Oclean X Pro Elite – stil topmodel op de proef gesteld

De X Pro Elite van Oclean loopt voorop op het gebied van prijs-prestatieverhouding. Bij andere fabrikanten moet u aanzienlijk meer betalen voor een vergelijkbaar aantal functies.

Met de Oclean X Pro Elite is er nu een nieuw, gemoderniseerd vlaggenschip van de fabrikant.

Ik heb de tandenborstel uitgebreid voor je getest en ga in de volgende tekst in op alle belangrijke punten.

 • Allereerst: voor een redelijke prijs levert de X Pro geweldig vakmanschap, talloze reinigingsmodi en een paar unieke functies.
 • Bovendien is het met slechts 45 decibel (ongeveer zo luid als een koelkast) een van de stilste sonische tandenborstels die ik heb getest.

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer insidertips weg van de grote fabrikanten – de Oclean X Pro Elite is hier een uitstekend voorbeeld van.

De volgende tekst bevat de volgende onderwerpen:

De links in de inhoudsopgave brengen u rechtstreeks naar het onderwerp dat u het meest interesseert.

Oclean X Pro Elite-volume
De nieuwe Oclean X Pro Elite biedt talloze functies… en is een van de stilste tandenborstels die ik tot nu toe heb getest.

Steeds meer merken vestigen zich in de zeer competitieve markt voor elektrische tandenborstels.

Een van deze nieuwe uitdagers is Oclean, een dochteronderneming van het merk Xiaomi, al bekend om hoogwaardige en goedkope telefoons en fitnesstrackers.

Oclean is een eigen merk elektrische sonische tandenborstels. Tot nu toe zijn er verschillende modellen uitgebracht zoals de Oclean F1, Z1, X of Oclean X Pro.

Het beste nieuws voor alle gebruikers van elektrische tandenborstels is dat de concurrentie voornamelijk gebaseerd is op prijs en technische apparatuur.

Dit betekent dat je geavanceerde en uitgebreid bruikbare tandenborstels krijgt tegen een lagere prijs.

Iedereen die de Oclean X Pro Elite al kent en wil bestellen, vindt hier een goede aanbieding op Amazon:

Geen producten gevonden.

De eerste indruk

De verpakking van de Oclean Pro X Elite is zoals gebruikelijk van Oclean welgevormd en praktisch.

Het ontwerp van de tandenborstel staat op de voorgrond, er staan geen “beloftes” en technische uitleg op de verpakking.

Nadat ik het pakket uit de buitenverpakking had gehaald, kon ik het als een deur openen. Binnenin zit de tandenborstel aan de linkerkant met een reeds gemonteerde opzetborstel.

Oclean X Pro Elite Verpakking

Aan de rechterkant, onder de gebruiksaanwijzing, bevinden zich het laadstation en een muurbeugel.

Tot zover de basisuitrusting van de Oclean X Pro Elite. Alle onderdelen van de leveringsomvang zijn veilig verpakt en maken een waardevolle indruk. Met name de wandmontage wekte meteen mijn nieuwsgierigheid. Maar daarover later meer.

De tandenborstel ligt heel goed in de hand. Nieuw, in tegenstelling tot de vorige modellen, is een enigszins ruwe textuur van het handstuk. De lichtgrijze tint geeft de X Pro Elite een nobele toon die niet zo klinisch is als zuiver witte tandenborstels.

Gebruiksaanwijzing

Met de Oclean X Pro Elite is er eindelijk een handleiding in het Duits. Tot nu toe waren er alleen Engelstalige instructies voor de voorgaande modellen.

Op zeven pagina’s vind je uitleg over de basisfuncties van de tandenborstel.

De Oclean X Pro Elite

Een van de huidige marketingmaatregelen om constant in gesprek te zijn en de aandacht te trekken, is de presentatie van nieuwe modellen met extra functies.

Oclean X Pro Elite Tandenborstel

Eerst werd de Oclean X gepresenteerd als de eerste elektrische tandenborstel met aanraakscherm, even later de Oclean X Pro met een paar nieuwigheden.

Hier vindt u gedetailleerde testrapporten over de modellen Oclean X en Oclean X Pro.

Het nieuwe model, de Oclean X Pro Elite, is de evolutie van de X Pro. Ontdek wat er nieuw is en wat de tandenborstel kan doen Tot ziens in de volgende hoofdstukken.

Het ontwerp is weinig veranderd. De vorm van de Oclean tandenborstel is grotendeels hetzelfde gebleven.

De ruwe aard van het handheld-apparaat is het enige voor de hand liggende verschil. Ik hou van dit ruwe oppervlak, het voorkomt dat de tandenborstel per ongeluk uit de hand glijdt met natte handen.

Terwijl de voorganger nog in vier verschillende kleuren verkrijgbaar was, is de X Pro Elite alleen verkrijgbaar in edelgrijs. Ik hou van de kleur.

