Tandpasta zonder munt – actuele topproducten

Hou je niet van de muntsmaak? Dan zijn hier de beste opties voor muntvrije tandpasta, plus veel tips om te kiezen.

Bijna alle tandpasta’s op de markt smaken naar munt. Waarom is dat? En wat kun je doen als je de muntsmaak niet lekker vindt?

Er zijn mensen voor wie de smaak van pepermunt simpelweg te pittig in de mond is. Anderen zijn zelfs allergisch. Maar wat zijn de alternatieven?

In dit bericht laat ik je kennismaken met tandpasta zonder munt en geef ik je extra tips en advies over waar je op moet letten bij het kopen van tandpasta.

Via de inhoudsopgave vind je alle onderwerpen die ik in de tekst nader zal bespreken:

Ik hoop dat het artikel je helpt om een geschikte tandpasta zonder munt voor jou te vinden.

Hier is mijn persoonlijke tip voor jou vooraf:

Aanbeveling
elmex mentholvrije tandpasta, verpakking van 2 (2 x 75 ml)
Elmex menthol-vrij

Het bekende merk Elmex heeft een tandpasta zonder munt in het programma staan. Aminefluoride hermineriseert de tanden en biedt een goede cariësbescherming.

Zie prijs

Waarom is munt zo populair?

Munt en menthol staan voor frisheid en zuiverheid. De smaak heeft de overhand in tandpasta’s en wordt gebruikt in meer dan 90% van de bekende tandpastamerken.

Munt in tandpasta
De muntsmaak is populair bij velen en geeft frisheid aan de adem.

Voor het aroma gebruiken fabrikanten voornamelijk menthol, verkregen uit natuurlijke pepermunt. Munt heeft bovendien antibacteriële en reinigende eigenschappen.

Een voordeel van de muntsmaak is dat het lang in de mond blijft zitten en dus zorgt voor een frisse adem. Munt is ook nog steeds de meest populaire smaak voor kauwgom.

Wat spreekt tegen munt?

Eigenlijk spreekt niets tegen munt, het aroma is natuurlijk en zorgt voor goede en langdurige resultaten.

Tandpasta zonder munt

Toch zijn er mensen die de muntsmaak niet lekker vinden omdat het te pittig voor ze is of ze zijn zelfs allergisch voor munt.

Voor sommige homeopathische behandelingen is er ook de aanbeveling om essentiële oliën, munt en menthol tijdens de behandelingsperiode te vermijden.

Dit lijkt een grote afzetmarkt te zijn voor tandpasta zonder munt.

Gelukkig zijn er nu tal van alternatieven om munt in tandpasta te vermijden en toch je tanden goed schoon te maken.

Tandpasta zonder munt

In het volgende zal ik u kennis laten maken met verschillende tandpasta’s die volgens de fabrikant geen munt bevatten.

Tandpasta zonder muntsmaak

Omdat deze informatie voor mij echter moeilijk te verifiëren is, geef ik deze met voorbehoud door.

Als je last hebt van een ernstige muntallergie, raad ik je aan om de fabrikanten te vragen of er eigenlijk geen munt in je voorkeursproduct zit.

Belangrijk: Niet alle ingrediënten zijn terug te vinden op de verpakking.

Elmex menthol-vrij

De mentholvrije tandpasta van Elmex is een van de bekendste alternatieven voor tandpasta’s met menthol. Elmex menthol-vrij smaakt licht fruitig en wordt ook aanbevolen voor mensen met een allergie.

Aanbeveling
elmex mentholvrije tandpasta, verpakking van 2 (2 x 75 ml)
Elmex menthol-vrij

Elmex biedt een zeer bewezen muntvrije tandpasta. Aminefluoride hermineriseert de tanden en biedt een goede cariësbescherming.

Zie prijs

Weleda Calendula Tandpasta

Nog een bewezen merk dat een tandpasta zonder munt aanbiedt. Weleda vertrouwt op calendula en calciumcarbonaat, maar gebruikt geen fluoriden.

Aanbeveling
WELEDA Bio Calendula tandpasta, natuurlijke cosmetica tandpasta voor de preventie van cariës met minerale reinigingsmiddelen, verwijdert tandplak, reinigt en verzorgt de tanden grondig en voorzichtig (1 x 75ml)
Weleda Calendula Tandpasta

Gebruikers vergelijken de smaak van deze Weleda tandpasta met drop of anijs. Het meest opvallende is dat de tandpasta geen schuim vormt bij het tandenpoetsen. Het reinigen van de tanden is echter effectief.

Zie prijs

Logodent Rozemarijn Tand Gel

Logodent is een merk voor natuurlijke cosmetica en biedt deze tandgel aan met rozemarijn en zonder menthol en fluoriden. Een mengsel van vijf verschillende kruiden zorgt voor een frisse smaak in de mond.

Aanbeveling
LOGODENT Natural Cosmetics MENTHOL FREE Rozemarijn tandgel, 5-kruiden formule werkt tegen ontstekingen, Voedt het tandvlees, Vrij van synthetische fluoride additieven, Vegan, 1x75ml
Logodent Rozemarijn Tand Gel

Logodent verwijst in de productbeschrijving naar de bijzonder zachte tandreiniging van de tandgel. Natuurlijke minerale reinigingsmiddelen ondersteunen het reinigende effect.

Zie prijs

Merasan Rügen krijtneutraal

Deze tandpasta is absoluut smaakloos, maar bevat fluoride en mineralen om het tandglazuur te beschermen. Het natuurlijke cosmetische product is veganistisch en beschermt je tanden zachtjes bij elke reiniging.

Aanbeveling
Merasan Rügen Krijttandpasta neutraal 50 ml – witte Rügen slurry krijttandpasta – vegan, zonder smaak of etherische oliën
Merasan Rügen krijtneutraal

Een muntvrije tandpasta die je tanden extra beschermt tegen tandbederf met fluoride. De enige domper is de relatief zeer hoge prijs.

Zie prijs

Eco Cosmetics Zwarte Komijn Tandpasta

Zwarte komijn is zeker niet naar ieders smaak, maar de recensies van deze tandpasta zonder munt zijn zeer positief. Salie en groene thee ronden de ingrediënten af.

Aanbeveling
ECO COSMETICS Zwarte Komijn Tandpasta (3 x 75 ml), Biologische Tandpasta, Vegan, Fluoridevrij, Natuurlijke cosmetica
Eco Cosmetics Tandpasta

Een fluoridevrije tandpasta die zijn frisse smaak krijgt van zwarte komijnolie. De 100% natuurlijke en veganistische tandpasta reinigt met silica.

Zie prijs

Fit pekeltandpasta

Zout en een kruidenmengsel van rozemarijn en salie vormen de combinatie van de pekeltandpasta. Xylitol is ook opgenomen als een fluoride substituut.

Er zijn verdeelde meningen op het internet, sommige houden van de zachte kruidensmaak, anderen missen een blijvende frisse adem.

Aanbeveling
FITNE pekeltandgel, met pekel, biologische salie, biologische rozemarijn &biologisch kamille-extract, neutraliseert schadelijke zuren, voorkomt tartaarvorming, vegan (75 ml)
Fit pekeltandpasta

Ook deze tandpasta is even wennen, zowel qua smaak als gebrek aan schuimvorming. Het is een homeopathisch natuurproduct.

Zie prijs

De meeste muntvrije tandpasta’s worden uiteraard geproduceerd voor de homeopathische markt.

Naast munt en menthol doen veel producten het echter ook zonder fluoriden. Dit kan een nadelig effect hebben op de gezondheid van het gebit.

Tandpasta zonder munt voor kinderen

Er zijn ook speciale tandpasta’s voor kinderen die het zonder munt doen. Voor veel kinderen is de pittige muntsmaak in het begin nogal onaangenaam.

Tandpasta zonder munt kinderen
Tandpasta zonder munt is ook beschikbaar voor kinderen.

Een fruitige tandpasta daarentegen kan helpen om een regelmatige en grondige mondhygiëne tot stand te brengen. Alle kinderproducten zijn uiteraard ook geschikt voor volwassenen.

Astera Kinderen

Astera Kids is een homeopathische tandpasta zonder munt, speciaal ontworpen voor kinderen. Als aroma wordt de smaak van zoete frambozen toegevoegd.

De fabrikant beveelt deze tandheelkundige crems aane vanaf zes jaar.

Aanbeveling
ASTERA Homeopathica KIDS (6+) - tandpasta met aroma van zoete framboos, 50 ml
Astera Kinderen

Een kindertandpasta zonder menthol, fluoride of toegevoegde suiker. Om cariësbescherming te bereiken, wordt het ingrediënt xylitol gebruikt. De klantrecensies zijn consequent positief.

Zie prijs

Signal Kindertandpasta Aardbei

Het populaire merk Signal heeft speciaal voor peuters een tandpasta ontwikkeld die naar aardbeien smaakt. Fluoride versterkt bovendien het glazuur van de tanden tijdens het dagelijks poetsen.

Aanbeveling
Signal tandpasta baby 0-2 jaar aardbeiensmaak, 50 ml, 8710522655016
Signal Kindertandpasta

Een zeer milde tandpasta voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar oud. Als je op zoek bent naar een tandpasta zonder munt maar met fluoride, is dit niet alleen een tip voor kinderen.

Zie prijs

Net als bij de tandpasta’s zonder munt voor volwassenen valt ook in de kinderartikelen op dat fluoriden soms ontbreken in de ingrediënten. Deze zijn echter van fundamenteel belang voor een goede bescherming van de tanden.

Ingrediënten in tandpasta

Als het gaat om het ingrediënt munt in tandpasta, is het de moeite waard om ook kort andere ingrediënten van tandpasta te noemen.

Tandpasta kopen zonder munt

Dit hoofdstuk gaat voornamelijk over fluoride en schadelijke ingrediënten die je indien mogelijk moet vermijden.

Fooi: Meer informatie over ingrediënten in tandpasta’s vind je in het artikel over de beste tandpasta.

Belangrijk: Fluoride

Bijna alle experts zijn het erover eens: fluoride is het ingrediënt dat ervoor zorgt dat een tandpasta het tandglazuur effectief beschermt en versterkt.

fluoriden

Zonder fluoride is het vrijwel onmogelijk om tanden effectief te beschermen tegen cariësbesmetting. Op de lange termijn verzacht het glazuur en laat het de tanden weerloos tegen bacteriële aanvallen.

Schadelijke ingrediënten

Onlangs zijn er steeds meer waarschuwingen geweest over agressieve ingrediënten in tandpasta die het tandglazuur aantasten in plaats van het te beschermen.

Tandpasta zonder muntingrediënten

Met name tandpasta’s die beloven de tanden witter te maken, bevatten vaak dergelijke “schuurmiddelen”.

Te vaak gebruik van deze schuurproducten kan ervoor zorgen dat ze de natuurlijke beschermende laag van de tanden aantasten en beschadigen.

Je kunt eindigen met iets helderdere tanden, maar ze zijn veel gevoeliger voor tandplak en tandbederf.

Conclusie: Er is een grote selectie tandpasta zonder munt

Je vindt tandpasta zonder munt op de markt, maar de meeste gepresenteerde tandpasta’s laten tegelijkertijd ook fluoride achterwege.

Dagelijkse tandheelkundige zorg

Bijna alle producten worden genoemd als onderscheidende kenmerken van de natuurlijke ingrediënten en de homeopathische geschiktheid.

  • Uiteindelijk krijg je een alternatief voor de scherpe smaak van munt, maar de beschermende functie van de tandpasta is lager.
  • Deze negatieve bijwerking is eigenlijk niet gewenst door de meeste mensen.

In sommige kringen van de natuurgeneeskunde is het gebruik van fluoride behoorlijk controversieel.

Tandartsen en wetenschappers zijn het er echter al lang over eens dat geen enkel ander middel tanden zo duurzaam beschermt als fluoride.

Dus als je naar een mentholvrije tandpasta grijpt, zorg er dan voor dat deze ook fluoriden bevat. Zo niet, dan moet u ook fluoride aan uw tanden toevoegen.

Bekijk voor meer informatie deze uitgebreide gids voor fluoridevrije tandpasta.