Tandvleesrecessie – Professionele behandeling bij de tandarts

Leer hoe uw tandarts tandvleesproblemen kan behandelen – van milde ontsteking tot tandvleeskrimp en parodontose.

De professionele behandeling van parodontitis bij de tandarts is verdeeld in verschillende fasen, die voornamelijk afhankelijk zijn van het verloop van de ziekte.

De eerste fasen van de behandeling worden nog geheel of gedeeltelijk gedekt door de wettelijke ziekenfondsen.

Tip: Dit artikel over parodontale behandeling gaat dieper in op de ziekte & het verloop van de therapie (evenals huismiddeltjes – alternatieven).

In dit artikel lees je meer over:

Om tandvleesrecessie te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig controles bij te wonen, tandsteen te laten verwijderen en parodontitis vroeg te laten detecteren, gefinancierd door de ziekteverzekering om de twee jaar.

Daarom: Bij de eerste tekenen van tandvleesklachten &gingivitis zo snel mogelijk naar de huisarts.

Fase 1: Controleren van het tandvlees &reinigen

In de eerste fase van de behandeling wordt een professionele tandreiniging uitgevoerd, die in veel gevallen ook onzuiverheden verwijdert en zorgt voor witte tanden.

Voorkom tandvleesrecessie

Tandplak en tandsteen worden grondig verwijderd en de tanden worden gepolijst zodat bacteriën zich slechter kunnen hechten.

  • De kosten hiervoor bedragen 45 tot 120 euro, afhankelijk van de inspanning. Verschillende wettelijke zorgverzekeraars betalen nu geheel of gedeeltelijk voor professionele gebitsreiniging.
  • Daarna wordt de conditie van de tanden en het tandvlees grondig beoordeeld. De arts controleert de mate van losmaken van de tanden en de diepte van eventuele tandvleeszakken.

Als de ontsteking nog niet erg vergevorderd is, kan deze in dit stadium nog steeds worden behandeld met antibiotica of ozonbehandeling.

  1. Om het effect te vergroten, moet uw tandheelkundige zorg passen – anders zullen de ziektekiemen zich snel weer vormen.
  2. Het is het beste om te vertrouwen op elektrische tandenborstels en ultrasone tandenborstels, die gedeeltelijk compenseren voor defecte technologie.

Huismiddeltjes kunnen genezing ondersteunen, maar stoppen vaak niet langer op eigen kracht tandvleesontsteking.

Parodontale behandeling bij de tandarts
Regelmatige preventieve zorg kan de krimp van het tandvlees effectief vertragen.

Info: Hoe werkt ozontherapie?

Als onderdeel van een ozonbehandeling wordt ozon aangebracht op de tandvleeszakken.

Dit is bedoeld om specifiek de eiwitten van bacteriën te vernietigen en zo de tandvleeszak te desinfecteren.

  • Deze behandeling kan ook zonder operatie of anesthesie worden uitgevoerd. Na behandeling op de tand wordt deze vervolgens geremineraliseerd door fluoride.
  • Voor nabehandeling worden gedurende enkele maanden twee keer per dag speciale gels op de tanden aangebracht.

Het voordeel is dat de behandeling pijnloos is en de tandsubstantie niet wordt aangevallen. De procedure werkt echter alleen voor kleinere carieuze gebieden. Ook kan de fluoridebehandeling in overmaat leiden tot een witte verkleuring van de tanden.

Maar pas op: Tot nu toe hebben wetenschappelijke studies echter niet aangetoond dat ozon echt kosten-batenefficiënt is.

Bovendien is ozon giftig en kan niet volledig worden vermeden dat het gas tijdens de procedure de mondholte binnendringt.

Kosten voor ozonbehandeling moeten privé worden betaald en bedragen 45 euro plus 25 euro voor nabehandeling.

Fase 2: Gesloten &open behandeling

In de tweede fase worden de interdentale ruimtes en gingivale pockets opnieuw grondig gereinigd. In het bijzonder wordt het tandsteen onder de tandvleesrand verwijderd.

  1. Bovendien wordt wortelafvlakking uitgevoerd op de blootgestelde tandhalzen (gesloten behandeling).
  2. Als de tandvleeszakken al te diep zijn, moeten ze chirurgisch worden geopend en gereinigd. Ze worden dan teruggenaaid en de hechtingen worden na ongeveer 1 week verwijderd. verwijderd (open behandeling).

