Babytandborstels Test &vergelijking: wat u moet weten

De beste babytandenborstels in de test – ook in vergelijking: goedkope alternatieven voor optimale tandreiniging vanaf het begin.

Ongeveer vanaf de 6e levensmaand verschijnt de eerste melktand in het nageslacht. Hier kunt u al beginnen met de juiste tandheelkundige zorg om uw kind vanaf het begin te leren zijn tanden te poetsen als een belangrijke dagelijkse routine.

 • Als uw kind op jonge leeftijd gewend raakt aan het poetsen van zijn tanden, zal het later gemakkelijker zijn om een solide en onberispelijke routine aan te houden.
 • Hiervoor zijn speciale babytandenborstels, zodat je al kunt zorgen voor een gezond gebit en een goede mondhygiëne.

Ik zal je daarom een kort overzicht geven van waarom tandheelkundige zorg belangrijk is voor baby’s en je kennis laten maken met andere geschikte hulpmiddelen naast babytandenborstels.

Als u al bekend bent met het onderwerp en alleen op zoek bent naar geschikte varianten, kunt u direct naar het hoofdstuk “Aanbevolen babytandenborstels en de beste alternatieven” gaan.

Daarom is tandverzorging al belangrijk voor melktanden

Als ouder zul je je zeker afvragen of tandheelkundige zorg voor baby’s en peuters überhaupt aandacht nodig heeft. Melktanden komen en gaan immers binnen zeer korte tijd.

Tandenborstels voor baby's
Zelfs als de melktanden vroeg of laat uitvallen, is een goede tandheelkundige zorg zinvol.

Moet je hier echt zorgen voor de juiste gebitsverzorging zoals bij de latere, permanente tanden?

Ja. Daar zijn verschillende redenen voor:

 • Ten eerste zal vroeg beginnen met de juiste routine ervoor zorgen dat uw kind leert hoe belangrijk het is om dagelijks zijn tanden te poetsen en went aan het gedrag. Hierdoor zal uw kind op latere leeftijd niet chagrijnig of met tegenzin schoonmaken en de nodige zorg tonen.
 • Aan de andere kant spelen melktanden al een belangrijke rol: ze zijn niet alleen een kortdurende filler totdat de juiste tanden komen. Ze zijn actief betrokken bij de voorbereiding op de komende tanden en maken de weg voor hen vrij.

De melktanden bepalen de structuur en vorm en dienen als placeholders – u reserveert de exacte plaats voor de latere tanden.

Als een bladverliezende tand te vroeg uitvalt – bijvoorbeeld door een ongeluk – dan kunnen de omliggende tanden in de resulterende opening groeien. De toekomstige tanden zullen dus ook scheef in de mond groeien. Malposities zijn al voorgeprogrammeerd.

Melktanden zijn ook het doelwit van tandbederf. En als de melktanden al onvoldoende hygiëne hebben, zal dit zich later naar alle waarschijnlijkheid uitbreiden naar de rechtertanden.

Fooi: Je moet beginnen bij de eerste melktanden om een routine voor je kind te ontwikkelen en hem te leren hoe hij zijn tanden op een speelse manier kan poetsen.

Zo verandert het al vroeg van een impopulaire plicht in een populaire vrijetijdsbesteding en zorgt zo voor langdurige en gezonde mondhygiëne.

Welke maatregelen al voor de eerste tandenborstel zinvol zijn

Zelfs voordat de eerste melktanden bij uw baby verschijnen, kunt u verschillende middelen gebruiken om ervoor te zorgen dat de tandheelkundige verzorging van uw nakomelingen later gemakkelijker is.

Baby tandheelkundige zorg

 • Neem een nat washandje en masseer de kauwstrips er zachtjes mee. Voor de kleintjes is dit een leuk spel – ze zullen op de vod kauwen en proberen het water eruit te zuigen.
 • Je kunt ook wattenstaafjes gebruiken. Maar pas hier op: ook zonder tanden kunnen de kleintjes soms behoorlijk hard bijten.

Daardoor went je kind er al vroeg aan als papa en mama ineens in hun mond rijden en gaan schrobben.

Natuurlijk is het nog geen goede tandheelkundige zorg, maar het kan de overgang veel gemakkelijker maken zodra de eerste melktand verschijnt.

Aanbevolen babytandenborstels & de beste alternatieven

Vanaf de eerste melktand is het tijd voor de juistetandheelkundige zorg. Hierdoor went je baby al vroeg aan de routine en neemt deze beter op. Zo zal je kind later niet chagrijnig zijn armen kruisen als papa of mama roept om zijn tanden weer te poetsen.

Tandenpoetsen baby
Naast tandenborstels voor je baby kun je ook kiezen voor andere zeer handige varianten zoals een bijtring.

Aangezien tandjes een vervelende jeuk veroorzaken die veel kinderen onrustig maakt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk helpt.

Om de jeuk te minimaliseren en draaglijker te maken, zijn er verschillende hulpmiddelen, die ik je hieronder zal uitleggen.

Een bijtring

De bijtring is bedoeld om het kind verlichting te bieden tijdens het krijgen van tandjes. Het feit dat het op de ring bijt, creëert een tegendruk voor de penetrerende tand, wat de symptomen verlicht.

Aanbeveling
MAM bijtring Bite &Brush, baby tandjes hulp kalmeert het tandvlees, ondersteunt tandheelkundige zorg met extra zachte borstelharen, roze, vanaf 3 + maanden
Bijtring van MAM

 • Bevordert de ontwikkeling van uw kind.
 • Extra zachte borstelharen beschermen het tandvlees.
 • Verlicht doorbraakpijn.
Zie prijs

U ontvangt ook speciale bijtringen met tandenborstelbevestiging, waarmee uw kleintjes niet alleen kunnen bijten voor verlichting, maar tegelijkertijd vuil en voedselresten van hun tanden kunnen verwijderen.

Door de ringvorm kan je kindje de bijtring niet doorslikken en kun je je kindje zonder aarzelen met de ring laten spelen.

Door extra zachte borstelharen en een aangepaste vorm ondersteunt de bijtring de kauwspieren, beschermt het tandvlees en verlicht de symptomen van tandjes.

Een vingertandenborstel

Vingertandenborstels zijn speciale siliconen tandenborstels die je over je vinger legt. Met de extra zachte borstelharen masseer je het tandvlees van je kindje en bevorder je de doorbloeding.

Aanbeveling
CalMyotis® Babytandenborstel, vingertandenborstel baby, tandheelkundige zorg, mondverzorging voor kinderen en tandvleesmassage voor baby's 0-24 maanden (3 stuks babytandenborstel met opbergdoos)
Vingertandenborstel (verpakking van 3)

 • Rustgevende massage verlicht de symptomen van tandjes.
 • Reinigt voorzichtig de eerste tanden en het tandvlees.
 • Extra zachte siliconen zorgen voor een comfortabel gevoel.
Zie prijs

Tegelijkertijd verlicht je de doorbraakpijn die nieuwe tanden veroorzaken en geef je je kind een gevoel van veiligheid en nabijheid in deze irritante fase.

Zo kun je de eerste tanden al schoonmaken en verzorgen. Bovendien zal de latere overgang naar tandpasta gemakkelijker zijn.

Met de vingertandenborstel vind ik het vooral fijn dat je direct contact maakt met de vinger en dus meer controle hebt over je bewegingen en de druk op de tand of het tandvlees.

Fooi: Reinig de vingertandenborstel na gebruik met heet water. Om hygiënische redenen moet u de tandenborstel na 2 – 3 weken vervangen.

Het praktische pakket van 3 is voldoende voor ongeveer 2 maanden. U ontvangt ook een opbergdoos bij aankoop.

Groene specht “Silver Fairy” Fingerling

Als alternatief voor een vingertandenborstel kunt u de vingerling van het bedrijf Grünspecht gebruiken. Deze fingerling is gemaakt van zilver en belooft dus een antibacteriële werking.

Aanbeveling
Groene specht 170-00 Zilverfee, Mondverzorging Fingerling, 1 Paar
Groene specht “Silver Fairy” Fingerling

 • Zacht voor het tandvlees.
 • Meer drukregeling door direct contact met de tanden.
 • Blijft antibacterieel dankzij zilver.
Zie prijs

Gebruik de vingerling gewoon net als een vingertandenborstel. Het voordeel hiervan is dat je zelfs een kleine hoeveelheid tandpasta kunt aanbrengen.

De fingerling heeft twee reinigende kanten:

 • Masseer met de gladde kant de mondholte en voorkom de pijn van tandjes.
 • De zachte kant is zeer geschikt voor de eerste tandreiniging.

Zodra de eerste tanden doorbreken, doe het met de Fingedeze fase is comfortabeler voor je kind.

Mondelinge B Fase 1

De Oral B Stage 1 is geschikt voor kinderen van 4 – 24 maanden en is waarschijnlijk de eerste “echte tandenborstel” die je je kroost gaat kopen.

Aanbeveling
Oral-B Baby Winnie Pooh Handtandenborstel met extra zachte haren, voor baby's van 0-2 jaar, verpakking van 12 (12 x 1 stuk)
Mondelinge B Fase 1

 • Kindvriendelijke motieven.
 • Kleine borstelkop, ideaal aangepast aan de mond van het kind.
 • Zachte borstelharen beschermen het tandvlees en reinigen gevoelige tanden.
Zie prijs

De tandenborstel is ergonomisch aangepast aan volwassen handen, want meestal doe je hier nog het poetsen. Met de extra zachte borstelharen bescherm je het gevoelige kindergauwgom. Bovendien is de borstelkop aangepast aan de nog vrij kleine kindermond.

De Oral B Stage 1 is het eerste deel van een serie tandenborstels speciaal ontwikkeld voor peuters en kinderen. Hier vindt u voor elke leeftijd een geschikt model.

Voor oudere kinderen zijn er later ook elektrische tandenborstelvarianten met de Oral-B Power Stages. Elektrische tandenborstels zijn echter nog niet geschikt voor baby’s en peuters.

MAM Eerste Borstel Kindertandenborstel

Als alternatief voor Oral-B Stage 1 kun je ook de kindertandenborstel van MAM gebruiken. De tandenborstel werd al in 2002 door Mother &Baby Magazine bekroond als innovatief kinderproduct en voert sindsdien zonder veranderingen de rangen aan.

Aanbeveling
MAM 911811 - Mijn eigen tandenborstel, voor jongens
MAM Eerste Borstel

 • Zachte, afgeronde borstelharen voor zacht tandenpoetsen.
 • Afgeronde borstelkop, perfect voor de mond van baby’s.
 • Veiligheidsschild maakt slikken onmogelijk.
Zie prijs

De tandenborstel is geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden.

De tandenborstel is zo ontworpen dat je kindje hem niet per ongeluk kan doorslikken. Omdat een fixeerbaar schild penetratie in het keelgebied voorkomt.

Ook de ergonomische handgreepgeleider op de tandenborstel, waarmee je kindje je beter kan imiteren bij het tandenpoetsen vind ik mooier. En zoals u weet, is dit de beste manier voor uw kind om te leren hoe hij zijn tanden goed kan poetsen.

Terwijl de Oral-B Stage 1 bedoeld is om de tanden van uw kind te poetsen, biedt de MAM-kindertandenborstel een eerste mogelijkheid voor het nageslacht om volledig zelfstandig onder toezicht te gaan poetsen.

MAM Training Tandenborstel

Net als het First Brush model is de MAM trainingstandenborstel geschikt vanaf 6 maanden.

Het model heeft echter een langere grip. Dit heeft als voordeel dat je kunt helpen als je kind nog niet helemaal zelfstandig kan schoonmaken en je af en toe wilt helpen.

Aanbeveling
MAM 66912511 - Trainingsborstel, tandenborstel voor jongens
MAM Training Tandenborstel

 • Uitgebreide grip maakt gelijktijdig vasthouden voor ouders en kind mogelijk voor een betere controle.
 • Veiligheidsschild maakt slikken onmogelijk.
 • Gemaakt met BPA/BPS-vrije materialen.
Zie prijs

Ze helpen uw kind de juiste bewegingen uit te voeren terwijl ze de controle behouden en hun eigen gevoel voor operaties ontwikkelen.

Nogmaals, een veiligheidsschild is geïnstalleerd op de nek van de tandenborstel om onbedoelde toegang tot de keel te voorkomen.

NUK Dental Care Leerpakket

De tandheelkundige zorgleerset van NUK is geschikt om uw kind te leren hoe hij zijn tanden moet poetsen als onderdeel van latere tandheelkundige zorg bij de allereerste tanden.

Aanbeveling
NUK Babytandenborstel leerset, 2-delig, borstelleerpen en borsteltrainer incl. beschermring, optimale voorbereiding op het tandenpoetsen, BPA-vrij
NUK Dental Care Leerpakket

 • Reinigingsleerpen: Een pen uitgerust met ergonomische knoppen verlicht bijwerkingen tijdens tandjes.
 • Reinigingstrainer: Een tandenborstel uitgerust met rubberen latten voor de eerste reiniging van de tanden.
 • Veiligheidsschild voorkomt inname en kan als houder worden gebruiktkan worden gebruikt.
Zie prijs

Hoewel de borstelpen meer geschikt is als kauwgerei, helpt het uw kind het belang van een tandenborstel al vroeg te begrijpen en laat het hen wennen aan het plaatsen van een tandenborstel in hun mond.

De reinigingstrainer verwijdert al vuil van de eerste tandpunten en is een zeer goede manier om je kind te leren hoe je een latere “echte tandenborstel” moet gebruiken.

De juiste tandpasta gebruiken

Naast de juiste tandenborstel (of de genoemde alternatieven) speelt ook de juiste tandpasta een belangrijke rol.

Gevoelige tanden Tandpasta

Baby’s en peuters slikken vaak tandpasta in, daarom moeten ze ervoor zorgen dat de pasta vrij is van potentieel gevaarlijke stoffen bij het kopen. Bovendien mag het geen zogenaamde schurende media bevatten.

Info: De schuurmiddelen worden vaak toegevoegd aan tandpasta voor volwassenen. Dit zijn kleine “korrels” die overal wrijven bij het tandenpoetsen om tandplak te verwijderen.

Baby’s en peuters hebben echter nog niet voldoende dik tandglazuur. Dit kan dus beschadigd worden door de schurende media.

Om het tandenpoetsen voor kinderen aangenamer te maken, worden tandpasta’s met een kindvriendelijke smaak aanbevolen. Zodat de kleintjes de tandpasta niet gewoon “opeten”, moet je deze bij het aanbrengen in de borstelharen drukken.

NUK tandpasta voor baby’s

De tandpasta van NUK*, speciaal ontwikkeld voor baby’s, biedt alle belangrijke eigenschappen voor een goede gebitsverzorging.

 • Fluoridevrije tandpasta.
 • Bevat natuurlijke enzymen om de afweer in de mond te versterken.
 • Suikervrije, natuurlijke appel-banaan smaak.
 • BPA-vrij.

De tandpasta is ideaal voor de eerste paar maanden. Bij aankoop ontvang je naast de tandpasta ook een bijpassende vingertandenborstel in de set.

Odol-Med 3 melktand

Odol-Med 3 biedt ook een tandpasta die speciaal is aangepast aan de behoeften van kleine kinderen.

De Odol-Med 3 melktand* tandpasta bevat, in tegenstelling tot de NUK babytandpasta, maar ook natriumfluoride.

 • 500 ppm fluoride bescherming.
 • Beschermt tegen tandbederf.
 • Zacht voor het tandvlees.

Omdat de fluoridevraag vaak wordt beslist bij het eerste bezoek aan de tandarts (meer informatie is hieronder te vinden), moet u indien mogelijk de fluoridevrije variant van NUK als eerste tandpasta gebruiken.

ELMEX kindertandpasta 0 – 6 jaar

De kindertandpasta van Elmex* werd in 2015 uitgeroepen tot testwinnaar van Stiftung Warentest en biedt uw kind uitgebreide cariësbescherming vanaf de eerste tand.

 • Vormt een calciumfluoride toplaag.
 • Beschermt de tanden tegen cariës-geïnduceerde minerale afbraak.
 • Helpt mineralen te herstellen die verloren zijn gegaan door tandbederf.

Elmex tandpasta adverteert met een klinisch bewezen effectiviteit. In ieder geval is de tandpasta speciaal ontworpen voor kinderen vanaf de eerste tand en biedt een goede bescherming voor de zich ontwikkelende melktanden.

Meer tips: Fluorideprofylaxe

Een populair onderwerp onder baby’s en peuters is het belang (of onbelangrijk) van preventief gebruik van fluoride om het tandglazuur te versterken.

Hier is onderzoek het oneens over de vraag of een speciale fluorideprofylaxe zinvol is, of eerder een schadelijk effect heeft.

Fluoriden voor melktanden
Fluorideprofylaxe: Zeer nuttig voor volwassenen. Of dit ook voor melktanden geldt, is echter omstreden.

In het verleden werd het eerste bezoek aan de tandarts als preventieve maatregel fluoridebevattende vitamine D-tabletten gegeven, die regelmatig aan het kind moeten worden gegeven. Tandartsen die zich bezighouden met fluorideonderzoek raden echter aan dat het de tanden rechtstreeks via tandpasta moet bereiken en niet door het bloed moet worden opgenomen zoals voorheen.

Info: Peuters hebben vaak de neiging om de tandpasta door te slikken. In het geval van een tandpasta verrijkt met fluoride, kan een overdosis optreden.

Verschillende studies kwamen tot verschillende resultaten.

 • Het ondersteunende effect van fluoride in cariësprofylaxe is dus al lang bewezen, hoewel de mechanismen erachter niet duidelijk worden begrepen.
 • Sommige studies hebben echter aangetoond dat fluoride in tandpasta zijn effect alleen ontvouwt vanaf 1000ppm, waarbij kindertandpasta’s met de gebruikelijke 500ppm als placebo worden geclassificeerd.

Ik raad u daarom aan om het onderwerp fluoride intensief te bespreken met de tandarts die u vertrouwt om de juiste beslissing voor u en uw kind te kunnen nemen.

Conclusie: Doe niet zonder tandheelkundige zorg voor baby’s

Tandheelkundige zorg is al een belangrijk onderdeel van mondhygiëne voor baby’s en peuters van ongeveer 3 tot 6 maanden. Zelfs als dit niet direct over tandheelkundige zorg gaat, maakt de juiste start de weg vrij voor een gezonde en langdurige mondhygiëne, waarvan uw kind tot op hoge leeftijd zal profiteren.

Tandenborstels voor baby's
Hoe eerder je baby gewend raakt aan het tandenpoetsen, hoe grondiger je kind zelfs op oudere leeftijd zal poetsen.
 • Zelfs voordat de eerste tanden verschijnen, kunt u de ontwikkeling van uw kind bevorderen met speciale gebruiksvoorwerpen. Op deze manier kunnen de onaangename bijwerkingen van tandjes worden verlicht en raakt het kind gewend aan wat later goed tandenpoetsen zal zijn.
 • Uitgerust met de juiste tandenborstel en een geschikte tandpasta, zal uw kind het gemakkelijk vinden om aan de slag te gaan met het poetsen van zijn tanden en kan het goede tandheelkundige zorg leren.

Als uw kind al vroeg leert dat tandheelkundige zorg een belangrijk onderdeel is van de dagelijkse routine, dan zal het later gemakkelijker zijn om het vol te houden. Je kunt ook elektrische tandenborstels zoals Oral-B Kids Power Stages gebruiken vanaf ongeveer 3 jaar en je tanden nog grondiger reinigen.

Meer over het onderwerp en hoe je de juiste tandenborstel voor kinderen kiest, vind je in een apart bericht.

Je kunt ook meer tips lezen en wat je kunt doen als het eerste tandje van je baby komt.