Tanden volledig vernieuwen – kosten & proces

Wilt u uw gebit volledig laten vernieuwen? Dan is het de moeite waard om vooraf de kosten &behandelmogelijkheden te vergelijken. Een overzicht is te vinden in deze gids.

Een glimlach als een filmster – daar dromen velen van. Anderen willen gewoon weer normaal kunnen eten. Om dit te bereiken is het soms nodig om de tanden volledig te laten vernieuwen.

Lees hier:

  • Uit welke opties je moet kiezen als je je gebit helemaal wilt laten vernieuwen.
  • Wat zijn de verschillen, voor- en nadelen van de verschillende soorten behandelingen.
  • Welke kosten u moet verwachten en hoe u kunt besparen op een behandeling in het buitenland.

Ik heb gekeken welke behandelmethoden er op dit moment voor u beschikbaar zijn. Ongeacht of gezondheids- of esthetische redenen doorslaggevend zijn, moet het herstel van alle tanden zeker goed worden overwogen.

De volgende hoofdstukken bevatten meer informatie over deze onderwerpen:

Wie zijn tanden helemaal vernieuwd heeft, doet dat meestal uit een diepgeworteld verlangen. Als de kosten van de behandeling er niet toe doen, hoeft u alleen maar op zoek te gaan naar de juiste tandartspraktijk.

Om niet al uw tanden volledig te kunnen vernieuwen, moet u vanaf het begin vertrouwen op grondige tandheelkundige zorg. Deze tandheelkundige zorggidsen geven u belangrijke informatie.

Wanneer is het raadzaam om de tanden volledig te vernieuwen?

Er zijn verschillende redenen om al je tanden in één keer te laten vernieuwen. Voor sommige patiënten is het de meest effectieve manier om weer een functioneel gebit te hebben, om andere redenen zijn esthetische redenen doorslaggevend.

Volledig vernieuwen van tanden kosten
Een volledige tandvernieuwing is zinvol als het grootste deel van uw tanden niet langer gezond is. Als alternatief zijn er andere varianten als kunstgebit.

Kortom, experts bevelen een volledige restauratie van de tanden aan als meer dan de helft van de natuurlijke tanden moet worden hersteld. In deze gevallen is het gewoon logischer om alle tanden direct volledig te vervangen.

Er zijn patiënten die zo bang zijn voor een tandheelkundige behandeling dat ze het uitstellen totdat er geen andere oplossing is dan alle tanden te vervangen.

Evenzo zijn er mensen die niet tevreden zijn met hun natuurlijke tanden en deze volledig willen vernieuwen om een nieuwe stralende glimlach te bereiken.

Ongeacht uw motivaties, wil ik u aanmoedigen om verder te lezen om meer te weten te komen over de verschillende opties voor een kunstgebit.

Tanden volledig vernieuwen Kostenplan
Een kostenplan en het overleg met de zorgverzekeraar en uw tandarts maken de kosten van de behandeling inzichtelijk.

Daarnaast kunt u te weten komen welke kosten er gemaakt worden voor de volledige vernieuwing van de tanden. Een vooraf door een tandarts opgesteld kostenplan helpt om het overzicht te bewaren.

Kunstgebit: Prothesen & Implantaten

In dit hoofdstuk laat ik u kennismaken met de belangrijkste gebitsprothese-opties die voor u beschikbaar zijn als u al uw tanden volledig wilt vernieuwen. Over het algemeen vervangen kunstgebitten of implantaten ontbrekende of zieke tanden.

Hierna zal ik alleen ingaan op zogenaamde volledige kunstgebitten en complete gebitsrestauraties.

Info: Als u geïnteresseerd bent in algemene informatie over een kunstgebit, kan ik dit artikel aanbevelen: Kunstgebitten – Uitgebreide gids voor alle varianten, behandelingen en kosten.

Volledig kunstgebit

Een volledige prothese is een compleet kunstgebit voor de onder- en bovenkaak. Deze volledige kunstgebitten zitten op het mondslijmvlies en u kunt ze eruit halen.

Volledig vernieuwen van de tandprothese
Een volledig kunstgebit is een van de goedkopere varianten voor een compleet kunstgebit.

Het draagcomfort van een volledig kunstgebit is niet zo goed als bij gebruik van implantaten. Een volledig kunstgebit is echter veel goedkoper in aanschaf.

Omdat een volledig kunstgebit verwijderbaar is, kunt u ze gemakkelijk reinigen en verzorgen. Om dezelfde reden zijn ze ook veel gemakkelijker te repareren.

Implantaten

Een volledige tandheelkundige restauratie met implantaten is een zeer esthetische en effectieve manier om alle tanden volledig te vernieuwen. De kosten zijn echter erg hoog.

Tandenimplantaten volledig vernieuwen
Implantaten gaan lang mee en zijn zeer stabiel. De kwaliteit zie je ook terug in de kosten. Deze zijn aanzienlijk hoger dan bij prothesen.

Zelfs het gebruik van een enkel implantaat kan tussen de 1400 en 2500 euro kosten. Zelfs met een royale kwantumkorting liggen de kosten om de tanden volledig te laten vernieuwen met implantaten al snel in het vijfcijferige bereik.

Verloop van de behandeling

Het verloop van de behandeling om tanden volledig te laten vernieuwen, hangt af van de methode die u kiest.

Volledig vernieuwen tanden Volledige prothese

Bij een volledig kunstgebit moet uw tandarts eerst alle resterende tanden en tandwortels verwijderen. Vervolgens maakt hij een indruk van uw onder- en bovenkaak en een tandtechnisch laboratorium vervaardigt het kunststof kunstgebit.

In het geval van implantaten zijn meerdere sessies nodig, waarbij de tandarts het tandvlees opensnijdt om vervolgens het binnenste deel van het implantaat in het kaakbot te laten zinken.

In de regel zijn acht implantaten nodig voor een volledige restauratie in de bovenkaak en zes in de onderkaak.

Kosten voor een volledig kunstgebit

Het is mogelijk om volledige tandvernieuwing uit te voeren in één operatie met algemene anesthesie. Na een genezingsfase van ongeveer 6 maanden plaatst de tandarts vervolgens de kronen op de ingegroeide implantaten.

Nieuwe methoden zoals de All-in-4 of All-in-6 technieken verlagen de kosten van implantaten. Deze relatief nieuwe technieken vereisen minder implantaten, maar zorgen toch voor een veilige en stevige grip van de nieuwe rijen tanden.

Info: Als implantaten voor u op de shortlist staan, is dit artikel zeker ook interessant voor u: Bioimplants &Co: Deze innovaties komen naar u toe als het gaat om kunstgebitten.

Kosten: Tanden volledig vernieuwen

Zoals hierboven al uitgelegd, zijn volledige kunstgebitten veel goedkoper dan implantaten. Een simpele prothese kun je soms krijgen voor zo’n 1.000 euro. Een complex volledig kunstgebit kan echter ook tot 7.000 euro kosten.

Volledig vernieuwen van tanden kosten
Als u uw tanden volledig laat vernieuwen, moet u hoge kosten verwachten. Praat met uw tandarts en ontvang een kostenplan.

In het geval van implantaten moet u een kostenraming laten opstellen door uw tandarts. Omdat u de kosten van implantaten zelf moet betalen, is het de moeite waard om verschillende prijzen te vragen. Om alle tanden volledig te laten vernieuwen worden kosten gemaakt van minimaal 20.000 euro.

Met nieuwe technieken als All-in-4 of All-in-6 kun je kosten tussen de 15.000 en 18.000 euro verwachten.

Hoe worden de kosten samengesteld?

Of u nu kiest voor een volledig kunstgebit of implantaten, er zijn enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op de gemaakte kosten. Hier is een overzicht van de belangrijkste factuurpunten:

  • Loonkosten tandarts
  • Materiaal
  • Kosten tandtechnisch laboratorium

Aangezien verschillende tandartspraktijken verschillende kosten in rekening brengen en verschillende materialen ook mogelijk zijn bij het kiezen van een prothese of implantaten, dient u altijd een bindende kostenraming te laten opstellen.

Fooi: Het is de moeite waard om minstens twee of drie prijzen aan te vragen.

Betaling

De wettelijke zorgverzekeraars betalen een vaste subsidie voor een vast volledig kunstgebit. Afhankelijk van het kostenplan van uw tandarts en uw persoonlijke pensioenregeling (bonusboekje) kan het eigen risico oplopen tot 50%.

Kosten van het vervangen van tanden
De wettelijke zorgverzekeraars betalen slechts voorwaardelijk en dan slechts gedeeltelijk, als u uw gebit volledig laat vernieuwen.

Belangrijk: Presenteer het kostenplan aan uw zorgverzekeraar voor het begin van de behandeling en vraag om een kostenaannamemelding.

De gesVeel zorgverzekeraars dekken de kosten van implantaten niet.

Particuliere zorgverzekeraars

Bij particuliere zorgverzekeraars hangt het er helemaal vanaf welke verzekeringsdekking je hebt afgesproken. Afhankelijk van het contract kunnen kosten tot 100 procent worden gedekt voor zowel prothesen als implantaten.

Volledig vernieuwen van tanden in het buitenland & sparen

Omdat de kosten van het volledig vernieuwen van tanden erg hoog kunnen zijn, is er een trend ontstaan om tandheelkundige restauratie of implantaten in het buitenland te laten implanteren.

Tanden volledig vernieuwen in het buitenland Kosten
Veel Duitsers en Oostenrijkers reizen nu naar Oost-Europa voor tandprothesen. Bovenaan de lijst staan landen als Hongarije of Tsjechië. Daar krijgt u een goede selectie van een tandarts een vergelijkbare kwaliteit tegen een aanzienlijk lagere prijs.

In landen als Hongarije, Polen, Tsjechië of Turkije adverteren tandartspraktijken met kosteneffectieve varianten voor kunstgebitten.

Zelfs als de werkwijze en de in het buitenland gebruikte materialen in de meeste gevallen niet afwijken van de Duitse normen, moet u toch voorzichtig zijn.

Omdat het voor u als patiënt moeilijk is om de kwaliteit van de procedure of de gebruikte materialen te controleren, is vertrouwen belangrijk voor dergelijke uitgebreide procedures.

Bij twijfel zou ik je altijd aanraden om een tandarts te gebruiken die je al langer kent. Als dit je niet kan helpen, krijg je in ieder geval advies voor een praktijk die je gebit volledig vernieuwt zonder dat de kosten te hoog oplopen.

Tanden vervangen in het buitenland kosten

En mocht er iets gebeuren met uw kunstgebit, dan heeft u altijd een praktijk in de buurt die u zal helpen. Dit kan soms lastig zijn bij buitenlandse producten.

Bij een behandeling binnen de EU dekken de wettelijke ziekenfondsen de kosten die een vergelijkbare behandeling in Duitsland zou kosten. Bijkomende kosten zoals vervoer of accommodatie dienen altijd door uzelf betaald te worden.

Verzorging &duurzaamheid

Met implantaten is de verzorging van het kunstgebit eenvoudig. Omdat deze stevig aan de kaak zijn bevestigd, kunt u ze gebruiken en verzorgen als natuurlijke tanden.

Tandvernieuwingsverzorging

Bij een volledig kunstgebit is het ingewikkelder. Aan de ene kant is het even wennen aan het onbekende vreemde lichaam in de mond. Problemen met kauwen en spreken komen vaak voor in de eerste paar weken.

Een volledig kunstgebit moet regelmatig grondig worden gereinigd. U kunt het kunstgebit ’s nachts bewaren in geschikte reinigingsoplossingen. Handmatig reinigen met een tandenborstel en wasmiddel is ook mogelijk.

Fooi: Hoe u dit in detail kunt doen, kunt u lezen in het artikel: Kunstgebitten – De “derde” zorg correct.

Omdat de kaakbeenderen ook achteruitgaan bij het gebruik van een volledige prothese, is het raadzaam om de prothese op regelmatige tijdstippen te laten aanbrengen zodat deze goed past. Een slecht passend volledig kunstgebit kan pijnlijke drukpunten veroorzaken.

Conclusie: Tanden volledig vernieuwen is betaalbaar

Met een volledig kunstgebit heeft u over het algemeen de keuze tussen de behandelingstypen volledige prothese of implantaat.

Kosten voor tandvernieuwing

  • Een volledig kunstgebit is afneembaar en het gebruik is veel goedkoper.
  • Implantaten zitten vast en gaan gepaard met aanzienlijk hogere kosten.

Zo krijg je een compleet kunstgebit voor alle tanden deels al vanaf 1000 euro. Aan de andere kant zijn er geen bovengrenzen aan de kosten.

Als vuistregel geldt: Hoe comfortabeler, praktischer en resistenter het kunstgebit op de lange termijn is, hoe duurder de behandeling.

Het is geruststellend om te weten dat een volledige restauratie van de tanden voor iedereen mogelijk en betaalbaar is.

Als u het zich financieel kunt veroorloven, moet u zeker naar implantaten kijken als een vaste tandheelkundige prothese-oplossing.

Omdat u uw tanden dag na dag gebruikt, is het de moeite waard om te investeren in esthetische en effectieve kunstgebitten.