De tandarts verwijdert ziek tandvlees – hetzij met tandheelkundige chirurgie of laserbehandeling.

Ozontherapie kan een ondersteunend effect hebben. Om de bacteriën te bestrijden, schrijven veel artsen extra antibiotica voor.

Parodontale chirurgie
De behandeling van parodontitis is duur – vaak zijn complexe operaties noodzakelijk.

Kostenovername door de zorgverzekeraar

De open behandeling wordt alleen vergoed door de wettelijke ziekenfondsen als de gesloten behandeling niet succesvol is geweest.

Voor parodontale behandeling moet een aanvraag tot vergoeding van de kosten worden ingediend bij de zorgverzekeraar. In de regel worden de kosten gedekt als er gingivale zakken met een afmeting van meer dan 3,5 mm bestaan.

Welke kosten in individuele gevallen worden gedekt, is echter anders en moet individueel worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar.

Laserbehandeling tegen parodontitis

Een laserbehandeling om de tandwortels glad te strijken is een privéservice en kost tussen de 12 en 17 euro per tand. Als ook de tandvleeszakken worden geopend, kost dit tussen de 23 en 36 euro per tand, met een toeslag tot 68 euro voor laserbehandeling.

Fase 3: Kostbare reconstructie

Kunstgebit leidt tot meer bacteriën

In de derde fase worden tandvlees en botten herbouwd, vullingen en kronen gemaakt, en eventueel tandheelkundige implantaten geplaatst of bruggen en kunstgebitten gemaakt.

De meeste van deze behandelingen worden niet vergoed door de wettelijke ziektekostenverzekering.

Bij particuliere diensten hebben wij het middentarief (2,3x het basistarief) als kosten aangegeven. Tandartsen kunnen dit tarief echter naar eigen goeddunken tot 3,5x verhogen, wat ook vaak wordt gedaan voor meer gecompliceerde behandelingen.

Welke behandelmethode precies wordt uitgevoerd, hangt ook af van de veroorzaakte schade. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende technieken:

Recessie dekking van het tandvlees

Recessiedekking vult de plaatsen aan waar het tandvlees is teruggetrokken. Deze behandeling is echter alleen mogelijk als er nog tandvlees tussen de tanden zit.

Er zijn verschillende mogelijkheden.

Tandvleestransplantatie

Bij tandvleestransplantatie (ook mucosale transplantatie) wordt gezond weefsel van een andere plaats in het gehemelte gehaald en overgebracht naar de zieke plaats.

Tandvlees herbouwen

Als gevolg hiervan kan gedeeltelijk verloren tandvlees teruggroeien. De verzamelplaats geneest open, het transplantaat wordt gefixeerd met hechtingen en eventueel weefsellijm.

Genezing duurt een paar weken tot maanden.

De kosten hiervan zijn ongeveer 24 euro in het middentarief, hoewel het een relatief moeilijke operatie is. Deze behandeling is dan ook niet erg populair.

Bovendien is de genezing van de open wond vatbaar voor ontstekingen en pijnlijk over een langere periode.

Bindweefseltransplantatie

Bij bindweefseltransplantatie wordt bindweefsel uit een zak in het gehemelte gehaald en vervolgens weer gehecht.

  • Hierdoor zijn er bij deze operatie betere kansen op herstel dan bij een slijmvliestransplantatie, omdat de wond sneller kan genezen.
  • Het transplantaat wordt gefixeerd met hechtingen en eventueel weefsellijm en integreert geleidelijk in het weefsel totdat het op normaal tandvlees lijkt.

De behandeling duurt enkele weken.

De kosten bestaan uit verschillende behandelingsonderdelen (transplantaat, chirurgisch supplement, verschuivende lobben, etc.) en bedragen ongeveer 230 euro per tand in het middentarief.

Schuifklep

In het geval van verplaatsingskwab wordt tandvlees op de behandelende tand losgemaakt door reliëfincisies, opgetrokken en opnieuw genaaid.

  • Dit kan gecombineerd worden met bindweefseltransplantatie of de introductie van glazuurmatrixeiwitten.
  • Het is een relatief eenvoudige handeling, maar is alleen mogelijk als er nog voldoende tandvlees is.

De kosten bedragen ongeveer 100 euro per tand in het middentarief.

Bot- en tandheelkundige behandeling

Als parodontitis het tandbot al heeft aangevallen, moeten de holtes in het bot worden gevuld.

Genezing van het tandvlees

  1. Gaten in de tanden worden gesloten met vullingen, indien nodig moeten ook individuele tanden worden gekroond.
  2. Als de tanden al zo zwaar beschadigd zijn dat ze verwijderd moeten worden, moet er dan een kunstgebit worden gemaakt.

De kosten voor deze behandelingen worden deels naar rato gedekt door de wettelijke ziekenfondsen.

Geleide weefselregeneratie (GTR)

Bij gecontroleerde weefselregeneratie worden membranen tussen de tand en het tandvlees geplaatst na chirurgische opening van de tandvleeszakken en reiniging van de holtes.

Hierdoor kan het bot in het beste geval achteruitgaan zonder te worden verplaatst door het sneller groeiende littekenweefsel.

Bovendien kan botvervangend materiaal in de holtes worden ingebracht (defectvulling).

  • De behandeling bestaat uit de kosten voor de afzonderlijke behandelafdelingen en kan enkele honderden euro’s per tand kosten.
  • 60-100 euro wordt toegewezen aan het membraan en 60-120 euro aan het botvervangende materiaal, plus anesthesie- en behandelingskosten.

Glazuurmatrixeiwitten (emdogain®)

Eiwitten verkregen uit tandkiemen van varkens kunnen de vorming van nieuwe tandsubstantie stimuleren. De behandeling kost vanaf 200 euro materiaalkosten plus de behandelingskosten.

Vullingen

De kosten van tandheelkundige vullingen kunnen sterk variëren. Ze zijn afhankelijk van het aantal, het type en de locatie van de te vullen oppervlakken en het type vulmateriaal.

De zorgverzekering dekt (gedeeltelijk tot volledig) de kosten voor amalgaamvullingen (houdbaarheid 7-8 jaar), glasionomeercementvullingen (houdbaarheid 1-2 jaar) en compomeervullingen (houdbaarheid 4-6 jaar).

  • Glasionomeer cement vullingen maar worden alleen gemaakt met melktanden of als voorlopige vulling. Hun duurzaamheid is laag en bij het gebruik van een nieuwe vulling moet de tand verder worden vermalen. Het is daarom aan te raden om direct een vulling met een lange houdbaarheid te laten maken.
  • Samengestelde vullingen bestaan uit een mengsel van glasionomeercement en composiet en zijn niet geschikt voor het kauwen van tanden, dus ze worden meestal alleen voorlopig of voor melktanden gebruikt.
  • Composietvullingen worden vaak gebruikt (plastic vullingen). Dit zijn verschillende mengsels van kunststof met glas, kwarts of keramiek. Deze zijn zeer dimensioneel stabiel en duurzaam. Ze kunnen individueel worden aangepast aan de tandkleur.

Duurzaamheid & Kosten

In het geval van composietvullingen (houdbaarheid 4-10 jaar) worden de kosten alleen gedekt voor de voortanden.

  • Voor andere vullingen dekt de ziektekostenverzekering de kosten van een amalgaamvulling en extra kosten zijn particuliere diensten. Dit geldt bijvoorbeeld voor composietvullingen op achterste tanden, gouden inlays (houdbaarheid 10-15 jaar) en keramische inlays (houdbaarheid 8-10 jaar).
  • Hoewel de houdbaarheid voor keramische vullingen meestal langer wordt verklaard dan voor composiet, kon er geen significant verschil in de duurzaamheid van composietvullingen, amalgaamvullingen en keramische inlays worden gevonden in studies over 15 jaar.

Composietvullingen kunnen echter moeilijk te vervangen zijn als ze zoveel op de oorspronkelijke kleur van de tand lijken dat ze er niet langer van te onderscheiden zijn. Ze kunnen na verloop van tijd van kleur veranderen, bijvoorbeeld door koffie of zwarte thee.

Kronen

Kosten voor kronen bestaan uit behandelingskosten, materiaalkosten en laboratoriumkosten en zijn afhankelijk van het type kroon dat wordt gemaakt.

Implantaten na parodontitis

De zorgverzekering keert verhoudingsgewijs metalen kronen uit. Volledig gefineerde kronen zijn een privéservice.

