Oral-B Pro 1600 & Pro 1900 Beoordeling

Een geweldige elektrische tandenborstel voor een eerlijke prijs. Zo verhoudt de Oral-B Pro 1600/1900 zich tot andere modellen.

Hoe verhoudt deze elektrische tandenborstel zich tot goedkope instapmodellen en dure premium apparaten?

  • Let op: Momenteel is de Oral-B 1600 vaak uitverkocht. Ik raad daarom de quasi-opvolger Oral-B Pro 2 2000 aan.
  • Deze tandenborstel heeft dezelfde functies voor een vergelijkbare prijs, maar hier is een moderne batterij geïnstalleerd.
Aanbeveling
Oral-B PRO 2 2000S Elektrische tandenborstel met visuele drukregeling voor extra tandvleesbescherming, 2 modi incl. Gevoelig, Timer, 1 Sensitive Clean Push-on borstel, zwart
Aanbeveling: Oral-B Pro 2 2000

Deze goedkope tandenborstel biedt een moderne batterij, 2 poetsmodi (normaal en zacht) en uitstekende poetsprestaties voor gezonde tanden.

Zie prijs

Misschien heb je de Oral-B 1600/1900 net in de uitverkoop gezien. Dan ben je van harte welkom om verder te lezen en alles te leren over deze tandenborstel.

Allereerst een opmerking over de naamgeving: De Oral-B 1600 en 1900 zijn hetzelfde basismodel:

  • De Oral-B Pro 1600 is een stevige mid-range borstel Het heeft een praktische reiskoffer en 2 extra reserveborstels.
  • De Oral-B Pro 1900 is volledig identiek. De leveringsomvang (tegen een eerlijke toeslag) omvat echter een 2e handspiece.

De Oral-B 1900 is daarom perfect voor koppels of gezinnen.

Als meer dan één persoon in het huishouden de elektrische tandenborstel wil gebruiken, is de gereduceerde two-pack de moeite waard – koop de borstels samen, u kunt een paar euro besparen. Er zijn geen verschillen in reinigingsprestaties.

De Oral-B 1600/1900 vatte snel samen:

  • Het apparaat laat onnodige toeters en bellen achterwege – heeft slechts 1 enkele modus – maar dit reinigt de tanden beter dan elke handtandenborstel.
  • Beschermende functies van de borstel beschermen tegen onjuiste technologie – dit is erg handig voor mensen met gevoelige Zahhnfleisch – vooral op oudere leeftijd.
  • Echte hoogtepunten ontbreken – extra reinigingsmodi zijn alleen beschikbaar met de duurdere varianten. Niet in de laatste plaats daarom is de prijs-prestatieverhouding echter overtuigend.

Design &vakmanschap overtuigen

De eerste indruk van de slanke borstel is positief: het handstuk voelt goed aan en is niet te zwaar. De zwarte rubberen coating zorgt voor een veilige grip – wat een niet te onderschatten voordeel is in vochtige badkamers.

De oplader van de Oral-B 1600 &1900 is wat klein en zou stabieler kunnen zijn. De tandenborstel valt niet vanzelf om, maar andere apparaten houden ze veiliger op hun plaats. Aan de andere kant brengt dit ruimtebesparende ontwerp ook enkele voordelen met zich mee, omdat het oplaadapparaat gemakkelijk op te bergen is (handig voor reizigers).

Betekenisvolle details zorgen ervoor dat het penseel zich onderscheidt van instapmodellen

Aan de voorzijde er is een laadniveau-indicator naast de aan / uit-knop. Dit is een uiterst praktische functie, omdat je altijd op de hoogte bent van de resterende levensduur van de batterij.

In tegenstelling tot goedkopere modellen je staat daar nooit ineens met een lege batterij… wat vervelend kan zijn, omdat de meeste elektrische tandenborstels tot 20 uur nodig hebben voor een enkele lading.

Oral-B 1600 Review Batterij indicator
De batterij-indicator

Over het algemeen zijn de verwerking en accessoires van de bruine borstel prima. Echte hoogtepunten ontbreken hier – evenals flagrante zwakke punten. Het ontwerp is functioneel, maar kan natuurlijk niet helemaal concurreren met duurdere borstels zoals de Philips Sonicare Flexcare Platinum.

Veel belangrijker voor de meesten is echter sowieso de reinigingsprestatie:

Schoon en gezond gebit

De Oral-B Pro 1900 heeft 8.800 rotaties en 20.000 pulsaties per minuut (meer dan twee keer zoveel als goedkopere modellen zoals de Oral-B Vitality). Deze waarden zijn niet alleen interessant voor reclame, maar hebben in de praktijk ook merkbare effecten bij het schoonmaken:

De tandenborstel voelt rustiger aan dan “schuddende” instapmodellen – en zorgt tegelijkertijd voor een geweldig reinigingsresultaat. Qua netheid kan deze mid-range borstel premium apparaten zoals de Oral-B Pro 5000 bijhouden.

