Oral-B iO4 – het instapmodel dat op de proef wordt gesteld

Voor een instapmodel doet de Oral-B iO4 best veel! Lees in de test hoe de tandenborstel verschilt van andere modellen uit de iO-serie.

Naast de iO5 heeft Oral-B onlangs ook het kleinste model van de iO-serie geïntroduceerd, de Oral-B iO4. Dit verschilt in enkele essentiële aspecten van de eerder gepubliceerde iO-modellen met de nummers 5 tot en met 9.

In deze vergelijking leert u wat de iO4 onderscheidt en voor wie de elektrische tandenborstel wordt aanbevolen.

Momenteel is de Oral-B iO4 het goedkoopste model in de serie met een officiële verkoopprijs van 159 €. Maar niet getreurd: er zijn al goedkope aanbiedingen!

In het volgende bericht vindt u deze onderwerpen. De links in de inhoudsopgave brengen u rechtstreeks naar de afzonderlijke onderwerpen.

Als u de Oral-B iO4 online wilt bestellen, is hier een actueel aanbod, dat al ver onder de OVP ligt:

Aanbeveling
Oral-B iO Series 4 Plus Edition Elektrische tandenborstel, 3 borstels, 4 poetsmodi voor tandheelkundige zorg, magneettechnologie, recyclebare verpakking, Ontworpen door Braun, matzwart

Oral-B iO4

De Oral-B iO4 biedt 4 reinigingsprogramma’s. De nieuw ontwikkelde magneettechnologie zorgt voor een zeer goede tandreiniging.

Bekijk de dagprijs

In het artikel ga ik ook dieper in op de verschillen tussen de iO4 en het volgende grotere model iO5. Voor de test heb ik het model iO4 Plus gebruikt.

Meer actuele testrapporten over de elektrische tandenborstels van de Oral-B iO serie vindt u hier:

De iO10, de best uitgeruste tandenborstel in de serie, komt binnenkort uit.

Magneet technologie

Het grootste verschil tussen de tandenborstels van de iO-serie en de voorgangerserie Genius is, naast het ontwerp, de magneettechnologie.

Oral-B IO4 Technologie

Dit wordt ook gebruikt met de iO4 en garandeert u zowel een zeer grondige tandreiniging als een aanzienlijk lager volume tijdens het gebruik.

 • De Oral-B iO4 heeft roterende opzetborstels, die nu ook pulsaties gebruiken om nog intensiever te reinigen.
 • Het mechanisme van roterende opzetborstels dat bekend is van Oral-B wordt dus aangevuld met een techniek die eigen is aan sonische tandenborstels.

Alle iO-modellen maken gebruik van magneettechnologie. De verschillen tussen de verschillende modellen liggen in de technische uitrusting en gebruiksvriendelijkheid.

Welke functies de iO4 je biedt en wat je moet missen in vergelijking met de andere tandenborstels, leg ik uit in de volgende secties.

Verpakking

Het is erg prettig dat de iO4 in een neutrale kartonnen doos wordt verzonden. In de wereld van vandaag is elke stap in de richting van afvalpreventie zeer welkom.

oral-b io4 tandenborstel verpakking

Binnenin zijn alle accessoires van de Oral-B iO4 veilig verpakt voor transport.

Eenmaal uitgepakt ligt de tandenborstel heel goed in de hand. Het ontwerp is merkbaar gemoderniseerd in vergelijking met de Genius-serie. Het handheld apparaat is veel smaller. Ik vind het ontwerp erg leuk.

Accessoires

De iO4 Plus biedt veel accessoires. Dit zou echter vanzelfsprekend moeten zijn tegen de relatief hoge prijs voor een “instapmodel”.

Oral B IO4 Leveringsomvang

Het viel me vooral positief op dat de tandenborstel direct met drie opzetborstels wordt geleverd.

Dit is de volledige leveringsomvang van de Oral-B iO4 Plus:

 • 1 handheld iO4
 • 3 push-on borstels
 • 1 borstelhouder
 • 1 plastic reiskoffer voor de tandenborstel
 • 1 stoffen zak voor de laadpaal
 • 1 laadstation met stroomkabel

Functies en reinigingsprogramma’s

In tegenstelling tot de grotere modellen van de iO-serie heeft de iO4 slechts vier gipssystemen.ram. De tandenborstels van de hoogste kwaliteit van de iO-serie hebben daarentegen maximaal zeven poetsprogramma’s.

Orale B IO4 reinigingsprestaties

De reinigingsprogramma’s worden geselecteerd via een keuzeschakelaar op de handgreep van de tandenborstel. Helaas geeft de tandenborstel niet aan welk programma actief is.

De iO4 heeft noch een display, noch een LED display, zoals je op de andere iO tandenborstels kunt vinden.

Schoonmaakprogramma’s

De grootste bezuiniging op het gebied van apparatuur in vergelijking met de andere modellen is de reductie naar vier gipsprogramma’s.

Voor een instapmodel biedt de iO4 nog vele varianten om je tanden grondig te reinigen:

 • Dagelijkse schoonmaak: het normale dagelijkse schoonmaakprogramma.
 • Gevoelig: een zachter programma om de tanden en het tandvlees te beschermen. De reinigingsprestaties nemen af.
 • Supergevoelig: een nog zachtere reiniging.
 • Fleuren: een programma voor langdurig tanden bleken. Vooral in het geval van vlekken of sterke tandplak helpt het om de tandoppervlakken te polijsten.

De iO5 heeft ook een intensief borstelprogramma en de iO6 biedt speciale tandvleesverzorging als vijfde programma. Je moet zelf inschatten hoe belangrijk deze aanvullende programma’s voor jou zijn.

Opvallend is dat de iO4 twee speciale programma’s heeft voor gevoelige tanden.

Door de combinatie met de drie bijgeleverde opzetborstels is een grote verscheidenheid aan gipsfuncties mogelijk.

Reinigingsprestaties van de iO4

Zoals alle modellen van de iO-serie is de iO4 absoluut onberispelijk op het gebied van reinigingsresultaten. Dezelfde techniek zorgt voor zeer goede resultaten.

Oral B IO4 reinigingsresultaat

Na het poetsen voelen de tanden schoon en glanzend aan. De opzetborstels komen ook tussen de tanden en reinigen grondig.

Opvallend is het stille bedieningsgeluid van de iO4. Ten slotte is er een reeks elektrische tandenborstels waarbij je niet het risico loopt om familieleden wakker te maken die in de buurt slapen.

Bediening en functies

Omdat de iO4 geen LED-indicatoren of een display heeft, is de bediening iets omslachtiger dan de andere modellen die directe visuele ondersteuning bieden.

Oral-B IO5 LED Symbolen
Ter vergelijking: Bij de iO5 geven LED-symbolen aan welk reinigingsprogramma u hebt geselecteerd. Dit doe je zonder met de Oral-B iO4.
 • Om te beginnen met tandenpoetsen, moet je de tandenborstel inschakelen via de aan/uit-schakelaar op het handvat.
 • De programmaknop brengt je vervolgens van het ene programma naar het andere.

Elke keer dat u het gebruikt, moet u het gewenste programma opnieuw selecteren. Standaard start de iO4 altijd met het dagelijkse schoonmaakprogramma.

Als u geen last hebt van de beperking tot vier reinigingsprogramma’s en het gebrek aan visuele werking van de iO4, kunt u hier de nieuwste Oral-B-technologie krijgen tegen de momenteel beste prijs.

Zeer goed gereinigde tanden en een concentratie op gevoelige tanden en tandvlees kenmerken de iO4.

Borstel

De iO4 Plus wordt geleverd met drie opzetborstels. Er zijn ook basispakketten van de iO4 met slechts één opzetborstel. Let op deze details bij het kiezen.

Oral B IO opzetborstels

Aangezien de nieuwe opzetborstels van de iO-serie nu zo’n 10 € kosten, bieden 3 opzetborstels een niet onbelangrijke meerwaarde.

De iO4 Plus versie wordt geleverd met de volgende opzetborstels:

 • Zachte reiniging*
 • Ultieme reiniging*
 • Helder wit*

In combinatie met de reinigingsprogramma’s zijn er veel verschillende combinaties beschikbaar van bijzonder zacht tot ultieme reiniging of verheldering.

Je kunt er snel achter komen welke combinatie van opzetborstel en reinigingsprogramma jij het mooist vindt.

Oral B IO4 geel controlelampje
Het gele indicatielampje geeft aan dat het tijd is voor een nieuwe opzetborstel.

Wanneer het tijd is om de opzetborstel te vervangen (de fabrikant beveelt dit uiterlijk na drie maanden aan), wordt een stip in de programmakiezer van de handset geel.

Nieuwe opzetborstels bestellen

Helaas zijn de vorige opzetborstels van de Oral-B tandenborstels niet compatibel met de iO-serie. De iO opzetborstels zijn echter onder elkaar verkrijgbaar voor alle modellen identic.

Hier vindt u een link waar u nieuwe opzetborstels voor de iO4 kunt vinden in een verpakking van 4 tegen een momenteel lage prijs:

Aanbeveling
Oral-B iO Zachte reinigingsborstels voor elektrische tandenborstel, 4 stuks, zachte tandreiniging, tandenborstelbevestiging voor Oral-B tandenborstels

Oral-B iO opzetborstels

Vier iO opzetborstels “Gentle cleaning” tegen een speciale prijs.

Bekijk de dagprijs

De prijs van de opzetborstels moet zeker ook een selectiecriterium zijn bij de aanschaf van een nieuwe elektrische tandenborstel. Helaas stijgen de kosten hier gestaag.

Drukregeling

De iO4 heeft een visuele drukregeling die helpt om uw tanden op de best mogelijke manier te poetsen en tegelijkertijd uw tanden en tandvlees te beschermen.

Oral B IO4 drukregeling

De drukregeling is ringvormig aan de bovenkant van de handset.

Zolang de indicator groen is, reinigt u goed. Als de indicator echter rood is, moet u de druk die u op uw tanden en tandvlees uitoefent zo snel mogelijk verminderen.

Na een korte acclimatisatieperiode is het heel gemakkelijk om altijd schoon te maken in de groene omgeving.

Omdat ik de drukregeling erg belangrijk vind voor gezond tandenpoetsen, vind ik het leuk dat Oral-B het een prominente plaats geeft in de handheld-apparaten van de iO-serie.

Timer

De timer helpt u om te voldoen aan de aanbevolen tandenpoetstijd van twee minuten per poetsproces. De signaalring licht op in verschillende kleuren wanneer een reinigingscyclus is voltooid.

Natuurlijk kun je ook daarna verder schoonmaken. Maar veel helpt niet altijd veel: te veel tandenpoetsen kan net zo schadelijk zijn als je tanden te weinig poetsen.

Trillingen in de handheld herinneren u eraan om elke 30 seconden een nieuw gebied in de mondholte schoon te maken.

Smartphone-app

Voor de iO4 is er ook een smartphone-app beschikbaar, waarmee je je schoonmaakresultaten beter kunt begrijpen en vervolgens kunt optimaliseren.

Oral B IO4 Smartphone App

De iO4 is echter de enige tandenborstel in de iO-serie die geen gebruik maakt van kunstmatige intelligentie.

De 6-zone oppervlakteanalyse geïntegreerd in de andere modellen ontbreekt in de iO4. Hierdoor zijn er minder gegevens beschikbaar voor evaluatie.

 • De app maakt via Bluetooth verbinding met de iO4 en toont u veel onthullende resultaten van uw reinigingsprocessen.
 • Deze zijn een praktisch extraatje voor wie nog intensiever met tandenpoetsen wil omgaan.

De normale functies van de iO4 zijn uiteraard ook beschikbaar zonder de app te installeren.

Batterij en oplader

Net als bij de iO5 heeft ook de iO4 een minder krachtige batterij. De batterij van de iO4 heeft meer tijd nodig om op te laden en biedt minder reinigingstijd.

Voor tandborstels van hogere kwaliteit van de iO-serie zijn er magnetische oplaadstations die de tandenborstels in slechts 3 uur volledig opladen.

De iO4 daarentegen moet ’s nachts worden aangesloten op het elektriciteitsnet met het meegeleverde plastic laadstation.

Kleuren en reiskoffer

De iO4 wordt momenteel aangeboden in drie kleuren: wit, zwart en lavendel (een lichtpaars).

Oral B IO4 Kleuren

De “plus” in de productnaam iO4 Plus verwijst naar extra accessoires.

Naast de drie opzetborstels zijn dit een plastic reiskoffer en een klein stoffen tasje voor de laadpaal. Praktische metgezellen voor degenen die van tijd tot tijd reizen.

Fooi: Omdat de iO4 vaak te vinden is voor een vergelijkbare prijs als de basisversie van de Oral-B iO4, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de “plus”. Je krijgt hier een aantal monetaire en praktische voordelen.

Conclusie: Tegen een goede aanbiedingsprijs is de iO4 de moeite waard als instapmodel

Zoals gebruikelijk bij nieuwe tandenborstelseries is de officiële verkoopprijs in eerste instantie relatief hoog.

Gelukkig worden deze prijzen in zeer korte tijd in perspectief geplaatst en publiceren aanbieders als Amazon al snel aantrekkelijke aanbiedingen*.

Oral tandenpoetsen B IO4

Bij de iO-serie liggen de prijssprongen tussen de modellen tussen de 20 en 40 €.

Dit betekent dat je voor een kleine meerprijs ook een iO5 of een iO6 met elk vijf P kunt kopen.utz programma’s en een betere visuele programmaweergave.

Hoe belangrijk dergelijke functies eigenlijk zijn, moet iedereen zelf beslissen. Persoonlijk vind ik het display leuk, dat is geïntegreerd in de Oral-B iO6*.

Aanbeveling: Als je de iO4 voor een goede prijs ontdekt, krijg je zeker een technisch zeer geavanceerde tandenborstel.

In directe vergelijking zou ik echter de iO6 aanbevelen. Voor weinig meer krijg je een nog beter uitgeruste tandenborstel.

Oral-B iO4

94 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi96
Verwerking & houdbaarheid95
Accessoires & Extra’s90

Algemene conclusie

De tandenborstel reinigt fantastisch en brengt veel accessoires mee. Als je zonder display kunt en tevreden bent met 4 reinigingsprogramma’s, doet de iO4 alles goed.

Bekijk de dagprijs

Alternatieven

Op deze pagina’s vindt u ook een overzicht van de huidige elektrische tandenborstel modellen. Daar kun je heel duidelijk zien wat andere merken op de markt voor elektrische tandenborstels momenteel te bieden hebben.

Oral-B Genius 10000 beoordeling
Ik ben benieuwd hoe de prijs van de Oral-B Genius 10000 zich ontwikkelt nadat de iO-serie volledig is geïntroduceerd.

De keuze voor een elektrische tandenborstel is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Tegenwoordig zijn er al zeer hoogwaardige tandenborstels voor een kleine prijs.

Extra tip: De ervaring leert dat na de introductie van een nieuwe tandenborstelserie de prijzen voor oudere modellen dalen. Hier vindt u talrijke testrapporten over modellen van de Genius-serie van Oral-B.

Deze werden ook geprezen om hun zeer goede tandenpoetstechniek bij de marktintroductie en zijn nog steeds een echte aanrader.

Gerelateerde artikelen