Elektrische tandenborstels van Panasonic op de proef gesteld

Uitgebreid overzicht van de huidige Panasonic tandenborstels – insider tips van het goedkope instapmodel tot het huidige topmodel. Allemaal belangrijke verschillen in vergelijking.

Heb jij ook problemen met het vinden van de juiste tandenborstel bij zoveel verschillende merken en modellen?

Om u te helpen beslissen, vindt u hier een overzicht van alle huidige elektrische tandenborstels van Panasonic.

Ik zal u niet alleen kennis laten maken met de momenteel beschikbare modellen, maar ook uitleggen welke functies ze bieden en hoe nuttig ze zijn in dagelijks gebruik.

Als je weinig tijd hebt, kun je ook een kijkje nemen in de volgende tabel, waar ik 3 verschillende Panasonic tandenborstels vergelijk:

Panasonic EW-DE92 Panasonic EW-DM81 Panasonic EW-1031
Panasonic EW-DM81
Panasonic EW-1031
Reiniging: Uitstekend
Reiniging: Heel goed
Reiniging: Heel goed
Panasonic Premium Tandenborstel
Mid-range borstel
Beginnerstandenborstel
“De beste tandenborstel van Panasonic schittert in de test met een uitstekende prijs-prestatieverhouding en hoogwaardige afwerking.” “Zeer slanke en lichte elektrische tandenborstel met speciale borstelharen voor een zachte reiniging” “Goedkope borstel met comfortabele extra’s en een grondige reiniging.”
Reinigingsprogramma’s: 2 modi

Reinigingsprogramma’s: 2 modi

Reinigingsprogramma’s: 1 modus

Levensduur batterij: 20 dagen

Levensduur batterij: 7 dagen

Levensduur batterij: 7 dagen

Volume: Hoorbaar

Volume: Hoorbaar

Volume: Hoorbaar

zeer zachtaardig
hoge duurzaamheid
Programma voor beginners
31.000 borstelkopbewegingen
slank ontwerp
extra zachte haren
ingebouwde reinigingstimer
31.000 borstelkopbewegingen
lage prijs & opvolgingskosten
lichtgewicht ontwerp
Gemakkelijk schoon te maken
26.000 borstelkopbewegingen
93%
Recensie
87%
Recensie
79%
Recensie
Prijs: Prijs: Prijs:
Naar de prijs »

op Amazon*
Naar de prijs »

op Amazon*
Naar de prijs »

op Amazon*

U kunt meer lezen over deze onderwerpen in het onderstaande artikel:

Het overzicht is, zoals je kunt zien, vrij uitgebreid. Het omvat ook een selectie van verschillende elektrische tandenborstels voor elke gelzak. Ik hoop dat mijn bijdrage je helpt om de juiste tandenborstel voor je te vinden.

Daarvoor wil ik kort ingaan op een vraag die u waarschijnlijk ook aangaat:

Waarom überhaupt een elektrische tandenborstel kopen?

Veel mensen gebruiken nog steeds elke dag een normale handtandenborstel. Je vraagt je misschien af waarom het de moeite waard is om over te schakelen naar een elektrische tandenborstel.

Panasonic Tandenborstels Vergelijking
Elektrische tandenborstels zorgen voor gezondere tanden omdat ze het makkelijker maken om de juiste poetstechniek onder de knie te krijgen.

Om deze vraag van tevoren te beantwoorden, heb ik hier de grootste voordelen van elektrische tandenborstels voor je samengevat:

 • De tandreiniging is meestal grondiger, omdat een dergelijk apparaat de juiste poetstechniek faciliteert (wetenschappelijk bewezen)
 • Comfortfuncties zoals ingebouwde timers of tandvleesmassages verlichten veel werk bij het poetsen.
 • Hierdoor kunt u zich volledig concentreren op de juiste techniek en een zo grondig mogelijke reiniging.

Het belangrijkste argument tegen een elektrische tandenborstel is vaak de prijs. En het is waar – elektrische tandenborstels zijn meestal een beetje duurder dan gewone handtandenborstels.

Maar goed, zolang je maar de rekeningen van de tandarts negeert. Op de lange termijn bespaart een elektrisch apparaat vaak pijnlijke en dure behandelingen – vooral op oudere leeftijd.

Secundaire ziekten als gevolg van onjuiste reiniging
Ja, een elektrische tandenborstel kost in het begin meer – maar door de jaren heen bespaar je jezelf vaak veel dure behandelingen bij de tandarts.

In vergelijking met kunstgebitten of parodontale behandelingen is de prijs van zo’n borstel nog steeds vrij klein.

En zoals u hieronder kunt zien, biedt Panasonic ook een aantal zeer betaalbare modellen waarmee u uw mondhygiëne aanzienlijk kunt verbeteren.

Alle elektrische tandenborstels van Panasonic in één oogopslag

Panasonic richt zich voornamelijk op sonische tandenborstels (er zijn nog roterende tandenborstels van Oral-B & ultrasone tandenborstels).

De hoge bewegingsfrequentie van sonische tandenborstels (met 31.000 bewegingen per minuut) verwijdert tandplak en tandplak bijzonder effectief.

Panasonic tandenborstels in vergelijkingstest
Het enorme aantal rotaties zegt niet altijd iets over grondigheid – of een borstel 20.000 of 80.000 bewegingen heeft, maakt vaak niet veel verschil voor de gezondheid van tanden – is interessanter voor marketing.

In vergelijking met een handtandenborstel poetsen alle soorten zeer grondig (en vooral veel handiger).

Fooi: Meer over de verschillen tussen de individuele varianten lees je hier: Elektrische tandenborstels in de test.

Om het je makkelijker te maken om een overzicht te krijgen, heb ik de Panasonic modellen onderverdeeld in 3 verschillende categorieën:

 1. In het hogere prijssegment er zijn modellen waarin de basisfuncties van de elektrische tandenborstel worden aangevuld met speciale extra functies zoals verschillende poetsmodi of een geïntegreerde orale irrigeerder.
 2. In de middelste prijsklasse je vindt dan uitgebreidere en aanzienlijk beter verwerkte modellen. Deze zijn gericht op een doelgroep die overtuigd is van het gebruik van een elektrische tandenborstel en daarom op zoek is naar een model dat betrouwbaar is en dagelijks wordt gebruikt.
 3. Last but not least, er zijn goedkope instapmodellen voor iedereen die een elektrische tandenborstel wil proberen zonder direct te veel geld te hoeven investeren. Naast koopjes zijn er vaak pijpenkruipers in dit gebied, dus pas op!

Info: Bij Panasonic zijn er instapmodellen vanaf ongeveer 20 €. De duurste tandenborstel kost iets meer dan 100€.

Lees meer in de volgende sectie:

Het topmodel: Panasonic EW-DE92

Het huidige topmodel van Panasonic biedt vele functies & een sterke accu.

In tegenstelling tot goedkopere alternatieven hoeft u zich hier geen zorgen te maken over eventuele beperkingen, maar kunt u eersteklas vakmanschap en een lange houdbaarheid verwachten.

Panasonic biedt dit alles aan voor een prijs die ver onder de concurrentie ligt (tandenborstels zoals de Sonicare Diamond Clean Smart kunnen bijna € 200 kosten).

Panasonic EW-DE92 Test

Naast de gebruikelijke kenmerken van modellen uit het middensegment, biedt de EW-DE92 meer poetsmodi en een moderne ionentechnologie, die de tanden nog grondiger zou moeten reinigen (daarover zo meteen meer).

Aanbeveling
Panasonic geluidscijferborstel EW-DE92 met iontechnologie, met laadstation, met reiskoffer, met drie verschillende opzetstukken, drukregeling
Panasonic EW-DE92

Geweldig uitgeruste premium tandenborstel tegen een eerlijke prijs. Zonder echte zwakke punten, maar met grote schoonmaak, veel reinigingsmodi en een sterke batterij.

Zie prijs

Natuurlijk is er ook een praktische drukcontrole – wat naar mijn mening een van de belangrijkste kenmerken is:

 1. De eenvoudige reiniging met elektrische borstels verleidt om snel te hard te drukken. En dit is precies waar de beschermingsfunctie in het spel komt:
 2. Druk te hard, dan vertragen de bewegingen van de borstel zachtjes – en je beschadigt je tandvlees niet.

De sensor voor de drukregeling is üuiterst praktisch, vooral voor mensen die voor het eerst een elektrische tandenborstel gebruiken. Ik wil niet meer zonder zo’n modus, want in mijn ervaring beschermt het echt betrouwbaar tegen verkeerde reinigingstechnologie.

Ionentechnologie om het reinigingsresultaat te verbeteren

De ionentechnologie, die alleen in dit model te vinden is, zorgt voor een nog grondigere verwijdering van plaque en plaque.

Panasonic legt dit proces als volgt uit:

“Met zijn ionentechnologie keert de EW-DE92 de polariteit van tandplak om. Omdat gelijke ladingen elkaar afstoten, wordt de band tussen tandplak en tanden verzwakt en maakt tandplak gemakkelijker los van het tandoppervlak.”

Het reinigingsresultaat is echt indrukwekkend. De tanden voelen glad en schoon aan na 2 minuten – de borstel verwijdert alle voedseldeeltjes perfect.

Ik kan niet met zekerheid beoordelen welke effecten ionentechnologie precies heeft op het resultaat. Kortom, het kan me niet schelen: het resultaat is volledig overtuigend – de EW-DE92 is een van de meest grondige tandenborstels op de markt.

De andere reinigingsmodi

Naast de bekende poetsmodi “White” en “Soft” van de kleinere modellen, biedt de DE92 ook speciale poetsfuncties voor gevoelige tanden (gevoelig) en voor tandvleesverzorging (gumcare).

Panasonic Sonic Tandenborstel
De Panasonic sonische tandenborstel reinigt zeer grondig.

Vooral op oudere leeftijd betalen deze extra modi zich uit – hoe verder het tandvlees zich terugtrekt, hoe gevoeliger de tanden worden. Een zachte gevoelige modus is dan duidelijk acceptabel en zorgt voor minder slijtage.

De batterij overtuigt

Als je twee keer per dag 2 minuten je tanden poetst, kun je de DE92 3 weken gebruiken zonder dat je hoeft op te laden.

Een zeer goede prijs die de Panasonic borstel in het bovenste veld plaatst. Veel tandenborstels van Oral-B bieden aanzienlijk kortere looptijden.

Welke accessoires biedt de EW-DE92?

De ontwikkelaars van Panasonic hebben zich ook gericht op de luxeklasse als het gaat om apparatuur.

In het pakket van de EW-DE92 zitten drie verschillende opzetborstels voor de verschillende functiemodi (tandenpoetsen, tandvleesmassage, interdentale reiniging).

Een praktische reisbox voor het vervoeren van tandenborstels en extra borstels is ook inbegrepen, wat vooral praktisch is voor vakanties.

Testresultaten en klantbeoordelingen onderstrepen kwaliteit

Qua prijs-prestatieverhouding neemt de EW-DE92 van Panasonic altijd topposities in.

 • Ook zijn de beoordelingen van gebruikers (die u in verschillende online forums kunt vinden) overal zeer positief.
 • Hier krijg je een premium tandenborstel met veel apparatuur en functies, die aanzienlijk meer zouden kosten met de concurrentie.

Kort: Wil je een gezond gebit &quot%een overtuigende borstel met hoogwaardige afwerking, dan doet u alles goed met de Panasonic EW-DE92.

Beoordelingen bekijken

Update: Panasonic EW-DL83

Deze opvolger van de hierboven gepresenteerde modellen biedt ook twee reinigingsprogramma’s, normaal en zachtaardig. De EW-DL83 wordt echter geleverd met drie verschillende opzetborstels, die specifiek zijn gewijd aan de verzorging van het tandvlees.

 • De speciale borstelharen van de witte borstelkop zijn bijzonder fijn en helpen om zelfs gingivale zakken voorzichtig schoon te maken.
 • Daarnaast biedt de EW-DL83 een extra opzetborstel voor het reinigen van interdentale ruimtes.

Drukregeling en timer zijn geïntegreerd, evenals een combinatie van oplader en batterij, waarmee u de tandenborstel in slechts 60 minuten volledig kunt opladen. Voor een enkel poetsproces laadt de tandenborstel binnen enkele minuten op.

De huidige trend is zeker in de richting van het gebruik van betere en geavanceerdere batterijen voor apparaten van hoge kwaliteit. Meer hierover lees je in de volledige review van de Panasonic EW-DL83.

Zie prijs*

Panasonic mid-range tandenborstel: EW-DM81

In het middensegment kunt u meestal solide afwerking en een paar handige extra functies verwachten, zoals een bleekmodus voor witte tanden.

Het risico op een miskoop is hier – in tegenstelling tot de instapklasse – vrij laag.

De fabrikanten besparen meestal niet meer op de accu (een zwak punt bij goedkope borstels, wat in tests vaak onvermeld blijft) en de duurzaamheid wordt verlengd. duidelijk.

De volgende Panasonic borstel kan de topmerken op alle vlakken bijhouden en is tegelijkertijd nog goedkoper.

Panasonic EW-DM81: Slanke elektrische tandenborstel

Wat op het eerste gezicht direct opvalt is het elegante design van de DM-81.

Panasonic EW DM81
De Panasonic EW-DM81.
 • Met zijn slanke vorm en grote opzetborstel doet hij erg denken aan een conventionele handtandenborstel.
 • Niet voor niets won deze elektrische tandenborstel in 2017 een design award.

In vergelijking met andere, meestal dikke tandenborstels ziet de DM-81 er erg elegant uit.

Dit maakt het de ideale metgezel voor diegenen die vaak reizen en geen zwaar pak slaag willen dragen om elke keer hun tanden te poetsen.

Het reinigingsresultaat overtuigt

Technisch gezien biedt de tandenborstel met 31.000 bewegingen per minuut en moderne geluidstechnologie ook een zeer goede reiniging van de tanden.

 • Na het einde van de ingebouwde timer knipperen alle tanden en is er geen plaquefilm te voelen.
 • Met een conventionele handtandenborstel is dit moeilijk te bereiken (en vooral veel bewerkelijker).

De Panasonic mid-range modellen bieden de gebruiker 2 functiemodi: “Wit” voor een intensievere verwijdering van tandplak of “Zacht” voor een zeer zachte reiniging van de tanden.

De DM-81 poetst iets zachter dan veel andere modellen , waardoor het de ideale keuze is voor mensen met gevoelige tanden.

Veel positieve klantrecensies* prijs daarom het zachte gebruik van de tandenborstel.

De batterijduur van 1 week is kort

Met de batterij moet je een paar compromissen sluiten vanwege de slanke vorm. De DM-81 gaat ongeveer een week mee, wat aanzienlijk korter is dan veel andere borstels.

Meer is helaas niet mogelijk door het gebrek aan ruimte. Heb je een soortgelijke borstel nodig met meer uithoudingsvermogen, dan kun je de Panasonic EW-DM82 gebruiken.* bekijken.

Hiermee kun je de tandenborstel tot 90 minuten gebruiken voordat deze naar het laadstation moet om op te laden. Een ander pluspunt is de doos voor het vervoeren van de tandenborstel, die bij de DM82 wordt meegeleverd.

Maar als je je tandenborstel toch regelmatig oplaadt, dan is 1 week gebruik meer dan genoeg.

Conclusie: Slanke borstel met zachte reiniging

Waardeer je de sterke punten van de DM-81, dan biedt de Panasonic borstel een overtuigend totaalpakket.

 • Weinig modellen zijn zo licht en slank – het is gewoon leuk om schoon te maken met deze borstel.
 • Bovendien reinigt het heel voorzichtig, wat vooral op gevorderde leeftijd zijn vruchten zal afwerpen.

Bekijk zeker de Panasonic EW-DM-81. Op het gebied van prijs-prestatie speelt het voorop met:
Ontdek de prijs

De instapmodellen van Panasonic in vergelijking

In tegenstelling tot duurdere modellen bieden veel goedkope instapmodellen geen laadstation inclusief batterij, maar gebruiken ze vervangbare batterijen.

Dus ook het goedkoopste momenteel beschikbare model van Panasonic:

Panasonic EW-DS-90

Deze elektrische tandenborstel is bedoeld voor transport in de handtas en daarom alleen voorzien van de basisfuncties.

Panasonic Tandenborstel Lippenstift
Lippenstift tandenborstel.

Door de kleine vorm is het niet echt krachtig – in directe vergelijking met de borstels van bovenaf dalen de reinigingsprestaties aanzienlijk.

Het beheert echter nog steeds 16.000 borstelrotaties per minuut. Hoewel dit slechts de helft minder is dan bij duurdere modellen, is het nog steeds iets grondiger dan schoonmaken met de hand.

Batterijbeperkingen

Houd er bij het kopen rekening mee dat de batterijen een beperkte levensduur hebben en op de lange termijn duur zijn.

Om deze reden kan ik dit model niet echt aanbevelen, als je niet constant onderweg bent en een bijzonder klein schoonmaakhulpmiddel nodig hebt.
Zie prijs
Eerder voor dagelijks gebruik in de badkamer zijn de volgende Panasonic-modellen bedoeld, die een perfecte en niet al te dure toegang bieden tot de wereld van elektrische tandenborstels:

Panasonic EW-1031

Zelfs het instapmodel elektrische tandenborstel van Panasonic heeft al geluidstechnologie voor een zeer grondige reiniging.

Panasonic EW1031S
De Panasonic EW1031.
 • Het wordt geleverd met een laadstation en oplaadbare batterijen, wat de follow-upkosten aanzienlijk verlaagt.
 • Met 26.000 bewegingen per minuut hoeft de EW1031 zich niet te verbergen voor veel modellen van andere fabrikanten.

De borstel reinigt voldoende schoon – het resultaat verdween niet (vooral in vergelijking met andere elektrische borstels), maar voor een goedkoop instapmodel zijn de prestaties “opvallend”.

De batterij levert voldoende energie voor 40 minuten volledige reinigingskracht, wat voldoende is voor 7-10 dagen (2 minuten tweemaal daags) bij normaal gebruik.

Dit betaalbare instapmodel wordt ook aangeboden in verschillende combinaties en kleuren.

Zo is er een limited edition in roze* of een verpakking, met twee handstukken* en verschillende borstels voor volwassenen en kinderen.

Qua verwerking moet je echter aanzienlijke compromissen sluiten in vergelijking met hogere prijsklassen – ik zou je persoonlijk aanraden aan de middenklasse, als je iets meer geld kunt investeren.

Vaak kun je dit Panasonic instapmodel echter vrij goedkoop krijgen met verschillende accessoires – dan kan een aankoop de moeite waard zijn.

Zie prijs

Hoe lang gaan de elektrische tandenborstels van Panasonic mee?

Zoals alle elektrische apparaten die in contact komen met vocht, werken ook elektrische tandenborstels na een bepaalde periode niet goed.

Afhankelijk van de verwerking en afdichting van de elektronische onderdelen van het apparaat, kunnen deze na enkele maanden verschijnen.

Naast de kwaliteit van de afwerking is de juiste behandeling van de borstel ook bepalend voor de duurzaamheid.

Eén ding is zeker:: Geen enkele elektrische tandenborstel is gebouwd om lang mee te gaan.

 • Uit ervaring kan ik de elektrische Panasonic tandenborstels echter certificeren voor een zeer goede duurzaamheid.
 • Zelfs als sommige componenten erg op plastic lijken, is er een goede afwerking binnenin te vinden.

Dit is niet vanzelfsprekend gezien de lage prijs – maar veel Panasonic tandenborstels bedienen hun eigenaren ver na de wettelijke garantieperiode.

Tips voor de zorg

U kunt de houdbaarheid aanzienlijk verlengen met een paar eenvoudige maatregelen:

 1. Spoel de borstel na gebruik af en droog hem af met een doek (belangrijk om kalkaanslag te voorkomen!)
 2. Laad de borstel niet permanent op, maar slechts af en toe – dit verlengt de levensduur van LIon-batterijen.
 3. Verwijder de opzetborstel regelmatig en maak de connector voorzichtig schoon.

De Panasonic modellen hebben een zeer ergonomisch en vlak ontwerp, waardoor ze nog makkelijker schoon te maken zijn.

Hoeveel kosten nieuwe opzetborstels voor Panasonic tandenborstels?

Omdat er verschillende tandenborstelkoppen zijn voor de verschillende Panasonic tandenborstels, kan deze vraag niet in het algemeen worden beantwoord.

Panasonic opzetborstels
Het vervangen van de opzetborstels betekent regelmatige vervolgkosten.

De eenvoudigste originele Panasonic opzetborstels zijn verkrijgbaar op internet voor minder dan 5 euro.

Complexere opzetborstels voor tandvleesverzorging of interdentale reiniging kunnen daarentegen tussen de 6 en 10 euro per borstel kosten.

Originele Panasonic opzetborstels of alternatieve producten?

Na vele jaren ervaring met elektrische tandenborstels van alle merken, kan ik alle gebruikers alleen maar aanraden om altijd originele opzetborstels van het betreffende merk te kopen.

Imitaties en white-label alternatieven zijn meestal slecht verwerkt en gebruiken materiaal van lage kwaliteit.

Naar mijn mening heeft het geen zin om goed geld te investeren in een betere tandenborstel en vervolgens te besparen op de belangrijkste accessoires.

Waar kunt u nieuwe opzetborstels kopen voor uw Panasonic tandenborstel?

De eenvoudigste manier is om nieuwe opzetborstels op internet te bestellen, bijvoorbeeld bij Amazon. Daar vindt u een breed scala aan tandenborstelkoppen voor Panasonic elektrische tandenborstels*.

Panasonic biedt slechts een paar modellen elektrische tandenborstels aan en verkoopt niet zoveel exemplaren als zijn grote concurrenten Philips en Braun. Daarom kan het soms moeilijk zijn om vervangende borstels te vinden in supermarkten of drogisterijen.

BeacHoud dit punt in gedachten als u overweegt een Panasonic-tandenborstel te kopen.

Wat zijn de alternatieven voor Panasonic tandenborstels?

Als u geïnteresseerd bent in elektrische tandenborstels van andere merken, moet u de tijd nemen om erachter te komen welke modellen momenteel beschikbaar zijn.

elektrische tandenborstels van panasonic & alternatieven

De grote marktleiders zoals Braun (Oral B) en Philips (Sonicare) bieden veel verschillende modellen aan tegen zeer verschillende prijzen. Het is niet eenvoudig om hier bij te houden.

Op deze pagina vindt u verdere artikelen en testrapporten over vele populaire merken en tandenborstels. Deze update ik regelmatig om rekening te houden met de nieuwste modellen die op de markt komen.

Vergelijkbare modellen:

 • Sonicare Flexcare Platinum Beoordeling
 • Sonicare Diamond Clean Beoordeling
 • Oral-B Genius Beoordeling

Als u deze link volgt, vindt u een uitgebreide test van sonische tandenborstels. Een ander alternatief zijn ultrasone tandenborstels &tandenborstels van Oral-B.

Aanbevolen lectuur: Alle belangrijke modellen & types in vergelijking: Elektrische tandenborstels in de test.

Wat zijn de essentiële kenmerken van een elektrische tandenborstel?

Als u overweegt een elektrische tandenborstel te kopen, ongeacht het merk, moet u altijd op de volgende functies letten:

 • Frequentie – hoe snel beweegt de tandenborstelkop?
 • Modus – zijn er verschillende reinigingsmodi?
 • Batterij – hoe lang gaat de batterij mee, hoe snel laadt hij op?
 • Sensoren – wat wordt aangegeven door de borstel?
 • Functies – de tandenborstel biedt extra functies
 • Prijs – wat is de huidige verkoopprijs?
 • Follow-up kosten – hoeveel kosten batterijen, opzetborstels, etc.

Zoals je kunt zien, is er veel om te overwegen bij het kopen van een elektrische tandenborstel.

Conclusie over de Panasonic tandenborstels in de test

Op het gebied van elektrische tandenborstels behoort Panasonic niet tot de bekendste fabrikanten, maar overtuigt al enkele jaren met een bovengemiddelde prijs-prestatieverhouding.

Dental Care Tandenborstel
Wacht niet te lang en begin vandaag nog met het verzorgen van gezonde tanden tot op hoge leeftijd.

Zoals beschreven in het artikel, biedt Panasonic geschikte elektrische tandenborstels voor zowel beginners als voor beëdigde gebruikers en mensen met hoge eisen.

In alle prijsklassen biedt Panasonic zowel kwalitatief als prijstechnisch goede alternatieven voor de modellen van bekende merken.

Ik raad je zeker aan om het merk Panasonic in de gaten te houden als je van plan bent om een nieuwe elektrische tandenborstel te kopen. Modellen zoals de Panasonic EW-DE92* laat heel weinig te wensen over tegen een uitstekende prijs.