Kroon Totale kosten per tand (eigen bijdrage) Euro
Stalen kroon 250-350 (50-170)
Gouden kroon 400-600 (220-420)
Fineer kroon 300-430 (120-250)
Volledig keramische kroon (middendeel) 500-1000 (eigen bijdrage)
Gouden fineer kroon (middelste set) 500-1000 (eigen bijdrage)

Kunstgebit

Als parodontitis al ver gevorderd is, moeten vaak meerdere tanden, soms zelfs alle tanden, worden verwijderd. In dit geval is aan het einde van de behandeling het creëren van een brug of prothese noodzakelijk. Afhankelijk van het materiaal worden de kosten deels gedekt door de wettelijke zorgverzekeraars.

Tandheelkundige implantaten daarentegen moeten privé worden betaald.

Tandheelkundige bruggen

  • De kosten van BrücZe zijn afhankelijk van de locatie en de grootte van de brug. De zorgverzekering dekt evenredige bruggen van metaal met keramisch fineer aan de lipzijde.
  • All-ceramic moet privé worden betaald. De kosten kunnen sterk variëren, dus het is belangrijk om vóór de behandeling een kostenplan op te laten stellen.
Brug Totale kosten voor brug met 3 tanden (eigen bijdrage) Euro
Staal 475-600 (50-170)
Goud afhankelijk van de goudprijs
Gefineerd staal 400-750 (120-250)
Volledig keramisch 1400-2100

Tandheelkundige implantaten

Als tanden verwijderd moesten worden, wordt het gebruik van een tandheelkundig implantaat aanbevolen. Tandheelkundige implantaten kunnen ook nuttig zijn voor het bevestigen van de prothese bij het verwijderen van alle tanden.

Deze ingreep moet echter zorgvuldig worden afgewogen. Aan de ene kant is een tandheelkundig implantaat erg duur. Aan de andere kant is succes niet gegarandeerd voor ernstige tandvleesproblemen.

Vooral in het geval van bijkomende ziekten die tandvleesproblemen bevorderen, kan peri-implantitis optreden.

De kosten verschillen afhankelijk van het type

  • De kosten van het tandheelkundig implantaat zijn afhankelijk van de complexiteit van de behandeling en het type implantaat. Ze zijn tussen de 1700 en 3900 euro voor een enkel implantaat met een gevestigd implantaatsysteem van titanium. Geïmporteerde kunstgebitten kunnen goedkoper zijn.
  • Keramische implantaten (zirkoniumimplantaten) zijn meestal meer compatibel dan implantaten van titanium, maar vereisen een grotere hoeveelheid behandeling. Afhankelijk van de locatie liggen de kosten tussen de 2200 en 3600 euro. Om een volledig kunstgebit te bevestigen in geval van edentulisme, zijn ten minste acht keramische implantaten nodig.

Prothesen

Als het tandvlees niet meer vervangen kan worden, wordt er een tandvleesprothese gemaakt. Het is een prothese van zacht plastic die het terugtrekkende tandvlees verbergt. Het kan ook deel uitmaken van een kunstgebit.

Kosten voor protheses bestaan uit de kosten voor behandeling, materiaal en laboratoriumkosten en bedragen gemiddeld 1200-1500 euro per prothese.

Gelijktijdige behandeling

Naast tandheelkundige behandeling moeten ook de oorzaken van tandvleesrecessie worden geïdentificeerd en behandeld.

  • Deze omvatten de behandeling van diabetes, hormonale onevenwichtigheden, allergieën, vitaminetekorten, maagproblemen en voedingsstoornissen.
  • Bij tandenknarsen kan de tandarts een tandspalk maken. De kosten hiervoor worden gedekt door de wettelijke ziekenfondsen.

Een droge mond veroorzaakt door allergieën kan worden verbeterd, bijvoorbeeld door beddengoed te kopen dat geschikt is voor mensen met een allergie. Bij chronische sinusitis kan de otolaryngoloog een decongestivumspray voorschrijven.

Onder bepaalde omstandigheden kan een chirurgische behandeling noodzakelijk zijn.

Meer artikelen over terugtrekkend tandvlees:

Overzicht van parodontitis

Detecteer de eerste tekenen van tandvleeskrimp

De oorzaken van parodontitis verklaard

Alles over huismiddeltjes voor tandvleeskrimp

Hoe voorkom ik terugtrekkend tandvlees? Alles over preventie