Oral B Smart 4000 uitgebreide beoordeling

Dit is hoe de Oral-B Smart 4000 presteert in de test – alles wat belangrijk is aan de reinigingsprestaties, de smartphone-app en de reinigingsmodi.

Bent u nog op zoek naar een geschikte elektrische tandenborstel en wilt u meer weten over de Oral B Smart 4000?

 • Lees dan verder, ik heb de tandenborstel voor je getest en ook vergeleken met andere beschikbare modellen.
 • De Oral B Smart 4000 ligt met zijn technische uitrusting tussen goedkope instapmodellen en zeer dure elektrische tandenborstels.

Er is veel concurrentie in hetzelfde marktsegment, daarom is het belangrijk om te controleren welke functies en functies de Oral B Smart 4000 u biedt.

Oral-B Smart 4000 Korte samenvatting

Aanbeveling
Oral-B Smart 4 4000N Witte Elektrische Tandenborstel Powered by Braun
Oraal B Smart 4000

De Smart 4000 biedt drie verschillende reinigingsprogramma’s en functionele apparatuur.

Zie prijs

In de volgende review ga ik dieper in op de reinigingsprogramma’s en apparatuurdetails van de Oral B Smart 4000. Ik zal onder andere ingaan op de volgende punten:

Ik hoop echt dat deze tekst je zal helpen de beste elektrische tandenborstel voor jou te vinden.

De verschillende tandenborstel modellen van Oral B

Kortom, de beschikbare elektrische tandenborstels van Oral B zijn momenteel te onderscheiden in drie groepen.

Tandenborstels van Oral-B Overzicht
De belangrijkste verschillen – de Smart 4000 zit op het middenveld.
 • Er zijn instaptandenborstels, die verkrijgbaar zijn in de handel tegen prijzen rond de 50 €. Bij Oral B draagt deze serie het achtervoegsel PRO, zoals Oral B Pro 900.
 • In het bereik rond de 100 € is er de tweede groep, die meer functies en betere technische uitrusting biedt.
 • Deze modellen dragen het achtervoegsel SMART. Tot deze groep behoort ook de hier gepresenteerde Oral B Smart 4000.

Ten slotte is er nog een groep elektrische tandenborstels waarvan de prijs ruim boven de € 100 ligt.

Bij Oral B worden de tandenborstels GENIUS genoemd. Naast nog betere technische apparatuur vindt u hier ook extra functieprogramma’s.

Oral-B Genius Beoordeling

Tip: Het is altijd de moeite waard om de huidige prijzen voor verschillende modellen tandenborstels te vergelijken. Vaak kun je tegen een kleine toeslag een veel beter uitgerust apparaat krijgen.

De eerste indruk van de Oral B Smart 4000

De eerste vraag die veel gebruikers zich stellen bij het zien van dit model is waarom de tandenborstel de toevoeging “Smart” draagt?

Oral-B Smart 4000

Het bijzondere van de Smart modellen van Oral B is dat ze via Bluetooth verbinding maken met de mobiele telefoon en je de mogelijkheid krijgt om je schoonmaakefficiëntie te regelen en te verbeteren.

De tandenborstel maakt een zeer stabiele en slanke indruk wanneer hij wordt uitgepakt. Het handheld apparaat ligt goed en antislip in de hand.

Naast de oplader omvat de leveringsomvang ook twee push-on borstels. Deze kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in een opbergvak op de oplader.

Functies en programma’s

Omdat de slimme apparaten van Oral B twee keer zo snel bewegen als de instapmodellen, garandeert de fabrikant 100% betere plaqueverwijdering.

De tandenborstelkoppen bewegen in roterende bewegingen over de tand en het tandvlees en verwijderen zo tandplak en afzettingen grondig.

De functies en accessoires van de Oral B Smart 4000 in één oogopslag:

 • 40.000 pulsaties
 • 8.800 rotaties
 • 3 reinigingsprogramma’s
 • 2 opzetborstels (incl. beugel)
 • Drukregeling
 • Timer
 • Bluetooth-verbinding
 • Batterij en laadstation

Zoals u kunt zien, is de tandenborstel goed uitgerust en essentiële elementen die u tegenwoordig van een elektrische tandenborstel verwacht, zoals timer en drukregeling,nd beschikbaar.

In het volgende zal ik u in meer detail kennis laten maken met de individuele functionele functies op basis van mijn testervaring.

De reinigingsprestaties

Omdat het motorvermogen van alle Oral B-tandenborstelmodellen van de PRO 2000 hetzelfde is, krijgt u de best mogelijke poetsprestaties die Oral B momenteel te bieden heeft met de Smart 4000.

Dit uit zich in een allround goed reinigingsresultaat.

Witte tanden van nature
Het belangrijkste: de Smart 4000 biedt meer dan genoeg kracht voor een gezond gebit.

Al na het eerste gebruik valt op dat de tanden heel glad en schoon aanvoelen en ook de gelijktijdige behandeling van het tandvlees leek me heel zacht en prettig.

Als je tot nu toe een handtandenborstel hebt gebruikt, ben je zeker blij met het eerste poetsresultaat. En zelfs gebruikers van goedkope tandenborstelmodellen kunnen een duidelijk verschil merken.

De schoonmaakprogramma’s

De Oral B Smart 4000 heeft drie reinigingsprogramma’s:

 • Dagelijkse schoonmaak
 • Bescherming van het tandvlees
 • Gevoelig

Aangezien in de meeste gevallen het dagelijkse reinigingsprogramma absoluut voldoende is om de tanden grondig te reinigen, zijn veel meer programma’s niet echt nodig. De tandsteenbescherming is een mooie toevoeging en ook de gevoelige reiniging is zinvol als je af en toe last hebt van tandvleesproblemen of gevoelige tanden.

Tandenborstels van hogere kwaliteit bieden maximaal zes poetsprogramma’s. Voor mijn behoeften zijn hier echter drie verschillende functies absoluut voldoende.

De meegeleverde opzetborstels

De Smart 4000 wordt geleverd met twee opzetborstels. De CrossAction opzetborstel is bedoeld voor dagelijkse reiniging en zorgt voor een zeer goed reinigingsresultaat bij gebruik.

Oral-B opzetborstels

De Sensitive opzetborstel daarentegen is speciaal ontworpen voor gevoelige reiniging. De zachte borstelharen zorgen ervoor dat je je tandvlees en tanden bijzonder zachtjes reinigt.

Ik vind het leuk dat ik de kans krijg om twee verschillende tandenborstelkoppen uit te proberen. Omdat er een aantal verschillende opzetborstels van Oral B zijn, kunt u uw reinigingsresultaten variëren.

Fooi: Je bent niet alleen afhankelijk van originele Braun tandenborstelkoppen. Er zijn ook verschillende No Name-kopieën in de handel die ook voor goede reinigingsresultaten kunnen zorgen. Let voordat u koopt op bestaande aanbevelingen van andere gebruikers.

De drukregeling

Een drukcontrole is uiterst belangrijk voor moderne elektrische tandenborstels. Deze controle voorkomt dat u te veel druk uitoefent op de tand en het tandvlees en deze daardoor verwondt.

Smart 4000 Kenmerken
Drukregeling is een van de belangrijkste kenmerken van de Oral-B Smart 4000.

Als de tandenborstel detecteert dat u te veel druk uitoefent, vertraagt de snelheid van de borstelkop even. Daarnaast gaat er een optisch indicatielampje branden.

Omdat de drukregeling zeer effectief is, kunt u snel de juiste handling onder de knie krijgen. Na korte tijd weet je precies hoeveel druk je met je tandenborstel moet uitoefenen.

De timer

Om u te helpen uw tanden uitgebreid en effectief te poetsen, heeft de Oral B Smart 4000 een timer.

Dit begint wanneer de tandenborstel wordt gebruikt en informeert u met een signaal wanneer de aanbevolen tandenpoetstijd van twee minuten is verstreken.

Tijdens het reinigingsproces ontvangt u ook elke 30 seconden een signaal om u eraan te herinneren de borstelkop in een ander kwadrant van uw mondholte te verplaatsen. Zo reinigt u alle delen van de mondholte gelijkmatig grondig tijdens elk reinigingsproces.

De Bluetooth-opties

Dit is de eigenschap die de tandenborstel de bijnaam “Smart” geeft. Met de Smart 4000 verbind je je elektrische tandenborstel via Bluetooth met je telefoon.

Oral B biedt ook een gratis app voor smartphones, waarmee je vervolgens individueel je reinigingstijd en ook de drukregeling kunt instellen en regelen.

Tandenpoetsen met je smartphone
De Oral-B app geeft tips over goede gebitsverzorging.

Als u geïnteresseerd bent in het effectief meten en geleidelijk verbeteren van uw poetsroutine, de Smart-functie van de Oral B 4000 de mogelijkheid. In de app vind je veel data en tips voor het tandenpoetsen.

Naar mijn mening is de extra functie “Smart” echter eerder iets speciaals voor degenen die hun mondhygiëne in detail willen behandelen. De meerderheid van de gebruikers gebruikt de Smart-functie waarschijnlijk niet regelmatig. Al was het maar omdat de omgang met tandenborstel en mobiele telefoon in de badkamer nogal ingewikkeld is.

Batterij en oplader

Volgens de fabrikant kun je 14 dagen lang twee keer per dag je tanden poetsen met een volledig opgeladen batterij. In de test heb ik echter de ervaring gemaakt dat de tandenborstel vrij elke 10 dagen naar het lichtnet gaat.

Of deze periode voldoende is, hangt sterk af van hoe en waar je je elektrische tandenborstel wilt gebruiken. Als je veel reist, zul je het zeker waarderen als het handheld apparaat niet elke keer hoeft te reizen.

Aangezien ik mijn elektrische tandenborstel thuis bijna uitsluitend in de badkamer gebruik, maakt het mij niet uit of ik de tandenborstel een paar dagen van tevoren of later oplaad. Voor sommige klanten is de levensduur van de batterij echter een belangrijke reden om te kopen.

Om een lege batterij volledig op te laden, moet u de tandenborstel minstens 15 uur op de oplader aansluiten.

Het is goed dat in deze modellen actuele Li-ion accu’s beschikbaar zijn, die de laadcapaciteit langer behouden. Dit garandeert dat je ook na enige tijd nog steeds een goede batterijprestatie beschikbaar hebt.

Braun reiskoffer
Een extra reiskoffer is beschikbaar op het topmodel, de Oral-B Genius.

De voor- en nadelen op een rij

Naar mijn mening zijn dit de voordelen van de Braun Oral B Smart 4000:

 • Grondige reinigingsprestaties
 • 3 reinigingsmodi
 • veelzijdig
 • Drukregeling
 • Timer

Aan de andere kant merkte ik alleen de volgende nadelen op:

 • Gemiddelde batterijsterkte
 • Smartphoneverbinding overbodig

Zoals je kunt zien, biedt de Oral B Smart 4000 zeer goede eigenschappen voor een tandenborstel in deze prijsklasse. Zoals gezegd is er echter veel concurrentie in dit marktsegment, vooral vanuit het bedrijf.

Alternatieve tandenborstelmodellen van Oral B

Naast de Smart 4000 biedt Oral B ook de Smart 5000 en Smart 6000 modellen aan.

Afhankelijk van of je een actuele aanbieding vindt, liggen de prijzen tussen de modellen niet heel ver uit elkaar. Soms kun je de Smart 5000 zelfs goedkoper bestellen dan de Smart 4000.

 • Omdat de apparatuur verbetert met een toenemend aantal producten, is het de moeite waard om hier prijzen te vergelijken.
 • Als je tegen een kleine meerprijs een Smart 6000 kunt bestellen, krijg je nog meer functies en een reiskoffer die ook is inbegrepen.

Als u meer wilt weten over de andere modellen, kunt u hier gedetailleerde productrecensies van de Oral B Smart 5000 en Oral B Smart 6000 vinden. Daarnaast kunt u ook dit complete overzicht van Oral B tandenborstels raadplegen voor meer informatie.

Conclusie over de Oral B Smart 4000

Qua reinigingsprestaties biedt de Oral B Smart 4000 echt zeer goede resultaten. Naar mijn mening is de apparatuur ook absoluut voldoende voor het normale gebruik van een elektrische tandenborstel.

Als je echter dezelfde kwaliteit tandenborstel met nog meer functies kunt krijgen voor dezelfde prijs – of voor een paar dollar meer – zou ik je altijd aanraden om deze optie te kiezen.

De mogelijkheid om zo’n hoogwaardige tandenborstel te krijgen voor zo’n 100 euro is in ieder geval zeer positief. In vergelijking met een normale handtandenborstel verbeter je je poetsresultaten aanzienlijk en dit wordt op de lange termijn duidelijk tijdens tandartsbezoeken.

Tip: De Braun Oral B Smart 4000 is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Er is één model in wit-blauw en één in roze. Daarnaast is de tandenborstel ook verkrijgbaar met verschillende push-on opzetborstels.

Oral-B Smart 4000

90 / 100 Evaluatie
Reinigings- en reinigingsmodi92
Verwerking & houdbaarheid93
Accessoires & Extra’s86
Algemene conclusie

De Oral-B Smart 4000 doet uw werk betrouwbaar en biedt geen echte zwakke punten. U hoeft alleen meer geld uit te geven als u functies nodig hebt zoals positiedetectie of extra bescherming voor het tandvlees.
Kijk nu op Amazon*