Het goede gevoel van tandenpoetsen – met hulpmiddelen vanuit huis

Met deze handige tips kunt u uw tanden gezond houden en zorgen voor een stralende glimlach – bijna als een goede tandreiniging bij de tandarts.

Iedereen die zijn afspraak voor professionele gebitsreiniging bij de tandarts net heeft afgerond, vraagt zich vaak af hoe dit schone en gladde gevoel zo lang mogelijk kan duren.

Gezonde en mooie tanden zijn ieders persoonlijke boegbeeld, want een mooie glimlach zegt soms meer dan duizend woorden.

  • Maar welke opties heeft iedereen thuis in zijn dagelijkse routine?
  • De lijst met verzorgingsproducten is lang, maar welke zijn nuttig voor thuis en gemakkelijk en vooral snel te gebruiken?

Het volgende artikel geeft een overzicht voor iedereen die thuis een beetje tijd wil en kan investeren in tandheelkundige gezondheid.

De basis van tandheelkundige zorg

Zoals al vermeld aan het begin, zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt voor dagelijkse tandheelkundige zorg.

Mondhygiëne
Gezonde, mooie tanden zijn belangrijk voor een goed gevoel van eigenwaarde en een mooie lach.

Een klassieker onder de tandpasta’s is en blijft Elmex, waarbij de merkfabrikant niet alleen een tandpasta levert, maar ook een breed assortiment biedt voor dagelijkse tandheelkundige zorg aan huis.

Of de tandpasta nu wordt geselecteerd voor de kleintjes of een gevoelige tandpasta voor gevoelige tanden – de tandpasta vormt de basis voor een gezond tandgevoel.

Vaak is de keuze van de “juiste” tandpasta ook een kwestie van smaak, die meestal wordt bepaald door persoonlijke voorkeuren.

Bij een bezoek aan de tandarts kunnen aanbevelingen worden gedaan als gingivitis of gevoeligheden voor de tanden duidelijk zijn.

Twee keer per dag toegepast, ’s morgens en’ s avonds, gedurende ten minste drie minuten is hier de juiste basisvoorwaarde.

  • De meeste mensen hebben al drie minuten als vuistregel gehoord. Maar slechts heel weinig mensen weten wat erachter zit:
  • De fluoride in de tandpasta kan pas na drie minuten door de tanden worden opgenomen.

Als het gaat om poetsen, moet de keuze van de tandenborstel ook kort worden besproken.

Of het schoonmaken handmatig met de hand of met een elektrische variant gebeurt, is ter beoordeling van elk individu. Het is een kwestie van smaak en type hoe de reiniging eruit ziet, of het nu door jezelf wordt geborsteld of door geluid of rotatie.

Poets je tanden goed
De klassieker in de tandverzorging is de borstel voor handmatige reiniging. Zestig procent van de Duitsers poetst nog met een normale handtandenborstel.

Het is alleen belangrijk om te weten dat, afhankelijk van de respectieve tandenborstel, de hantering altijd anders kan zijn. Naast de beweging van de borstel zelf, hangt het ook af van de vorm van de borstelkop.

Mondspoelingen voor thuisgebruik

Iedereen die regelmatig professionele tandreiniging bij de tandarts ondergaat, kent het gebruik van mondwateroplossingen.

  • In het geval van gevoelig tandvlees of blootgestelde tandhalzen, kan een spoeloplossing ook thuis worden gebruikt om gevoeligheden en pijn te verlichten.
  • Door de antibacteriële werking kunnen cariësbacteriën worden verminderd. Dit beschermt de tanden. Aminefluoride en zinkchloride verminderen afzettingen.

Dit bevordert een aangenaam schoon mondgevoel. Een blik op de ingrediënten moet worden gedaan voordat u koopt, bijvoorbeeld om verborgen alcohol, additieven of kleurstoffen te detecteren.

Vooral zwangere vrouwen moeten hier aandacht aan besteden om de risicofactoren zo laag mogelijk te houden.

De ruimtes ertussen zijn freestyle

Voor velen is de dagelijkse schoonmaak van drie minuten ’s ochtends en ’s avonds al voldoende en al strak berekend.

  • De routine kan en moet echter worden uitgebreid vanaf de leeftijd van 30 jaar uiterlijk tot het reinigen van de interdentale ruimtes.
  • Nogmaals, er zijn verschillende manieren om het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Tandzijde tanden

De klassieker is en blijft de tandzijde. Of het nu eenvoudig tussen de vingers is gewikkeld of op een plastic onderdeel is uitgerekt -e witte zijde is en blijft het populairste hulpmiddel voor het schoonmaken van interdentale ruimtes.

  • Als je moeite hebt met het opwinden van de flosdraad of als het gewoon te omslachtig is, kun je ook terugvallen op interdentale borstels.
  • Verschillende maten in verschillende kleuren kunnen worden geselecteerd voor elke grootte van de opening, waardoor het reinigen van de openingen wordt vergemakkelijkt.

De methode om voedseldeeltjes of tandsteen met tandenstokers te verwijderen, wordt echter niet aanbevolen.

Vaak wordt het vreemde lichaam nog verder onder het tandvlees geduwd en kan het gingivitis veroorzaken. Hier is het raadzaam om het vreemde lichaam direct met tandzijde te verwijderen.

Verminder tandartsbezoeken met behulp van de juiste tandheelkundige zorg

Het profylactische bezoek aan de tandarts wordt meestal gecombineerd met een controle of tandreiniging.

Aangezien dit in de meeste gevallen privé betaald moet worden, willen patiënten begrijpelijkerwijs dit schone gevoel zo lang mogelijk zelfstandig behouden.

Veel diëten en levensstijlen zitten echter letterlijk vol met risicofactoren die tandplak of tandsteen kunnen bevorderen. Verkleuring door koffie, rode wijn, specerijen zoals curry of roken wordt ook verwijderd tijdens het tandenpoetsen, maar kan daarna natuurlijk weer optreden.

Met de juiste verzorging van interdentale ruimtes kan verkleuring in een vroeg stadium worden verwijderd of vermeden.

Verkleurend voedsel.
Degenen die zich vanaf het begin onthouden van de consumptie van verkleurende voedingsmiddelen zoals bosbessen of deze verminderen, kunnen verkleuring op de tanden op de lange termijn voorkomen.

Ook de verlichting van tandvleesontsteking door verzorging en reiniging is een belangrijk punt op weg naar mondgezondheid. Zoals tegenwoordig bekend is, is het een van de meest voorkomende ziekten in de mond, parodontose, die wordt veroorzaakt door bacteriën.

Regelmatige controles en vooral goede tandheelkundige zorg – bij voorkeur met een elektrische tandenborstel – kunnen een positieve bijdrage leveren aan het zo lang mogelijk gezond houden van het gebit.

Gerelateerde artikelen