Is koolzuur water slecht voor je tanden?

Koolzuurhoudend water bevat kooldioxide (CO2). Dit is wat oplost in de vloeistof en verandert in belletjes wanneer je de fles opent.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen :

  • Natuurlijk koolzuurhoudend water, dat bruist bij de bron. Er zijn ongeveer honderd van zulke bronnen in Frankrijk. Hun gas is afkomstig van vulkanische activiteit. Bijvoorbeeld: St-Yorre, Vichy CĂ©lestins, Perrier of Quezac.
  • Koolzuurhoudend mineraalwater: dit is stilstaand water waaraan in de fabriek bij het bottelen koolzuurgas wordt toegevoegd. Ex: Badoit en Salvetat.

is koolzuur slecht voor je tanden
Het is juist dit koolzuur dat verantwoordelijk wordt gesteld voor de vroegtijdige slijtage van het tandglazuur. Natuurlijk moeten we dit relativeren, want deze sprankelende waters hebben een zwak zuur. Je zou meerdere liters bruisend water per dag moeten drinken gedurende een lange periode om de eerste gebitsproblemen te merken. Wanneer deze mousserende waters echter worden gearomatiseerd met citroenzuur (dat wordt aangetroffen in citroenen en andere citrusvruchten) of andere zuren, neigen zij ertoe neutralere pH-waarden te hebben dan frisdranken zoals Coca-Cola. In het artikel in de Atlantic staat dat gebotteld stilstaand water een pH heeft van ongeveer 7, terwijl die van Perrier ongeveer 5,5 zou zijn.

Uit een onderzoek van de tandheelkundige faculteit van Birmingham uit 2007 (The erosive potential of flavoured sparkling water drinks) is gebleken dat het onderdompelen van menselijke tanden in gearomatiseerd bruisend water gedurende 30 minuten ongeveer even corrosief is als het onderdompelen van tanden in sinaasappelsap. De onderzoekers concluderen dat gearomatiseerd bruiswater als erosief moet worden beschouwd en dat preventief advies over de consumptie ervan moet worden gegeven.