De geïntegreerde timer helpt om te voldoen aan de aanbevolen reinigingstijd. Na 2 minuten ben je al klaar en kun je het uitstekende resultaat bewonderen – in de vorm van gladde tanden.

Op het gebied van tandenreiniging en comfort onderscheidt de Oral-B 1900 zich duidelijk van goedkopere alternatieven en handtandenborstels.

Reinigingsmodi en extra functies

Een merkbaar verschil met de hogere klasse wordt duidelijk in de beschikbare reinigingsmodi: hier moet de geteste borstel van Braun tevreden zijn met een enkele reinigingsmodus. Extra comfortfuncties zoals een massage voor tandvlees of een polijstfunctie voor verkleurde tanden ontbreken.

Velen zullen deze modi sowieso niet missen, maar vooral voor gebruikers met gevoelig tandvlees (hoe belangrijker hoe ouder je wordt) of koffiedrinkers worden dergelijke extra functies aanbevolen. Als je ze nodig hebt, moet je wat dieper in je zak graven.

Belangrijke beveiligingsfuncties compenseren onjuiste technologie

Hiervoor heeft de Oral-B 1600 & die 1900 een visuele drukregeling. Dit is een onmisbare functie voor elke roterende tandenborstel.

Oral-B 1900 batterij
Ik zou de belangrijke drukcontrole met Oral-B tandenborstels niet meer willen missen – het biedt extra bescherming voor het tandvlees.

Het gebruiksgemak van deze apparaten verleidt u om te hard te drukken – wat het glazuur of tandvlees kan beschadigen. De bescherming van de Oral-B ondersteunt hier met visuele feedback:

Oefen te veel kracht uit bij het schoonmaken, dan waarschuwt het rode lampje op de achterkant de gebruiker – een geweldige beschermingsfunctie voor iedereen die nog niet bekend is met de juiste technologie.

Maar zelfs ervaren gebruikers vergeten het vaak (vooral in de vroege ochtenduren). Daarom is een dergelijke beschermende functie essentieel … en de Oral-B 1600 is op dit gebied volledig overtuigend.

De batterijcapaciteit is voldoende

De ervaring leert dat de accu in veel tandenborstels een zwak punt is: vooral goedkope modellen hebben te kampen met korte looptijden en matige levensduur. De Oral-B 1600 is hier duidelijk beter, ook al is hij geenszins een van de leiders op het gebied van batterijen.

Een week runtime is genoeg voor de meeste gebruikers

De borstel gaat een goede 7 dagen mee voordat hij weer moet worden aangesloten. Dat is oké en waarschijnlijk genoeg voor de meeste gebruikers. Zelfs de topmodellen van Braun zijn hier niet noemenswaardig beter. Dus voor de vraagprijs zijn de prestaties oké.

Oral-B tandenborstels 1600 1900

Wie de voorkeur geeft aan sterkere batterijen, vindt wat hij zoekt in de concurrentie van Philips Sonicare en Panasonic. Hier gaan de borstels soms wel 3 weken mee, maar je betaalt ook een flinke toeslag (zowel voor de borstels als voor de vervangende koppen).

Conclusie over de Oral-B Pro 1600 & Pro 1900

De geteste tandenborstels hebben geen echte zwakke punten – maar veel sterke punten. Voor de vraagprijs bieden ze een geweldig totaalpakket dat iedereen tevreden zal stellen die gewoon schone tanden wil.

Zowel qua reinigingsresultaat als de rest van de apparatuur (drukregeling &accu) onderscheidt de Oral-B 1600 zich duidelijk van goedkopere borstels. Als je je gezonde tanden wilt behouden, heb je in principe niet meer nodig.

In de test schitterde de Oral-B 1600/1900 met een geweldige reinigingsprestatie, die bijna de topmodellen bereikt.

Als u extra reinigingsmodi wilt , bijvoorbeeld voor gevoelige tanden, kunt u overwegen een premium model aan te schaffen, zoals onze testwinnaar Oral-B 5000. Er zijn meer comfortfuncties (sommigen zeggen ook toeters en bellen) evenals extra reinigingsmodi en een iets betere batterijprestatie.

Aandacht: Tijdelijk is de Oral-B 1900 set met 2e handstuk keer op keer uitverkocht. Een zeer populair alternatief is de huidige bestseller op Amazon: de Oral-B 6500 met 2 handen.Daan*.

Alle anderen zullen blij zijn met de Oral-B 1600/1900. Het is een stevige mid-range borstel die zich richt op de essentie – gezonde tanden. Als de basisfuncties van een elektrische tandenborstel voldoende voor u zijn, moet u hier toeslaan.

Oral-B Pro 1600

89 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi90
Verwerking & houdbaarheid87
Accessoires & Extra’s89
Algemene conclusie

De Oral-B 1600/1900 laat nutteloze toeters en bellen achterwege en zorgt maar voor één ding: gezonde &witte tanden. En tegen een eerlijke prijs.