Tanden bleken – Kosten, effectiviteit en risico’s uitgelegd

Met deze methoden kunt u uw tanden aanzienlijk witter maken – zo effectief , duurzaam zijn tanden bleken, fineer & Co. in vergelijking. Allemaal belangrijke informatie.

Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om tot een stralende glimlach te komen zoals op de covers van tijdschriften.

Talrijke behandelmethoden beloven witte tanden – zelfs buiten de natuurlijke schaduw.

Deze gids geeft u een overzicht van de verschillende maatregelen voor het bleken van uw tanden en bevat alle belangrijke informatie over effectiviteit, kosten en effecten op de gezondheid van het gebit.

Tip: Dit is het 2e deel van mijn uitgebreide gids voor witte tanden.

 • Hoofdstuk 1 legt uit hoe je verkleuring kunt verwijderen met goedkope (huis)remedies & krijg de natuurlijke tint van je tanden terug.
 • Hoofdstuk 2 is gewijd aan het bleken van tanden voorbij de natuurlijke schaduw. Van chemisch bleken tot fineer.

Als je je tanden op natuurlijke wijze of met behulp van huismiddeltjes wilt bleken, dan is het het beste om naar het vorige hoofdstuk te springen.

Wat u kunt verwachten in dit artikel

In de volgende secties vindt u echter een uitgebreid overzicht van de meest effectieve bleekmethoden en hun kosten.

 • Ten eerste is er een uitgebreid overzicht van chemisch bleken van tanden (zogenaamde tanden bleken).
 • Daarna zal ik ook dieper ingaan op populaire alternatieven, bijvoorbeeld fineer (keramische schelpen voor mooie tanden).

Waarom zou je je tanden überhaupt witter maken?

Tanden bleken kan altijd handig zijn als je niet tevreden bent met de natuurlijke tint van je tanden. Als je lach je ongemakkelijk maakt, kan dit om de volgende redenen zijn:

 • Gele tanden ondanks grondige tandheelkundige zorg – Je hebt al van alles geprobeerd en niettemin je tanden zullen niet wit worden.
 • Uw tanden zijn verkleurd met de leeftijd – Na verloop van tijd worden onze tanden donkerder en donkerder – en verkleuring vormt zich.
 • Eerdere tandziekten – Wortelkanaalbehandelingen of beschadigde tanden moeten meestal chemisch worden gewit.

Het verlangen naar witte tanden kan dan ook vele redenen hebben – naast een Hollywood smile kan whitening daarom ook om andere redenen worden aanbevolen.

De meest voorkomende methode: helderdere tanden door bleken

De meest gebruikelijke manier om te glimlachen is zeker tanden bleken.

Deze behandeling verandert de natuurlijke schaduw van de tanden met behulp van een chemisch bleekmiddel, dat zorgt voor een bleekmiddel in het glazuur.

Bleken is het populairst

In tegenstelling tot oppervlakkige tandreiniging bereikt chemisch bleken ook diepere lagen in de tand en kan daarom zelfs hardnekkige verkleuringen verlichten (die niet verdwijnen door eenvoudig poetsen).

Hoe het bleekmiddel werkt

Peroxiden (bijv. Carbamideperoxide) te gebruiken, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het bleken van haar:

 1. Ze reageren met de bovenste lagen van het glazuur en geven daar zuurstof af.
 2. Als gevolg hiervan splitsen de moleculen van donkere verkleuring zich en schijnt de tand helderder.

Tijdens de behandeling in de spreekkamer kunnen UV-lampen ook worden gebruikt voor lichtbestraling om Verhoog de effectiviteit van de zuurstofgel. Het aantal tandenbleekmiddelen verschilt afhankelijk van de methode:

Deze 3 bleekvarianten zijn beschikbaar

In de loop der jaren zijn er, naast professioneel bleken bij de tandarts, andere manieren ontstaan om de schaduw van de tanden witter te maken:

Vrij verkrijgbare bleekproducten – Bleekstrips of spalken voor het inbrengen zijn vrij verkrijgbaar in drogisterijen of op Amazon. Ze zijn goedkoper dan de andere varianten – maar het resultaat is ook aanzienlijk zwakker door het lage concentratie bleekmiddel.

Thuis bleken – In tegenstelling tot de naam vereist dit een bezoek aan uw tandarts. U ontvangt dan een individueel aangepaste tandheelkundige spalk &bleekmiddel. Deze vul je thuis zelfstandig in en draag je de spalk vervolgens een paar uur.

Bleken op kantoor – Bleken wordt direct in de tandartspraktijk onder professioneel toezicht uitgevoerd. Deze methode is de duurste, maar belooft ook het beste bleekeffect omdat het bleekmiddel sterk geconcentreerd is.

Tanden bleken bij de tandarts

Daarnaast zijn er ook andere aanbiedingen zoals behandeling in onze eigen bleekstudio’s. Hier varieert de medische expertise echter sterk.

Individuele tanden bleken door lopend bleekmiddel

Deze variant vertegenwoordigt een speciaal geval: Hier wordt slechts één dode tand gebleekt, bijvoorbeeld na een wortelkanaalbehandeling.

Het bleekmiddel wordt in de kanalen gevuld en de tand wordt van binnenuit gewit. De Walking-Bleach techniek wordt dan ook vooral gebruikt bij eerdere tandziekten zoals wortelkanaalbehandelingen of dode tanden.

Hoeveel kost het om tanden witter te maken?

Tanden bleken – Kosten

Voordat ik dieper inga op de individuele voor- en nadelen van elke bleekmethode, wil ik eerst een overzicht geven van de kosten.

Deze verschillen soms aanzienlijk – en meestal is tanden bleken geen goedkope aangelegenheid. Houd er bovendien bij het bekijken van de kosten rekening mee dat niet alle methoden dezelfde houdbaarheid hebben:Whitening methodeKostenVrij verkrijgbare bleekmiddelen15-50€Home Bleaching (tandarts)300-800€Tanden bleken in de praktijk400-1000€Bleken van individuele tanden60-110€Professionele gebitsreiniging50-100€Fineer (fineer per tand)600-1200€

De hier genoemde prijzen zijn slechts een richtlijn, omdat de behandelingskosten verschillen afhankelijk van de benodigde inspanning.

Als bijvoorbeeld de natuurlijke tint van de tanden vrij donker is, kunnen meerdere sessies bij de tandarts nodig zijn (wat de kosten natuurlijk dienovereenkomstig verhoogt).

Dekken zorgverzekeraars de kosten van tanden bleken?

Nee, in de regel moet je bijna altijd zelf betalen voor het bleken van tanden. Vanuit medisch oogpunt is de procedure zeer zelden nodig en wordt deze meestal om cosmetische redenen uitgevoerd.

Andere kosten die kunnen ontstaan tijdens het bleken van tanden

In de regel voert de tandarts vooraf een professionele tandreiniging uit. Het dient om de tanden te reinigen van bestaande onzuiverheden zoals tandsteen om een optimale bleekvorming te garanderen.

 • Bewaar kunstmatige vullingen hun originele tint & onderscheiden zich sterk van de gebleekte tanden. Dit ziet er onaantrekkelijk uit, vooral in het voorgebit.
 • Bestaand kunstgebit zoals kronen, implantaten, tandbruggen of vullingen moeten daarom mogelijk worden vervangen, omdat het bleekmiddel alleen de natuurlijke tandsubstantie verandert.

Hoeveel tanden bleken uiteindelijk kost, hangt sterk af van de conditie van je gebit.

Zijn er goedkopere methoden voor het bleken van tanden?

Tanden bleken moet altijd de laatste stap zijn – en alleen gedaan als u niet tevreden bent met de natuurlijke schaduw van uw tanden.

In veel gevallen is het verwijderen van permanente verkleuring en gele plaque op de tanden voldoende. Dit geeft u de oorspronkelijke witheid van uw tanden terug – zonder hoge kosten en chemische behandelingen.

Wonderen die je zou moeten doen maar verwacht dergelijke methoden niet – ze werken alleen tot de genetisch bepaalde schaduw van de tanden.

Voor een verlichting daarbuiten is alleen bleken geschikt.

Deze goedkope alternatieven &Home Remedies whiten your teeth

Huismiddeltjes zoals kokosnoten kunnen tanden helderder maken.

De juiste tandheelkundige zorg is de belangrijkste maatregel voor een stralende glimlach

Omdat het niet alleen bestaande verkleuring verwijdert, maar ook nieuwe afzettingen voorkomt, klachten zoals een slechte adem.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. (Hoeveel van ons flossen bijvoorbeeld echt elke dag of poetsen alle delen van onze mond met dezelfde zorg?)

In het vorige hoofdstuk over natuurlijke bleekmethoden geef ik daarom een overzicht van eenvoudige &goedkope maatregelen waarmee u uw tandheelkundige zorg snel kunt verbeteren. Ik bespreek ook de effectiviteit van verschillende huismiddeltjes zoals kokosolie, zuiveringszout en andere tips die op internet circuleren.

Samenvatting: Voor het bleken van tanden is het raadzaam om de exacte oorzaken van de verkleuring te kennen. Anders zal de gele coating na verloop van tijd ook op de gebleekte tanden bezinken.

