Philips Sonicare for Kids HX6321/03 test: een toepassing die werkt op affect


Motivatie creëren met een digitale begeleider

Heeft uw peuter moeite met tandenpoetsen? Vindt hij het “fang-borstelen/slaap-baden” ritueel niet aantrekkelijk? Met de Sonicare for Kids HX6321/03 connected tandenborstel belooft Philips dat zelfs als hij nog niet naar bed wil, hij in ieder geval zijn tanden wil poetsen.
Philips Sonicare for Kids HX6321-03

Bekijk de dagprijs

Overzicht

Philips is niet de eerste fabrikant die een connected tandenborstel aanbiedt om te werken aan mondhygiëne-educatie voor kinderen. Zoals Kolibree onlangs heeft gedaan, heeft Philips vooral gewerkt aan de toepassing om het verlangen te wekken en de poetsroutine aan te moedigen. Meer dan op het speelse aspect “uitdaging” dat door Kolibree naar voren wordt gebracht, heeft Philips de nadruk gelegd op het affect, door zijn toepassing te voorzien van het Sparkly-figuurtje dat het kind bij elke poetsbeurt zou moeten willen vinden. In tegenstelling tot de start-up die zijn elektrische tandenborstel heeft uitgerust met bewegingssensoren, heeft Philips hem gewoon uitgerust met een Bluetooth-verbinding. Het kind moet de beweging van de borstel volgen die op het scherm van de smartphone of tablet wordt weergegeven. Het goede nieuws is dat de Sonicare for Kids connected €60 kost, een redelijke prijs om te beginnen met elektrisch poetsen.

Ergonomie

Philips lijkt aan alles te hebben gedacht voor de kleintjes en heeft niet alleen de verpakking veranderd en een willekeurige elektrische tandenborstel (EBR) in het sausje gedaan die “kinderen wel leuk zullen vinden”. Terloops merken wij op dat als de fabrikant deze borstel aanbeveelt vanaf 3 jaar, wij ons houden aan de aanbevelingen die het gebruik van de tandenborstel aanbeveelt vanaf 5 of 6 jaar, ook al verzekert Philips dat hij de intensiteit van de bewegingen heeft aangepast. Het aantal bewegingen is hetzelfde als voor volwassenen, maar de beperkte amplitude van de bewegingen maakt het borstelen zachter (de hoek die door de borstelharen wordt bestreken is 7° voor kinderen en 9° voor oudere kinderen).

De aanpassing begint met de vorm van het handvat en het materiaal ervan. Hij is volledig gemaakt van rubber en is schokbestendig, met een antisliplaag op de rug, zoals voor volwassenen. De bovenkant van het handvat loopt taps toe en de grootte zou zelfs voor kleine kinderhandjes geen probleem mogen vormen. Voor kleinere kinderen zou een iets dunnere handgreep welkom zijn geweest.

Aan de bovenkant van het handvat wordt de prominente rand geaccentueerd. Dit wordt gebruikt om de borstel rechtop te houden wanneer hij “liggend” wordt gebruikt om tandpasta aan te brengen.

Het gewicht van het handvat is daarentegen niet verminderd in vergelijking met de volwassen modellen, aangezien de HX6321/03 ongeveer 130 g weegt. Dit lijkt ons niet zo zwaar dat het een probleem zou zijn voor een kind. De keuze van Kolibree om het handvat lichter te maken (58 g) leek ons echter meer in overeenstemming met het gebruik.

Tot slot heeft Philips de borstel aangepast aan kleine tanden: hij is smal en niet erg lang. Ter herinnering, om de juiste borstel te kiezen, mag hij niet langer zijn dan de ruimte tussen twee hoektanden. Bovendien, hoe kleiner de borstel, hoe meer hij overal in past, waardoor het gemakkelijker is om de achterste kiezen te reinigen. Dit lijkt ons des te belangrijker voor een kind met een kleine kaak, dat in de leerfase van het poetsen wellicht moeilijker bij deze tanden en kiezen kan komen.

De HX6321/03 wordt standaard geleverd met een compacte borstel, maar is ook compatibel met een andere, afzonderlijk verkrijgbare borstel. De laatste, van standaardgrootte, lijkt ons minder geschikt voor kinderen.

Philips heeft niet alleen het formaat van de compacte borstel aangepast, maar ook het materiaal. Deze borstels zijn volledig met rubber bekleed om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.

Het voorpaneel kan door Philips aan de smaak van het kind worden aangepast met behulp van de bijgeleverde kleine stickers die het Sparkly-karakter voorstellen.

Het gebruik is zeer eenvoudig aangezien het handvat twee knoppen heeft: een start/stop-knop en een knop om de modus te kiezen, wetende dat er twee zijn, die overeenkomen met de leeftijd van het kind. Zodra u de borstel oppakt om hem te gebruiken, wordt de gekozen modus opgeroepen door een LED aan weerszijden van deze toets. De eerste stand is bedoeld voor jonge kinderen (3 tot 7 jaar) de amplitude van de bewegingen is gereduceerd en de poetstijd bedraagt in het begin één minuut en neemt daarna geleidelijk toe. De tweede stand is voor oudere kinderen (vanaf 7 jaar) met een poetstijd van 2 minuten.

Connectiviteit

De HX6321/03 is verbonden via Bluetooth. Het is compatibel met iOS en Android (vanaf iPhone 4S, 3e generatie iPad). Dit model heeft geen bewegingssensor, in tegenstelling tot het Kolibree model. Philips is met zijn Smart Series overgestapt op eenzelfde soort werking als Oral-B.

Beide methoden hebben voor- en nadelen. De bewegingssensoren kunnen het kind vertellen welke plekken overgeslagen zijn en welke juist geborsteld worden. Het nadeel is dat het gebrek aan nauwkeurigheid van deze sensoren – waardoor het kind soms wordt gestraft in zijn spel, ook al maakt het de juiste beweging – een bron van frustratie kan zijn.

In het geval van Philips wordt de connectiviteit alleen gebruikt om de poetsroutine te controleren, gepersonaliseerde monitoring aan te bieden en de timer van de app te activeren. Om alle delen van de tanden gelijkmatig te poetsen, moet het kind de 3D-kaak op de app volgen. De app toont de timer, de kwadranten en de tanden worden getoond vol met vervelende kleine beestjes die verdwijnen tijdens het poetsen. Een stemcoach – die kan worden uitgeschakeld – begeleidt het kind door advies te geven: poets de binnenkant van de tanden, poets op de overgang van de tanden en het tandvlees, enz.

Meer nog dan aan het leuke aspect heeft Philips gewerkt aan het affect. In tegenstelling tot Kolibree, waarvan de spelletjes aan videospelletjes doen denken, doet het centrale personage van de applicatie, Sparkly genaamd, ons inderdaad denken aan een tamagotchi. Het kind kan met hem spelen, hem kietelen, aaien, hem eten geven en hem accessoires laten dragen. Na elke borstelbeurt zijn de beloningen geen badges, maar geschenken voor Sparkly waar het personage naar uitkijkt (verfspray om zijn kleur te veranderen, hoeden, achtergronddecoratie of eten). Tot slot maakt Philips, voor educatieve doeleinden, van de gelegenheid gebruik om Sparkly tijdens het voederen advies te geven over de voedingswaarde of het suikergehalte. En na het tandenpoetsen, mag Sparkly niet meer eten.

Op het gevaar af als een groot kind te klinken, laten we eerlijk zijn: we vonden het leuk om weer dagelijks met Sparkly bezig te zijn, en we hadden veel plezier. Het zal zeker goed werken met kinderen, op voorwaarde dat u bereid bent de telefoon bij hen te laten terwijl zij hun tanden poetsen.

Tot slot moet worden opgemerkt dat de verbinding naadloos tot stand komt zodra u de Bluetooth van de telefoon activeert. Als de koppeling niet onmiddellijk tot stand komt, kan het probleem worden opgelost door eenvoudig op de startknop van de tandenborstel te drukken.

Anderzijds betreuren wij dat de tandenborstel geen geheugen heeft en niet in staat is een penseelstreek te synchroniseren. Als op een avond de batterij van de telefoon leeg is of het kind huisarrest heeft, wordt het poetsen als vergeten beschouwd.

Gebruik

Zoals we in het geval van het concurrerende Kolibree-model hebben opgemerkt, doet de app “alles” of bijna alles. Het is geweldig dat Philips de Sonicare for Kids een aantal functies heeft gegeven die ook zonder de app kunnen worden gebruikt, zoals de timer die de tandenborstel stopt aan het einde van het poetsen en het wisselen van kwadrant signaleert; allemaal aangepast aan de duur van het poetsen, afhankelijk van de stand.

De sonische technologie lijkt ons niet alleen vrij zacht, maar ook door de beweging dicht bij manueel tandenpoetsen. Daarom is hij perfect geschikt voor gebruik door kinderen. Maar aangezien we de Kolibree bekritiseerden, zou een druksensor welkom zijn geweest. Niet te hard drukken is naar onze mening een onderdeel van de juiste gebaren om te leren, en dit ontbreekt in deze Sonicare for Kids, zelfs als het betekent dat het op zijn minst op de app wordt aangeboden via de stemcoach, zodat het kind weet wanneer het te hard drukt.

Tenslotte is de autonomie zeer comfortabel: bijna 4 uur. Het duurt niet zo lang als het record van de Kolibree (meer dan 6 uur), maar u kunt een weekendje weg, of zelfs op vakantie, zonder de oplader.

Geluid

In de modus bestemd voor jonge kinderen, zendt hij 44 dB uit omdat de intensiteit van de bewegingen minder belangrijk is. In de “normale” stand, zendt hij 48 dB uit. Dit is iets meer dan de Kolibree (42 dB), maar het is nog steeds discreet; veel discreter dan de oscillerende modellen (tot 63 dB voor de Oral-B Triumph 5000).

Stroomverbruik

Het is merkbaar dat het stroomverbruik nul is wanneer de tandenborstel is opgeladen. Wanneer hij wordt opgeladen, verbruikt hij 1,4 W, wat ongeveer gemiddeld is. De kosten van dit verbruik zijn te verwaarlozen (ongeveer 1 euro per jaar).

Modi en opties

Deze tandenborstel heeft twee standen, afhankelijk van de leeftijd van het kind. We zouden kritiek kunnen hebben op deze eenvoud als het toestel bedoeld was voor een volwassene, maar deze eenvoud is goed voor een toestel dat bedoeld is voor kinderen.

Wat de functionaliteit betreft, heeft de HX6321/03 een timer waarmee het kind zich bewust wordt van het poetsen in kwadranten. Dit is zichtbaar op de app, maar kan ook zonder pairing worden gebruikt – in tegenstelling tot Kolibree die offline alle interesse verliest – en dat is een goede vorm. Naast een korte stopbeweging om van kwadrant te veranderen, speelt de tandenborstel een kort melodietje dat verandert terwijl je borstelt.

Philips levert accessoires voor personalisatie: 8 stickers om de voorkant van de tandenborstel te versieren, 2 vellen Sparkly-stickers, de oplader en een enkele compacte borstel. De borstel wordt geleverd zonder draagtas, wat jammer is, want het kind zou Sparkly wel eens kunnen missen op vakantie, zodat de HX6321/03 waarschijnlijk mee op reis zal gaan. Philips levert wel een plastic borstelbeschermer.

Tenslotte hadden we, zoals eerder geschreven, graag een druksensor op deze tandenborstel gezien.

Prijs en beschikbaarheid van borstels

Een enkele compacte borstel wordt meegeleverd. De tandenborstel is ook compatibel met een borstel van standaardafmetingen. Het een of het ander wordt verkocht in verpakkingen van 2 voor ongeveer 15 euro, d.w.z. meer dan 7 euro per borstel. Dit is een gemiddelde prijs, wetende dat sommige borstels tot €10 per stuk kosten.
Philips Sonicare HX6321-03 - Elektrische Tandenborstel - Voor Kinderen

Productspecificaties

 • Merk: Philips
 • Vorm opzetborstelkop: Ovaal
 • Doelgroep: Kinderen
 • Batterij-indicator: Ja
 • Fabrieksgarantie termijn: Geen fabrieksgarantie
 • Kleur: Blauw
 • Hardheid borstel: Extra zacht
 • Poetstechniek: Sonisch: vibrerend
 • Poetsdruksensor: Nee
 • Timer: Ja
 • Type timer: Geen timer
 • Aantal snelheden: 2
 • Geheugenfunctie: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Bewegingen per minuut: 31000
 • Type oplader: Oplaadstation
 • Snel laden functie: Nee
 • Operatie duur: 84 minuten
 • Voedingstype: Werkt op: Adapter/ lichtnet
 • Aantal handvaten in verpakking: 1
 • Aantal meegeleverde opzetborstels: 1
 • Meegeleverde extra’s: Geen meegeleverde accessoires
 • Verpakkingsinhoud: Philips Sonicare for kids Sonicare for Kids compactopzetborstel Dockingstation
 • Flosapparaat meegeleverd: N
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
 • Bluetooth vereist: Nee
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • EAN: 8710103734314
 • Compatibel met: Niet van toepassing
 • Geschikt voor melkgebit: Ja
 • Gewicht: 416 g
 • MPN (Manufacturer Part Number): HX6321/03
 • Oplaadtijd: 60 min
 • Smart: Ja
 • Smart Home Platform: Geen platform
 • Smartfuncties: Geen smartfuncties
 • Taal handleiding: Universeel
 • Verpakking breedte: 113 mm
 • Verpakking hoogte: 70 mm
 • Verpakking lengte: 232 mm
 • Categorieën: Elektrische tandenborstels Persoonlijke verzorging Tand- & Mondverzorging
 • Serie: Philips Sonicare for Kids
 • Merk: Philips
 • Geschikt voor type gebit: Volwassen gebit, Kinderen
 • Belangrijke extra opties: Timer, Batterij-indicator, Werkt met mobiele app
 • Aantal meegeleverde handvaten: 1

Voordelen

 • Een goed doordachte en goed gemaakte applicatie, motiverend voor kinderen en informatief voor ouders (routine).
 • Een ontwerp dat aan kinderen is gedacht (ook al zou het handvat lichter en dunner kunnen zijn).
 • Gemakkelijk te gebruiken.
 • Timer, zelfs als je de tandenborstel zonder de app gebruikt.
 • Comfortabele levensduur van de batterij.

Nadelen

 • Geen synchronisatie van borstelen achteraf.
 • Geen druksensor.
 • Ik had graag een draagtas gehad.

Conclusie

Deze tandenborstel, die volledig opnieuw is ontworpen voor kinderen, is gemakkelijk te gebruiken en verliest zijn belangstelling niet, zelfs niet als u besluit hem te gebruiken zonder hem te koppelen. Maar pas wanneer hij op de smartphone is aangesloten, komt zijn volledige belang aan het licht: monitoring van de poetsroutine voor ouders en motivatie voor kinderen. Met zijn sprankelende karakter is de Philips-toepassing overtuigend, even educatief als leuk dankzij de adviezen die tijdens het poetsen worden gegeven. Het is jammer dat een druksensor ontbreekt; die zou welkom zijn geweest.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts