Beste tandpasta – 4 aanbevolen varianten voor gezonde tanden in de test

Alles wat u moet weten over tandpasta – op welke ingrediënten u moet letten en welke varianten de juiste zijn voor uw tanden.

Onze tandheelkundige zorg is zeker niet een van de meest opwindende dingen… maar van tijd tot tijd is het nog steeds zinvol om na te denken over alledaagse dingen zoals tandpasta.

 • Vooral omdat de meesten van ons meerdere keren per dag naar de buis reiken.
 • Het is handig om te weten welke tandpasta de beste resultaten oplevert.

Om deze vraag te beantwoorden, heb ik het artikel in verschillende secties verdeeld:

Het is het beste om gewoon naar het gedeelte te gaan dat u het meest interesseert. Of lees gewoon verder voor Deel 1, want alle informatie is nuttig.

Als je ook iets goeds voor je tanden wilt doen, dan is deze populaire testwinnaar bij Stiftung Warentest de beste keuze:

DWFS item__image
Bekijk op Amazon
Sonicare Diamond Schoon
De beste sonische tandenborstel schittert in de test met uitstekende tandreiniging en hoogwaardige afwerking
FUNCTIES
 • Zachte en effectieve reiniging
 • Tot 10x meer plaque verwijderen
 • 5 verschillende schoonmaakprogramma’s

Meer informatie is te vinden in de test van de Sonicare DiamondClean.

Wat is belangrijk bij het kiezen van tandpasta?

Als je naar de achterkant van een tandpastatube kijkt, vind je een hele reeks verschillende ingrediënten vermeld.

Slechts een paar van hen zijn echter echt belangrijk – de fabrikanten gebruiken de rest voornamelijk om hun eigen tandpasta te onderscheiden van de concurrentie.

Welke ingrediënten helpen het gebit?

Bij het kiezen van de juiste tandpasta moet het allemaal om deze punten gaan:

 • Fluoridegehalte om tandbederf te voorkomen
 • Slijtage om voedselresten te verwijderen
 • Additieven voor pijn of slechte adem etc.

Natuurlijk speelt smaak ook een rol – vooral voor kinderen. Vanuit gezondheidsoogpunt tellen deze 3 kenmerken van bovenaf echter het meest mee.

Tandpasta-ingrediënten: die zijn belangrijk

De verschillende tandpastavarianten in één oogopslag

Afhankelijk van uw eigen behoeften worden ook verschillende tandpasta’s aanbevolen:

 • Gewone standaard tandpasta moet fluoride bevatten en is in principe voldoende voor degenen die geen speciale problemen met hun tanden hebben
 • Gevoelige tandpasta met pijnstillende additieven daarentegen is de juiste keuze als u worstelt met bijzonder gevoelige tanden of voorzieningen wilt treffen voor ouderdom.
 • Whitening tandpasta heeft een sterkere slijtage dan de standaard versie en is daarom geschikt voor verkleurde of gele tanden

Meer schuren is niet altijd beter. Zelfs één variant voor gevoelige tanden heeft er genoeg van voor grondige tanden.

Aanbeveling
elmex SENSTIVE PROFESSIONAL plus zachte witte tandpasta, verpakking van 2 (2 x 75 ml)
Tandpasta voor gevoelige tanden

De Elmex Sensitive zorgt voor stralende tanden dankzij lage slijtage aan zachte witte tanden.

Zie prijs

Ter vergelijking: zwarte tandpasta voor witte tanden (gemengd met actieve kool, die hoge slijtage veroorzaakt) mag alleen op gezonde tanden worden gebruikt om blootgestelde tandhalzen en schade te voorkomen.

Fooi: Voor witte tanden zijn whitening kits voor thuis of professionele behandeling bij de tandarts beter. Lees hier meer: Tanden bleken: sets voor thuis of behandeling bij de tandarts?

In ieder geval moet u: onvoorwaardelijk let op fluoride, want volgens wetenschappelijke studies is dit een van de belangrijkste middelen voor cariësprofylaxe (preventie).

Is fluoride in tandpasta schadelijk?

Zolang je de tandpasta niet in tubes eet, is er geen acuut gezondheidsrisico. Wetenschappers verwijzen naar fluoride alsZin uitdrukkelijk aanbevolen:

De voordelen [von Fluorid] is bestudeerd op het hoogste wetenschappelijke niveau…

Dr. Stefan Zimmer
Leerstoel Restauratieve Tandheelkunde en Preventieve Tandtechniek, Universiteit van Witten/Herdecke (Bron)

Samengevat: Fluoride is ongetwijfeld het belangrijkste ingrediënt van een tandpasta.

Hoeveel fluoride is nodig voor cariëspreventie?

Zolang het fluoridehoudende tandpasta is, hebben bijna alle in de handel verkrijgbare varianten genoeg van het nuttige sporenelement.

 • Tandpasta voor kinderen bevat tot 0,05% (ook gespecificeerd als 500ppm)
 • Tandpasta voor volwassenen tot 0,15% (d.w.z. tot 1500 ppm)

Fluoridevergiftiging is vrijwel onmogelijk, zoals bevestigd door het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR).

Is fluoride in tandpasta schadelijk?

Aandacht is daarom alleen nodig tegen tandpasta ZONDER fluoride. Het positieve effect op de tandheelkundige gezondheid wordt daardoor aanzienlijk verminderd, daarom worden dergelijke varianten NIET aanbevolen volgens wetenschappelijke normen.

Slijtage: Zo belangrijk zijn de reinigingsmiddelen in tandpasta

De hierboven genoemde slijtage (Afschaving) zorgt ervoor dat voedselresten en soortgelijke onzuiverheden worden verwijderd tijdens het schrobben.

Verantwoordelijk hiervoor zijn kleine reinigingslichamen die aan de tandpasta worden toegevoegd. Deze slijpen het oppervlak van de tanden af en verhogen zo de reinigingskracht.

De arbrieb zorgt voor witte tanden

Veroorzaakt tandpasta echt witte tanden?

Ja, tandpasta kan aanzienlijke verschillen maken bij het poetsen. In ieder geval, als de natuurlijke tandkleur verborgen is door onzuiverheden zoals kleurpigmenten.

Tip: Hier kunt u meer lezen over de verschillende oorzaken van tandverkleuring en effectieve remedies voor het bleken van tanden.

Whitening tandpasta’s bevatten een bijzonder groot aantal reinigingsmiddelen (zijn daarom zeer schurend) en verwijder meer onzuiverheden dan gewone tandpasta.

Er is echter een reden waarom niet elke tandpasta sterk schurend is:

Te veel ervan kan het tandbeen aantasten en het reeds beschadigde glazuur nog verder verwijderen.

Dus als je al last hebt van gevoelige tanden, dan moet je het bleken van tandpasta zeker vermijden. Over het algemeen raden de meeste tandartsen aan

 • de standaardvariant met voldoende slijtage
 • of zelfs een tandpasta met extra lage slijtage

om langdurige schade aan het tandglazuur te voorkomen. Vaak hebben deze laag-schurende varianten ook nog een andere toevoeging:

Pijnstillende middelen voor gevoelige tanden

Vooral op oudere leeftijd worden de tanden steeds gevoeliger voor warm of koud voedsel.

Er zijn dus speciale tandpasta’s voor precies dit doel. Deze hebben meestal pijnstillende additieven die open zenuwkanalen sluiten en zo verlichting brengen.

Tip: Zelfs als een gevoelige tandpasta de pijn effectief bestrijdt, moet u zeker met uw tandarts praten over de mogelijke oorzaken om problemen op lange termijn te voorkomen.

Andere ingrediënten om op te letten

De hierboven beschreven ingrediënten zijn de belangrijkste ingrediënten van een tandpasta. Daarnaast zijn er ook talloze andere additieven die gemengd worden.

 • In de meeste gevallen vormen ze geen acuut gezondheidsrisico voor volwassenen, omdat de tandpasta na het poetsen weer wordt uitgespuugd.
 • Vooral voor kinderen moet u echter nog steeds de lijst met ingrediënten bekijken om eventuele bronnen van gevaar te ontdekken.

U moet speciale aandacht besteden aan deze additieven voordat u koopt:

Smaken & Kleuren worden in veel tandpasta’s gebruikt en dienen vooral om zich te onderscheiden van de concurrentie. Ze zijn niet echt nodig – maar zolang de tandpasta niet wordt ingeslikt, is er volgens experts geen acuut gevaar voor de gezondheid.

Welke tandpasta helpt het beste tegen tandbederf

Zink wordt aan sommige tandpasta’s toegevoegd omdat het een antibacteriële werking heeft en daardoor vervelende bijwerkingen zoals een slechte adem voorkomt. U moet echter te veel zink vermijden, omdat dit tot gezondheidsproblemen leidt. kan komen – vooral bij kinderen. Tandpasta met zink wordt daarom alleen aanbevolen voor volwassenen.

Triclosan heeft een antibacterieel effect en heeft in sommige studies positieve effecten gehad op de gezondheid van het gebit. Er zijn echter ook aanwijzingen voor een allergie-triggerend effect – andere nadelen – dus het is beter om een tandpasta zonder triclosan te gebruiken.

Sorbitol is een zoetstof die in de meeste tandpasta’s wordt gebruikt. De overgrote meerderheid van de bevolking heeft hier geen problemen mee, maar sommige mensen zijn allergisch voor het additief.

Maar zelfs dan zijn er alternatieven zoals sorbitolvrije tandpasta die het zonder deze zoetstof doet.

Zijn er kritische toevoegingen?

Natuurlijk zijn er ook andere allergieën voor allerlei ingrediënten – maar normaal gesproken zijn de concentraties die in de tandpasta worden gebruikt te laag om echt ongemak te veroorzaken.

Last but not least worden de stoffen in de tandpasta niet opgenomen door voedsel, maar na het poetsen uitgespoeld.

Samengevat: Zolang ze aandacht besteden aan een paar belangrijke functies, is het vrij eenvoudig om de juiste tandpasta te vinden. Het is immers een normale tandpasta waarin de ingrediënten al tientallen jaren beproefd en getest worden.

De beste tandpasta: test &vergelijking

Nu we de wetenschappelijke achtergrond in detail hebben behandeld, wil ik u graag kennis laten maken met een paar aanbevolen tandpasta’s.

Als u gezonde tanden heeft en niet allergisch bent voor een ingrediënt, maak dan geen complete slechte koop met de meeste beschikbare varianten. Hoe dan ook, zolang je:

 1. Gebruik een tandpasta met voldoende fluoride
 2. Kies een variant die bij je tanden past

Om uw keuze gemakkelijker te maken, presenteer ik hier 4 aanbevolen tandpastavarianten:

Normale standaardvariant voor gezonde tanden: Blend-a-med

Deze tandpasta heeft alle belangrijke eigenschappen en presteert altijd goed in vergelijkende tests. Er zit genoeg fluoride in en ze zijn er in veel verschillende smaken.

Dus als u gewoon op zoek bent naar een normale tandpasta, dan kunt u gemakkelijk toegang krijgen tot de gekoppelde versie van Blend-a-med. Ze doet wat ze moet doen en zorgt voor een gezond gebit.

Aanbeveling
Blend-a-med Complete Protect 7 Mild Fresh Tandpasta 75 ml, verpakking van 12 (12 x 75 ml)
Blendamed Beschermen

Tandpasta voor normale tanden met voldoende fluoride om tandbederf te voorkomen.

Zie prijs

Gevoelige tandpasta voor gevoelige tanden: Elmex Sensitive

Elmex-producten worden ook regelmatig als “zeer goed” beoordeeld en vormen een rotsvaste basis voor dagelijkse tandheelkundige zorg.

De gevoelige variant die hier wordt aanbevolen, heeft een pijnstillend middel dat gevoelige zenuwkanalen bij elke toepassing sluit. Hierdoor is er minder vaak pijn bij warm of koud voedsel.

Aanbeveling
elmex SENSTIVE PROFESSIONAL plus zachte witte tandpasta, verpakking van 2 (2 x 75 ml)
Elmex Gevoelig

Tandpasta met pijnstillende toevoegingen – vooral voor gevoelige tanden.

Zie prijs

Fooi: Een Professional-versie is ook beschikbaar voor bijzonder gevoelige tanden.

Whitening tandpasta voor witte tanden: Marvis Whitening Mint

De tandpasta van Marvis is verkrijgbaar in verschillende varianten &smaken – in de praktijk heb ik de klassieke variant alleen getest met munt.

En het resultaat is indrukwekkend: na slechts een paar keer aanbrengen worden de tanden merkbaar witter en hoef je ze niet meer dagelijks te gebruiken (2x per week is genoeg).

Het is echter belangrijk om te vermelden dat deze tandenborstel NIET bleekt – dus je krijgt hooguit de natuurlijke schaduw van je tanden terug.

Aanbeveling
Marvis Tandpasta Whitening Mint, 1 Pak (1 x 75 ml)
Marvis Whitening

Deze tandpasta verwijdert op betrouwbare wijze onzuiverheden en verkleuring van de tanden.

Zie prijs

De beste kindertandpasta in de test

En wieder Elmex. Hoewel er andere stevige kindertandpasta’s zijn, verschilt de Elmex voor kinderen in één belangrijk opzicht van hen:

Het laat af van een overdosis kunstmatige smaakstoffen.

Hierdoor wennen kinderen niet aan de suikerzoete aardbeienvarianten van andere fabrikanten, maar leren ze hun tanden te poetsen met een aangenaam milde tandpasta – die de smaakpapillen niet irriteert.

Het ingesloten fluoride is lager gedoseerd dan in de variant voor volwassenen en beschermt de tanden tegen schadelijke cariësplaque.

Dat is precies waarom de Elmex kindertandenborstel overtuigt met een ijzersterk resultaat.

Aanbeveling
elmex JUNIOR tandpasta, 6-12 jaar, verpakking van 6, (6 x 75 ml)
Elmex Kindertandpasta

Deze tandpasta voor kinderen bevat een lagere hoeveelheid fluoride.

Zie prijs

Meer tandpasta’s op de proef gesteld

Naast de aanbevelingen van hierboven zijn er tal van andere varianten – sommigen van hen, zoals kokosolie tandpasta, beloven een natuurlijke reiniging, terwijl anderen zoals de Lacalut tandpasta of Ajona tandpasta worden geadverteerd in modetijdschriften.

In de regel rijden ze het beste met normale tandpasta van de drogist – ze bevatten de belangrijkste ingrediënten – meestal aanzienlijk minder.

Extra gels specifiek voor gevoelige tanden zijn echter een overweging. Er zijn varianten van Elmex of de GC Tooth Moose.

Conclusie over de beste tandpasta

Ik hoop dat dit overzicht je heeft geholpen bij het vinden van de juiste variant.

Zolang ze aandacht besteden aan een paar belangrijke functies, is het vrij eenvoudig om de juiste tandpasta te vinden.

Maar ook andere zaken zijn belangrijk voor een uitgebreide mondhygiëne. Als u iets goeds voor uw gebit wilt doen, kunt u nog steeds de artikelen lezen over de volgende tandverzorgingsproducten:

 • Elektrische tandenborstels in de test zorgen voor schone tanden
 • Sonic tandenborstels & ultrasone tandenborstels reinigen zachtjes
 • Interdentale borstels voor de interdentale ruimtes
 • Mondspoelingen Vergelijking
 • Orale irrigators op de proef gesteld

Niet alles is nodig – maar als u nog steeds worstelt met een of ander tandheelkundig probleem, dan zijn deze producten nog steeds een verstandige overweging.