Oral B PRO 1 200 Beoordeling

De goedkope & krachtige Oral-B PRO 1 200 overtuigt in de test – ideaal vooral voor beginners. Alle voor- en nadelen in het uitgebreide rapport.

Met een prijs van ruim onder de 50€ en veel positieve reviews – zowel van onafhankelijke testinstituten als gebruikers – lijkt de Oral B PRO 1 200 een ideale elektrische tandenborstel.

De tandenborstel overtuigde me ook in de test en het krijgt een duidelijke aanbeveling van mij – vooral als een beginnersmodel.

Wat de Oral-B PRO 1 200 kan doen en waar je op moet letten bij het kopen, daar gaat de volgende tekst over.

Voor iedereen die snel een eerste indruk wil krijgen, is hier een samenvatting van mijn test:

Aanbeveling
Oral-B PRO 1 200 Elektrische Tandenborstel voor grondige tandreiniging, 3 poetsprogramma's, druksensor &timer, 1 Sensitive Clean push-on borstel, cadeau man/vrouw, wit
Oraal B PRO 1 200

In het nummer 01/2019 van Stiftung Warentest werd deze roterende tandenborstel het op één na best geteste apparaat. Cijfer: GOED (1,9).

Korte conclusie: Een goedkoop en krachtig instapmodel.

Zie prijs

Tip: De Oral B PRO 1 200 is bijna identiek aan de Oral B PRO 900. Braun heeft de typeaanduidingen voor sommige elektrische tandenborstelmodellen gewijzigd.

Lees verder voor meer informatie over de Oral B PRO 1 200.

De eerste indruk

Zoals gebruikelijk van Braun wordt de Oral B PRO 1 200 geleverd in een stevige kartonnen doos. Het testresultaat van Stiftung Warentest is erop te zien.

Oral B Pro 1 200 beoordelingen
De Oral-B PRO 1 200 maakt een zeer goede eerste indruk op mij.

In de test 01/2019 ontving de Oral B PRO 1 200 het testresultaat “goed” met een algemene beoordeling van 1,9. Slechts één andere elektrische tandenborstel, de Philips Sonicare Diamond Clean Smart, bleef de Oral B PRO 1 200 voor met een totaalscore van 1,8.

Na het uitpakken valt het moderne en slanke ontwerp van de tandenborstel op. Dit vergemakkelijkt de afhandeling.

Met een functieknop op het handbord van de tandenborstel kunt u het apparaat in- en uitschakelen en de poetsmodi selecteren.

Precies deze “functieknop” levert de gebruikers de meeste kritiek op, maar daarover later meer.

Functies > Kenmerken

Voor de Oral B PRO 1 200 krijg je een laadpaal waarmee je de geïntegreerde accu kunt opladen. Daarnaast behoort een Sensi UltraThin opzetborstel tot de basisuitrusting.

Oral-B Pro 1 200 Beoordeling
Met 3 reinigingsmodi, drukregeling en timerfunctie heeft de PRO 1 200 alle belangrijke functies die u van een instapmodel mag verwachten.

Onder de functies vindt u:

 • drie verschillende reinigingsmodi
 • een drukcontrole
 • evenals een timer.

Alle functies helpen u om uw tanden grondig te reinigen.

In het volgende zal ik je in meer detail kennis laten maken met de tandenborstel.

Specificaties

De Oral B PRO 1 200 is een roterende tandenborstel. In tegenstelling tot de sonische tandenborstels, waarbij de opzetborstel heen en weer beweegt, heeft dit model, net als veel andere Oral B-tandenborstels, een ronde borstelkop die snel roteert.

Oral-B 1 200 Ervaring
U kunt de meegeleverde opzetborstel ook vervangen door andere gangbare Oral-B borstels.

Info: Het artikel roterende tandenborstels of sonische tandenborstels, legt de voor- en nadelen van de verschillende technologieën uit.

Afhankelijk van de reinigingsmodus die u kiest, kunt u:

 • 7.400 tot 9.900 oscillaties (oscillaties) en
 • 33.000 tot 45.000 pulsaties (trillingen).

Dit is ook de verbetering van de daadwerkelijke constructiedezelfde voorganger model Pro 900. Beide waarden zijn verbeterd op de PRO 1 200.

In gebruik blijken de kleine ronde opzetborstels veelzijdig te zijn. Ook kun je gemakkelijk bij de wang taaiheid komen en bepaalde tanden heel intensief reinigen.

Het laat ook direct het enorme verschil zien tussen een elektrische tandenborstel en een normale handtandenborstel. De tanden vullen veel schoner en glanzen bijna.

De reinigingsmodi

De Oral B PRO 1 200 biedt u drie verschillende reinigingsmodi:

 • Dagelijkse schoonmaak
 • Fleuren
 • Bescherming van het tandvlees

Voor een instapmodel zijn drie gipsmodi een goede uitrusting. Je kunt de tandenborstel “normaal” gebruiken. Er is een instelling voor gevoelige tanden en tandvleesbescherming.

Met de whitening functie kunt u uw tanden samen witten met speciale opzetborstels (zoals de Oral B 3D White*).

Omslachtige afhandeling

Omdat zowel het in- en uitschakelen als het selecteren van de reinigingsmodus via een enkele knop gebeurt, is de bediening van de Oral B PRO 1 200 enigszins omslachtig.

Mondelinge B Pro 1 200 test
Zelfs als de bediening op het eerste gezicht onpraktisch lijkt, zult u na een periode van vertrouwdheid zeker snel uw gewenste reinigingsmodus vinden.

U moet één keer drukken om het apparaat aan te passen en vervolgens doorklikken totdat u het gewenste reinigingsprogramma vindt. Helaas laat de tandenborstel niet zien in welke poetsmodus hij zich momenteel bevindt.

Om het apparaat uit te schakelen, moet u maximaal drie keer op de functieknop drukken, afhankelijk van het programma. Geen wonder dat veel gebruikers deze omgang met de Oral B PRO 1 200 als omslachtig omschrijven.

Fooi: Houd de functieknop lang ingedrukt om de tandenborstel direct uit te schakelen.

Persoonlijk lijkt een tandenborstel met twee functieknoppen en een duidelijk poetsmodus display mij veel praktischer.

De drukregeling

Voor mij persoonlijk is een drukcontrole een van de minimale vereisten voor een elektrische tandenborstel.

Orale B Pro 1 200 drukregeling
Voor mij is een drukcontrole een belangrijke voorwaarde geworden voor goede elektrische tandenborstels. Want hiermee bereik je het best mogelijke reinigingsresultaat.

Omdat te veel druk bij het gebruik van een elektrische tandenborstel kan leiden tot schade aan tanden aan tandvlees, is de controlefunctie niet alleen belangrijk voor beginners.

Terwijl hoogwaardige tandenborstels een optische drukregeling bieden waarbij je direct kunt zien of je te hard drukt, verandert de poetssnelheid met de Oral B PRO 1 200. Je merkt dus aan de verandering in trillingen dat je de druk moet verlagen.

Omdat je de tandenborstel tijdens het gebruik in je hand houdt, zul je duidelijk merken wanneer de trillingen veranderen. Dit is absoluut voldoende voor mijn eisen. De boodschap is onmiddellijk en u kunt dan snel de druk verlagen en uw tanden normaal blijven poetsen.

Boven: De nieuw toegevoegde drukregeling ten opzichte van het vorige model is een belangrijke stap naar een hogere kwaliteit.

De timer

De geïntegreerde timer van de Oral B PRO 1 200 helpt u om de aanbevolen reinigingstijd van twee minuten te halen.

Orale B Pro 1 200 timers
De timerfunctie is ook praktisch, zodat u zich gemakkelijk aan de aanbevolen reinigingstijd van 2 minuten kunt houden.

Met tussenpozen van 30 seconden trilt het apparaat lichtjes om aan te geven dat je nu kunt overschakelen naar een ander kwadrant in de mondholte.

Als u zich aan de standaardinstelling van de timer houdt, reinigt u automatisch alle gebieden in de mondholte gelijkmatig. Dit is niet per se de regel bij het handmatig poetsen van je tanden.

Omdat de tandenborstel niet automatisch wordt uitgeschakeld, kunt u doorgaan met poetsen zolang u dat nodig acht.

Sommige gebruikers geven de voorkeur aan een automatische uitschakeling, maar ik ben van mening “hoe langer hoe beter” en merk vaak dat ik mijn tanden veel langer poets als de tandenborstel niet uitgaat.

De opzetborstels

De Oral B PRO 1 200 wordt geleverd met een Sensi UltraThin push-on borstel, die wordt gekenmerkt door bijzonder fijne borstelharen.

Aanbeveling
Oral-B Sensi UltraThin Push-on borstels, met ultradunne borstelharen voor onze zachtste Reiniging, 8+2 stuks
Push-on borstel Sensi UltraThin

 • Geweldige spaarprijs: 8+2 push-on borstels
 • Voor een bijzonder zachte reiniging
 • Aanbevolen door tandartsen
Zie prijs

De tandenborstel kan ook worden gebruikt met de volgende Oral-B borstels: CrossAction, 3DWhite, Sensi UltraThin, Sensitive, Precision Clean, Tiefenreinigung, TriZone, Ortho Care.

Omdat de aanschafkosten voor nieuwe opzetborstels niet onbelangrijk zijn, is het de moeite waard om opzetborstels als pakket te vergelijken en te kopen.

FOOI: Om het juiste type clip-on borstels te vinden, raad ik je de test van de beste tandenborstelkoppen van Oral B aan.

Oplader en batterij

De kleine oplader past op de toch al zeer slanke vorm van de Oral B PRO 1 200. Zowel oplader als tandenborstel zijn daarom ook ideaal om mee te reizen. Helaas maakt een reiskoffer geen deel uit van de apparatuur.

Oral B Pro 1 200 batterij

Zoals al bekritiseerd in de test van de voorganger, de Oral B Pro 900, heeft de Oral B PRO 1 200 nog steeds een relatief kleine batterij. Je moet dit minstens om de 10 dagen opladen wanneer je twee keer per dag gedurende 2 minuten je tanden poetst.

Hoogwaardige apparaten zoals de Oral B Genius 9000 hebben tegenwoordig veel sterkere batterijen en bieden looptijden van twee tot drie weken. Bovendien laden ze sneller op.

Conclusie: De Oral B PRO 1 200 is een aan te bevelen instapmodel

Als je de instapmarkt voor elektrische tandenborstels vergelijkt met prijzen onder de €50, presteert de Oral B PRO 1 200 zeer goed. In dit marktsegment zijn er niet veel apparaten die vergelijkbare kwaliteit en functies bieden.

In vergelijking met het bijna identieke Pro 900-model heeft Oral B belangrijke stappen in de goede richting gezet met verbeterde technologie en een nieuw toegevoegde drukregeling.

Negatief alleen de wat omslachtige wegligging en de zwakke accu vallen op. Toch is de Oral B PRO 1 200 voor mij een duidelijke aankoopaanbeveling.

Oraal B PRO 1 200

88 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi90
Verwerking & houdbaarheid88
Accessoires & Extra’s85
Algemene conclusie

Met drie gipsmodi en een goede basisuitrusting is dit herziene model een goede prijs-prestatietip. Heb je echter iets meer budget, dan vind je ook interessante alternatieven.
Zie prijs- en klantrecensies*

Alternatieven

Als je op zoek bent naar een volwassener model, kan ik bijvoorbeeld de grote zus Oral B Pro 2 2000 aanbevelen. Hier vind je een veel krachtigere accu voor een kleine meerprijs.

Met een groter budget kunt u elektrische tandenborstels vinden met meer poetsmodi, smartphoneconnectiviteit, reiskoffer en betere batterijen.

Het is het beste om uzelf in detail te informeren over andere alternatieven voor de Oral B PRO 1 200 in de test van elektrische tandenborstels 2019.