Hoe tandvleesrecessie te voorkomen & parodontitis

Hoe eerder je begint met de preventie, hoe beter tandvleesontsteking – parodontitis kan behandeld worden – of volledig voorkomen kan worden. Hier kunt u lezen welke vorm van preventie het meest effectief is.

Kortom, een passende levensstijl en een gezond voedingspatroon zijn de beste dingen die je kunt doen voor je tanden en tandvlees.

 • Vermijd wat uw tanden schaadt
 • Doe wat goed is voor je tanden

Dit klinkt eenvoudig, maar is voor de meesten van ons erg moeilijk. Het meeste is niet alleen goed voor ons gebit, maar voor het hele organisme.

Bovendien hebben problemen met de tanden vaak invloed op de rest van het lichaam – niet alleen vanwege hoofdpijn en tinnitus.

De preventieopties die in dit artikel worden beschreven, zijn niet alleen geschikt voor het bestrijden van gingivitis, maar zorgen ook voor witte en gezonde tanden.

Zorg goed voor je tanden & regelmatig

Je leest dit artikel waarschijnlijk hier omdat je problemen hebt met tandvleesrecessie en nog niet precies weet hoe je beter voor je tanden kunt zorgen.

Profylaxe tegen tandvleesaandoeningen

Tandenpoetsen is een van de belangrijkste maatregelen – maar er zijn ook andere nuttige gewoonten.

U wilt meer weten over goede tandheelkundige zorg, dit is al de juiste eerste stap.

Neem je tanden serieus. Parodontitis is onomkeerbaar, een kunstgebit is duur en het zal nooit echt uw echte tanden vervangen. De juiste tandheelkundige zorg is niet alleen gezonder, maar ook aanzienlijk goedkoper.

Preventieve onderzoeken zijn uiterst belangrijk naast mondhygiëne.

Deze wordt betaald door de wettelijke ziektekostenverzekering:

 • Twee keer per jaar een check-up
 • Eenmaal per jaar een tandsteenverwijdering
 • Parodontitis screening (PSI) om de twee jaar
 • Sommige wettelijke zorgverzekeraars betalen ook 1-2x per jaar subsidies voor professionele gebitsreiniging.

De juiste poetstechniek voor gezond tandvlees

Als u een handmatige tandenborstel gebruikt, kies dan voor een zachte of middelharde tandenborstel die uw tandvlees niet irriteert.

Leg niet te veel druk. Het is het beste om van rood naar wit te poetsen met een methode – van tandvlees tot tand – en regelmatig te poetsen: twee bij twee: twee minuten, twee keer per dag.

In deze video zie je een overzicht van verschillende poetsmethoden met handtandenborstels:

Een elektrische tandenborstel is geen must, maar het kan gedeeltelijk compenseren voor onjuiste techniek en slechte poetsgewoonten. Dus als je hier wat in te halen hebt, dan moet je overwegen om zo’n apparaat te kopen.

Fooi: Hier vindt u een handige vergelijkingstest van elektrische tandenborstels.

Verdere opties voor parodontale preventie

Naast de tandenborstel moet u ook tandzijde, interdentale borstels of een orale irrigator gebruiken, omdat u met de tandenborstel niet alle interdentale ruimtes bereikt.

 • Maak je geen zorgen – hoe je op de juiste manier flost, is gemakkelijk te leren. De beste manier om dit te doen is door onze gids over het onderwerp te lezen. Daar behandelen we niet alleen tandzijde zelf, maar ook alternatieven zoals interdentale borstels of tandzijdestokjes.
 • Als u zich nog steeds zorgen maakt over het verwonden van uw tandvlees, kunt u ook een orale beregenaar gebruiken die de ruimtes ertussen reinigt met een waterstraal, daarom zijn ze bijzonder geschikt voor gevoelige tanden en vergemakkelijken ze het aanbrengen.
Orale irrigator voor gevoelig tandvlees
Orale irrigators zijn voor velen gemakkelijker te hanteren dan flossen.

Mondspoelingen verbeteren ook de mondhygiëne. Naast koopbare mondspoelingen kun je ook goede mondspoelingen maken met huismiddeltjes. Oil pulling kan een goede aanvulling(!) zijn, bijvoorbeeld bij kokosolie.

Regelmatige controles beschermen tegen parodontitis

Maar niet alleen goed poetsen is belangrijk voor een goede tand.Flege. Het is net zo belangrijk dat je regelmatig Preventieve afspraken waarnemen.

 • Tandvleesrecessie is in het begin vaak onopvallend en wordt daarom vaak te laat opgemerkt. Parodontitis kan in het begin ook asymptomatisch zijn.
 • Daarom is het belangrijk om elke twee jaar de Onderzoek naar vroegtijdige opsporing om het voor elkaar te krijgen.

Even belangrijk is een regelmatige Gebitsvrijheid. Dit wordt één keer per jaar vergoed door de wettelijke zorgverzekering.

Een professionele tandreiniging kan ook worden aanbevolen.

De kosten van tandreiniging

U weet waarschijnlijk dat professionele tandreiniging niet is opgenomen in de catalogus van diensten van de wettelijke zorgverzekeraars.

Maar wist u ook dat veel wettelijke zorgverzekeraars de PZR nu geheel of gedeeltelijk uitbetalen aan contractartsen of via een bonusprogramma? Bijvoorbeeld het DAK, de Techniker Krankenkasse en verschillende BKK’s.

Hier vind je een overzicht.

Een elektrische tandenborstel is geen must, maar het kan gedeeltelijk compenseren voor onjuiste techniek en slechte poetsgewoonten. Dus als je hier wat in te halen hebt, dan moet je overwegen om zo’n apparaat te kopen.

Elektrische tandenborstels voor tandvlees
Veel elektrische borstels maken het poetsen gemakkelijker – bijvoorbeeld met comfortfuncties zoals verschillende poetsmodi voor gevoelige tanden.

Fooi: Hier vindt u een handige vergelijkingstest van elektrische tandenborstels.

Geschikte voeding voor een gezond gebit

Een van de belangrijkste en gemakkelijkste manieren om een gezond gebit te krijgen, is een gezond en uitgebalanceerd tandvriendelijk dieet.

Onjuist dieet is een van de meest voorkomende redenen voor tandvleesrecessie.

Als je al een tandvleesrecessie ervaart, kun je het beste kritisch kijken naar je eetgewoonten. In de meeste gevallen helpen slechts een paar veranderingen om een blijvende verbetering van uw tandheelkundige gezondheid te bereiken.

Gom pannenkoeken eten

Vermijd vruchtensappen en zure frisdranken

Vruchtensappen, zure frisdranken en energiedranken zijn een veel voorkomende oorzaak van gebitsproblemen. De combinatie van suiker met zuur in vloeibare vorm leidt ertoe dat er een optimale omgeving voor de reproductie van bacteriën in de mond wordt gecreëerd.

 • Dit geldt natuurlijk ook als je je suikervrije energiedrank samen met gummyberen, chips of chocolade consumeert. (Chips zonder suiker? Ja, vanwege de kracht!)
 • U denkt misschien dat u dit effect kunt voorkomen door uw tanden te poetsen kort na het nuttigen van dergelijke dranken. Helaas is dit niet het geval, integendeel.

Tip: Gebruik tandvriendelijke berkensuiker (xylitol) in plaats van suiker.

Wacht met schoonmaken na het avondeten

Zure dranken lossen mineralen uit de tanden op. Als de tanden onmiddellijk daarna worden gepoetst, wordt het glazuur onomkeerbaar afgewreven en wordt de schade aan de tanden versneld.

Grijp in plaats daarvan naar ongezoete dranken of fruitthee met stevia.

Trouwens, stevia is ook een prachtige potplant, met wiens bladeren je elke vorm van thee snel, lekker en tandgezond kunt zoeten.

Moet ik fruit opgeven?

Fruit en tandvlees

Als fruitzuur zo slecht is voor je tanden, moet je fruit dan helemaal vermijden? Nee, natuurlijk niet.

Goed voor het gebit is fruit dat rijk is aan water en vezels, bijvoorbeeld appels of peren.

Omdat appels grondig worden gekauwd, wordt speekselvloed gestimuleerd en worden bacteriën weggespoeld. Bovendien masseert het kauwen van vezelrijk rauw voedsel het tandvlees. Het helpt ook als je een stuk kaas bij het fruit eet.

Zelfs na het eten van zuur fruit moet je echter 1 uur wachten voordat je je tanden poetst.

Drink daarna ongezoete thee (bij voorkeur groene thee) of water, of gebruik een mondwater.

Suiker, zetmeel en koolhydraten zijn slecht voor je tanden

Als je iets goeds wilt doen voor je tanden, moet je geen snoep eten, dat weet elk kind.

Alles wat zoet en plakkerig is, beschadigt de tanden. Maar wist je dat dit ook geldt voor koolhydraatrijke en zetmeelrijke voedingsmiddelen?

Een zoet stuk taart is niet alleen vanwege de suiker die slecht is voor de tanden, maar ook vanwege het kleverige deeg dat zich in de interdentale ruimtes nestelt en daar de bacteriegroei stimuleert.

Hetzelfde geldt voor zetmeelrijke voedingsmiddelen die zich in de interdentale ruimtes nestelen, bijvoorbeeld chips en crackers.

Zoete suiker beschadigt tanden

Dus moet ik überhaupt stoppen met het eten van snoep?

Zoals Paracelsus zei, maakt de menigte het gif. Eet zo zelden mogelijk snoep en spoel dan je mond, bijvoorbeeld met een mondwater.

Grijp naar een stuk chocolade in plaats van karamels. Beste pure chocolade, omdat dit de tanden het minst beschadigt.

Vermijd zure omgeving in de mond

Zelfs zonder de consumptie van zure voedingsmiddelen kan zich een zure omgeving in de mond ontwikkelen, vooral omdat de bacteriën in de mond zelf zuur produceren uit suiker en koolhydraten.

Het vermijden van snoep en koolhydraatrijke voedingsmiddelen zal dit effect helpen verminderen.

Maar er zijn ook verschillende voedingsmiddelen die helpen om de pH in de mond te verhogen.

 • Kaas maakt de omgeving in de mond niet alleen basisiger, maar bevat ook veel calcium.
 • Melk
 • Peren. Was fruit niet slecht voor je tanden? Ja, maar peren bevatten stoffen die het zuur in de mond neutraliseren. Het is het beste om met schil te eten, omdat dit rijk is aan ontstekingsremmende flavonoïden. Daarnaast bevatten peren veel vitamine C en vitamine K.
 • Groene groenten, bijvoorbeeld snijbiet, spinazie en broccoli, verhoogt de pH en bevat calcium, foliumzuur, vitamine E en B-vitamines, allemaal componenten die goed zijn voor je tanden.

Voeding voor het tandvlees

Vermijd stress. Doe iets goeds voor jezelf en neem de tijd.

Stress verzwakt het immuunsysteem, wat leidt tot ontstekingen en tandenknarsen, mogelijk maagproblemen en reflux. Bescherm je tanden en jezelf.

Stoppen met roken

Roken vermindert de levensverwachting – die van je tanden en die van jou. Dit beschermt het pensioenfonds, maar verder doe je weinig goeds, zeker niet je tanden en tandvlees.

Tien jaar roken kost je tot drie tanden. En elke tandheelkundige behandeling is moeilijker en pijnlijker dan bij niet-rokers, omdat roken de wondgenezing verergert, de trigeminuszenuw irriteert en je gevoeliger maakt voor pijn.

Zorg voor je gezondheid

Laat je diabetes op tijd goed aanpassen. Laat maagproblemen en reflux tijdig behandelen. Verban allergenen uit je slaapkamer als je last hebt van pollen- of stofallergieën.

Zorg extra goed voor je tanden als je medicijnen moet nemen die je tanden beschadigen (bijvoorbeeld omdat het je mond droog laat). Profiteer van uw controleafspraken. Laat een professioneel gebit regelmatig reinigen.

Stimuleer speekselvloed

Speeksel remt ontstekingen en wast bacteriën weg. Daarom is een droge mond een veel voorkomende oorzaak van tandvleesrecessie.

Tegenwoordig is ons voedsel vaak te zacht en nemen we niet genoeg tijd om te eten. Daarnaast drinken we de hele dag door te weinig.

Voor voldoende speekselvloed moet u letten op een paar eenvoudige dingen in uw dieet:

· Drink voldoende.

Artsen raden 1-1,5 l per dag aan bij normale temperaturen. Bij voorkeur ongezoete dranken. Zet een fles water of thee op het bureau zodat je niet vergeet te drinken.

· Ongekookt vegetarisch eten.

Vezelrijke, waterbevattende voedingsmiddelen stimuleren niet alleen de speekselafscheiding, maar reinigen ook de tanden op natuurlijke wijze bij het kauwen en activeren het tandvlees. Daarnaast bevat raw food veel vitamines die belangrijk zijn voor de gezondheid van je tandvlees, zoals vitamine C, vitamine A, vitamine E en vitamine K. Bijvoorbeeld:

 • Worteltjes
 • Appels
 • Selderij
 • Courgette
 • Komkommers

· Kaas

Kaas bevat niet alleen veel calcium en zorgt voor een alkalische pH in de mond, het stimuleert ook de speekselvloed. Dus knabbel er een paar stukjes heerlijke Parmezaanse kaas tussendoor.

Als je fruit eet, kan kaas het fruitzuur minder schadelijk maken voor je tanden.

· Voldoende kauwen

Een half uur ’s middagspauzeer en pak een hamburger en loop hem zo snel mogelijk naar beneden. Nog een koffie na afloop, en weer aan het werk – zo ziet het er voor veel werkende mensen uit.

Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar vooral voor je gebit.

Eet een sappige biefstuk met een salade als bijgerecht. Hierdoor kun je goed kauwen. Dit produceert speeksel en is goed voor je tandvlees. Bovendien is vlees rijk aan eiwitten en vitamine A, wat je tandvlees versterkt.

Meer artikelen over terugtrekkend tandvlees:

Als je meer wilt weten over dit onderwerp, ga dan naar een van onze andere artikelen:

Overzicht van tandvleesrecessie

De eerste tekenen van ontstoken tandvlees

Zo werkt professionele behandeling bij de tandarts

De oorzaken van parodontitis verklaard

Alles over huismiddeltjes voor tandvleeskrimp

Gezonde voeding om parodontitis te voorkomen

Hoe voorkom ik terugtrekkend tandvlees? Alles over preventie

Meer gidsen over tandheelkundige zorg