Rechte en gezonde tanden – beugel of tandspalk

Moet het per se een ongemakkelijke brace zijn of zijn ongecompliceerde alternatieven zoals een tandspalk geschikt?

Hoofdpijn en nekpijn, ongemak in spieren en gewrichten, zelfs duizeligheid en oorsuizen kunnen worden veroorzaakt door een valse beet.

Met orthodontische diagnose en behandeling kunnen deze onaangename gewaarwordingen grotendeels worden geëlimineerd.

Naast pijnverlichting zijn er ook veel beugels en spalkdragers, die gezondheid, succes en vitaliteit willen symboliseren met hun resultaat.

Veel enquêtes en studies hebben al aangetoond dat mensen met een mooi gebit als aantrekkelijker worden ervaren en ook meer vaardigheden worden toegeschreven.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om een tandcorrectie te benaderen. Meestal wordt gekozen voor zowel vaste als verwijderbare beugels of tandheelkundige spalken.

Trendy tandheelkundige spalken voor orthopedische tandcorrectie

Tandheelkundige spalken worden beschouwd als een trendy alternatief voor een beugel en worden gebruikt om milde tot matige malocclusies te corrigeren.

Tandheelkundige spalk

Voor dit doel maken tandtechnici meestal tandafdrukken of maken ze een simulatie van de tanden en tanden door middel van 3D-scans. Zelfs mensen die tandenknarsen krijgen meestal een tandspalk.

Het knarsen wordt niet noodzakelijkerwijs verholpen door de spalk, maar de tanden kunnen niet langer worden beschadigd. De spalk kan gezien worden als een soort beschermhoes voor de kaak.

Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat de tanden gelijkmatig worden belast tijdens het kauwen, waardoor het temporomandibulaire gewricht en de spieren een beetje kunnen ontspannen.

Bovendien dient het, net als een beugel, om pijn te voorkomen en te verminderen. In de meeste gevallen dekken de zorgverzekeraars een deel van de kosten.

Losse beugels halve dag

Verwijderbare beugels kunnen ruimte maken voor tanden, openingen dichten en de kaak strekken.

Ze bestaan uit een enkele plastic basis die direct over de tanden en kaak wordt geplaatst en aan de tand is bevestigd met actieve orthodontische elementen gemaakt van roestvrij staaldraad.

Orthodontische schroeven uit één stuk zetten de losse versie van beugels uit of verkleinen deze. Dit leidt tot het uitrekken en vormen van de kaak.

Om de gewenste resultaten te bereiken, moet een beugel regelmatig worden gedragen, ten minste 14 uur per dag.

Vaste beugels voor alle gelegenheden

In de klassieke vaste beugels worden beugels op elke tand gelijmd en bevestigd met draad, ook wel strikken genoemd.

Vaste beugel of spalk

De draadboog zet uit in de vorm van de ideale tandboog en oefent een constante druk en spanning uit op de tanden vanwege de restspanning. Op deze manier worden ze in de gewenste positie gebracht.

Om niet te veel druk uit te oefenen, wordt de behandeling in veel kleine stapjes uitgevoerd.

Vaste beugels genereren aanzienlijk meer druk en spanning dan losse beugels. Daarom kunnen ze bijna alle verkeerde uitlijningen corrigeren – zelfs zeer voor de hand liggende, zoals een overbeet.

Fijnere aanpassingen van het tandprofiel kunnen worden gemaakt door regelmatig de beugels en ligamenten te controleren door de draad en elastiekjes bij de orthodontist opnieuw aan te passen.

Welke tandcorrectie is geschikt voor mij?

Kortom, u moet elke optie openhouden en dit bespreken met een orthopedist of tandarts.

Vaste beugels

Aligner-spalken worden bijvoorbeeld beschouwd als een eenvoudig en kosteneffectief alternatief voor het corrigeren van kleine malocclusies.

Niet alle malocclusies kunnen echter met deze methode worden geëlimineerd, daarom moet een deskundig advies worden verkregen.

Bovendien wordt niet elke optie aanbevolen voor alle leeftijden, omdat de kaak van volwassenen soms niet zo veel of helemaal niet verandert, terwijl adolescenten en kinderen nog steeds een beetje groeien en dus een behandeling efficiënter is.

Wat zijn de voordelen van rechte tanden?

Voordelen rechte tanden gaan veel verder dan een zelfverzekerde glimlach.

Mensen krijgen gezondere tanden en een betere algehele gezondheid. Als je mooie, gelijkmatige tanden hebt, krijg je meteen meer erkenning.

Mooie tanden

Rechte tanden zijn ook gemakkelijker schoon te maken, zodat ontstekingen en cariës kunnen worden voorkomen.

Zelfs een gecorrigeerde beet kan het lichaam op een bepaalde manier veranderen, omdat daarmee het voedsel beter kan worden gekocht, wat de spijsvertering later beïnvloedt.

Vergeet niet je tanden te poetsen!

Meer dan 30 procent van de tandplak en voedselresten hoopt zich op waar een tandenborstel dat niet kan: tussen de tanden.

Bij vaste beugels is deze zone moeilijk te bereiken met de tandenborstel, daarom moeten de tanden daar nog beter gepoetst worden. Tandcariës komt meestal op precies deze plaatsen voor, dus flosdraad of een interdentale borstel moet ook worden gebruikt.

Welke borstel nodig is voor welke kamer, moet je proberen. Als je niet met de kleinste borstel kunt poetsen, moet je flossen.

  • Naast het reinigen van het mondgebied, moeten ze ook regelmatig worden schoongemaakt bij gebruik van de losse varianten. Er zijn geen vaste regels bij het reinigen van de spalken.
  • Het wordt echter aanbevolen om ze elke ochtend en avond schoon te maken met een elektrische tandenborstel. Bovendien moet het voor en na elk gebruik met water worden gespoeld.

Bij losse beugels is het aan te raden om ze net zo vaak te poetsen als de tanden.

Voor de verzorging moet het uit de mond worden gehaald en eerst worden gespoeld met lauw water en vervolgens worden geborsteld met een tandenborstel en wat tandpasta.

Het is belangrijk dat de sluiting niet aan de draden wordt vastgehouden maar aan het plastic, anders kunnen de draden worden gebogen in het geval van een verkeerde beweging, waardoor ze hun vereiste doel niet meer kunnen vervullen.