Tandsteen verwijderen – kan ik het zelf doen?

Tandsteen laten verwijderen heeft niet alleen esthetische voordelen, maar zorgt ook voor een gezond gebit. Of & hoe u tandsteen zelf kunt verwijderen & waardevolle tips voor preventie, lees hier.

Zelf tandsteen verwijderen – kan dat? Graag beantwoord ik deze en andere veelgestelde vragen over tandsteen in dit artikel.

Allereerst: Er zijn talloze tandsteenverwijderaars voor eigen gebruik – in de meeste gevallen moet u echter afzien van zelfbehandeling en uw tandarts om advies vragen.

Dit kan de conditie van uw gebit beoordelen en een perfecte behandeling garanderen.

 • Tandsteen verwijderen bij de tandarts is meestal pijnloos.
 • Hiervoor maakt hij gebruik van een van de 3 mogelijkheden: scalers, curettes & ultrasone apparaten.
 • Zelf tandsteen verwijderen is niet mogelijk zonder professioneel gereedschap.

Als u bang bent voor de tandarts of mogelijke pijn tijdens de behandeling, kunt u gerustgesteld worden.

Ook zal ik je tips geven over hoe je tandsteen goed kunt voorkomen en uitleggen hoe nuttig huismiddeltjes zijn om zelf tandsteen te verwijderen.

Wat is tandsteen en wat veroorzaakt het?

Tandsteen is een harde afzetting op de tanden die ontstaat door de mineralisatie van tandplak.

Zelf tandsteen verwijderen
Tandsteen moet regelmatig worden verwijderd om uw tanden gezond te houden.
 • Wanneer u uw tanden poetst, geeft u uw tanden belangrijke mineralen die kunnen worden gebruikt om uw glazuur te remineraliseren – het is verhard.
 • Helaas gebeurt hetzelfde met tandplak die je miste bij het tandenpoetsen. Het hardt geleidelijk uit door de mineralen totdat het hard is.

Dan kun je het niet meer verwijderen met normaal poetsen.

Kortom, tandsteen is tandplak die is uitgehard.

Om tandsteen zoveel mogelijk te voorkomen, moet je de tandplakveroorzakende bacteriën het leven zuur maken. Poets daarom altijd je tanden grondig – vooral rond de nek van de tanden.

Tip: Als u meer wilt weten over tandsteen, kunt u alles wat u moet weten vinden in het artikel over tandsteen.

Kan ik zelf tandsteen verwijderen?

Helaas moet ik je op voorhand afraden om amateur-zelfexperimenten af te wijzen. Laat professionele tandsteenverwijdering over aan uw tandarts. Dit kan sneller, efficiënter en pijnloos werken.

Zelf tandsteen verwijderen
Zelf tandsteen verwijderen is niet aan te raden, omdat speciale tandheelkundige instrumenten noodzakelijk zijn.
 • Door de verharding kan tandsteen niet langer worden verwijderd met conventionele methoden (borstelen, spoelen).
 • Het moet worden verwerkt met speciaal gereedschap. Uw tandarts is hier goed op toegerust en heeft alle belangrijke instrumenten bij de hand.

Richt je beter op het voorkomen van tandsteen. Hoe dit lukt, leg ik verderop in de tekst uit. Ik zal je ook de voor- en nadelen laten zien van huismiddeltjes waarmee je zogenaamd zelf tandsteen kunt verwijderen.

Tandsteen verwijderen bij de tandarts

De tandarts verwijdert tandsteen grondig en pijnloos. Daarnaast verzorgt hij het gebit na het reinigen en detecteert hij mogelijke gebitsproblemen.

Tandsteen verwijderen
Laat uw tandsteen verwijderen door de tandarts. De behandeling is routine voor uw tandarts en pijnloos voor u.

Tandsteen verwijderen is meestal pijnloos.

1. Reinigingsmethoden

De tandarts heeft 3 speciale hulpmiddelen om uit te kiezen voor het verwijderen van tandsteen:

Scaler

De scaler is waarschijnlijk het bekendste hulpmiddel – in de vorm van een haak kan de tandarts snel en gemakkelijk vreemde lichamen en tandsteen afschrapen en uw tanden nauwkeuriger onderzoeken op hun toestand.

Los tandsteen op

Velen ervaren vaak lichtere bloedingen wanneer de tandarts het tandsteen verwijdert met zijn scaler.

 • Dit is echter niet het geval. dat “de tandarts te ruw is”.
 • Het tandsteen heeft zich heel dicht bij het geïrriteerde tandvlees genesteld.

Er zijn verschillende scalers voor verschillende toepassingen.

Theoretisch zou je zelf een scaler kunnen kopen en thuis voor de spiegel tandsteen kunnen verwijderen. U moet zich er echter van bewust zijn dat dit niet alleen het afschrapen van voedselresten is, zoals met een tandenstoker.

Curetta’s

Curettes zijn het gemakkelijkst te omschrijven als schrapers.

De toepassing is vergelijkbaar met bijvoorbeeld met een komkommerschiller. Op deze manier kan weefsel (in dit geval tandsteen) gericht worden verwijderd.

Omvormers

Speciale ultrasone apparaten zoals een metalen pin drijven ultrasone golven door het tandsteen en maken het dus los van de tand.

Deze methode is absoluut pijnloos en vooral geschikt voor zeer angstige mensen. Alleen warmte wordt gegenereerd door de trillingen, die wordt afgevoerd door continu spoelen met water.

Uw tandarts weet precies waar en hoe u uw tandsteen moet verwijderen.

2. Polijsten van gereinigde tanden

Als je het tandsteen door de tandarts laat verwijderen, heeft dit nog meer voordelen.

Zelf tandsteen verwijderen
Nadat uw tandarts het tandsteen heeft verwijderd, poetst hij of zij de tanden voor optimale bescherming.

Na ablatie blijft er een ruw oppervlak over waarop nieuw tandsteen snel kan kristalliseren. Om dit te voorkomen zal uw tandarts dit ruwe oppervlak polijsten en gladstrijken met een speciale pasta.

3. Detectie &behandeling van tandvleesrecessie

Vaak onopgemerkt door tandsteen, heeft parodontitis zich ook ontwikkeld – in de volksmond aangeduid als tandvleesrecessie.

Hierdoor worden je tanden losser. Tandsteen houdt de tanden vaak bij elkaar en parodontitis kan onopgemerkt blijven.

Tandsteen en parodontitis
Tandsteen is een oorzaak van parodontitis (terugtrekkend tandvlees). Daarom is een afstand dubbel de moeite waard.

Wanneer uw tandarts het tandsteen verwijdert, kunnen onnatuurlijk los uitziende tanden het gevolg zijn van parodontitis. Om tandverlies te voorkomen, zal uw tandarts parodontitis behandelen.

Deze opties hebben ze thuis niet. Maar wat u kunt doen, is preventie: de vorming van tandsteen is goed begrepen en kan gemakkelijk worden voorkomen of vertraagd door aandacht te besteden aan grondige tandheelkundige zorg.

Tandsteen voorkomen: Hoe doe je het goed!

De volgende tips kunnen u helpen tandsteen en parodontitis te voorkomen en zo uw noodzakelijke bezoeken aan de tandarts zoveel mogelijk te beperken.

Tip 1: Oefen niet te veel druk uit bij het tandenpoetsen

Veel mensen hebben vaak de neiging om meer druk uit te oefenen dan eigenlijk nodig is bij het tandenpoetsen. Als gevolg hiervan is het tandvlees zwaar belast.

Zelf plaque verwijderen
Met de juiste tandenpoetstechniek en een elektrische tandenborstel kun je tandsteen optimaal voorkomen.
 • Bloedingen en eventueel parodontitis zijn vaak de gevolgen. Moderne elektrische tandenborstels hebben daarom nu standaard een druksensor geïnstalleerd.
 • Dit waarschuwt u als de druk te hard is met een LED-lampje of zelfs de werking voor een korte tijd stopt.

Zowel topmodellen als de Sonicare DiamondClean en Oral-B Genius 10000, maar ook veel middenklasse modellen zoals de ProtectiveClean 4500 hebben deze functie en helpen je om een gezonde tandenpoetstechniek te ontwikkelen.

Te stevige druk leidt tot parodontitis, d.w.z. het langzaam terugtrekken van het tandvlees. In het ergste geval biedt uw tandvlees mogelijk niet langer voldoende stabiliteit voor uw tanden en misschien overbrugt alleen bestaand tandsteen deze gaten.

Het is daarom ook belangrijk om tandsteen regelmatig te laten verwijderen zodat u altijd op de hoogte bent van de werkelijke conditie van uw gebit.

Tip 2: Reinig de interdentale ruimtes grondig

Tandsteen wordt voornamelijk gevormd waar plaque zich nestelt en speeksel verzamelt.

Voor veel mensen betekent dit dat tandsteen zich voornamelijk in de interdentale ruimtes vormt en zich vervolgens naar buiten verspreidt.

Los tandsteen op natuurlijke wijze op
Verwaarloos de interdentale ruimtes niet, want hier is tandsteen erg opvallend.El.

Gebruik daarom ook geld voor het gericht schoonmaken van deze interdentale ruimtes. Mondspoelingen, tandzijde, interdentale borstels en orale irrigators zijn ideaal om uw interdentale ruimtes perfect schoon te houden.

Tip: Lees het artikel Interdentale ruimtes op de juiste manier reinigen.

Tip 3: Gebruik minimaal 1x per jaar een professionele tandreiniging

Uw tandarts krijgt uw tanden schoner dan wie dan ook. Met state-of-the-art apparatuur kan hij elk vuil, elk tandsteen en elk probleem bestrijden.

Zelf tandsteen verwijderen
Zorgverzekeraars dekken meestal de kosten voor 1 controle per jaar bij de tandarts. Daar kunt u dan kiezen voor een professionele schoonmaak.

Dit helpt u bij preventie en uw tandheelkundige gezondheid blijft altijd op het hoogste niveau.

Het maakt niet uit hoe vaak en grondig je je tanden poetst, uiteindelijk beïnvloedt het bijna ieder van ons. We kunnen problemen zoals tandbederf, tandsteen en parodontitis vertragen, maar niet helemaal onmogelijk maken.

In dergelijke gevallen is het de moeite waard om uw gebitsreiniging af te ronden met de professionele interventie bij de tandarts.

Zo weet je zeker dat je altijd een perfecte glimlach hebt. En als er een ander probleem of risico binnensluipt, zal uw tandarts het onmiddellijk herkennen en vroeg handelen.

Tip: Alles wat belangrijk is over de kosten, de procedure en meer is te vinden in het artikel over professionele tandreiniging.

Als u deze tips opvolgt en uw tanden grondig verzorgt, moeten problemen zoals tandsteen en parodontitis lang bij u wegblijven. Als ze zich voordoen, zal uw tandarts ze vroegtijdig detecteren en elimineren voordat ze schade kunnen veroorzaken.

Zelf tandsteen verwijderen met huismiddeltjes?

Sommige mensen zijn altijd op zoek naar huismiddeltjes om zelf grip te krijgen op verschillende problemen.

Verwijder tandsteen thuis
Let op bij sommige huismiddeltjes: Deze verwijderen geen tandsteen, noch ben je gezond voor je tanden.

Als het gaat om tandsteen, worden zuiveringszout, citroensap en andere stoffen die het tandglazuur aantasten vaak beschreven als wondermiddelen.

Maar zoals hierboven uitgelegd, is tandsteen een zeer harde stof die qua structuur en samenstelling erg lijkt op je glazuur.

 • Stoffen die tandsteen kunnen verwijderen door eenvoudig contact zijn waarschijnlijk agressief genoeg om gezond glazuur te verwijderen – dus u moet dergelijke methoden vermijden.
 • Natuurlijk kan het geen kwaad om huismiddeltjes zoals zuiveringszout in kleine hoeveelheden te gebruiken ter preventie, bijvoorbeeld om af te spoelen met water of als aanvulling op tandpasta.

U moet echter niet verwachten dat u gehard tandsteen met een paar druppels citroensap verwijdert als uw tandarts hulpmiddelen moet gebruiken die op pikhouwelen lijken om dit te doen.

Conclusie: Zelf tandsteen verwijderen is niet aan te raden

Omdat tandsteen in principe verharde tandplak is, kan het alleen effectief worden verwijderd met een professionele reiniging bij de tandarts.

Hoe je tandsteen van jezelf kunt krijgen
U moet tandsteen niet zelf verwijderen. Veel grondiger en sneller is de verwijdering bij de tandarts.
 • Tandsteen verwijderen bij de tandarts is pijnloos.
 • Tandsteen kun je niet grondig verwijderen.
 • Huismiddeltjes zoals zuiveringszout zijn ook niet geschikt.

Daarom is het beter om u te concentreren op gezonde tandheelkundige zorg en de vorming van tandsteen te voorkomen.

Dit kun je doen met de volgende tips:

 • Poets je tanden regelmatig en grondig.
 • Gebruik goede elektrische tandenborstels en tandpasta’s.
 • Vergeet de interdentale ruimtes niet.
 • Ga regelmatig naar de tandarts (controle).

Zo blijft u achteraf een hoop ellende bespaard.