Functies en programma’s

Voor de huidige verkoopprijs biedt de Oclean X Pro Elite een scala aan functies die je alleen in andere merken voor een veel hogere prijs zult vinden. Maar overtuig uzelf:

 • 42.000 pulsaties
 • 4 reinigingsprogramma’s
 • 32 reinigingssnelheden
 • Smartphone-app met programmeerfunctie
 • Kleurenaanraakscherm
 • 1 opzetborstel
 • 800 mAh batterij
 • Muurbeugel
 • USB-oplaadkabel
 • Ultrastil (45db)
 • Draadloze oplaadfunctie
 • 8 zones reinigingsdetectie
 • Waterdicht

In het volgende zal ik dieper ingaan op de afzonderlijke punten.

De technische uitrusting

De motor van de Oclean X Pro Elite is uitgerust met de nieuwe “Magnetic Levitation Cleaning 2.0 Large Swing” technologie, die een nog beter reinigingsresultaat moet garanderen.

 • Met 42.000 pulsaties speelt de tandenborstel zeker kwalitatief in het topsegment van de hedendaagse sonische tandenborstels.
 • Slechts een paar aanzienlijk duurdere tandenborstels zoals sommige versies van de Diamond Clean Smart bereiken meer dan 60.000 pulsaties.

Met de X Pro Elite schakel je – net als bij de X Pro – tussen vier verschillende reinigingsmodi en 32 snelheden. Dit biedt veel variatie om tot een zo goed mogelijke reiniging van je eigen gebit te komen.

Ik was volledig overtuigd door de reinigingsprestaties van de Oclean X Pro Elite. Dit was echter al het geval bij het vorige model. Ik merkte echter dat de Elite tandenborstel stiller is dan de vorige Oclean modellen.

Tandenpoetsen met de Oclean X Pro Elite

Ik geloof dat de beste manier om de voordelen van de Oclean X Pro Elite te zien, is om onderscheid te maken tussen twee soorten gebruik: basis of geavanceerd.

 • Het gebruiksgemak is beperkt tot de gebruiksmogelijkheden die de tandenborstel zelf u biedt.
 • Geavanceerd gebruik is ideaal voor mensen die uitgebreid met de programma’s van de Oclean app willen omgaan.

Dit opent een wereld van mogelijkheden die het tandenpoetsen naar een nieuw niveau tilt. U moet echter geduld en interesse hebben om deze optie efficiënt te gebruiken.

Het gebruiksgemak

Als u uw leven niet onnodig ingewikkeld wilt maken, gebruik dan de Oclean X Pro Elite via het display.

 1. Met behulp van het aanraakscherm kunt u snel een van de vier opgegeven soorten reiniging selecteren (schoon, gevoelig, massage, wit).
 2. Daarnaast kun je via de intensiteit een van de 32 mogelijke snelheidsniveaus instellen.
 3. Selecteer vervolgens een poetstijd (twee, twee en een half of drie minuten) om uw tanden direct te poetsen met de geselecteerde instellingen.

Ik probeerde dit “gemakkelijk te gebruiken” voor een week en vond het zeer effectief en gemakkelijk.

Oclean Tandenborstel LED Display
Het kleurendisplay biedt merkbare meerwaarde bij de dagelijkse schoonmaak: u kunt eenvoudig schakelen tussen de verschillende instellingen.

Aan de ene kant had ik de mogelijkheid om snel een geschikt programma te starten, en aan de andere kant was er zelfs informatie over het reinigingsproces dat net via het display na het schoonmaken was voltooid.

Het reinigingsresultaat is uitstekend, het gebruik is heel eenvoudig.

Geavanceerd gebruik

Omdat ik natuurlijk ook geïnteresseerd was in de andere mogelijkheden van de Oclean X Pro Elite, heb ik na ongeveer een week de gratis app gedownload naar mijn mobiele telefoon.

 • Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om de juiste reinigingsroutine te selecteren uit talloze vooraf gedefinieerde reinigingsroutines.
 • Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen, zeer individuele schoonmaakroutines te programmeren.

De app verzamelt en analyseert ook opschoningsgegevens. Met een beetje interesse en geduld kun je je tandenpoetsen stap voor stap perfectioneren.

Vanwege de tijd had ik alleen de mogelijkheid om enkele van deze extra functies uit te proberen, maar echt verbaasd over de ongelooflijke mogelijkheden die hier voor ons gebruikers openstaan.

Smartphone-app

De smartphone-app vormt de kern van het geavanceerde gebruik van de Oclean X Pro Elite.

Hier krijg je een uitgebreid datacenter en programmeerinterface om nog meer uit de toch al geweldige tandenborstel te halen. De app is onder andere ook volledig beschikbaar op Duits.

Ik heb veel recensenten gehoord die tandenborstel-apps afdoen als ‘gimmicks’ en ‘nutteloos’.

 • Naar mijn mening zijn deze echter een ongelooflijk nuttig hulpmiddel voor iedereen die dieper in de gezondheid van zijn tanden wil duiken.
 • Omdat de app gratis is en de toepassing ervan een begrijpelijk extra voordeel biedt, biedt deze alleen maar voordelen.

Als u daarentegen geen zin heeft om uw mobiele telefoon en de app te integreren bij het tandenpoetsen, hoeft u dit niet te doen om een uitstekend poetsresultaat te bereiken.

De veelzijdige functies en instellingen van de app zijn veel te uitgebreid om ze hier allemaal te presenteren. Geïnteresseerde gebruikers zullen zich sowieso uitgebreid vertrouwd maken met de opties.

U kunt voorgeprogrammeerde schoonmaakroutines selecteren in de app, deze naar wens wijzigen of uw eigen routines programmeren.

De gegevens die worden verzameld bij het tandenpoetsen worden geanalyseerd in de app en samengevat in suggesties voor het verbeteren van het poetsgedrag. In regelmatige verslagen wordt ook de geboekte vooruitgang vastgelegd.

Als u ook bedenkt dat de meerderheid van alle gevallen van cariës en tandvleesaandoeningen te wijten zijn aan fouten bij het tandenpoetsen, is het gebruik van de Oclean X Pro Elite-app nog logischer.

Mijn tip: Doe mee aan de nieuwe generatie tandenpoetsen. Hoe meer tijd en interesse u investeert, hoe gezonder u voor uw tanden zorgt.

Al bij de eerste start van de app vraagt het om persoonlijke gegevens en presenteert het u vervolgens een schoonmaakprogramma dat is afgestemd op uw behoeften.

Welke tandenborstel heeft u tot nu toe zo’n service aangeboden?

Aanraak kleurendisplay

Het bijna 1-inch kleurendisplay doet denken aan de schermen van de Xiaomi fitnesstrackers. Met eenvoudige veegbewegingen en het indrukken van de functietoets kunt u snel verschillende instellingen selecteren.

Zodra ik hem activeer, begroet de tandenborstel me met een vrolijk “Hallo”. Dan kan ik het poetsprogramma, de snelheid en de poetstijd kiezen en meteen beginnen met tandenpoetsen.

De ingestelde opties blijven opgeslagen voor het volgende gebruik.

Ik vond het aanraakscherm erg leuk. Met het simpele gebruik had ik de tandenborstel “onder controle” via het display.

Na elke reiniging laat het display ook zien welke zones goed zijn schoongemaakt en welke minder goed zijn schoongemaakt. Dit moedigt je aan om het de volgende keer beter te doen.

Borstel

De Oclean X Pro Elite wordt geleverd met een Dupont opzetborstel met diamantharen.

Oclean X Pro Elite borstelkop

Deze zien er erg lang uit in vergelijking met een Philips sonische tandenborstel, maar dit is niet merkbaar bij het tandenpoetsen. Ik had de indruk dat de borstelharen iets beter in de interdentale ruimtes komen.

Na drie maanden gebruik moet u de borstelkop vervangen. Aanvulling is verkrijgbaar bij verschillende online retailers tegen prijzen tussen de 4 en 6 euro per opzetborstel.

De Oclean opzetborstels zijn compatibel met alle Oclean tandenborstels. Dit maakt het mogelijk om de resterende opzetborstels te blijven gebruiken bij het overschakelen naar een nieuw model.

In tegenstelling tot andere merken biedt Oclean alleen een standaardversie van opzetborstels.

Hier vind je opzetborstels voor Oclean tandenborstels op Amazon:

Aanbeveling
Oclean opzetborstel, originele Oclean x pro opzetborstel, Oclean X/Se/Air/One/Vervangende opzetborstels voor Oclean 4 stuks
Oclean opzetborstels

Een pakket van vier opzetborstels voor alle Oclean X tandenborstelmodellen. Vier opzetborstels zijn voldoende voor één jaar gebruik.

Zie prijs

Een nadeel ten opzichte van gevestigde fabrikanten: in de drogisterij ter plaatse vindt u de opzetborstels meestal niet. U moet daarom altijd tijdig benodigdheden op internet bestellen.

Timer en drukregeling

Timer en drukregeling zijn nu standaard op alle electronic tandenborstels.

Natuurlijk heeft de Oclean X Pro Elite beide aan boord.

Met intervallen van 30 seconden trilt de tandenborstel lichtjes om u te waarschuwen dat u moet overschakelen naar een ander kwadrant in de mondholte.

Als u te veel druk uitoefent op uw tanden en tandvlees, merkt de drukcontrole dit op en smoort automatisch het motorvermogen via de “intelligente frequentiereductie”.

 • Zodra je de druk verlaagt, blijft de tandenborstel met de gekozen snelheid poetsen.
 • Trouwens, bij het analyseren van je tandenpoetsen kun je ook zien waar je poetst met hoeveel druk.

Dit kan interessant zijn om je schoonmaakgedrag te verbeteren.

Batterij en USB-kabel

Een van de grootste innovaties in de Oclean X Pro Elite is de nog betere batterij en de mogelijkheid om de tandenborstel draadloos op te laden.

Oclean X Pro Elite-laadstation
De onderkant van de tandenborstel is vlak – in mijn ervaring een groot voordeel, want minder kalkaanslag – kan vergelijkbaar vuil bezinken bij langdurig gebruik.

Veel bekende merken kunnen alleen maar dromen van de batterijprestaties van Oclean-tandenborstels:

De Oclean X Pro Elite hoeft pas na ongeveer 30 dagen normaal dagelijks gebruik opnieuw op het lichtnet te worden aangesloten.

De concurrentie van Oral B en Phillips duurt nog steeds 14 dagen voor goede batterijprestaties.

Ik vind het fijn als ik de tandenborstel niet de hele tijd hoef op te laden. Een hele maand zonder oplader is een geweldig resultaat, zelfs voor een tandenborstelexpert zoals ik.

Laad de Oclean X Pro Elite op via het bijgeleverde laadstation zodra u het juiste signaal krijgt.

Het is belangrijk om te weten dat het station een USB-stekker heeft. Je hebt dus een compatibele powerbank of adapter nodig voor het stopcontact.

Ook nieuw is de contactloze QI-oplaadfunctie van het Elite-model.

Als het laadstation niet bij de hand is, kan ik de tandenborstel ook opladen met andere QI-apparaten zoals een mobiele telefoon. Dit kan erg handig zijn op reis, omdat ik alleen mijn bestaande oplader mee hoef te nemen.

Trouwens, het laadstation van de Oclean X Pro Elite is niet compatibel met de andere Oclean tandenborstels.

Om de Oclean X Pro Elite volledig op te laden, moet u hem ongeveer 3-4 uur op het lichtnet aansluiten. In tegenstelling tot oudere modellen hoef je de borstel niet helemaal te ontladen – dit is niet meer nodig voor moderne accu’s.

Muurbeugel

De Oclean X Pro Elite wordt ook geleverd met een praktische muurbevestiging. Deze kunnen overal in de badkamer aan de muur of direct aan de spiegel worden gelijmd.

Het handheld-apparaat van de tandenborstel heeft een magneet die de tandenborstel in de houder bevestigt. Zo droogt de borstelkop en heb je de borstel altijd bij de hand, precies waar je hem gebruikt.

Conclusie: De Oclean X Pro Elite biedt veel tandenborstel voor weinig geld

Gezien de huidige verkoopprijs van de Oclean X Pro Elite, die minder dan 100 € is, afhankelijk van het aanbod, is deze tandenborstel echt ongelooflijk goed uitgerust.

Tandenborstels met vergelijkbare uitgebreide functies kosten vaak twee of drie keer zoveel van andere fabrikanten.

Het maakt niet uit hoeveel je betrokken wilt raken bij het poetsen van je tanden, ik kan de X Pro Elite overal aanbevelen.

 • Met een eenvoudig gebruik krijg je een huidige sonische tandenborstel met veel opties tegen een zeer redelijke prijs.
 • Gevorderde gebruikers krijgen via de app compleet nieuwe inzichten in hun schoonmaakgedrag en verbeteren dit aantoonbaar.

Naar mijn mening zijn de innovaties van de Oclean X Pro Elite niet zo serieus in vergelijking met het vorige model dat het de moeite waard zou zijn om over te stappen van de X Pro naar de X Pro Elite.

Als u echter overweegt een Oclean-tandenborstel te kopen – of gewoon op zoek bent naar een veelzijdige, goedkope sonische tandenborstel – ga dan direct voor de Elite-versie.

Voor het kleine prijsverschil is het de moeite waard om het nieuwste model te bezitten.

Oclean X Pro Elite

94 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi96
Verwerking & houdbaarheid91
Accessoires & Extra’s96
Algemene conclusie

De X Pro Elite van Oclean is qua prijs-prestatieverhouding ganz in de voorhoede. Bij andere fabrikanten moet u aanzienlijk meer betalen voor een vergelijkbaar aantal functies.
Geen producten gevonden.

Voor een vergelijking met andere huidige elektrische tandenborstels raad ik deze review van de huidige tandenborstelmodellen aan.

Opmerking in de zin van de redactionele richtlijnen: De tandenborstel werd door Oclean dental knowledge geleverd voor een test. Er was echter op geen enkel moment directe invloed op de inhoud.