Fooi: Een verhelderend gesprek met de tandarts kan hierbij een goed startpunt zijn. Hij kent uw individuele tandheelkundige gezondheid beter dan deze gids op internet.

Als je echter al hebt besloten om te bleken, dan kun je hier het beste verder lezen.

Voor wie is tanden bleken geschikt?

Bij gezonde tanden zonder eerdere klachten is bleken meestal geen probleem.

Zolang je geen last hebt van gevoelige tanden, tandvleesaandoeningen (chronische ontstekingen zoals gingivitis, parodontitis) of soortgelijke klachten, kan bleken meestal zonder al te veel bijwerkingen worden uitgevoerd.

 • En zelfs in dit geval is er alleen een verhoogd gevoel van pijn en geen schade op lange termijn.
 • Het carbamideperoxide dat wordt gebruikt voor het bleken wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor desinfectie.

Of bleken zinvol is voor uw tanden wordt meestal door de tandarts verduidelijkt in een persoonlijk gesprek – wat ten zeerste wordt aanbevolen. Naast de risico’s kan uw arts u ook adviseren over andere aanbevolen methoden.

U moet zeker op de hoogte zijn van deze RISICO’S voordat u tanden bleken

Zolang het bleken professioneel wordt uitgevoerd, zijn er geen grote risico’s voor de gezondheid. Bij twijfel is uw tandarts verplicht u af te raden om niet te bleken.

“Wanneer het goed wordt uitgevoerd, heeft bleken eigenlijk maar één bekende bijwerking: het kan op zeer korte termijn leiden tot een verhoogde koud-warme gevoeligheid van de tanden.”

Tandarts Wolfgang-M. Boer, Duitse Vereniging voor Esthetische Tandheelkunde in een interview

Deze bijwerkingen hebben het bleken

Deze bijwerkingen kunnen optreden

Langdurige gezondheidsklachten zijn dan ook niet te verwachten bij gewetensvol gebruik. Toch zijn er enkele bijwerkingen die vooral in de dagen na de behandeling optreden:

 • #1 De meest voorkomende bijwerking is een verhoogde gevoeligheid van de tanden, omdat het bleekmiddel de nek van de tanden irriteert. Het kan daarom bijzonder vaak leiden tot een verhoogd gevoel van pijn (warm-koude pijn).

Om deze bijwerking tegen te gaan, voeren veel tandartsen fluoridering uit – dit versterkt de tanden en minimaliseert de gevoeligheid.

 • #2 Bij verkeerd gebruik irriteert het bleekmiddel de slijmvliezen. Als u de zuurstofgel doorslikt of in contact komt met het tandvlees, treedt vaak irritatie op in de getroffen gebieden.

Bij een gewetensvolle behandeling door de tandarts zijn dergelijke irritaties echter zeer onwaarschijnlijk – maar zelfs de vrij verkrijgbare bleekproducten worden als veilig beschouwd:

De Europese Cosmeticaverordening bepaalt dat een bleekproduct maximaal 0,1 procent waterstofperoxide mag bevatten.

Annegret Blume, managing director van de cosmeticacommissie van het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling in een interview met de krant Welt.

De concentratie is dus erg laag. Doe zonder veel producten voor thuisgebruik recht op irriterende peroxiden – bij correct gebruik hoeft u niet bang te zijn voor schade.

Dit is hoe de methoden voor het bleken van tanden precies verschillen

Omdat u nu precies weet over de kosten en mogelijke risico’s, wil ik graag meer in detail treden over het werkingsmechanisme. Er zijn duidelijke verschillen tussen bleken thuis en professionele behandeling door een tandarts.

 1. Effectiviteit– In hoeverre maakt bleken je tanden echt helderder? Zeker in vergelijking met de natuurlijke schaduw.
 2. Duurzaamheid – Ik vergelijk ook hoeveel de tanden witter worden en hoe lang de nieuwe tint aanhoudt.
 3. Kosten– Naast effectiviteit speelt ook de prijs een grote rol in de beslissing.

Ik begin met de goedkoopste & meest ongecompliceerde variant – vrij verkrijgbare bleekproducten zoals bleekstrips of zuurstofgels van de drogisterij.

Methode 1: Tanden bleken van de drogisterij – Dit is hoe effectief het is

Tanden bleken thuis

Als u zo gemakkelijk mogelijk witte tanden wilt krijgen, is een bleekvariant voor thuis aan te raden.

Dergelijke remedies zijn bijna overal te vinden, bijvoorbeeld in elke drogisterijafdeling of in online winkels zoals Amazon*.

De meeste hiervan bevatten een laaggedoseerd bleekmiddel dat op de tanden moet worden aangebracht.

 • Bleekstrips zijn de meest populaire variant. Dit zijn dunne plastic strips die elke dag op de tanden worden gelijmd. Na 1-2 weken is de behandeling voltooid en schijnen de tanden helderder.
 • Er zijn ook alternatieven zoals opfleurpennen. Het actieve ingrediënt is een whitening gel, die met een pin op het tandoppervlak wordt aangebracht. Als gevolg hiervan worden ze helderder met 1-2 nuances.

Deze producten moeten niet worden verward met het vergelijkbaar klinkende, maar veel duurdere thuisbleking – waarbij u uw tanden en tandheelkundig toezicht bleekt.

Tip: De volgende secties zijn de korte versie van het artikel Tanden bleken thuis, waarin ik in detail ga over de verschillende methoden. Voor een overzichtelijk overzicht kunt u hier verder lezen.

Dit is hoe helder de tanden worden met vrij verkrijgbaar bleken

Allereerst: Deze laaggedoseerde tandenbleekmiddelen kunnen een meer dan 10x zo dure behandeling bij de tandarts niet bijhouden.

In reclame zie je misschien helderwitte tanden, maar in werkelijkheid kunnen ze alleen worden bereikt als de natuurlijke schaduw al erg helder is.

In mijn ervaring zitten bij de bleekstrips maximaal 1-2 nuances binnen. Voor velen is dit gelukkig genoeg: De tanden fleuren merkbaar op en zien er niet te kunstmatig uit.

Dit is hoe lang het effect aanhoudt

De behandeling duurt ongeveer 2 weken, waarna de tanden volledig worden gewit. In de regel blijft dan de nieuwe schaduw ongeveer 6 maanden ontvangen – dan moet je weer naar de plastic strips grijpen.

Hoe lang de witte tanden meegaan, hangt niet alleen af van de natuurlijke schaduw, maar ook van uw mondhygiëne. Hoe grondiger je poetst, hoe minder verkleuring er aan het tandoppervlak kan kleven.

De kosten van tanden bleken thuis

Het grootste voordeel van gratis tanden bleken is zeker de lage prijs. In tegenstelling tot professionele behandeling, bleekstrips &Co. duidelijk goedkoper.

Een pak strips kost tussen de 15-30€.

Mijn ervaring is echter dat je in de praktijk vaak meer dan 1 voldoende nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken. Om aan de veilige kant te zijn, is het het beste om ongeveer 40-50 € te plannen voor het bleken van tanden thuis.

Infobox: Hier vindt u meer informatie over de toepassing & effectiviteit van bleekstrips – en enkele aanbevolen varianten: Bleekstrips in de test.

Samenvatting – Vrij verkrijgbare tandenbleekmiddelen

Producten zoals bleekstrips zijn vooral geschikt als de natuurlijke tint van je tanden al vrij licht is.

De drogisterijproducten kunnen de professionele methoden niet helemaal bijhouden, maar gezien de lage prijs zijn ze zeker het proberen waard.

Als uw tanden na het bleken niet de gewenste schaduw hebben, kunt u nog steeds denk na over een uitgebreidere behandeling.

Per

 • Veel goedkoper dan bleken bij de tandarts
 • Voldoende potentie & natuurlijke schaduw
 • Onschadelijk voor de gezondheid bij correct gebruik

DUBBEL

 • Enigszins onhandig en langdurig aanbrengen
 • De houdbaarheid is beperkt tot ongeveer 6 maanden
 • Echt donkere tanden krijg je niet lichtjes

Methode 2: Tanden bleken thuis – Professioneel thuisbleken

Ook met deze variant maak je thuis je tanden witter – maar de verzorging wordt uitgevoerd door een tandarts.

Thuis bleken wordt vooral gebruikt wanneer het hele gebit wit moet worden. De gel die hiervoor wordt gebruikt is geconcentreerder dan vrij verkrijgbare varianten en heeft daardoor een intensiever effect.

Tanden bleken Professionele effectiviteit

De toepassing in één oogopslag

Hoewel het eigenlijke bleken in uw huis plaatsvindt, moet u in het begin enkele voorzorgsmaatregelen nemen:

 1. Voor het bleken is een consultafspraak met de tandarts noodzakelijk om duidelijk te maken of uw tanden überhaupt geschikt zijn om te bleken.
 2. Vervolgens maakt de tandarts een individueel aangepaste tandheelkundige spalk, die u zelfstandig vult met de bleekgel.
 3. De aanvraag duurt ongeveer 1 week. Breng tijdens deze periode de gel dagelijks aan (de exacte duur wordt bepaald door de arts).

Daarna gaat het naar de controleafspraak bij de tandarts. Als het resultaat past, volgt meestal fluoridering om de tanden te beschermen tegen overgevoeligheid.

Tip: Meer informatie over de procedure is te vinden in dit artikel: Tanden bleken thuis.

Zo worden de tanden helder tijdens het thuisbleken.

Omdat bleken plaatsvindt onder tandheelkundig toezicht, is het bleekmiddel veel geconcentreerder (10-20% peroxiden) dan in vrij verkrijgbare varianten.

Hierdoor fleuren de tanden veel intensiever op en krijg je de bekende Hollywood smile met Heel veel witte tanden.

Tijdens (en ook enige tijd na de behandeling) moet u indien mogelijk “wit” voedsel eten om het grootst mogelijke bleekeffect te bereiken.

Dit is hoe lang het effect aanhoudt – ervaringen met duurzaamheid

Bij professioneel bleken duurt het effect meestal een paar jaar. In de regel moet u uw tanden na ongeveer 2 jaar opnieuw bleken.

Gelukkig zijn deze boosters vaak iets goedkoper dan de eerste behandeling.

Ook hier speelt voeding &tandheelkundige zorg een grote rol.

Het juiste dieet (het vermijden van het kleuren van voedsel zoals beschreven in hoofdstuk 1) en een regelmatige controle bij de tandarts inclusief tandreiniging kunnen de houdbaarheid van de witte tint verlengen – op een gegeven moment is echter vroeg of laat een opfriscursus ALTIJD nodig.

Tip: In de meeste gevallen kan de arts lagere concentraties peroxide gebruiken in geval van hernieuwd tanden bleken – de behandeling is dus zachter – de bijwerkingen (hogere gevoeligheid) worden verminderd.

De kosten van tanden bleken thuis

Hoe hoog de prijs uiteindelijk uitpakt, hangt af van verschillende factoren en verschilt van persoon tot persoon:

 1. Natuurlijke schaduw – Hoe donkerder de tanden, hoe complexer en langer de behandeling.
 2. Conditie van tanden – Een noodzakelijke tandreiniging of daaropvolgende fluoridering brengt ook extra kosten met zich mee.
 3. Vullingen/kronen – Bestaande kunstgebitten blijven zoals ze zijn – en moeten mogelijk worden vervangen.

Dit alles heeft invloed op de prijs van een behandeling. Daarom kunt u het beste uw tandarts om advies vragen. Hij zal dan de conditie van hun tanden onderzoeken en een kostenraming maken.

Over het algemeen kosten professioneel thuisbleken tussen 300-800€ (inclusief extra schoonmaak).

Samenvatting – Tanden bleken onder toezicht

Thuis bleken is wijdverspreid – omdat u na het aanpassen van de tandheelkundige spalk de behandeling vanuit het comfort van uw bank kunt doen. Er zijn zelfs speciale nachtgels waarmee tanden bleken onafhankelijk van de rest van de dag werkt.

In tegenstelling tot vrij verkrijgbare producten geeft deze methode u niet alleen het advies van een expert, maar ook het aanzienlijk betere resultaat. (die jaren meegaat).

Als de kosten u niet afschrikken als je absoluut helderdere tanden wilt, dan is thuis bleken een geweldige manier om een stralende glimlach te krijgen.

Per

 • Verheldert zelfs zwaar verkleurde tanden merkbaar
 • De nieuwe tint gaat meerdere jaren mee
 • Bleekmethode die al tientallen jaren beproefd en getest is

DUBBEL

 • De kosten zijn meestal meerdere 100 €
 • Soms zijn aanvullende behandelingen nodig

Methode 3: Tanden bleken bij de tandarts – Professioneel bleken op kantoor

Het zojuist beschreven thuisbleken is de meest populaire methode om tanden onder tandheelkundig toezicht witter te maken.

Tandheelkundig consult

In sommige gevallen gebeurt bleken echter ook direct in het kantoor van de arts:

 • Het bleekmiddel is dan meer geconcentreerd en wordt bovendien bestraald met een UV-lamp. Als gevolg hiervan reageert de bleekgel binnen 20-30 minuten.
 • Meestal zijn 2-3 sessies met de arts nodigom de gewenste schaduw te bereiken. Tussen de afspraken door moet je rekening houden met ongeveer 1 week wachttijd.

De sterk geconcentreerde peroxiden (tot 40%) kunnen de beste verheldering bereiken. Ze mogen echter alleen worden gebruikt door gekwalificeerd personeel.

U bespaart ook een beetje tijd met de behandeling in de praktijk (tenminste als u in de buurt van het kantoor van de arts woont).

Tanden bleken bij de tandarts

In-office bleken, power bleaching of laserbleken?

Op internet vindt u verschillende namen voor bleken bij de tandarts. Al deze methoden zijn echter vrij gelijkaardig.

 • door In-Office Bleaching wordt altijd uitgesproken als het bleken in de tandartspraktijk plaatsvindt.
 • Beim Power Bleken de gel wordt bovendien bestraald met een UV-lamp om de reactie te verbeteren.
 • Beim Laser bleken in plaats van een conventionele lamp wordt een gebundelde bundel gebruikt.

Voor het eindresultaat maakt de gebruikte methode (of het nu uv-lamp of laser is) meestal weinig verschil, omdat het naast de bestralingstechnologie vooral afhangt van de conditie van de tanden en de kwaliteit van het bleekmiddel.

Waarom wordt het bleekmiddel bestraald?

Het carbamideperoxide dat wordt gebruikt bij het bleken reageert op warmte en licht – het gebruik van een UV-lamp verbetert dus het effect en verkort de noodzakelijke duur.

Om deze reden is het gebruik van lampen of lasers tegenwoordig standaard. De term Bleken op kantoor betekent bijna altijd Power Bleaching.

Het proces van tanden bleken in een oogopslag

Net als bij thuisbleken, onderzoekt de tandarts de conditie van uw tanden tijdens een 1e consult en stelt vervolgens de juiste bleekmethode voor.

 1. Voor de behandeling professionele tandreiniging wordt ten zeerste aanbevolen om bestaande onzuiverheden op te lossen.
 2. Bij de volgende afspraak De eigenlijke behandeling met het high-proof bleekmiddel begint dan – uiteraard alleen onder begeleiding.
 3. Je krijgt een stijve mondspalkwaarin de gel wordt gegoten. Daar reageert het ongeveer 20-30 minuten tot het einde van de sessie.

De behandeling zelf, hoewel kort, is een beetje ongemakkelijk: vanwege de hoge concentratie moet het tandvlees worden afgedekt (om ze te beschermen tegen de peroxidehoudende gel die irritatie kan veroorzaken).

In de meeste gevallen zijn meerdere passen nodig

Om het gewenste resultaat te bereiken, duurt het meestal 2-3 sessies. Tussen bezoeken aan de tandarts moet u ongeveer 1 week wachten om het best mogelijke resultaat te krijgen.

Onmiddellijk na de behandeling moet u afzien van het kleuren van voedsel en zo “wit” mogelijk eten – anders kunnen nieuwe kleurpigmenten zich snel ophopen in de gevoelige tandlagen.

Om de overgevoelige tanden te beschermen, voert de tandarts meestal fluoridering uit. De beschermende vernis vermindert de bijwerkingen enigszins. Zelfs dan kan het echter nog steeds pijn veroorzaken met warm of koud voedsel voor een korte tijd.

Dit is hoe de tanden helder worden tijdens het bleken op kantoor

Dit type bleken brengt meestal de beste whitening resultaten, omdat het bleekmiddel zeer sterk geconcentreerd is. Hoe wit de tanden precies worden, hangt natuurlijk af van de outputkleur van de tanden en de duur van de behandeling. Met de juiste behandeling kunnen echter zelfs ernstig verkleurde tanden weer glanzen.

Dit is hoe lang het effect aanhoudt – ervaringen met duurzaamheid

Kortom, de houdbaarheid is hier ook enige tijd (je kunt 1-3 jaar verwachten), waarin de witte tint geleidelijk weer donkerder wordt

Met de juiste poets- en eetgewoonten kunt u de houdbaarheid aanzienlijk verlengen, omdat dit kleurafzettingen in de bovenste lagen van de tanden minimaliseert.

Na een paar jaar kan het bleken weer worden uitgevoerd (en de 2e keer zijn vaak minder sessies bij de tandarts voldoende). Een opfrisser is daarom meestal wat goedkoper.

De kosten van tanden bleken bij de tandarts

Net als bij de andere methoden verschillen de kosten – de prijs varieert afhankelijk van het aantal benodigde sessies en het gewenste resultaat.

 • In directe vergelijking is bleken op kantoor de duurste variant, omdat u gedurende de hele passage wordt verzorgd door getraind personeel.
 • Naast het bleken van de tanden zelf, zijn er extra kosten – Vóór de behandeling wordt een tandreiniging aanbevolen en vervolgens fluoridering.

Over het algemeen kost professioneel bleken bij de tandarts tussen 400-1000€ (inclusief extra schoonmaak).

Samenvatting – Tanden bleken bij de tandarts

Power bleaching in de tandartspraktijk wordt vooral aanbevolen als uw tanden zeer sterk geconcentreerde gel nodig hebben – bijvoorbeeld bij ernstige verkleuring.

De prijs is gezouten, maar de tanden schijnen helderder dan bij de andere methoden – het effect duurt lang. Dit relativeert de hoge kosten.

Per

 • Brengt vaak het beste whitening resultaat
 • De sessies duren slechts een korte tijd
 • Professionele begeleiding door het personeel
 • Korte behandeling = minder bijwerkingen

DUBBEL

 • Hogere kosten dan andere methoden
 • Wees extra voorzichtig met het gebruik

Methode 4: Het bleken van individuele tanden – Walking-Bleach techniek

Deze methode wordt alleen gebruikt voor dode tanden – bijvoorbeeld na een succesvolle wortelkanaalbehandeling.

De tanden kleuren meestal als gevolg hiervan grijs of donker en kan niet langer worden behandeld met oppervlakkige bleekmethoden. In zo’n geval voert de tandarts een whitening van binnenuit uit.

Walking Bleach Techniek voor tanden bleken

Kort overzicht van opheldering van binnenuit

Bij de walking bleach-techniek vult de arts een bleekmiddel in het bovenste wortelkanaal en sluit vervolgens tijdelijk de tand.

In de loop van de volgende dagen wordt de verkleurde tand geleidelijk witter. Tijdens een andere controle controleert de arts het resultaat en beslist vervolgens over de volgende stappen:

 • Definitieve sluiting van de tand – als de kleur past, wordt de tijdelijke vulling vervangen door een permanent vasthoudend materiaal.
 • Bijvullen met het bleekmiddel – als de schaduw veel te wensen overlaat, wordt het proces van bovenaf herhaald.

Deze methode is daarom bijzonder geschikt voor eerdere tandziekten en minder voor het kleuren van het hele gebit (omdat de tanden onherstelbaar beschadigd zouden zijn door het noodzakelijke boren).

De kosten van interne verheldering

Per tand moet je Kosten van ongeveer 100€ berekenen. Noodzakelijke vullingen of kronen zijn niet inbegrepen in deze prijs.

Fluoridering zoals bij andere bleekmethoden is niet nodig, omdat de behandelde tand al is afgestorven en niet langer kan worden geremineraliseerd.

Alle 4 verhelderende varianten gecombineerd

Na dit uitgebreide overzicht weet u nu alles wat belangrijk is over tanden bleken en kunt u zelf bepalen welke variant het beste is voor uw tanden.

Een tip: Als u nog vragen heeft, is uw tandarts het beste adres – hij kent uw persoonlijke tandheelkundige gezondheid beter dan welke website dan ook.

De hier gepresenteerde bleekmethoden zijn al jaren beproefd en getest en zijn een van de beste manieren om je tanden witter te maken buiten de natuurlijke schaduw.

Toch is er nog steeds eenitere interessant alternatief voor witte tanden, die ik hier aan het einde wil introduceren:

Alternatief: Fineer maakt de tanden witter en elimineer malposities

Fineer kosten, houdbaarheid & risico's

Vooral in Amerika lijken bijna alle sterren perfecte rijen tanden te hebben – helderwitte tanden.

Deze zijn echter in de minste gevallen aangeboren, maar alleen dankzij een cosmetische verfraaiing mogelijk:

 • Fineer zijn dunne keramische schelpen, die permanent op de tanden worden gelijmd om een perfecte uitstraling te garanderen.
 • Naast de kleur van de tand zelf ze beïnvloeden ook de vorm – en kunnen beschadigde of scheve tanden repareren.

Fineer gaat daarom verder dan alleen verlichting en biedt een Werkelijk Hollywood glimlach.

Natuurlijk heeft het hele ding zijn prijs: Als u al uw voortanden wilt behandelen, moet u rekening houden met de kosten van een kleine auto.

Zo zijn fineersoorten – net als de meeste andere kunstgebitten – nog duurder dan het toch al niet goedkope bleken.

Voor wie zijn fineersoorten geschikt?

Tip: De volgende secties zijn een korte samenvatting van mijn gedetailleerde artikel over fineer. Daar vindt u alle belangrijke informatie over kosten, varianten & duurzaamheid.

Fineer wordt vooral gebruikt wanneer je niet alleen de kleur, maar ook de vorm van je tanden recht wilt laten zetten.

De dunne keramische schelpen zijn doorschijnend, daarom zijn ze – mits correct geïnstalleerd – niet te onderscheiden van echte tanden. Ze zijn precies aangepast aan uw wensen en passen op een natuurlijke manier in het tandbeeld.

Zo werkt het inbrengen van het fineer

Voor het aanbrengen van fineer is een consult bij de tandarts – uiteraard – noodzakelijk. Hij neemt de conditie van de tanden onder de loep en verduidelijkt of er überhaupt voldoende tandsubstantie is.

Fineer maakt tanden witter, maar is duur

 1. Om het fineer te bevestigen, moet het tandoppervlak worden opgeruwd of behandeld met zuur.
 2. Vervolgens monteert de arts elke schaal afzonderlijk op de respectieve tand en bevestigt deze met een permanente lijm.

Materiaal naar keuze is meestal keramisch, omdat het er niet alleen goed uitziet, maar ook een lange duurzaamheid heeft (daarover straks meer).

Alle verhelderings- en vormen zijn mogelijk

Er zijn ook varianten gemaakt van plastic – afhankelijk van het budget – aard van de tanden kan een ander type fineer nuttig zijn. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten.

U kunt de gewenste kleur vooraf bij de tandarts verduidelijken – van helderwitte pikethekken tot natuurlijk stralende tanden, alles is mogelijk. Fineer biedt een manier om een sympathieke glimlach te krijgen, zelfs met zeer donkere tanden.

Dit is hoe lang de tanden licht blijven met fineer

Fineerfineer houdt meestal vast duidelijk langer dan chemisch bleken. De exacte houdbaarheid hangt af van de vaardigheid van de tandarts, het gebruikte materiaal en de belasting.

Volledig keramische kommen hebben vaak een levensduur van 15-20 jaar. Gedurende deze tijd blijft de witte kleur van het fineer behouden en hoeven ze niet te worden gerepareerd.

Om deze reden kan de sappige initiële investering op de lange termijn lonen – maar zo’n fineer is ook een veel complexere procedure dan een normale tandenbleek.

Voor het inbrengen moet bijna altijd een deel van de tand worden geslepen en gaat dus onherstelbaar verloren. Dus als je fineer kiest, zou het voor altijd beter moeten zijn.

De kosten van tanden bleken met behulp van fineer

Het grootste nadeel van deze whitening methode zijn de hoge kosten:

Per tand is 600-1200 € verschuldigd.

Als je je hele voortanden laat fineren, kunnen er snel mooie sommen worden gegenereerd. Bovendien kan het proces niet worden teruggedraaid vanwege de verwijderde tandsubstantie:

U bent dus genoodzaakt om het fineer regelmatig te vernieuwen. Hoewel dit zeer zelden het geval zal zijn dankzij de lange houdbaarheid, maar dan zijn er weer hoge kosten verschuldigd.

Tanden bleken of veeners?

Welke van de twee bleekmethoden uiteindelijk het beste is, hangt sterk af van uw persoonlijke wensen.

 • Chemisch bleken van tanden is aanzienlijk goedkoper en heeft geen langetermijneffecten op de gezondheid van het gebit. Hoewel de nieuwe tint een paar jaar meegaat, kan deze na verloop van tijd zonder verdere behandelingen worden omgekeerd.
 • Die Verblendung durch Veneers vereist een sterkere interventie in de tanden en kan nooit ongedaan worden gemaakt. Maar het resultaat duurt vaak tientallen jaren en gaat verder dan alleen het bleken van de tanden. De kosten zijn aanzienlijk hoger.

Vanuit esthetisch oogpunt biedt fineer veel meer mogelijkheden om het bestaande tandbeeld aan te passen aan uw eigen wensen. Maar je moet ook de zeer hoge kosten accepteren , hoe complexer de behandeling.

Eindconclusie over tanden bleken

Gezondheid en tandschaduw

Witte tanden zijn een spannend onderwerp dat velen ontroert. Dit blijkt uit de enorme reikwijdte van dit artikel over de verschillende methoden voor het bleken van tanden.

Als je tot het einde hebt volgehouden, weet je nu over de belangrijkste manieren om te zorgen voor mooie stralende tanden.

Ik hoop dat de informatie in dit artikel je heeft geholpen. Als u meer hulp nodig heeft, kunt u het beste met uw tandarts praten. Hij kan je zeker individuele tips geven over je tanden.

Als je liever weer natuurlijke bleekmethoden probeert, spring dan terug naar deel 1, waar ik goedkope en goedkope methoden voor witte tanden heb samengevat.

U bent ook van harte welkom om door de andere artikelen te bladeren om uw eigen mondhygiëne te perfectioneren:

In deze vergelijking van elektrische tandenborstels vindt u de beste modellen van alle categorieën in een duidelijk overzicht.

Ik heb andere onderwerpen in deze teksten behandeld:

Niet alles is nodig voor een gezond gebit, maar misschien is de ene of de andere aanbeveling een aanvulling op uw dagelijkse tandheelkundige zorg. Elk van hen heeft het potentieel om de gezondheid van uw tanden aanzienlijk te verbeteren.

Inhoudsopgave