Emmi Dent Test & ervaringen met ultrasone tandenborstels

Dit is hoe grondig de Emmi Dent ultrasone tandenborstel de tanden poetst. Een uitgebreid ervaringsverslag van mijn test in het dagelijks leven.

Op regelmatige tijdstippen worden tandenborstels uitgerust met nieuwe technologieën die het poetsen veel gemakkelijker moeten maken.

Na de roterende apparaten (bijv. tandenborstels van Oral-B) en sonische tandenborstels, zijn er ook enkele ultrasone tandenborstels op de markt verkrijgbaar.

Ik heb de Emmi Dent ultrasone tandenborstel voor je getest.

Aanbeveling
Productafbeelding
Bekijk in de winkel
Emmi-dent Platinum
FUNCTIES
 • Zachte en effectieve reiniging
 • ca. 2 weken batterijduur
 • 96 miljoen trillingen per minuut

In hoeverre de ultrasone tandenborstel verschilt van “normale” elektrische tandenborstels en welke toegevoegde waarde het eigenlijk biedt, lees je in het volgende artikel.

Ik zal onder andere de volgende punten in dit artikel behandelen:

Als u overweegt een ultrasone tandenborstel te kopen, vindt u hier veel informatie. Ik hoop dat ze je helpen bij het vinden van een geschikte elektrische tandenborstel voor jou.

Ultrasone technologie – een korte introductie

Elektrische tandenborstels met ultrasone technologie werken compleet anders dan andere tandenborstels.

Zowel de roterende modellen als de conventionele sonische tandenborstels vertonen aanzienlijke bewegingen van de borstelkop – die de plaque op uw tanden verwijderen.

Emmi Dent vergelijking
Alle soorten elektrische tandenborstels poetsen grondiger – comfortabeler dan normale handtandenborstels – maar er zijn verschillen.

Ultrasone tandenborstels daarentegen reinigen op een andere manier:

 • Bij deze apparaten bewegen de borstelharen van de tandenborstel helemaal niet (althans zo zie je het door de snelle bewegingen).
 • Het ongelooflijk hoge aantal oscillaties van de ultrasone tandenborstels zorgt ervoor dat er zeer kleine belletjes in de mond ontstaan in combinatie met speeksel en een speciale tandpasta.

Deze zijn niet zichtbaar voor het oog. De trillingen zorgen er dan voor dat de blaren barsten en de plaque verwijderen.

Tegelijkertijd doodt het bacteriën en reinigt het tand en tandvlees bijzonder voorzichtig.

Een geheel nieuwe reinigingservaring

Een ultrasone tandenborstel zorgt voor een geheel nieuwe ervaring bij het tandenpoetsen.

Iedereen die al eerder een elektrische tandenborstel heeft gebruikt, zal het ontbreken van de gebruikelijke beweging in het begin buitengewoon vreemd vinden.

Vooral gebruikers met gevoelig tandvlees of parodontitis hebben echter veel baat bij deze nieuwe techniek. Het reinigt heel zachtjes en oefent geen bewegingsdruk uit op het tandvlees – daarover zo meer.

De eerste indruk

Bij het uitpakken vindt u apparatuur zoals u die kent van andere elektrische tandenborstels.

Naast het handheld apparaat en twee opzetborstels is er ook een laadstation om de accu van de Emmi Dent tandenborstel op te laden.

Het is nogal ongebruikelijk dat een speciale tandpasta en 2 kleuringstabletten ook zijn inbegrepen.

 • De tandpasta moet het effect van de sonische tandenborstel mogelijk maken, de twee kleuringstabletten helpen om de reinigingsprestaties na het poetsen te controleren.
 • De fabrikant (gevonden op beveelt aan om de ultrasone tandenborstel uitsluitend in combinatie met de Emmi Dent tandpasta te gebruiken.

Het handheld-apparaat is dik in plaats van smal en (in vergelijking met andere elektrische tandenborstels in dezelfde prijsklasse als de Philips Sonicare DiamondClean) ook vrij eenvoudig gehouden.

Bij het schoonmaken heeft dit echter geen nadelen, de borstel ligt altijd goed in de hand.

Functies en programma’s

In de prijsklasse waarin de Emmi Dent ultrasone tandenborstel beweegt, bieden andere tandenborstels verschillende poetsprogramma’s en reinigingsfuncties.

Gevoelige tanden Tandpasta
Volgens de fabrikant werkt conventionele tandpasta niet met de emmi dent.

Emmi Dental heeft deze niet. De speciale tandpasta wordt aangebracht op de borstelkop, bevochtigd en verdeeld in de mond. Het handheld-apparaat heeft alleen een knop om het apparaat in en uit te schakelen.

De tandenborstel van Emmi Dent haalt maar liefst 1,6 miljoen trillingen per minuut.

 • Ter vergelijking: een normale sonische tandenborstel komt tot een gemiddelde van ongeveer 30-50.000 trillingen.
 • Terwijl je bij sonische tandenborstels duidelijk kunt voelen hoe de borstelkop trilt, lijkt de ultrasone tandenborstel stil te staan.

Om de gebruiker duidelijk te maken dat het apparaat in werking is, heeft de fabrikant Emmi Dental nu een kleine trilmotor in de ultrasone tandenborstel geïnstalleerd, waardoor het handheld-apparaat van de tandenborstel trilt.

Dit dient alleen als functie-indicator en heeft geen effect op de reinigingsprestaties. Tandenpoetsen zonder beweging leek veel gebruikers in de praktijk vreemd.

De reinigingsprestaties

Ik was behoorlijk overtuigd door de reinigingsprestaties van de ultrasone tandenborstel.

Ik heb veel elektrische tandenborstels gebruikt, zowel roterende modellen als sonische tandenborstels van verschillende fabrikanten. Qua reinigingsresultaten is Emmi Dental zeker overtuigend.

Emmi Dental Ultrasone Tandenborstel
Ultrasone technologie zorgt voorzichtig voor stralende tanden.

Mijn tanden voelden heel glad en schoon aan na het poetsen. Ik heb echter ontdekt dat poetsen aanzienlijk langer duurt dan bij andere elektrische tandenborstels.

Omdat je elke tand afzonderlijk moet “laten lopen”, duurt een poetsproces ongeveer 3-5 minuten.

Beoordelingen op het internet

In de evaluaties van de tandenborstel zijn er echter ook kritische stemmen, waarvan sommige stellen dat ze een slechte schoonmaakprestatie krijgen. Ook de marketing van het bedrijf wordt in veel gevallen bekritiseerd.

Ik kan het laatste niet beoordelen, maar ik kan de negatieve evaluaties van de schoonmaakprestaties niet begrijpen vanuit mijn persoonlijke ervaring.

Ik vermoed dat dit voornamelijk te wijten is aan het gebrek aan beweging van de borstelharen – een te korte reinigingstijd.

 • Als je gewend bent aan het klassiek tandenpoetsen met een “schrobbeurt” van de tanden, zal het gebruik van een ultrasone tandenborstel zeker even wennen zijn.
 • In vergelijking met andere modellen moet u ook iets meer tijd plannen voor tandheelkundige zorg na een ervaring – maar dan is het resultaat goed.

Zoals gezegd liggen voor mij de reinigingsprestaties van Emmi Dental in het bovenste bereik voor elektrische tandenborstels.

Voor wie de Emmi Dent geschikt is

Wie hoopt op een revolutie in tandenpoetsen op basis van de cijfers op papier, zal waarschijnlijk teleurgesteld zijn door de schoonmaakprestaties.

Emmi Dent of sonische tandenborstel
In vergelijking met normale sonische tandenborstels reinigen ultrasone tandenborstels niet merkbaar beter.

En ja: Naar mijn mening zijn er veel “klassieke” borstels in deze prijsklasse die net zo grondig reinigen, maar aanzienlijk meer apparatuur bieden:

 • Met de Sonicare Flexcare Platinum zijn er bijvoorbeeld aanzienlijk meer reinigingsmodi, een drukcontrole en veel accessoires.
 • Met de Oral-B Genius krijgt u zelfs een positiedetectie die helpt bij de juiste reinigingstechniek.

Naar mijn mening zijn (alle) ultrasone tandenborstels alleen in één geval de extra kosten waard:

Het grootste voordeel van Emmi Dent

Als u last heeft van gevoelig tandvlees of blootgestelde tandhalzen, reinigen ultrasone apparaten bijzonder voorzichtig.

Hierdoor poets je niet alleen pijnloos, maar bescherm je ook het tandglazuur.

 • In vergelijking met andere elektrische tandenborstels maakt dit een aanzienlijk verschil, vooral op oudere leeftijd (met dunner glazuur en ontsteking).
 • Om het kort te houden: De dure ultrasone tandenborstels zijn vooral de moeite waard voor bestaande gebitsproblemen of beginnende parodontose.

Als u echter “normale” tanden heeft en nog geen last heeft van chronische gingivitis, is het kopen van een conventionele elektrische tandenborstel logischer.

De prijs-prestatieverhouding is daar duidelijk beter – de reinigingsprestaties minstens zo goed. Bovendien heb je geen speciale Tandpasta, wat regelmatig extra kosten met zich meebrengt.

Emmi Dent Ervaring
Met toenemende leeftijd lijden steeds meer mensen aan gingivitis – in dergelijke gevallen kan emmi dent verlichting brengen.

Welke opzetborstels zijn er?

De Emmi Dent ultrasone tandenborstel wordt geleverd met twee opzetborstels.

Dit zijn speciale ultrasone opzetborstels die je alleen met deze tandenborstel kunt gebruiken. In de opzetborstels wordt een piëzochip verwerkt, die de echografie genereert bij het tandenpoetsen.

Kosten van vervangende borstels

U vindt verschillende vervangende opzetborstels voor de Emmi Dental ultrasone tandenborstel in de winkels.

 • Let bij het kopen op de respectievelijke modelnummers om altijd borstels te kopen die bij uw tandenborstel passen.
 • Naast vervangende borstels voor volwassenen, die verkrijgbaar zijn in een pakket met 2 of 4 opzetborstels, zijn er ook kleinere opzetborstels voor kinderen verkrijgbaar.

De prijs van de vervangende borstels is ongeveer 6 tot 8 € afhankelijk van het pakket.

Drukregeling en timer

De ultrasone tandenborstel van Emmi Dent heeft noch een drukcontrole, noch een timer.

Ik kan het gebrek aan drukregeling begrijpen, omdat het niet nodig is om met deze tandenborstel druk uit te oefenen op tanden of tandvlees vanwege de nieuwe ultrasone technologie.

Dat er geen timer is, vind ik persoonlijk jammer. Zelfs als de ultrasone techniek anders werkt dan de gebruikelijke elektrische tandenborstels, is het nog steeds voordelig om controle te hebben over hoe lang je je tanden poetst.

Batterij en oplader

In het handheld apparaat van de ultrasone tandenborstel is een accu geïntegreerd, die je via het bijgeleverde laadstation regelmatig oplaadt.

 • Bij 2x dagelijkse reiniging gaat een acculading tussen de 14 en 20 dagen mee (afhankelijk van hoe lang je daadwerkelijk per dag schoonmaakt).
 • Dit is meer dan genoeg voor mijn schoonmaakroutine en bespaart vervelend continu opladen aan het stopcontact (vooral omdat een volledige lading 24 uur duurt).

Ik kon echter geen exacte informatie vinden over het type batterij. Bij oudere NiMH-batterijen is er echter vaak het zogenaamde geheugeneffect, dat de duurzaamheid van de batterij aanzienlijk kan verminderen.

Om deze reden vertrouwen de meeste tandenborstels tegenwoordig op modernere lithium-ionbatterijen (in de hogere prijsklassen zijn deze geheugens nu standaard).

Update: Nieuwe modellen vertrouwen op de moderne Lithioum-ion batterijen – zodat u meer vermogen krijgt bij het reinigen en een langere levensduur.

Voor- en nadelen op een rij

Naar mijn mening biedt de ultrasone tandenborstel van Emmi Dent de volgende voordelen:

 • Zeer goede reinigingsprestaties
 • Extreem zachte reiniging
 • Perfect voor gevoelig tandvlees

Aan de andere kant zie ik de volgende nadelen:

 • Speciale tandpasta noodzakelijk
 • Geen timer beschikbaar
 • oudere modellen vertrouwen op NiMH-batterij (beter de nieuwe versies kopen)

Dankzij de ultrasone techniek, die geen beweging vereist, zijn deze tandenborstels een echte aanrader als je last hebt van gevoelig tandvlees. De reinigingsprestaties zijn ook onberispelijk, maar je moet wennen aan het gebruik.

Conclusie over Emmi Dental

Echografietechnologie heeft zich nog niet echt kunnen vestigen op de markt van elektrische tandenborstels en het valt op dat de grote fabrikanten zoals Braun of Philips nog steeds vasthouden aan de bestaande technieken.

Hoewel de Emmi Dent tandenborstel zeer goede poetsprestaties biedt, is het meer een speciaal product voor mensen met gevoelige tanden of beugels vanwege de functies in het huidige model.

 • Als de fabrikant verbetert op het gebied van ontwerp en apparatuur, heeft de tandenborstel wat nodig is om in de toekomst meer te bieden.
 • Omdat de Emmi Dent ultrasone tandenborstel ruim boven de 100 Euro ligt, concurreert hij hier met de topmodellen van Braun Oral B en Philips Sonicare.

Naar mijn mening bieden deze merken ze tegenwoordig veel meer voor het geld (zolang ze niet te maken hebben met gingivitis, bloedend tandvlees of gevoelige tanden).

Op zichzelf is de Emmi Dent echter nog steeds een stevige tandenborstel – wat de moeite waard is als u wilt investeren in een bijzonder zachte reiniging.

Emmi Dent

87 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi95
Verwerking & houdbaarheid81
Accessoires & Extra’s85
Algemene conclusie

Een zeer grondige tandenborstel. De toeslag voor echografietechnologie is echter alleen de moeite waard als u gevoelige tanden heeft.

Bekijk in de winkel

Gerelateerde berichten