Soccas Van Gogh X3U Tandenborstel: een serieus alternatief voor de Xiaomi Mi Elektrische Tandenborste


De Chinese fabrikant Soccas, dochteronderneming van de Xiaomi groep, brengt de Van Gogh X3U elektrische tandenborstel op de markt. Een model met sonische technologie (39.600 trillingen per minuut) dat we hebben getest…

Soccas Van Gogh X3U

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Xiaomi Soccas Van Gogh X3 is een elektrische tandenborstel met sonische technologie – waarvan Philips en Panasonic de twee grote vertegenwoordigers zijn. Dit betekent dat de borstelharen trillen in een zeer snel tempo van 15.000 tot 31.000 slagen per minuut, afhankelijk van het model. De Soccas Van Gogh X3 belooft tot 39.600 slagen per minuut.

Met een prijs van €48,50 op de website van Ali Express is deze elektrische tandenborstel betaalbaar voor iedereen, maar biedt toch functies die high-end modellen waardig zijn. Eens kijken of het de grote jongens kan bijhouden.

Gebruiksgemak

Het ontwerp van de Soccas Van Gogh X3U is origineel. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze tandenborstel een eerbetoon aan het schilderij Wilde Rozen van de Nederlandse schilder. Geheel in groen gekleed, is het onderste deel van het handvat bedekt met een tekening van een bloembed. Een sober en chic detail dat zeker het verschil zal maken in de badkamer.

De Soccas Van Gogh X3U wordt geleverd met drie koppen, die elk een ander doel hebben: Polish voor een grondige reiniging en tegen vlekken (koffie, thee…), Soft voor een zachte borstelbeurt en Clean voor een meer klassieke reiniging. Opgemerkt zij dat de Poolse en Zachte koppen zijn uitgerust met pinnen aan de achterzijde om de tong te reinigen, een goed punt dat zelden wordt aangetroffen op andere tandenborstel’s.

Op het handvat bevindt zich één enkele knop om in te schakelen, de borstelstand te wijzigen en de reiniging te stoppen. Er zij op gewezen dat u uw vinger 5 seconden op de knop moet houden om de borstel volledig uit te schakelen. De Soccas Van Gogh X3U heeft 4 poetsstanden: Clean voor dagelijks poetsen, Sensistive voor gevoelig tandvlees, Novice met zachtere trillingen voor beginners en Polishing voor een sterkere reiniging met intensere trillingen.

Het zou comfortabeler zijn geweest als de 4 pictogrammen op het handvat duidelijker waren geweest, want als het borstelen eenmaal is begonnen, is het niet altijd duidelijk welke stand actief is. Bovendien kan het beperkend zijn om verschillende modi aan elkaar te moeten rijgen alvorens toegang te krijgen tot de gewenste modus. Toch waarderen we, net als bij de Xiaomi Mi Elektrische Tandenborstel, het kleine aantal functies dat het aantal manipulaties beperkt.

Als de EDB is ingeschakeld, gaat een klein groen lampje branden. Je moet echt een goed oog hebben om het te zien. We hadden graag gezien dat de fabrikant een duidelijker lampje had voorzien, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Oral-B 970 ProThin.

Dit groene lampje wordt rood wanneer de batterij bijna leeg is, zonder dat de beschikbare autonomie wordt aangegeven. Het zou nuttig zijn geweest om een preciezere aanduiding van de resterende poetstijd te hebben.

Tot slot wordt deze tandenborstel geleverd met een reisetui waarin u twee van de drie opzetborstels, een opberghouder en een oplaadkabel kunt meenemen.

En in gebruik

In het gebruik is het gebruiksgemak prijzenswaardig. De Soccas Van Gogh X3U hoeft de gebruiksaanwijzing niet te raadplegen. We waarderen ook dat hij automatisch wordt uitgeschakeld na twee minuten (de door specialisten aanbevolen tijd voor het poetsen). Om de 30 seconden geeft de borstel een trilling om u te waarschuwen van borstelzone te veranderen; een altijd welkom geheugensteuntje.

De hier gebruikte sonische technologie zou beter zijn in het bestrijden van tandplak dan de oscillerende-roterende technologie. Om deze sonische tandenborstel’s correct te gebruiken, moet u dezelfde beweging maken als met een manuele borstel. Een technologie die minder verwarrend kan zijn dan andere, aangezien de gebruiker zijn gebaren niet hoeft te veranderen.

Autonomie

De fabrikant belooft een gemiddelde autonomie van 30 dagen (zonder de intensiteit van de borstel aan te geven), bij twee borstelbeurten van 2 minuten per dag. Met de Clean-stand hielden we het 27 dagen vol met twee borstelbeurten van twee minuten per dag. Dit resultaat ligt boven het gemiddelde van de andere toestellen in onze vergelijking, die zelden langer dan 15 dagen werken.

Opgemerkt moet worden dat wanneer de rode batterij-indicator bijna leeg is, de Soccas Van Gogh X3U nog steeds in staat is om ongeveer tien poetsbeurten te verzorgen, wat geen geringe prestatie is.

Het duurt iets meer dan 3 uur om de Soccas Van Gogh X3U volledig op te laden, wat vrij kort is vergeleken met het gemiddelde in onze vergelijking. Ter vergelijking, de Oral-B Junior heeft ongeveer tien uur nodig om op te laden.

Helaas werkt de borstelhouder niet als oplader. Om de tandenborstel op te laden, moet u de meegeleverde USB-C-kabel in de houder van de handgreep steken en deze aansluiten op een USB-stroomadapter – niet meegeleverd, maar elke USB-telefoonoplader is voldoende.

Geluid

We hebben het geluidsniveau van de Soccas Van Gogh X3U gemeten met een geluidsniveaumeter. Op een afstand van één meter hebben wij tussen 45 en 52 dB(A) gemeten, afhankelijk van de gebruikte borstel, maar ook van de gekozen modus. Dit is een zeer laag geluidsniveau in vergelijking met de Oral-B Genius X 20000, die 70 dB(A) produceert.

Voordelen

  • Origineel en stijlvol ontwerp.
  • 3 borstels inbegrepen.
  • 4 reinigingsstanden.
  • Goede autonomie.
  • Laag geluidsniveau.

Nadelen

  • Niet-representatieve penseelmodus pictogrammen.
  • Geen oplaadstation.
  • Oplaadindicator te klein.

Conclusie

De Soccas Van Gogh X3U mist een aantal functies of accessoires, zoals een oplaadstation of een indicator voor de levensduur van de batterij. Met zijn drie opzetborstels en 4 reinigingsstanden is hij geschikt voor alle kaken, van de meest gevoelige tot die welke het meest gewend zijn aan elektrisch poetsen. Kortom, de Soccas Van Gogh X3U heeft het allemaal!

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts