarheid90
Accessoires & Extra’s80
Algemene conclusie

Een hoogwaardige instaptandenborstel met een moderne batterij, die echter alleen basisprestaties levert door minder poetsprogramma’s en ontbrekende standaardfuncties.
Philips Sonicare DailyClean 3100*