Hydrofiel – Tandenborstel van bamboe op de proef gesteld

Milieuvriendelijk, veganistisch en biologisch afbreekbaar. Wat de bamboe tandenborstel kan doen en waar je op moet letten, leer je in dit ervaringsverslag.

Met een handtandenborstel van bamboe wil het Duitse bedrijf Hydrophil het milieu duurzaam beschermen.

Het adverteert het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en een waterneutrale productie, waarbij de tandenborstel niet alleen “eerlijk verhandeld” is, maar ook veganistisch en biologisch afbreekbaar.

Aanbeveling
Hydrofiele bamboe tandenborstel saving set hardheid - Medium
Hydrofiele bamboe tandenborstel

 • Duurzaam en 96% biologisch afbreekbaar.
 • Verschillende kleuren en hardheidsgraden.
 • Vegan: zonder plastic en chemisch geproduceerde ingrediënten.
Zie prijs

Hoe de tandenborstel presteert in het dagelijks leven en welk effect de milieuvriendelijkheid eigenlijk met zich meebrengt, heb ik voor u samengevat in mijn ervaringsrapport.

Lees ook hoe de tandenborstel zich verhoudt tot elektrische tandenborstels.

Eerste indruk en speciale kenmerken van hydrofielen

Na een lange tijd over te stappen van een elektrische tandenborstel met tal van functies terug naar een handtandenborstel, was het voor mij natuurlijk even wennen.

Handtandenborstel of elektrische tandenborstel
Overstappen van een elektrische tandenborstel naar een handtandenborstel is niet eenvoudig als je eenmaal gewend bent aan de voordelen van de elektrische tandenborstel.

In tegenstelling tot een elektrische tandenborstel, waarbij een batterij of oplaadbare batterij in het handstuk is geïnstalleerd, is de Hydrophil ongewoon licht in de hand.

Het ontwerp is heel eenvoudig – zelfs het handvat van bamboe is niet specifiek ergonomisch gevormd. Voor mij voelde het alsof ik een potlood in mijn hand had.

 • Overigens is de gebruikte bamboe goed geschuurd, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over splinters of snijwonden.
 • Volgens de fabrikant zijn de borstelharen van de tandenborstel gemaakt van nylon gemaakt met ricinusolie. Op het eerste gezicht verschillen ze niet van andere tandenborstelharen en zijn ze aangenaam zacht.

Visueel moet ik een bepaalde charme aan de tandenborstel toekennen, juist vanwege de eenvoud. Het ziet er heel stijlvol uit.

Je ontvangt de tandenborstel in verschillende kleuren (op waterbasis) en in “neutraal”. En ook voor kinderen vanaf 4 jaar is er een model extra met kleinere opzetborstels.

Aanbeveling
HYDROPHIL duurzame kindertandenborstel gemaakt van bamboeblauw extra zacht pak van 4 zachte
Hydrofiele tandenborstel voor kinderen vanaf 4 jaar

Met extra zachte borstelharen en kleinere opzetborstel, ideaal voor kindertanden.

Zie prijs

Zelfs de verpakking waarin de tandenborstel wordt geleverd is gemaakt van biorecyclable karton, zonder plastic of andere vervuilende stoffen.

Resultaat: Voor mij maakt de Hydrophil een zeer goede eerste indruk, ook al is de overstap van elektrische tandenborstel naar handtandenborstel niet gemakkelijk voor mij.

Reinigingsresultaat

Na het schoonmaken had ik een goed gevoel van reinheid in mijn mond. Mijn tanden waren vrij van vuil en straalden.

De tandenborstel is verkrijgbaar in verschillende borsteldiktes. Voor mijn test heb ik gekozen voor de “medium switch” fase.

De borstelharen voelen erg zacht aan en ik had geen last van bloedend tandvlees – een probleem dat ik vaak had met goedkope tandenborstels omdat ik onbewust te veel druk uitoefende. (Dankzij de drukregeling van mijn elektrische tandenborstel heb ik dit probleem nu onder controle).

Hydrophil Bamboo Tandenborstel Borstel Reinigingsresultaat
Met de Hydrophil poets je grondig, maar met het uitstekende reinigingsresultaat van elektrische tandenborstels kun je de handtandenborstel niet vergelijken.

Ik realiseer me echter al snel dat zelfs het beste poetsen met een handtandenborstel gewoon geen invloed heeft op de reinigingskwaliteit van een elektrische tandenborstel.

Want deze roteren meer in één sessie dan je met handmatig schoonmaken in een hele maand kunt doen. Elektrische tandenborstels hebben daarom een veel efficiëntere poetsprestatie en compenseren zelfs grotendeels slechte poetstechnieken.

Persoonlijk raad ik duidelijk een elektrische tandenborstel aan boven gewone handtandenborstels. Verschillende wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat elektrische tandenborstels een veel hogere kwaliteit bieden bij het tandenpoetsen dan eenvoudige handmatige tandenborstels.

Nadelen ten opzichte van elektrische tandenborstels

Bij het poetsen merkte ik heel snel wat ik hier miste als langdurig gebruiker van elektrische tandenborstels naast de schoonmaakprestaties.

Philips Sonicare Tandenborstel
Elektrische tandenborstels poetsen niet alleen grondiger en zorgen ook voor schone tanden. Veel handige functies zoals een drukcontrole zorgen ook voor de juiste stukadoortechniek.

Tot nu toe heb ik altijd vertrouwd op de timerfunctie van mijn elektrische tandenborstel. Vooral toen ik ’s ochtends niet helemaal wakker was voordat ik naar mijn werk ging, hielp de geïntegreerde timer me om me aan de poetstijden te houden en mijn tandheelkundige zorg niet vroeg af te ronden.

De Hydrophil als klassieke handtandenborstel heeft niet zulke toeters en bellen. Hier moet je zelf letten op de naleving van de schoonmaaktijd.

Voor velen is dit zeker geen probleem dat het vermelden waard is – maar ik realiseerde me al snel hoe afhankelijk ik was van de timer, omdat mijn eigen gevoel van tijd in de badkamer veel is veranderd. Vooral toen ik nog erg moe was en haast had, moest ik meerdere keren op de klok kijken om niet te vroeg klaar te zijn met schoonmaken.

Lees meer over mijn favorieten zoals de Sonicare Diamond Clean of de Oral-B Genius 9000 in de huidige testvergelijking.

Opslag en houdbaarheid

Zelfs na 2 weken schoonmaken waren de borstelharen stabiel in mijn test – ik had eerlijk gezegd verwacht dat de borstelharen heel snel zouden slijten en rafelen.

De fabrikant raadt echter aan om de tandenborstel na gebruik goed te laten drogen, anders kan schimmel dreigen vanwege de natuurlijke materialen. Hierdoor is de tandenborstel enerzijds onbruikbaar en anderzijds kan het ook schadelijk zijn voor je gezondheid als je er niets van merkt.

Fooi: Lees hoe je je tandenborstel goed schoonmaakt en hygiënisch bewaart.

Hoewel ik tijdens mijn test geen schimmelproblemen had, besteedde ik meer aandacht aan het drogen van de tandenborstel na het afwassen.

Voor een goede opslag ontvangt u ook een geschikte doos, ook gemaakt van bamboe.

Aanbeveling
Hydrofiele duurzame tandenborstelkoffer van bamboe
Hydrofiele tandenborstelkoffer van bamboe

Bewaar je bamboe tandenborstel in het juiste geval en voorkom mogelijke schimmelgroei dankzij de luchtgaten.

Zie prijs

Duurzame of elektrische tandenborstel?

Het hoofdthema van Hydrophil – van de bedrijfsfilosofie tot de gebruikte materialen en de gecreëerde producten – is duurzaamheid.

Hydrophil doneert bijvoorbeeld 10% van alle inkomsten aan de organisatie “Viva con Agua” om het milieu te helpen.

Maar hoe belangrijk en nuttig is een bamboe tandenborstel in directe vergelijking met een elektrische tandenborstel van de hogere middenklasse zoals de Oral-B Genius 9000?

duurzame tandenborstel van bamboe
De bamboe tandenborstels van Hydrophil verzorgen niet alleen je tanden, maar beschermen ook het milieu.

De materialen die worden gebruikt voor de productie van de Hydrophil tandenborstel zijn allemaal milieuvriendelijk en verdienen hier duidelijk lof.

 • Voor de Hydrophil tandenborstel worden geen plastic, geen vervuilende stoffen en geen batterijen (die een hoog milieurisico kunnen vormen) gebruikt.
 • Er is geen verpakkingsafval (biologisch afbreekbare doos).
 • Bij het schoonmaken heb je geen elektriciteit nodig.

Aan de andere kant bestaat een elektrische tandenborstel uit tal van materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn of een milieuvriendelijke route nemen tijdens de productie.

Hier komt de bamboe tandenborstel duidelijk als winnaar uit de bus.

Fooi: Vervang de tandenborstel om de 3 maanden om ziektekiemen en eenDit is de eerste keer dat we in de Commissie landbouw, visserij en voedselvoorziening een debat over dit onderwerp voeren. Omdat de tandenborstel puur biologisch afbreekbaar is, laat hij geen sporen achter in de omgeving.

Als je poetstechniek echter ontoereikend is, raad ik je aan een elektrische tandenborstel te gebruiken. De reden:

Zelfs als een elektrische tandenborstel zelf niet kan glanzen met een milieuvriendelijke verwerking, biedt het u de best mogelijke kwaliteit bij het tandenpoetsen. Je tanden blijven lang gezond en je hebt meer kans om jezelf latere vullingen te besparen.

Vermijd milieubelastende tandvullingen

Tandvullingen worden meestal gemaakt van amalgaam (kwik-koper-zinkmengsel), een zwaar metaal.

Tandvulling inbrengen
Niet alle tandvullingen zijn milieuvriendelijk. Denk dus goed na of een elektrische tandenborstel niet beter geschikt is voor het milieu.

Hoewel er ook milieuvriendelijkere keramische vullingen zijn, worden deze meestal niet gedekt door de ziektekostenverzekering. Als je zo’n vulling wilt, moet je het uit eigen zak betalen.

 • Tandartspraktijken moeten bijvoorbeeld een speciale amalgaamafscheider in het rioleringssysteem installeren om ophoping van kwik in afvalwater te voorkomen.
 • Als je amalgaamvulling echter oplost, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen voor de spiegel thuis of onderweg, komt het meestal in het grondwater terecht, waar het wordt opgeslagen en het milieu vervuilt.

Als uw tandenpoetstechniek nogal ontoereikend is, moet u veel belang hechten aan een goede tandenpoetskwaliteit om latere schade en dus noodzakelijke vullingen van amalgaam vanaf het begin te voorkomen.

Tip: Ondertussen zijn er ook bio-implantaten en andere meer natuurlijke innovaties voor uw kunstgebit.

Maar als u uw afdruk op de omgeving wilt verminderen en zonder toeters en bellen kunt zoals drukregelaars, timers, polijstfuncties en tongreiniging, dan kan Hydrophil u helpen.

Want met de juiste zorg en techniek kun je je tanden ook met een gewone handtandenborstel grondig genoeg poetsen. Het vergt alleen wat meer inspanning.

Conclusie: Een succesvolle handtandenborstel

De Hydrophil is een stevige handtandenborstel die zijn werk heel goed doet. Voor mij persoonlijk was de verandering even wennen, omdat ik meestal mijn elektrische tandenborstel gebruik, de Oral-B Genius 9000.

 • Kies voor de hydrofiele als je veel belang hecht aan milieuvriendelijkheid.
 • Let op de juiste poetstechniek, want in tegenstelling tot elektrische tandenborstels is de omgang met handtandenborstels complexer.
 • Omdat de materialen biologisch afbreekbaar zijn, moet u de hygiëne van de tandenborstel goed in de gaten houden.

Zelf zal ik mijn elektrische tandenborstel blijven gebruiken vanwege de vele handige functies en de grondige poetsprestaties.

Gezonde en witte tanden

Ik weet echter dat mijn keuze het milieu niet een beetje helpt en wanneer het moment komt dat ik mijn tandenborstel moet vervangen door een nieuwe, vervuilt het afval het milieu meer dan met de Hydrophil bamboe tandenborstel.

Maar mijn tanden blijven makkelijker en langer gezond en ik kan bijvoorbeeld zoveel mogelijk zonder schadelijke amalgaamvullingen.

Beide partijen bieden hun voor- en nadelen. Je moet zelf beslissen welke weg voor jou de betere keuze is. Want er is hier geen “goed” of “fout”.

Mijn andere leestips voor jou: