Panasonic EW-DL82-w tandenborstel: de anti-plaque tandenborstel


Verdeeld over een paar spelers (Philips, Oral-B, Panasonic, Foreo…), biedt de markt voor elektrische tandenborstels een groot aantal modellen die verkocht worden tussen de €30 en €300. De Panasonic EW-DL82, die voor 119 € op de markt wordt gebracht, vertrouwt in het bijzonder op zijn vermogen om tandplak te bestrijden.
Panasonic EW-DL82-w

Bekijk de dagprijs

Overzicht

De markt voor elektrische tandenborstels is vaak ondoorzichtig. In prijs variërend van ongeveer € 30 tot meer dan € 300 zijn er allerlei modellen met verschillende borsteltechnologieën. Sommige, zoals de Philips DiamondClean Smart HX9954/53, zijn zelfs verbonden. De Panasonic EW-DL82, die we vandaag testen, maakt gebruik van sonische technologie. Met een prijs van 119 € is dit de duurste in de catalogus van de Japanse fabrikant, die ook twee andere recente referenties aanbiedt: de EW1031 (voor 54,90 €) en de EW-DM81 (60 €). Panasonic raadt deze EW-DL82 aan voor “optimale plakverwijdering”.

Ergonomie

De Panasonic EW-DL82 is een vrij algemeen ogende elektrische tandenborstel. De combinatie van grijze en parelmoerkleurige kunststoffen, de constructie is netjes.

Het handvat, dat helaas geen antisliplaag heeft, heeft 3 verlichte lampjes: één voor het opladen en twee om de borstelstand aan te geven – wit of zacht – gekozen door één of twee keer achter elkaar op de aan/uit-knop te drukken.

Onze tandenborstel wordt geleverd met een enkele borstelkop. De aankoop van twee extra koppen (te overwegen om de 3 maanden of zo) kost €10 (inclusief verzendkosten). Dit is min of meer in overeenstemming met het marktgemiddelde, maar Panasonic borstels zijn moeilijk te vinden op e-commerce sites.

Het uiteinde van de borstelharen van deze kop is geslepen in een ruitvorm. Volgens de fabrikant vermindert dit zorgvuldig snijden van de borstelharen vlekken aanzienlijk. De tandenborstel heeft een lineaire motor met sonische technologie die 31.000 impulsen per minuut afgeeft. Dit is momenteel de hoogste waarde op de markt; andere modellen bieden slechts 11.000 pulsen per minuut, waaronder de Foreo Issa 2.

De tandenborstel wordt inductief opgeladen op een basis die op het elektriciteitsnet kan worden aangesloten, op een zeer conventionele manier. Een draagtas wordt meegeleverd, wat nogal praktisch is voor op reis.

Gebruik

In tegenstelling tot oscillerende tandenborstels, beperken de modellen met sonische technologie de trillingen en de amplitude van de bewegingen. Vooral het tandvlees wordt beter beschermd tijdens het poetsen. Hier is de door de fabrikant aangekondigde amplitude slechts 1 mm. Dit moet het loskomen van de tanden helpen voorkomen door te voorkomen dat het tandvlees zich door herhaaldelijk poetsen over de tandbasis terugtrekt.

Tijdens het gebruik zijn slechts zeer lichte trillingen voelbaar en de borstel beweegt op geen enkele manier. U moet er dus op letten de traditionele op- en neergaande borstelbewegingen te maken om een perfecte reiniging te garanderen.

Een geïntegreerde timer onderbreekt het poetsen elke 30 seconden voor een zeer korte tijd (een halve seconde). Dit maakt het gemakkelijk om de wettelijk voorgeschreven 2 minuten poetstijd aan te houden – de tijd die over het algemeen wordt aanbevolen voor een perfecte mondhygiëne. Aan de andere kant zullen mensen die ’s morgens minder wakker zijn goed moeten opletten en de korte stops van de tandenborstel moeten tellen (om de 30 seconden), want deze Panasonic stopt niet automatisch.

Bij het eerste gebruik is het contact met de tandenborstel een beetje verrassend en kan een beetje ongemakkelijk zijn, vanwege de beroemde trillingen. Wij adviseren u te beginnen met de spaarstand die, in tegenstelling tot de whitening-stand, deze trillingen beperkt. U zult er na ongeveer 48 uur aan gewend zijn.

Wij waarderen de kleine diameter van het handvat, maar ook het vermogen van de borstel om diep in de mond te gaan. Terwijl we het gebruikten, hadden we het gevoel dat we onze kiezen beter konden poetsen.

Merk op dat de achterkant van de borstel bedekt is met kleine siliconen pinnetjes om als “tongborstel” te fungeren. Het is echter nog steeds erg oncomfortabel in het gebruik.

Autonomie

Aangekondigd met 90 minuten autonomie (een goede score), maakt de Panasonic EW-DL82 zijn beloften waar. Bij twee dagelijkse poetsbeurten van elk 2 minuten gedurende de 15 dagen van onze test (d.w.z. ongeveer 60 minuten), hoefde de tandenborstel niet te worden opgeladen. We lieten hem uiteindelijk aanstaan om de batterij leeg te maken, die na ruim 20 minuten de geest gaf. We kunnen dus met een gerust hart een autonomie van ongeveer 3 weken verwachten, zoals aangekondigd door de fabrikant. Tijdens ons eerste gebruik was ongeveer vijftien uur opladen nodig voordat de tandenborstel weer vol energie zat.

Met een gemeten stroomverbruik van 0,7 W is de EW-DL82 geen stroomvreter. Als de batterij volledig is opgeladen, is het stroomverbruik 0,5 W. Ter informatie: dit komt ruwweg overeen met een jaarlijkse elektriciteitskost van iets meer dan 1 euro. Spaar je geld!

Geluid

Gemeten met een geluidsniveaumeter is de Panasonic EW-DL82 nogal luidruchtig: 60 dB in de Whitening stand en 55 dB in de Gentle stand. Hoge waarden waar stillere borstels, zoals de onlangs geteste Foreo Issa 2, “slechts” 45 dB uitstoten, maar ook niet genoeg om uit de badkamer weg te rennen. Ter vergelijking: een “geluidsarm” elektrisch scheerapparaat produceert een geluidsniveau van ongeveer 72 dB, en dat is nog steeds perfect draaglijk.

Modi en opties

De Panasonic EW-DL82 elektrische tandenborstel biedt twee poetsstanden: Wit en Zacht (“White” en “Soft”, volgens de groen verlichte aanduidingen op het handvat). De eerste modus is meer specifiek gericht op het verwijderen van tandplak. Na 15 dagen gebruik is het moeilijk te zeggen of deze beroemde plaque al dan niet verdwenen is. Maar het gevoel van reinheid na elke poetsbeurt van 2 minuten is onmiskenbaar. De spaarstand is bedoeld voor een meer conventionele reiniging en voor mensen met gevoelig tandvlees.

Voordelen

  • Goede grip.
  • Gemakkelijk te gebruiken.
  • Lange levensduur van de batterij.
  • Laag stroomverbruik.

Nadelen

  • Geen accessoires.
  • Geen anti-slip op het handvat.
  • Luidruchtig.
  • Twee modi beschikbaar.
  • De prijs van de borstels is vrij hoog.

EW-DL82

Conclusie

De Panasonic EW-DL82 elektrische tandenborstel is eenvoudig in gebruik, maar biedt een beperkte functionaliteit. Het is niettemin een goed model met sonische technologie die comfort en poetsefficiëntie combineert. Wij zouden hem aanraden aan mensen die al ervaring hebben met een instapmodel elektrische tandenborstel en een beter afgewerkt model met meer autonomie willen kopen.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts