Bamboe Tandenborstels – Test &Vergelijking

Waarom bamboe tandenborstels zo populair zijn en waar je rekening mee moet houden bij het gebruik en weggooien ervan. Alle belangrijke informatie &aanbevelingen.

Bamboe tandenborstels zijn een milieuvriendelijke methode om je tanden te verzorgen en tegelijkertijd het milieu duurzaam te beschermen.

 • Bamboe tandenborstels zijn biologisch afbreekbaar.
 • Het reinigingsresultaat is vergelijkbaar met gewone handtandenborstels.
 • Daarnaast ben je een echte winnaar qua waar voor je geld.

Hier leg ik alle voordelen uit, informatie over duurzaamheid en hoe je de tandenborstel op de juiste manier weggooit.

Natuurlijk heb ik ook enkele modellen getest en vertel ik je of deze tandenborstels niet alleen het milieu, maar ook je tanden helpen.

Ik wil u graag direct kennis laten maken met mijn meest populaire fabrikanten en modellen:

# Voorbeeld Product
1 Hydrofiele bamboe tandenborstel saving set hardheid - Medium Hydrofiele bamboe tandenborstel Besparingen Set Hardheid – Medium*
2 Pak van 4 bamboe tandenborstels met puur bamboehout ✮ vegan ✮ biologisch afbreekbaar ✮ 100% vrij van BPA ✮ borstelharen met bamboe houtskool voor de beste reinheid Verpakking van 4 bamboe tandenborstels met puur bamboe hout ✮ vegan ✮ biologisch afbreekbaar ✮ 100% gratis…
3 lieve wortels - Duurzame bamboe tandenborstels met case - set van 4 houten tandenborstel - 100% veganistisch en BPA-vrij - medium zachte houten tandenborstel met actieve kool voor wittere tanden, reistandenborstel lieve wortels – Duurzame bamboe tandenborstels met etui – Set van 4 houten tandenborstels – 100% vegan en BPA…

Dit bericht behandelt nu de volgende onderwerpen:

Ik hoop dat de informatie je helpt om een geschikte bamboe tandenborstel te vinden.

Waarom bamboe tandenborstels zinvol zijn

In de afgelopen 20 jaar zijn fabrikanten van tandenborstels zoals Philips en Braun doorgegaan met het ontwikkelen van nieuwe technologieën die het tandenpoetsen optimaliseren.

Helaas wordt vooruitgang gevolgd door nieuw afval, dat alleen moeizaam kan worden verwijderd en het milieu vervuilt. Lithium-ionbatterijen, kunststofmengsels die niet afbreekbaar zijn en andere materialen hebben op de lange termijn een extra impact op het milieu.

Waarom Bamboe Tandenborstel

 • Zelfs het handstuk van een normale handtandenborstel is gemaakt van materialen die moeilijk afbreekbaar zijn en een biologische afdruk achterlaten.
 • Als alternatief richten sommige bedrijven zich op het behoud van natuurlijke grondstoffen en de milieuvriendelijke productie van tandenborstels. Zo zijn er enkele leveranciers van tandenborstels gemaakt van natuurlijk bamboe.

Bamboe tandenborstels zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en beschermen het milieu duurzaam.

Als je overstapt op een bamboe tandenborstel, promoot je ook de handel in de grondstof en ondersteun je zo gezinnen in teeltgebieden.

Bamboe is een biologisch afbreekbare en duurzame hulpbron – het vermindert plastic afval in het milieu. Dit beschermt flora en fauna en helpt de CO2-uitstoot te minimaliseren. Een conventionele tandenborstel van kunststof doet er ongeveer 450 jaar over voordat het materiaal in het milieu is afgebroken.

Bamboe Tandenborstels Omgeving

Daarnaast worden er geen dierlijke producten of dierproeven gebruikt voor de productie, waardoor een bamboe tandenborstel 100% veganistisch is.

Bamboe tandenborstels zijn ook vrij van BPA, ook bekend als bisfenol A, een chemische verbinding die wordt gebruikt om plastic te maken, wat kan leiden tot gevaarlijke genetische defecten en ziekten, vooral voor kinderen.

Info: De Het gebruik van BPA werd in 2011 door de Duitse overheid verboden bij de productie van babyflessen.

Een bamboe tandenborstel is dus een goed alternatief als je geeft om het milieu en je eigen gezondheid en je je plastic afval en daarmee de belasting van het milieu wilt verminderen.

Maar hoe zit het met de hoofdtaak van een bamboe tandenborstel? Hoe goed poetst een bamboe tandenborstel je tanden?

Schoonmaken en schoonmaken

De borstelharen van een bamboe tandenborstel zijn meestal gemaakt van nylon-4. Nylon-4 is een alternatief voor de veelgebruikte Nylon-6.

Terwijl nylon-6 zeer slecht afbreekt in het milieu, heeft nylon-4 betere eigenschappen. Stabiliteit en kwaliteit zijn bijna identiek.

Bamboe tandenborstel reinigingsresultaat

Een bamboe tandenborstel borstelt net zo goed als een conventionele handtandenborstel van kunststof en nylon-6. Ik heb de bamboe tandenborstel van Hydrophil getest en was zeer tevreden over het reinigingsresultaat.

Ze poetst je tanden grondig en geeft je een goed gevoel. De borstelharen zijn niet te zacht, dus ze verwijderen voedselresten goed en ook niet te hard dat ik constant mijn tandvlees opensnijd.

Natuurlijk bereiken de poetsprestaties van een eenvoudige handtandenborstel niet de prestaties van een moderne, elektrische tandenborstel. Maar dat is niet waar een bamboe tandenborstel over gaat.

Het moet goed genoeg reinigen om zijn doel te dienen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. En dat is precies wat het doet.

Omkleden & gooi bamboe tandenborstel weg

Net als elke andere tandenborstel en de hoofden van een elektrische tandenborstel, moet u een bamboe tandenborstel minstens elke 3 tot 4 maanden vervangen.

En dit is waar het grootste voordeel van een bamboe tandenborstel om de hoek komt kijken. Vervang je je handtandenborstel om de 3 maanden, dan gooi je 4 tandenborstels per jaar in de prullenbak die het milieu al meer dan 4 eeuwen vervuilen.

Gooi bamboe tandenborstel weg
Met een bamboe tandenborstel bescherm je het milieu duurzaam.

Voorbeeld: Dat zijn 280 tandenborstels in 70 jaar. Als alle 81 miljoen inwoners in Duitsland dit zouden doen, dan zouden dat 22.680.000.000 afgedankte tandenborstels zijn in 70 jaar, die het milieu nog eens 380 jaar vervuilen. En dat aantal blijft stijgen.

Daarnaast is er het verpakkingsafval, want bamboe tandenborstels komen in een milieuvriendelijke verpakking bij je thuis.

Hoe gooi je je bamboe tandenborstel weg

Bamboe tandenborstels kunnen gemakkelijk worden weggegooid.

Afhankelijk van het model raad ik echter aan om de opzetborstel apart in de vuilnisbak te leggen. Omdat de nylon borstels veel langer nodig hebben om biologisch af te breken dan het bamboehout.

Je kunt dan met een gerust hart het handvat op de compost weggooien of verbranden.

Reiniging en opslag

Omdat bamboe tandenborstels gemaakt zijn van natuurlijke materialen, hebben ze een nadeel ten opzichte van de kunstmatig geproduceerde varianten: schimmelplagen.

Bamboe Tandenborstel Test
Belangrijk: Verwaarloos de juiste reiniging en opslag niet, zodat u de bamboe tandenborstel 3 maanden daadwerkelijk kunt gebruiken.

Na gebruik moet je daarom je bamboe tandenborstel drogen om schimmel te voorkomen.

Als je, zoals ik, een van die mensen bent die hun tandenborstel na gebruik gewoon kort spoelen en weer terugzetten, moet je wat attenter zijn met je bamboetandenborstel.

Info: Om je tandenborstel zo hygiënisch mogelijk te houden, heb ik alle belangrijke tips voor het schoonmaken van de tandenborstel samengevat in een ander artikel.

Bamboe tandenborstels overtuigen in prijs

Bamboe tandenborstels kosten net zoveel (of weinig) als gewone plastic handtandenborstels. Qua kosten spreekt niets tegen het gebruik van een ecologische bamboe tandenborstel.

Vaak zijn deze nog goedkoper, omdat je vaak een 4-pack krijgt voor de prijs van een enkele plastic tandenborstel.

Aanbevolen tandenborstels gemaakt van bamboe

Er zijn inmiddels veel leveranciers van milieuvriendelijke bamboe tandenborstels op de markt.

Ik wil je graag kennis laten maken met de producten die echt aan te bevelen zijn en zich onderscheiden van de rest.

Hydrofiel – Niet alleen duurzaam, maar ook “waterneutraal”

Het Duitse bedrijf Hydrophil wile beschermt niet alleen het milieu met zijn tandenborstel, maar promoot ook actief het project “Viva con Agua” – een initiatief voor wereldwijde toegang tot schoon drinkwater.

Aanbeveling
Hydrofiele bamboe tandenborstel saving set hardheid - Medium

Hydrofiele bamboe tandenborstel

 • Duurzaam en 96% biologisch afbreekbaar.
 • Verschillende kleuren en hardheidsgraden.
 • Vegan: zonder plastic en chemisch geproduceerde ingrediënten.
Zie prijs

De Hydrophil kon me al overtuigen in de uitgebreide test. Het doet zijn werk uitstekend en voelt helemaal niet “goedkoop”.

Tanden bleken Set van SunnySmile

Wil je niet alleen een nieuwe tandenborstel, maar ook witte tanden, dan moet je deze set van SunnySmile eens bekijken.

Het bestaat uit een 100% biologisch afbreekbare bamboe tandenborstel en een veganistische tandpasta speciaal ontwikkeld voor het zacht reinigen van tanden.

U kunt de set (en andere tanden bleken voor thuis) direct in de winkel van het bedrijf bestellen:

Bekijk tandenbleekset

Outdoor Freakz Bamboe Tandenborstel

Ook de outdoor freakz uit Duitsland willen met hun bamboe tandenborstel bijdragen aan het verminderen van plastic afval in het milieu. Hun missie: In 2020 willen ze 1% van alle plastic tandenborstels in Duitsland vervangen door bamboe tandenborstels.

Aanbeveling
Pak van 4 bamboe tandenborstels met puur bamboehout ✮ vegan ✮ biologisch afbreekbaar ✮ 100% vrij van BPA ✮ borstelharen met bamboe houtskool voor de beste reinheid

Outdoor Freakz Bamboe Tandenborstel

 • Duurzaam en 95% biologisch afbreekbaar.
 • Ergonomisch gevormd handvat.
 • 2 dierlijke motieven voor differentiatie.
Zie prijs

Ook de bamboe tandenborstel van de Outdoor Freakz heeft zachtere borstelharen dan bij veel plastic tandenborstels het geval is. Dit beschermt uw tandvlees en vermindert onaangenaam bloedend tandvlees.

De borstelharen zijn gemaakt van de gebruikelijke nylon-4 voor bamboe tandenborstels, maar worden bovendien gecombineerd met bamboe houtskool. De kolen bevorderen de reinigingsprestaties, zij het slechts onbeduidend.

Omdat de borstelkop van nylon is gemaakt, moet u deze apart weggooien.

De tandenborstels zien er erg stijlvol uit en het handvat is hier, in tegenstelling tot de Hydrophil tandenborstel, bovendien ergonomisch gevormd.

Twee verschillende dierenlogo’s sieren het handvat, zodat je altijd weet wie welke tandenborstel bezit met meerdere gebruikers in huis.

Beste Roots Bamboe Tandenborstel

De bamboe tandenborstel van Dear Roots maakt gebruik van dupont nylon van hogere kwaliteit voor uw haren, dat is gemaakt van 62% ricinusolie en dus hulpbronnen bespaart. Vooral de bijgeleverde reiskoffer van bamboe vind ik opvallend.

Aanbeveling
lieve wortels - Duurzame bamboe tandenborstels met case - set van 4 houten tandenborstel - 100% veganistisch en BPA-vrij - medium zachte houten tandenborstel met actieve kool voor wittere tanden, reistandenborstel

Beste Roots Bamboe Tandenborstel

 • Duurzaam en 98% biologisch afbreekbaar.
 • Inclusief bamboe reiskoffer.
 • 4 motieven voor differentiatie.
Zie prijs

De borstelkop met medium-zachte haren is gemaakt van een mengsel van hoogwaardig DuPont nylon, in plaats van het vaak gebruikte nylon-4, evenals actieve kool om tandreiniging te bevorderen.

Elke tandenborstel heeft zijn eigen logo op het handvat (de 4 elementen van de natuur – vuur, lucht, water, aarde) zodat je je tandenborstel kunt herkennen, zelfs als 3 andere mensen een Dear Roots bamboe tandenborstel in je huishouden gebruiken.

Als bijzonderheid is een reiskoffer inbegrepen bij de Dear Roots. Deze bestaat uit een gepolijst bamboestokje met 2 luchtgaten. Hier kun je gemakkelijk 2 tandenborstels meenemen op reis.

De tandenborstels zelf zitten op dezelfde golflengte als de producten van Hydrophil en Outdoor Freakz, dus je hoeft geen concessies te doen aan tandheelkundige zorg.

Ook geschikt voor kinderen – bamboe tandenborstels voor de allerkleinsten

Zowel hydrofiel als auch Outdoor Freakz biedt speciale varianten voor kinderen vanaf 4 jaar. Op deze manier kunnen uw nakomelingen ook in een vroeg stadium deelnemen aan duurzaamheid en milieubescherming.

Aanbeveling
HYDROPHIL duurzame kindertandenborstel gemaakt van bamboeblauw extra zacht pak van 4 zachte

Hydrophil Bamboe Tandenborstel voor Kinderen – Pakket van 4

 • Duurzaam en 96% biologisch afbreekbaar.
 • Verkrijgbaar in rood en blauw.
 • Steun het initiatief “Viva con Agua”.
Zie prijs

Beide aanbieders gebruiken het beproefde principe van hun volwassen versie en gebruiken een smaller en korter handvat en een kleinere, kindvriendelijke borstelkop.

 • De Hydrophil tandenborstel behoudt het ontwerp van zijn rolmodel.
 • De Outdoor Freakz tandenborstel gebruikt 2 nieuwe motieven speciaal voor de kindertandenborstel – een aap en een kikker.

Ook de reinigingsprestaties zijn in beide gevallen vlekkeloos. Er worden echter dezelfde borstelharen gebruikt als voor de grote varianten. Omdat deze echter van nature erg zacht zijn, is dit geen probleem voor kleine kinderen.

Aanbeveling
OUTDOOR FREAKZ bamboe tandenborstel (10er kinderen: 5 x apen + 5 x kikker)

Outdoor Freakz Bamboe Kindertandenborstel – Pak van 10

 • Duurzaam en 95% biologisch afbreekbaar.
 • Smallere handgreep en kleinere borstelkop.
 • 2 dierlijke motieven voor differentiatie.
Zie prijs

In beide gevallen kunnen uw kinderen met u meedoen aan een van de twee milieubeschermingsprojecten.

Voordelen op een rij

De belangrijkste voordelen van bamboe tandenborstels op een rij:

 • Ze beschermen en beschermen het milieu duurzaam.
 • Het reinigingsresultaat is vergelijkbaar met handtandenborstels.
 • Houdbaarheid van 3 tot 4 maanden.
 • Bamboe tandenborstels zijn vegan.
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Je krijgt ook modellen voor kinderen.

Daarnaast kun je kiezen uit vele fabrikanten en varianten en de juiste tandenborstel voor je kiezen.

Conclusie over bamboe tandenborstels

Als u actief wilt deelnemen aan de bescherming van ons milieu en ook wilt doen zonder plastic afval in de tandverzorging, dan zijn tandenborstels gemaakt van bamboe de perfecte keuze.

Bamboe Tandenborstels Conclusie

Ze reinigen de tanden net zo goed als andere handtandenborstels en beschermen het milieu duurzaam.

 • Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen bevordert gezinnen in de teeltgebieden en vermindert de CO2-uitstoot.
 • Bovendien zijn deze tandenborstels vaak goedkoper te produceren en dus verkrijgbaar tegen een vergelijkbare of zelfs lagere prijs – en beschermen ze uw portemonnee.

Dus als je geen elektrische tandenborstel nodig hebt, dan is er niets tegen het gebruik van een handtandenborstel van bamboe.

Heeft u nog vragen over producten, tandheelkundige zorg of veel voorkomende gebitsproblemen? Bekijk dan deze andere artikelen:

 • Alles over witte tanden: tips, huismiddeltjes, behandelingen
 • Handige gidsen voor tandheelkundige zorg en tandheelkundige zorgproducten
 • Hulp en advies bij veel voorkomende gebitsproblemen