Vibrerende tandenborstels – Uitgebreide vergelijking

Handtandenborstels met trillingen beloven een beter reinigingsresultaat. Of de tandenborstels zich echt kunnen bewijzen als insider tip, lees je in deze testvergelijking.

Naast elektrische sonische tandenborstels en die met roterende opzetborstels, vind je er ook zogenaamde trillende tandenborstels.

 • Bijna alle modellen die extern worden vermeld, lijken op normale handmatige tandenborstels, maar werken bovendien op batterijen.
 • Vanwege de extra trillingen van de borstelharen, zouden ze de reinigingsprestaties moeten verbeteren in vergelijking met handmatige tandenborstels.

Wat er precies achter de term “trillende tandenborstel” zit en welke fabrikanten ik aanbeveel, lees je hier.

Daarnaast zal ik u kennis laten maken met enkele van de bekendste modellen en meer in detail treden over hun respectieve voor- en nadelen.

Het behandelt onder andere de volgende onderwerpen:

Ik hoop dat dit artikel je helpt om beter te beslissen of en welke trillende tandenborstel geschikt is voor jou.

In de loop van de tekst vindt u ook verdere aanbevelingen voor het verbeteren van uw mondhygiëne met elektrische tandenborstels.

Verschil: Elektrische &vibrerende tandenborstels

Trillende tandenborstels zijn ontwikkeld als tijdelijke oplossing tussen conventionele handtandenborstels en elektrische tandenborstels.

Trillende tandenborstels
Trillende tandenborstels zijn vergelijkbaar met normale handtandenborstels met het verschil dat de opzetborstel trilt.

Deze tandenborstels zijn gemaakt als conventionele handtandenborstels, maar hebben een batterij. Deze bedient een motor die ervoor zorgt dat de tandenborstelkop van rechts naar links trilt. Dit zou u moeten helpen om tanden en interdentale ruimtes grondiger te reinigen.

Er zijn vibrerende tandenborstels van verschillende fabrikanten, de bekendste zijn Braun (Oral B), Elmex en Dr. Best.

Functie van elektrische tandenborstels

Aan de andere kant is het belangrijkste doel van een volledig elektrische tandenborstel om de poetsprestaties bij het tandenpoetsen te verbeteren. Om dit te bereiken zijn diverse technische implementaties in gebruik.

 • Sommige fabrikanten, zoals Oral-B, vertrouwen op tandenborstelkoppen die in snel roterende bewegingen draaien.
 • Anderen, zoals Sonicare, maken gebruik van geluidstechnologie, waarbij de tandenborstelkop in zeer snelle bewegingen heen en weer beweegt.

U kunt meer te weten komen over de voor- en nadelen van de verschillende werkingsmodi in het artikel: Oral-B of Sonicare, Rotating of Sound. Wat is beter?

Hieronder laat ik je kennismaken met verschillende vibrerende tandenborstels.

Pulsar van Braun (Oral B)

Onder de merknaam “Pulsar” heeft Braun – Oral B al enkele jaren een vibrerende tandenborstel in het assortiment.

Op het eerste gezicht ziet de Pulsar tandenborstel eruit als een gewone handtandenborstel. Binnenin zit echter een AAA-batterij, die ervoor zorgt dat de borstelharen extra trillen bij het tandenpoetsen.

Aanbeveling
Oraal – B Pro Expert Vibrerende Tandenborstel, in diverse kleuren, verpakking van 4
Oral B Pulsar 4 Stuks

 • Batterijen inbegrepen – klaar voor gebruik.
 • Zachte trillende borstelharen.
 • Praktisch en goedkoop pakket van 4.
Zie prijs

Volgens de fabrikant helpt de trilling van de borstelharen u uw tanden te poetsen om voedseldeeltjes en plaque, vooral in de interdentale ruimtes, grondiger te verwijderen. Daarnaast stimuleert de trilling de bloedcirculatie van het tandvlees.

Omdat de batterij op dit model niet vervangbaar is, kunt u de tandenborstel met trilfunctie alleen gebruiken totdat de batterijen leeg zijn. Daarna moet je de tandenborstel weggooien.

De zeer lage prijs maakt dit over, maar vanuit milieuoogpunt vind ik deze wegwerpoplossing niet aan te raden. Daarnaast heb je niet eens de mogelijkheid om de accu na gebruik te verwijderen en apart weg te gooien.

In de gebruikersrecensies voor de Oral B Pulsar lees je veele gebruikers gebruiken deze tandenborstel als een reistandenborstel. Omdat de Pulsar extreem compact is, kun je hem onderweg gebruiken als vervanging voor de elektrische tandenborstel.

Mijn beoordeling

Qua reinigingsprestaties wil ik er graag aan toevoegen dat de Pulsar van Oral B kwalitatief niet kan concurreren met echte elektrische tandenborstels zoals de Oral B Genius 9000.

Hoewel de trilling de functie van een normale handtandenborstel ondersteunt, kon ik in de test geen grote verschillen in de reinigingsprestaties vinden.

Elmex Pro Action Tandenborstel

Ook dit model van de fabrikant Elmex is een trillende tandenborstel met batterijwerking. Qua prijs is het onbeduidend hoger dan de Oral B Pulsar, de tandenborstels zijn ook vergelijkbaar qua verwerking.

Aanbeveling
elmex ProAction tandenborstel, medium, verpakking van 2 (2 x 1 stuk)
Elmex Pro Action Dubbel Pakket

 • 20.000 trillingen ondersteunen handmatige tandreiniging.
 • Polijsten van bekers voor allround verzorging.
 • Noppen op de borstelkop voor tongreiniging.
Zie prijs

Persoonlijk vind ik het fijner dat ik de accu na gebruik uit de Elmex tandenborstel kan halen en apart weggooien. Sommige gebruikers hebben zelfs de batterijen vervangen en zijn daarna wekenlang de Elmex Pro Action blijven gebruiken.

Omdat de borstelharen van deze tandenborstel echter net als elke andere slijten, moet u eigenlijk stoppen met het gebruik van de tandenborstel na de levensduur van de batterij.

In de regel gaat de batterij drie maanden mee. Uiterlijk na 4 maanden moet u uw tandenborstel vervangen volgens de aanbeveling van tandartsen.

Mijn beoordeling

Net als bij de Oral B Pulsar is de vibratie van de Elmex tandenborstel verre van de prestaties die ik gewend ben en verwacht van een volledig elektrische tandenborstel, bijvoorbeeld de Sonicare Diamond Clean.

De vele positieve recensies laten echter ook zien dat er een markt is voor een hybride tandenborstel zoals de Elmex Pro Action.

Dr. Beste Vibratie Tandenborstel

Net als de andere twee gepresenteerde modellen biedt de Dr. Best Vibration ook trillingsondersteuning voor het gebruik van de conventionele handtandenborstel.

Net als de Oral B Pulsar is de accu hier helaas ook permanent geïnstalleerd en kun je deze niet loskoppelen van het toestel.

Aanbeveling
Dr.Best Vibration Fresh breath tandenborstel, medium (1 stuk), voor tot 50 procent betere toegankelijkheid tussen de tanden
Dr. Best Vibration Breath Fresh

 • Lichtgewicht en ergonomisch.
 • 20.000 trillingen per minuut.
 • Batterij gaat 3 maanden mee – totdat de borstelharen versleten zijn.
Zie prijs

De verwerking van de Dr. Best Vibration tandenborstel is zeer compact en ik vind dat de duimgrote knop voor de trilfunctie zeer eenvoudig te gebruiken is.

Ik merk ook de extra tongreiniger op de achterkant van de tandenborstelkop.

Mijn beoordeling

Ter vergelijking, persoonlijk vind ik de Dr. Best Vibration tandenborstel van de hier gepresenteerde modellen het beste.

De tandenborstel is stevig verwerkt en gaat ongeveer drie maanden mee bij regelmatig gebruik op batterijen. Opgemerkt moet worden dat het model (ook qua prijs) behoort tot de topgroep van trillende handtandenborstels.

Vanuit ecologisch oogpunt is deze tandenborstel echter ook verouderd. De solide verwerking van batterijen, die je zelfs na gebruik niet kunt verwijderen, moet naar mijn mening worden verboden in dergelijke elektrische apparaten.

Andere trillende tandenborstelmodellen

In de handel zijn er andere fabrikanten en geen naammodellen van trillende tandenborstels.

Trillende tandenborstel
Of No Name tandenborstels met trilfunctie ook geschikt zijn? Persoonlijk raad ik je af om te kopen. Beter bereik voor merkfabrikanten.

In principe volgen deze allemaal het voorbeeld en de constructie van de hier gepresenteerde modellen. Kwalitatief liggen de tandenborstels zonder fabrikantaanduiding echter ver onder de norm waaraan een aanbevolen tandenborstel moet voldoen.

Fooi: Beter dan een trillende tandenborstel van een onbekende fabrikant, poets je tanden metde normale handtandenborstel van een bekende fabrikant.

Alternatieven voor vibrerende tandenborstels

Aangezien ik al vele jaren elektrische tandenborstels gebruik, kan ik niet veel baat hebben bij de hier gepresenteerde trilmodellen.

 • Als u uw mondhygiëne serieus neemt, moet u vroeg of laat een elektrische tandenborstel aanschaffen die de poetsprestaties en mondverzorging betrouwbaar verbetert.
 • Zelfs eenvoudige elektrische tandenborstels, of ze nu roterende of sonische tandenborstels zijn, bieden u aanzienlijk betere poetsresultaten dan alle beschikbare handmodellen – met of zonder trillingen.

Voordat je besluit om een trillende tandenborstel met batterijvoeding te kopen, wil ik dit bericht over de huidige elektrische tandenborstels in de test aanbevelen.

Daar vindt u aanbevelingen voor veel zeer goede elektrische tandenborstels in een breed scala aan prijsgroepen.

Sonicare Easy Clean Test
Mijn budgettip: Krachtig en toch verkrijgbaar voor nog geen 50 euro. Bekijk de tandenborsteltest voor de Sonicare Easy Clean.

Mijn persoonlijke favorieten zijn de Oral-B Genius 9000 en de Philips Sonicare Diamond Clean.

Als je op zoek bent naar een goedkopere en even krachtige elektrische tandenborstel, raad ik je aan om te kijken naar de Oral B 700 of de Sonicare Easy Clean. Beide modellen zijn verkrijgbaar voor minder dan 50 euro.

Daarnaast staan er nog veel meer tips en handleidingen in dit uitgebreide overzicht van mondverzorging die u kunnen helpen uw persoonlijke tandheelkundige zorg te verbeteren.

Conclusie: Een tandenborstel tussen twee stoelen

Als we kijken naar de beschikbare modellen, is het duidelijk te zien dat de aangeboden trillende tandenborstels een soort verbinding willen maken tussen handmatige handtandenborstel en elektrische tandenborstels.

Trillende tandenborstels Test
Naar mijn mening komen trillende tandenborstels niet in de buurt van de prestaties van elektrische tandenborstels en zijn ze meer vergelijkbaar met conventionele handtandenborstels.

Het gaat er dus om de klassieke handtandenborstel een extra functie te geven.

Of de trilling van de borstelharen daadwerkelijk de reinigingsprestaties verbetert, vind ik de vraag.

Het poetsresultaat doet me in ieder geval meer denken aan conventioneel handmatig poetsen dan aan de poetsresultaten van een elektrische tandenborstel.

Trillende tandenborstels voor je reis?

Misschien vinden de vibrerende tandenborstels wel een gat in de markt voor reistandenborstels.

Als u uw elektrische tandenborstel en laadstation niet mee wilt nemen op langere reizen, kunt u ook een trillende tandenborstel gebruiken.

Omdat de batterijprestaties van moderne elektrische tandenborstels echter erg goed zijn, dat ze twee tot drie weken zonder problemen werken zonder op te laden, heeft deze oplossing naar mijn mening niet veel zin.

Test het reinigingsgevoel van elektrische tandenborstels met een trillende tandenborstel

Aangezien sommige modellen trillende tandenborstels al voor minder dan vijf euro verkrijgbaar zijn, zijn er zeker ook gebruikers die willen uitproberen hoe het is om hun tanden te poetsen met elektrische ondersteuning.

trillende tandenborstel

Aangezien echter noch het daadwerkelijke poetsen, noch het resultaat vergelijkbaar is met een goede elektrische tandenborstel, zou ik deze praktijk ook niet aanraden.

Als je bij alle genoemde factoren het ecologische aspect van de wegwerpbatterijen van de trillende tandenborstels optelt, kan ik je alleen maar aanraden om direct een “echte” elektrische tandenborstel te kopen.

Zowel qua reinigingsprestaties als bediening wordt u zeker beter geadviseerd.