Panasonic EW-DM81: een eenvoudige en effectieve tandenborstel


Supersonisch voor een zacht prijsje

In een markt van elektrische tandenborstels (EW) waar men niet altijd weet hoe men zich moet uitrusten, biedt Panasonic zijn EW-DM81 aan. Deze elektrische tandenborstel met sonische technologie bevestigt zijn mooie beloften na onze test van 7 dagen.
Panasonic EW-DM81

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Midden in het woud, gelegen op een markt waar de prijs van een elektrische tandenborstel (tandenborstel) kan variëren van het eenvoudige tot het tienvoudige, is het soms vrij moeilijk er een te vinden. Van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s onderscheidt dit universum van producten zich met name door de wijze van borstelen die door de fabrikanten wordt voorgesteld. Aan de ene kant is er de oscillerende-roterende techniek. Daarbij maakt de ronde kop van de tandenborstel bewegingen die vergelijkbaar zijn met die van een handtandenborstel. Anderzijds is er de sonische technologie: de tandenborstelkop beweegt met hoge snelheid heen en weer. Dit sluit klassieke veegbewegingen met de hand niet uit. Sonische technologie staat bekend als beter in het bestrijden van tandplak. Dit is waar de nieuwe EW-DM81 tandenborstel van Panasonic om de hoek komt kijken. Officieel gelanceerd voor €60 (de prijs waarvoor hij te vinden is op de website van de fabrikant), is hij over het algemeen te vinden in webwinkels voor ongeveer €70.

Ergonomie

De Panasonic EW-DM81 is taps toelopend en zeer lang (22,2 cm met een borstel) en wordt geleverd met een inductie oplaadbasis. In de voet, die op het lichtnet kan worden aangesloten, kan ook een van de twee meegeleverde borstels worden geplaatst. Er is een zogenaamde “multi-purpose” borstel en een tweede “extra-fijne” borstel.

Reken op ongeveer vijftien euro voor een reserveborstel (ref: WEW0972W503). Het is jammer dat Panasonic geen opbergkoffer heeft meegegeven.

Op het handvat van de tandenborstel bevindt zich een knop om in te schakelen en de poetsstand te kiezen (normaal of zacht). Twee LED-lampjes geven vervolgens de geselecteerde modus aan. Het onderste lampje fungeert ook als laadindicator.

Gebruik

Dun en licht (55 g), de Panasonic EW-DM81 is zeer aangenaam om vast te houden… en te gebruiken. De tandenborstel kan echt worden gebruikt op de moeilijkst bereikbare plaatsen, met name die waar onze kiezen zijn ingeplant, die zo vaak vatbaar zijn voor gaatjes, bij gebrek aan een voldoende doeltreffende poetsbeurt. De EW-DM81 oscilleert de borstelharen met een snelheid van 31.000 slagen per minuut. Op het moment van deze test is dit de hoogste waarde op de markt, aangezien er sonische tandenborstel’s zijn die slechts 11.000 oscillaties per minuut bieden, zoals de Foreo Issa 2.

Het is jammer dat de bijgeleverde borstels niet zijn voorzien van een “tong”-borstel aan de achterkant om, zoals de naam al zegt, op de tong te worden aangebracht om zich te ontdoen van eventueel aanwezige onzuiverheden. Het is niettemin mogelijk deze kleine reiniging in de “zachte” modus uit te voeren met de zachtste borstel (de witte). De haartjes van de ragers zijn uiterst fijn (0,02 mm) en kunnen gemakkelijker in de spleetjes tussen de tanden en de parodontale pockets (ruimte tussen de tand en het tandvlees) komen. Panasonic geeft een reinigingsdiepte van 3 mm aan.

Om de 30 seconden maakt de motor van de tandenborstel een zeer korte stop alvorens opnieuw te beginnen, om de gebruiker aan te geven dat hij een ander poetsgebied kan kiezen. Door de mond in vier delen te verdelen (boven en onder, links en rechts) wordt dus een poetstijd van 4 x 30 seconden bereikt, d.w.z. 2 minuten, de poetstijd die ideaal wordt geacht voor een goede mondhygiëne. Opmerkelijk is dat de oplaadbare basis van de tandenborstel in twee delen kan worden gesplitst om hem gemakkelijk te kunnen reinigen – als u er wel voor zorgt dat de stekker uit het stopcontact wordt gehaald.

Opgemerkt dient te worden dat het gebruik van een sonische tandenborstel gepaard gaat met de vorming van veel speeksel/tandpasta en dat het daarom noodzakelijk is om tijdens het poetsen meerdere malen te spugen… U bent gewaarschuwd!

Autonomie

Het kleine lampje aan de voorkant van de handgreep blijft rood totdat de tandenborstel is opgeladen. Hij gaat uit zodra de borstel is opgeladen. Het duurt 17 uur om de tandenborstel volledig op te laden. Dat is een eeuwigheid. Verrassend genoeg geeft Panasonic geen bijzondere autonomie aan. We vonden een vermelding van 30 minuten op een online winkel. Op papier is dit een vrij gemiddelde score. Ter vergelijking: de tandenborstel EW-DL82 van dezelfde fabrikant, die €20 meer kost, claimt een batterijduur van 90 minuten.

Dus, met 2 dagelijkse poetsbeurten van elk 2 minuten, konden we rekenen op een gemiddelde autonomie van een goede week poetsen met de EW-DM81. De Lithium Ion batterij van de EW-DM81 werd gedurende 7 dagen onder deze omstandigheden getest en had het aan het eind van onze tests nog niet begeven. De aangekondigde autonomie blijft dus behouden. Om verder te gaan, hebben we onze tandenborstel volledig opgeladen en vervolgens in het luchtledige laten “draaien”. Zijn gemeten autonomie bereikte 66 minuten precies bij continu gebruik, d.w.z. 33 poetsbeurten en dus bijna twee weken bij een tempo van twee poetsbeurten per dag; een score die uiteindelijk zeer eervol blijkt te zijn, ook al is hij niet representatief voor een gebruik bij het poetsen…

Met een stroomverbruik van 0,3 W zal de EW-DM81 niet op uw elektriciteitsrekening drukken. Zodra de batterij volledig is opgeladen, is het verbruik absoluut nul…

Geluid

Gemeten met een geluidsmeter produceert de EW-DM81 elektrische tandenborstel een geluidsniveau van 67 dB(A) in de “normale” stand en 62 dB(A) in de “zachte” stand. Voor het oor ligt het door de EW-DM81 voortgebrachte geluid eerder in het hogere middengebied en is ook niet onaangenaam. Het geluidsniveau lijkt de achilleshiel van Panasonic te zijn; we herinneren ons de Panasonic EW-DL82’s 60 dB(A) in de “witte” modus.

Modi en opties

Zoals gezegd, is het mogelijk de intensiteit van het borstelen te variëren in twee standen (“normaal” en “zacht”). Voor nieuwe gebruikers adviseren wij de tweede, zachtere stand. Het gebruik van een tandenborstel met sonische technologie gaat gepaard met de ontdekking van nieuwe sensaties, die op het eerste gezicht niet noodzakelijk erg aangenaam zijn. De zachte modus van de EW-DM81 stelt u in staat om er vertrouwd mee te raken en u te laten temmen.

Productspecificaties

 • Merk: Panasonic Corp.
 • Vorm opzetborstelkop: Rechthoek
 • Doelgroep: Volwassenen
 • Fabrieksgarantie termijn: 1 jaar
 • Kleur: Wit
 • Poetstechniek: 2D: roterend
 • Type timer: Geen timer
 • EAN: 5025232846153
 • MPN (Manufacturer Part Number): EW-DM81
 • Categorieën: Elektrische tandenborstels Persoonlijke verzorging Tand- & Mondverzorging
 • Merk: Panasonic Corp.
 • Geschikt voor type gebit: Volwassen gebit
 • Poetstechniek: 2D: roterend
 • Vorm opzetborstel: Rechthoek

Voordelen

 • Dun, licht en ergonomisch.
 • Voelt effectief aan elke keer dat je poetst.
 • Goede autonomie.

Nadelen

 • Oplaadtijd van 17 uur.
 • Geen opberg- of transportkist.
 • Borstels zonder een speciale tongreinigingszijde.

Elektrische tandenborstel Panasonic EWDM81W503

Conclusie

De Panasonic EW-DM81 Sonic Toothbrush is goed ontworpen en gebruiksvriendelijk, biedt waar voor zijn geld en kan aantrekkelijk zijn voor gebruikers die hun handtandenborstel willen verruilen voor een efficiënte elektrische tandenborstel.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts