Elektrische tandenborstel voor 2-jarigen

Zijn elektrische tandenborstels nuttig voor kinderen van 2 jaar? Alles wat de moeite waard is om te weten, tips & belangrijke informatie en alternatieven vindt u hier.

Zijn elektrische tandenborstels geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar?

Ik hoor deze vraag vaak van nieuwe ouders die ook al jaren zijn overgestapt van een handtandenborstel naar een elektrisch model en nu hun kroost willen laten kennismaken met dezelfde technologische vooruitgang.

Het korte antwoord is:

Elektrische tandenborstels voor kinderen zijn alleen geschikt vanaf de leeftijd van 3 jaar. Bij kinderen jonger dan 3 jaar riskeert u verwondingen aan de tanden en het tandvlees van de kleine kinderen.

Ik wil je daarom graag de (veel betere) alternatieven laten zien en je helpen om de juiste weg te bewandelen naar goede en langdurige tandheelkundige zorg voor je kleintjes.

Mijn tip, die ook geschikt is voor 2-jarige kinderen:

Aanbeveling
MAM Leer Poetset, Babytandenborstel met lang handvat om bij elkaar te houden, Kindertandenborstel traint poetsen, vanaf 6+ maanden, blauw
MAM Leer Brush Set

  • 1x Eerste Borstel
  • 1x Trainingsborstel
  • 1x veiligheidsschild

Voor kinderen vanaf 6 maanden om op jonge leeftijd hun tanden te leren poetsen.

Zie prijs

Lees hier verder om meer te weten te komen over dergelijke trainingstandenborstels. In dit artikel komen ook de volgende onderwerpen aan bod:

Stap in met een training tandenborstel

Idealiter heb je je kroost al geleerd hoe ze hun tanden moeten poetsen vanaf de leeftijd van 6 maanden met speciale trainingstandenborstels zoals de MAM Learn to Brush Set en heb je ze ook in staat gesteld om hun eerste onafhankelijke pogingen te doen.

elektrische tandenborstel voor baby

Als je de term tandenborstel voor het eerst hoort, raad ik je aan om de gids voor babytandenborstels te bekijken. Daar vindt u veel nuttige tips en hulpmiddelen over het onderwerp.

Gebruik handmatige tandenborstels vanaf 2 jaar

Vanaf de leeftijd van 2 jaar kunnen de kleintjes hun tanden blijven poetsen met een echte handtandenborstel.

Je kind moet hier eerst aan wennen, maar ze bieden betrouwbaardere tandheelkundige zorg vanwege verschillende borstelharen.

Er zijn geen significante beperkingen. Elke handmatige tandenborstel die verkrijgbaar is in de drogisterij of winkel kan vanaf deze leeftijd worden gebruikt.

Maar ik raad speciale tandenborstels aan voor baby’s. Deze zijn meestal uitgerust met een beschermend schild en voorkomen inname.

Elektrische tandenborstels zijn niet geschikt voor 2-jarigen

Gebruik geen elektrische tandenborstels op de leeftijd van 2 jaar. Veel fabrikanten stellen dat de apparaten pas geschikt zijn vanaf de leeftijd van 3 jaar; velen nog later.

elektrische tandenborstel kinderen
Voor baby’s en peuters tot 3 jaar zijn er betere alternatieven om hun tanden te poetsen dan met een elektrische tandenborstel.

Elektrische tandenborstels voor kinderen zoals de Oral-B Kids Power Stages hebben een veel hogere reinigingsprestatie, wat natuurlijk door velen gewenst is. Met de melktanden van een 2-jarige is dit echter niet nodig om schone tanden te krijgen.

Tandplak is hier nog in zulke kleine hoeveelheden aanwezig dat zelfs een handtandenborstel voldoende is.

Wanneer heeft een elektrische tandenborstel zin?

Deze vraag wordt mij ook vaak gesteld. De eerste elektrische tandenborstels voor kinderen zijn verkrijgbaar vanaf de leeftijd van 3 jaar.

Elektrische tandenborstel kinderen
Vanaf 3 jaar kun je je kind laten poetsen met een elektrische tandenborstel zoals de Philips Sonicare For Kids.

Zolang je kind zijn tanden zorgvuldig poetst, is een elektrische tandenborstel net zo handig als een eenvoudige handtandenborstel.

Hier is een elektrische tandenborstel vaak geen hoogtepunt voor je kleintjes vanwege de schoonmaakprestaties, maar vanwege de nieuwe ervaring.

Dit verschilt echter van kind tot kind. Terwijl een elektrische tandenborstel voor sommige kinderen een nieuw speeltje is en het tandenpoetsen tot een spannende aangelegenheid maakt, voelen anderen zich geïntimideerd door het luide gezoem en het trillende gevoel.

Elektrische tandenborstel kinderen
Wees een rolmodel en laat je kind zien hoe hij zijn tanden goed kan poetsen.

Probeer het gewoon eens en kijk hoe je kind de tandenborstel oppakt. Demonstreer ook zelf het gebruik van de tandenborstel om de angst van je kind weg te nemen.

Wat zijn de voordelen van elektrische tandenborstels voor peuters?

Met goede tandenpoetstechnieken kan een eenvoudige handtandenborstel voldoende zijn, want bij correct gebruik kan uw kind ook zeer goede reinigingsresultaten behalen.

Voordelen van tandenborstels voor kinderen
Met een elektrische tandenborstel voor kinderen is je kind nog gemotiveerder om grondig en regelmatig te poetsen.

Als er daarentegen een gebrek aan technologie is, kan een elektrische tandenborstel nuttig zijn. De geautomatiseerde toepassing compenseert grotendeels een verkeerde reinigingstechniek en zorgt ervoor dat uw kind op betrouwbare wijze tandplak en voedselresten verwijdert.

Voordelen van elektrische tandenborstels in wetenschappelijke studies

Vooral kinderen vinden tandenpoetsen in veel gevallen een onaangename “must” – ze zullen nauwelijks stilzitten en het zonder verder oponthoud doorstaan.

  • Een elektrische tandenborstel kan hier als speelgoed fungeren en van tandenpoetsen een leuke actie maken.
  • Uw kind zal dit toejuichen en uitkijken naar de volgende keer.
  • Bovendien zorgt een vaak ingebouwde timer ervoor dat het kind zich betrouwbaar en gemakkelijk houdt aan de aanbevolen reinigingstijden van 2 minuten.

Aanbeveling: Sonicare voor kinderen

Een model van Philips, de Sonicare for Kids, kenmerkt zich door een interactief spel via smartphone of tablet, dat bovendien het tandenpoetsen ondersteunt en je kind een gevoel van succes geeft.

sonicare voor kinderen app

Het spel bevordert een goede reinigingstechniek, wijst op tekortkomingen en vermaakt het kind spelenderwijs.

Andere modellen die goed geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar zijn te vinden in het artikel “De juiste tandenborstel voor kinderen“.

Tips voor tandheelkundige zorg voor baby’s en peuters

Je moet elke keer poetsen, zelfs als je kind zijn tanden al zelfstandig poetst. Peuters zijn simpelweg nog niet in staat om zo precies en voorzichtig schoon te maken dat daarna al het vuil echt wordt verwijderd.

Trainingstandenborstels met beschermend schild

Trainingstandenborstels zoals de NUK tandverzorgingsleerkit bieden vaak een schild dat aan de hals van de tandenborstel wordt bevestigd en zo te diep inbrengen in de keel voorkomt.

Aanbeveling
NUK Babytandenborstel leerset, 2-delig, borstelleerpen en borsteltrainer incl. beschermring, optimale voorbereiding op het tandenpoetsen, BPA-vrij
NUK Dental Care Leerpakket

  • Reinigingsleerpen: Een pen uitgerust met ergonomische knoppen verlicht bijwerkingen tijdens tandjes.
  • Reinigingstrainer: Een tandenborstel uitgerust met rubberen latten voor de eerste reiniging van de tanden.
  • Veiligheidsschild voorkomt inname en kan als houder worden gebruikt.
Zie prijs

Als je kind nog te onrustig is bij het tandenpoetsen, zal het schild je ook helpen als je je tanden poetst voor je kind. Dit voorkomt ongelukken.

KIA Methode

Belangrijker dan de keuze van de tandenborstel is de juiste poetstechniek. Uw kind kan Kiamethode, d.w.z. eerst de KBovendien is er behoefte aan een meer gedetailleerde analyse van de Iken ten slotte de EenSnuit oppervlakken. U kunt ook de binnen- en buitenoppervlakken in een omgekeerde rij rangschikken.Schoonmaken als gevolg hiervan, maar je moet altijd beginnen met de kauwoppervlakken.

Reinigingstijd

Tanden moeten 2 keer per dag gedurende 2 minuten worden gepoetst. Verdeel de mond in 4 kwadranten en reinig elk kwadrant grondig gedurende 30 seconden. Ga vervolgens verder met het volgende kwadrant totdat alle tanden zijn gepoetst.

Rolmodel functie

Als ouders heb je natuurlijk ook een rolmodelfunctie bij het tandenpoetsen en heb je dus de grootste invloed op je kind. Als het nageslacht leert dat papa en mama regelmatig met de grootste zorg hun tanden poetsen, dan neemt je kind deze routine in een mum van tijd graag over.

Conclusie: Onder de 3 jaar grijpt het liefst naar de handtandenborstel van de kinderen

Hoewel elektrische tandenborstels betere poetsprestaties, extra functies en gebruiksgemak bieden, zijn deze functies niet nodig of nuttig voor een peuter jonger dan 3 jaar.

Elektrische tandenborstel voor kinderen

De tanden en het tandvlees zijn nog te gevoelig om de kracht van een elektrische tandenborstel te weerstaan.

Daarom moet u eerst prioriteit geven aan een handmatige tandenborstel voor kinderen. Bovendien leert uw kind vanaf het begin de juiste poetstechniek (uitgaande van de juiste training), wat beter is dan elke geavanceerde elektrische tandenborstel.

Vanaf drie jaar kun je dan speciaal voor kinderen een elektrische tandenborstel gebruiken. Ik raad modellen van Philips aan, zoals de Sonicare for Kids en de Oral-B Kids Power Stages.

Andere interessante artikelen over het onderwerp: