Hoe u uw elektrische tandenborstel correct gebruikt


Elke technologie heeft zijn eigen borstelmethode

Onze vergelijking en koopgids helpen u bij het kiezen van een elektrische tandenborstel voordat u tot aankoop overgaat. Maar als je er eenmaal een hebt gekozen, hoe gebruik je die dan goed? Hier is ons advies, inclusief de juiste poetsbewegingen en hoe het te onderhouden.

Zoals we al vermeldden in een artikel over elektrische tandenborstels, zijn er verschillende technologieën, die verschillende borstelbewegingen gebruiken. We hebben ook bericht over wat veel tandartsen betreuren: dat de meesten van ons niet weten hoe ze hun tanden goed moeten poetsen, zelfs niet met een handtandenborstel. Dus, doe je de juiste zet? En vooral als u overschakelt op een elektrische, volgen hier enkele tips over hoe u er het beste uit kunt halen en hem goed kunt onderhouden.
Hoe u uw elektrische tandenborstel correct gebruikt

De juiste beweging voor uw tandenborsteltechnologie

Dit is slechts een herinnering aan de juiste manier om je tanden te poetsen met een handborstel. Dacht je altijd dat je op en neer moest borstelen in dezelfde beweging? Fout. U heeft uw tanden altijd horizontaal gepoetst, misschien misleid door sommige reclames waarop dat te zien is? Je hebt het nog steeds mis.

U moet niet horizontaal poetsen, want enerzijds dient het poetsen van uw tanden ook om het tandvlees te reinigen, en anderzijds zorgt de verticale beweging ervoor dat de borstelharen van de tandenborstel door de interdentale ruimtes gaan, wat bij horizontaal poetsen niet mogelijk is.

Verticaal poetsen (het poetsen van het boven- en ondergedeelte van de kaak in een “geketende” beweging) is niet beter, want een beweging van de tand naar het tandvlees bevordert het loskomen van de tanden op lange termijn en de doorgang van bacteriën onder het tandvlees.

Net als bij de manuele tandenborstel vereist elektrisch poetsen de juiste bewegingen om doeltreffend te zijn en op lange termijn bepaalde ziekten niet te bevorderen.

Met een sonische tandenborstel: dezelfde beweging als met een handtandenborstel

Ter herinnering: bij de sonische technologie, waarvan Philips en Panasonic de belangrijkste vertegenwoordigers zijn, wordt gebruik gemaakt van borstels die sterk lijken op een handtandenborstel. De borstelharen vibreren in een zeer snel tempo. Om deze BDE’s correct te gebruiken, moet u dezelfde beweging toepassen als met een manueel penseel. Dit houdt in dat kleine bewegingen worden gemaakt van het tandvlees naar de tand – bovenkaak en vervolgens onderkaak afzonderlijk – door de borstel eerst onder een hoek van ongeveer 45° op het tandvlees te plaatsen en vervolgens met de pols lichte draaibewegingen te maken terwijl de borstel naar de tanden wordt bewogen. Afhankelijk van de breedte van de borstel worden meerdere tanden tegelijk behandeld. Natuurlijk mogen de binnenkant van de tanden en het kauwvlak niet worden vergeten.

Zoals u ziet, is deze technologie minder verwarrend dan de andere, en zelfs geruststellend, voor wie voor het eerst een tandenborstel gebruikt. Bovendien is, zoals we in onze tests hebben opgemerkt, het borstelgevoel zachter dan bij andere technologieën.

Met een oscillerende borstel: tand voor tand borstelen

Oral-B is de ambassadeur van de oscillerende en 3D technologieën. De 3D-technologie is een meer gesofisticeerde variant van de oscillerende-roterende technologie: naast de rotaties van de kleine ronde borstels, zijn er impulsen van de kop. De poetstechniek is echter dezelfde voor beide technologieën, maar verschilt van het poetsen met een sonische BDE. De ronde borstel moet zo op een tand worden geplaatst dat hij “omwikkeld” is, een paar seconden op zijn plaats wordt gehouden en dan naar de volgende tand wordt overgegaan, enzovoort. De tanden moeten één voor één worden gepoetst en daarna het tandvlees.

Met TriZone-technologie: dezelfde positie als bij een handtandenborstel

Tenslotte biedt Oral-B ook TriZone technologie, waarbij een borstel gebruikt wordt die erg lijkt op een handborsteltje, maar dan met rijen borstelharen en de punt van de borstel die een brede oscillerende beweging maakt. Om hem te gebruiken, moet u de BDE kantelen zoals een handborstel, d.w.z. u zet de borstel op de tand door de borstelharen naar het tandvlees te kantelen, en dan laat u de beweging zijn werk doen. Hier is een video die duidelijk de uit te voeren beweging laat zien.

Enkele praktische adviezen

Net als een handtandenborstel kan de BDE ook met tandpasta worden gebruikt. Het is niet nodig om veel tandpasta te gebruiken, een “nootje” is genoeg, vooral met de zeer kleine oscillerende borstels.

Om onaangename verrassingen te voorkomen: als u voor het eerst een BDE gebruikt: zet hem eerst op uw tanden voordat u hem aanzet en als u klaar bent met poetsen, stop hem dan voordat u hem uit uw mond haalt. De beweging heeft de neiging om speeksel, water en tandpasta overal te gooien.

Onthoud dat, ongeacht de BDE-technologie die u kiest, het belangrijk is om elke zijde van de tand gelijkmatig te poetsen. Daarom is het belangrijk om elk “kwadrant” (mond vrijwel verdeeld in 4 gelijke delen) te poetsen. Terwijl de instapmodellen een eenvoudige timer hebben die de gebruiker waarschuwt dat hij zijn tanden twee minuten heeft gepoetst, hebben de meer geavanceerde BDE’s een preciezere timer. Deze trilt of piept om de 30 seconden om de kwadrantverandering te orchestreren.

Heb je het? Heb je de juiste beweging gemaakt? Geweldig. Laten we ook niet vergeten dat complementaire gebaren worden aanbevolen voor Mondgezondheid om een goede mondhygiëne te waarborgen.

Onderhoud

De oplaadbasis van de tandenborstel mag niet volledig ondergedompeld zijn. Af en toe schoonmaken met een vochtige doek is voldoende. Hetzelfde geldt voor het handvat van de BDE.

De borstel moet na elk gebruik goed worden uitgespoeld. Het is vermeldenswaard dat sommige borstels een gaatje hebben (met name de Oral-B modellen). Tandpasta, speeksel, enz. kunnen in dit gat glijden. Daarom moet de kop van het handvat worden losgemaakt en moet de binnenkant van de borstel worden gespoeld.

Vervang de borstel ongeveer elke 3 maanden

Net als bij een gewone tandenborstel moet de borstelkop regelmatig worden vervangen. Het is raadzaam dit ten minste om de drie maanden te doen. Als de haren van de borstel de neiging hebben om uit te spreiden, is het beter om de borstel meteen te vervangen. Sommige borstels hebben gekleurde haren die dienen als waarschuwing dat de borstel moet worden vervangen wanneer de haren tot de helft van hun lengte zijn verkleurd.

Wat tenslotte de keuze van de borstel betreft, zijn meestal alle of bijna alle borstels van een fabrikant compatibel met een gamma, zodat het mogelijk is ze te vervangen en het niet verplicht is het model van de oorspronkelijk bij de BDE geleverde borstel te kopen. Bij de keuze van een borstel is het raadzaam te opteren voor een kleine borstel die overal kan worden ingeschoven, zodat elk facet van het gebit gemakkelijker kan worden gereinigd. De lengte van de borstel mag niet langer zijn dan de ruimte tussen de twee hoektanden van de gebruiker.

VERGELIJKINGS- & KOOPGIDSEN

Recent Posts