Oral-B PRO 690: Goedkope tandenborstelset op de proef gesteld

Deze set biedt 2 goedkope tandenborstels voor koppels of gezinnen – maar de twee apparaten hebben ook enkele zwakke punten.

De sterke punten die deze tandenborstel aanbevelenswaardig maken & hoe hij zich verhoudt tot vergelijkbaar geprijsde modellen lees je in mijn test.
Oral-B 690

De Oral-B 690 in het kort:

Het apparaat doet het zonder onnodige toeters en bellen en biedt 2 handstukken voor een eerlijke prijs – waardoor de Oral-B 690 een van de meest betaalbare inzendingen is voor koppels of gezinnen.

 • De poetsprestaties kunnen bijna concurreren met dure apparaten – de borstel reinigt de tanden zeer grondig en verwijdert tandplak beter dan elke handtandenborstel.
 • Helaas ontbreekt het aan beschermende functies zoals een drukregeling, die schade aan het tandvlees op lange termijn voorkomt. De batterijen behoren ook niet tot de sterkste.

Hier moet je iets meer geld uitgeven en grijpen naar bijvoorbeeld de Oral-B 2000, Oral-B 6500 of Oral-B 8900 sets.

ALGEMENE SAMENVATTING
Beide tandenborstels reinigen grondig – maar missen extra’s zoals een drukregelaar voor bescherming van het tandvlees. De batterij is ook zwak en kan de duurzaamheid verminderen. In ruil daarvoor overtuigt de set met een gunstige prijs – als u kunt, moet u echter ook kijken naar de in de tekst genoemde alternatieven.

De reinigingsprestaties zijn overtuigend

Wat betreft het reinigen van de tanden, vertegenwoordigen de twee handstukken van de Oral-B 690 solide standaardtandenborstels.

 • Er zijn geen echte hoogtepunten – alleen een normale reinigingsstand zorgt voor schone tanden – maar u kunt plakafzetting grondiger verwijderen dan met welke handtandenborstel dan ook.
 • In tegenstelling tot duurdere modellen heeft de 690 geen verschillende reinigingsinstellingen, zoals een gevoelige stand voor gevoelige tanden of een tand-whitening functie voor verkleurde gebieden.

De ervaring leert dat dergelijke extra’s niet voor iedereen nodig zijn – wie bijvoorbeeld geen last heeft van gevoelig tandvlees, kan zonder dergelijke toeters en bellen.

3-D schoonmaken als marketingslogan

Er wordt ook reclame gemaakt voor de zogenaamde 3-D reiniging: Er zijn echter geen verschillen met de meeste andere Oral-B tandenborstels, want bijna alle modellen hebben deze technologie.

 • Deze technologie is dan ook geen unique selling point van de Oral-B 690, afgezien van de reclame.
 • Net als de meeste andere instapmodellen reinigt hij met 8.800 rotaties en 20.000 pulsaties per minuut.

Dit is voldoende voor een behoorlijk reinigingsresultaat, maar kan niet helemaal meekomen met duurdere borstels zoals de Oral-B Genius, die nog meer rotaties hebben.

Dit is ook merkbaar in termen van reinigingscomfort: sneller draaiende apparaten “schudden” aanzienlijk minder.

Over het geheel genomen presteert de 690 echter vrij solide bij het tandenpoetsen. Zeker gezien de lage prijs.

Vergelijking met andere tandenborstels

In tegenstelling tot de groter genummerde modellen zoals de Oral-B 2000 of de Oral-B 6000, missen de hier geteste tandenborstels enkele functies.

 • Mijn ervaring is dat een belangrijk kenmerk van roterende tandenborstels de drukregeling is.
 • Een dergelijke functie waarschuwt de gebruiker voor te veel druk tegen het tandvlees en voorkomt zo schade op lange termijn.

Vooral beginners poetsen graag met de verkeerde techniek en schuren – zonder het te beseffen – het glazuur eraf.

Een ingebouwde sensor voorkomt dit en waarschuwt bij het poetsen. De huidige versie heeft een dergelijke beveiliging, die de pulsaties stopt (maar niet de rotaties) en dus waarschuwt voor het uitoefenen van te veel kracht.

Is zo’n sensor echt nodig?

Persoonlijk raad ik een drukregeling voor elektrische tandenborstels sterk aan, omdat het op den duur zeker dure bezoeken aan de tandarts zal besparen.

 • Over het nut van extra reinigingsstanden valt te twisten, maar op bescherming van het tandvlees moet u niet beknibbelen.
 • Een dergelijke bescherming is beschikbaar in de Oral-B 700, die een knipperende LED mist, maar de borstel stopt tenminste met draaien.

Je krijgt een volwaardige drukregeling vanaf de Oral-B 2000. Er is hier ook een variant met 2 handstukken, daarom adviseer ik u de volgende set te kopen:

De Oral-B Pro 2 2900* tandenborstelset bestaat uit 2 handstukken die qua constructie identiek zijn aan de Oral-B 2000.

Daar krijg je niet alleen meer rotaties & een sterkere accu, maar ook een drietraps drukregeling (naast de stoppende pulsaties gaat er een LED-lampje branden & piept de borstel).

Naar mijn mening is deze versie duidelijk beter dan de Pro 690.

Voldoende batterij, maar met lange oplaadtijd

De ingebouwde oplaadbare batterij is identiek voor alle Oral-B borstels in de Pro 500-700 versies. Eenmaal opgeladen gaat hij ongeveer een week mee (na een jaar krimpt hij tot ongeveer 4-5 dagen).

 • Veel reserves zijn er hier dus niet – een zwakke batterij vermindert niet alleen de duurzaamheid, maar kan ook gevolgen hebben voor de poetsprestaties.
 • Een bijna lege batterij reinigt met aanzienlijk minder vermogen – wat tot uiting komt in een minder grondige reiniging.

U moet er ook rekening mee houden dat het vrij lang duurt voordat de batterijen zijn opgeladen (soms wel 24 uur).

Gezien de lage prijs is dat misschien acceptabel, maar mijn ervaring is dat zo’n zwakke batterij snel vervelend wordt omdat je hem voortdurend moet opladen.

Als je kunt, raad ik je daarom aan een wat hoger budget in te plannen en de bovengenoemde 2900 set te halen. Daar krijg je meer mogelijkheden en een sterkere batterij en dus een langere levensduur.

Maar ik wil niet te negatief klinken – toegegeven, de meeste alternatieven zijn ook aanzienlijk duurder dan de Oral-B 690.

Voor de prijs zijn de prestaties van de batterij bevredigend – maar meer ook niet.

Conclusie over de Oral-B 690 met 2 handstukken

Al met al is de Oral-B 690 een betaalbare elektrische tandenborstel met een paar zwakke punten.

Wat het tandenpoetsen zelf betreft, die kan overtuigen dankzij een grondige reiniging en een praktische timer is natuurlijk ook inbegrepen.

Hij mist echter een meertraps drukregeling die beschermt tegen een verkeerde techniek.

 • De ervaring leert dat zelfs ervaren gebruikers soms met te veel druk poetsen – bijvoorbeeld ’s morgens als ze half slapend voor de badkamerspiegel staan.
 • De betaalbare prijs en de solide prestaties van de Oral-B Pro 690 zijn overtuigend.

Als u echter iets meer geld kunt investeren, raad ik u zeker aan om apparaten te kopen met een drukregeling en een sterkere batterij. Deze eigenschappen zullen op de lange termijn zeker renderen.

Wil je echter de goedkoopst mogelijke tandenborstel met een 2e handstuk en wil je het zonder toeters en bellen doen, dan kun je gaan voor de Oral-B 690. Ondanks alle zwakke punten is de set geen totale mislukking.

De afwerking is solide voor de prijs en talrijke tevreden gebruikers op Amazon prijzen de uitstekende prijs-prestatieverhouding: