Tandheelkundig goud: Hoe haal je het meeste uit oude vullingen

Lees in deze gids hoeveel geld u krijgt per tandvulling en hoe u fouten kunt voorkomen bij het verkopen van tandheelkundig goud op de best mogelijke manier.

Het verkopen van tandheelkundig goud kan de moeite waard zijn – vooral als u meerdere vullingen met het edelmetaal heeft.

 • De prijzen fluctueren echter sterk en er zijn ook veel dubieuze kopers op de markt.
 • Om deze reden is het nuttig om te weten hoe de waarde van tandheelkundig goud te bepalen.

In deze gids leert u niet alleen welke componenten van tandheelkundig goud het meest waardevol zijn, maar ik zal ook nuttige tips geven om de hoogst mogelijke prijs te bereiken bij het verkopen.

Voordat we naar concrete verkoopstrategieën gaan, wil ik graag een paar woorden zeggen over tandheelkundig goud en het gebruik ervan. Het is de moeite waard om een paar basisdingen te weten, omdat ze een beslissende invloed hebben op de waarde van je vulling.

Goud als materiaal voor tandvullingen

In de tandheelkunde is goud al lang een populair materiaal voor vullingen, inlays, kronen of tandheelkundige bruggen. Omdat het edelmetaal een aantal zeer positieve eigenschappen heeft:Goud wordt voornamelijk gebruikt om gebroken tanden te bedekken.

De voordelen van tandheelkundig goud

 • Aan de ene kant is het corrosiebestendig (wat betekent dat het niet begint te roesten bij contact met zuurstof).
 • Ten tweede is goud een relatief zacht metaal dat gemakkelijk te verwerken is.
 • Ten derde wordt het zeer goed verdragen door het lichaam en daarom ook geschikt voor mensen met een allergie – bijwerkingen zijn zeldzaam.
 • Uiteindelijk spreken de lange duurzaamheid en duurzaamheid ook voor goud – slechts een paar andere materialen zijn dat.

Goudlegeringen hebben echter ook enkele ernstige nadelen, waardoor het tegenwoordig niet al te vaak wordt gebruikt in de tandheelkundige technologie:

De nadelen van tandheelkundig goud

 • De goudprijs stijgt al jaren, daarom zijn nieuwe goudvullingen erg duur.
 • In de zichtbare voor- en hoektanden valt goud sterk op en moet daarom uitgebreid worden gefineerd om op een echte tand te lijken.

Daarom, als u vandaag een tandvulling laat plaatsen, is deze waarschijnlijk gemaakt van een ander materiaal (zoals witte composietvullingen).

Tandheelkundig goud in vergelijking
Witte composietvullingen zijn nauwelijks zichtbaar en hebben daarom tegenwoordig de voorkeur.

Maar wat te doen met de oude gouden vullingen? Goudlegeringen gaan meestal heel lang mee, maar na een paar decennia moeten ze ook worden vernieuwd.

Goed om te weten: Als patiënt kunt u uw oude goudvulling vrij weggooien.

Omdat dit een waarde heeft – in het volgende zal ik uitleggen hoe je het beste de exacte waarde kunt bepalen en het meeste uit je oude vullingen kunt halen.

De waarde van tandheelkundig goud

Omdat goud in zijn pure vorm zo zacht is als boter, wordt het alleen gebruikt als een mengsel in de tandheelkunde. Je oude vullingen zijn een goudlegering, wat een mix van goud en andere metalen betekent.

Tandgoud zuiverheid
Puur goud zou te zacht zijn om als vulling te gebruiken – daarom is tandheelkundig goud een goudlegering.

De waarde van een legering bestaat uit verschillende factoren. Maar eerst de belangrijkste vraag:

Waarom betalen sommige leveranciers veel geld voor oude vullingen?

Als u kijkt naar de langetermijnprestaties van de goudprijs, zult u merken dat de prijs van goud de afgelopen 40 jaar meer dan verdubbeld is.

Terwijl een ounce goud in 1980 600 Amerikaanse dollars waard was, is het vandaag al de moeite waard. meer dan $1.200!

Aangezien de prijs van goud gekoppeld is aan de wereldmarkt en sterk afhankelijk is van vraag en aanbod, zijn prijsschommelingen per uur en zelfs minieme prijsschommelingen niet ongewoon.

Toch wijzen de prestaties sterk naar boven en met goede reden: goud is, in tegenstelling tot geld, een beperkte grondstof.

Moeten allee goudafzettingen op aarde worden niet gevolgd door een nieuwe. Om deze reden zijn veel verkopers bereid om goed geld te betalen voor goudvullingen.

Wat is de prijs van goudvullingen?

Er zijn een paar factoren die de exacte waarde van tandheelkundig goud bepalen:

 1. Het aandeel fijn goud (d.w.z. het karaatgetal of het gewicht van het zuivere goud)
 2. Het aandeel van andere edelmetalen zoals zilver, platina of koper
 3. Het aandeel van andere vulstoffen zoals cement of keramiek
 4. Het totale gewicht van de tandvulling

Om de prijs te bepalen, zal de handelaar eerst de legering als geheel wegen. Zodra het totale gewicht is bepaald, moeten de verhouding en het gewicht van de verschillende materialen worden bepaald.

Tandgoud waard

De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de exacte samenstelling.

Hoeveel geld zit er binnen per vulling?

Omdat de exacte waarde van tandheelkundig goud sterk afhankelijk is van de samenstelling en het gewicht van de vulling, is algemene informatie niet mogelijk.

Als u echter de legering van uw goudvulling kent, kunt u een tandheelkundige goudcalculator gebruiken om een ruwe (maar vaak niet erg nauwkeurige) schatting van de huidige prijs te krijgen.

Dit hangt af van de exacte samenstelling van de vulling – over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen:

 • Hooggoudlegeringen met een goudgehalte van minstens 70 procent
 • Goudarme legeringen met een goudgehalte van 50 procent of meer
 • Palladium en zilverlegeringen met een zeer laag goudgehalte van minder dan 10 procent.

De exacte prijzen fluctueren van dag tot dag, maar als vuistregel:

Voor een hooggoudlegering kunt u momenteel een prijs van ongeveer 30 euro per gram verwachten, voor goudarme legeringen ligt de huidige prijs tussen de 20 en 25 euro per gram.

Als alternatief kunt u uw tandheelkundige goud naar een goudhandelaar brengen en een geschatte waarde laten bepalen. Maar wees voorzichtig – om niet te worden opgelicht, moet je op een paar dingen letten:

Verkoop tandheelkundig goud

Als u uw tandheelkundig goud in geld wilt omzetten, loont een grondig onderzoek vooraf zeker. Want hoe meer kennis je hebt, hoe beter je je oude vullingen kunt verkopen.

Waar moet rekening mee worden gehouden bij de verkoop van tandheelkundig goud?

Omdat tandheelkundig goud moeilijk te scheiden is van de tand, is het het beste om het mee te nemen zoals u het van uw tandarts hebt ontvangen.

tandheelkundige gouden tandarts
Het verkopen van tandheelkundig goud bij de tandarts is handig, maar meestal niet de meest winstgevende methode.

Een gerenommeerde leverancier zal dan de legering voor u wegen, de componenten bepalen en u aan het einde een aanbod doen.

Wie koopt goud?

In principe zijn er drie soorten verkopers die goud kopen:

 • Goudhandelaren
 • Juweliers die er sieraden van maken
 • Raffinaderijen, d.w.z. recyclingbedrijven voor edelmetalen

Bovendien heeft u de keuze om naar een lokale provider te gaan en direct ter plaatse een aanbieding te krijgen.

Of u kunt profiteren van een van de vele aanbiedingen van internet. Internethandel vindt meestal op zo’n manier plaats dat u uw oude goudinleg zonder verzending naar de dealer kunt sturen. Deze bepaalt dan de prijs en doet je een aanbod.

Als u dit niet wilt accepteren, ontvangt u uw goudvulling terug van de dealer – de verzendkosten voor de retourzending zijn deze keer echter voor uw rekening.

Om deze reden loont het om vooraf de mogelijke prijzen te bepalen en verschillende aanbieders te vergelijken.

Waar is de beste plek om tandheelkundig goud te verkopen?

Helaas is er geen one-size-fits-all regel die zegt dat de ene koper beter is dan de volgende.

Dental Gold Vergelijking
Bij het verkopen van tandheelkundig goud is het de moeite waard om te vergelijken – de prijzen (en verborgen kosten) verschillen soms sterk.

In elke categorie zijn er serieuze en dubieuze dealers – het herkennen van het verschil is niet altijd gemakkelijk voor een leek.

 • De beste strategie is nog steeds om de waarde van uw tandheelkundig goud van tevoren zo nauwkeurig mogelijk in te schatten.
 • Concreet betekent dit dat u zowel het type van uw goudlegering als de huidige goudprijs moet kennen.

Ook als je niet in staat bent om zelf het gewicht van het tandgoud te bepalen, heb je toch een heel concreet idee van de juiste prijs per gram.

Wijk dan zo min mogelijk af van je vraagprijs. Bij het kiezen van een dealer is het raadzaam om te luisteren naar je eigen onderbuikgevoel:

 • Als een winkel er op het eerste gezicht groezelig en somber uitziet, is het waarschijnlijk geen serieuze winkel.
 • Als een internetprovider hoge beloften doet, maar weinig informatie geeft over zijn aanpak, is voorzichtigheid ook geboden.

Waar u op moet letten bij het verkopen van tandheelkundig goud

Daarnaast zijn er nog een paar andere dingen waar je vooral op moet letten als je je tandgoud wilt verkopen.

Laat tandheelkundig goud niet over aan de tandarts

Aangezien gouden vullingen uw eigendom zijn, is uw tandarts verplicht om u het tandheelkundige goud te geven als het wordt vervangen door een ander materiaal.

Tandheelkundig goud correct verkopen
Veel tandartsen doneren de opbrengst van de verkoop aan goede doelen.

Sommige tandartsen bieden echter aan om het tandheelkundige goud in plaats daarvan zelf terug te kopen. Deze oplossing is misschien wel de handigste en eenvoudigste, maar wordt financieel niet aanbevolen:

Omdat de tandarts zelf alleen als tussenpersoon optreedt en ook uw goud zal doorverkopen, krijgt u gegarandeerd een slechtere prijs dan elders.

Als financieel gewin minder belangrijk voor u is dan het zo eenvoudig mogelijk te maken, kunt u overwegen om uw tandheelkundig goud in plaats daarvan aan een goed doel te doneren:

Sommige tandartspraktijken werken bijvoorbeeld al samen met verenigingen zonder winstoogmerk en hebben inzameldoses verstrekt.

Wees niet bang om in detail te informeren naar wat er met uw donatie gebeurt – een serieuze liefdadigheidsinzamelingsactie mag niet beknibbelen op informatie.

Verborgen extra kosten bij de verkoop van tandheelkundig goud

Helaas zijn er ook tal van dubieuze dealers onder de aankoopaanbieders die de prijs proberen te drukken door middel van soms vrij creatieve, maar fictieve vergoedingen.

Dental Gold Kosten
U moet nooit ondoorzichtige vergoedingen accepteren – omdat de provider misschien ook trucs heeft met andere dingen, zoals wegen.

Vaak wordt de klant in eerste instantie een hoge aankoopprijs beloofd, waarvan aan het einde van de verkoop ineens wat moet worden afgetrokken:

Sommige kopers spreken van “smeltkosten”, “scheidingskosten”, “verwerkingsverlies”, “analysekosten”, “minimale hoeveelheidstoeslag” of iets dergelijks.

 • Het is echter een feit dat een transparant bedrijf u altijd de uiteindelijke prijs moet vertellen zonder aftrek.
 • Als er kosten worden gemaakt, moeten deze vanaf het begin duidelijk worden vermeld en in aanmerking worden genomen in het uitbetalingspercentage.

Samengevat: Als een beloofd bedrag kort voor het einde van de handel plotseling wordt verlaagd door dubieuze kosten, moeten de alarmbellen altijd rinkelen.

Welke belastingen kunnen worden geheven bij de verkoop van schrootgoud?

De verkoop van edelmetalen – waaronder tandheelkundig goud – wordt beschouwd als een onderhandse verkooptransactie.

 • Dit betekent dat de winst belastingvrij is als u het goud langer dan een jaar in bezit heeft – wat waarschijnlijk het geval is bij tandvullingen.
 • Als uw inleg echter nog steeds jonger is dan een jaar, is dit geen reden om u zorgen te maken – er is een vrijstellingslimiet van 600 euro voor particuliere verkopen.

Als u alleen uw eigen tandheelkundig goud wilt verkopen, zult u deze limiet zeker niet overschrijden.

Moet ik mijn vullingen laten vervangen om de oude te verkopen?

Met de goudprijzen momenteel hoog, vraagt u zich misschien af of het zinvol zou zijn om uw gouden vullingen te laten vervangen voor verkoop.

Het antwoord is meestal nee, om verschillende redenen:

 • Als een nieuwe vulling medisch niet noodzakelijk is, veroorzaakt dit ook kosten die uw verzekering mogelijk niet of niet volledig dekt.
 • Elke tandheelkundige ingreep brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, om nog maar te zwijgen van de benodigde tijd en mogelijke pijn.
 • Elke verandering van een kunstgebit zet de tandheelkundige gezondheid onder druk – interventies mogen over het algemeen alleen om medische redenen worden uitgevoerd. Een kleine financiële winst weegt niet op tegen de nadelen.
Tandvullingen vervangen
Het vervangen van intacte vullingen is noch financieel noch qua gezondheid.

Welke alternatieve vullingen zijn er?

Er zijn verschillende personenstoffen die tegenwoordig worden gebruikt voor vullingen. Elk van deze vulstoffen heeft echter zijn eigen voor- en nadelen.

De meest populaire materialen zijn:

 • Amalgaam: De klassieker onder de kiesvullingen is een mengsel van verschillende metalen. Amalgaam is robuust, duurzaam en wordt meestal goed verdragen. Het materiaal bevat echter ook kwik, daarom is de gezondheid ervan controversieel (zie amalgaamvergiftiging). Vanwege hun donkergrijze kleur zijn amalgaamvullingen alleen geschikt voor het niet-zichtbare tandgebied.
 • Composiet: Dit is een mix van ongeveer 20 procent plastic en 80 procent silicazout of de fijnste glassplinters. Visueel lijkt het materiaal op keramiek, daarom is het ook geschikt voor het zichtbare gebied van de voorste en hoektanden.
 • Keramiek: Net als bij gouden inlays zijn dit inlegvullingen. Dit betekent dat de vulling in het laboratorium wordt geprefabriceerd en vervolgens als vaste vorm in de tand wordt aangebracht. Keramiek overtuigt met een zeer natuurlijke esthetiek en uitstekende compatibiliteit. Het materiaal is echter erg hard en breekt daarom gemakkelijker dan vullingen van metaal of plastic.

Aanbevolen lectuur: U kunt meer te weten komen over dit onderwerp in deze gids voor tandheelkundige vullingen.

Bespaar kosten en moeite: preventie loont

De beste manier om langdurige tandheelkundige behandelingen en exogene vullingen te voorkomen, is echter door optimaal voor uw tanden te zorgen.

Gingivitis voorkomen

Slechts een paar eenvoudige maatregelen zijn voldoende om uw tanden op de lange termijn gezond te houden:

 • Tandenpoetsen met elektrische tandenborstels en sonische tandenborstels compenseert voor foutieve poetstechnieken en is daarom effectiever dan poetsen met een normale borstel.
 • Het is ook erg belangrijk voor een goede tandheelkundige zorg om een effectieve tandpasta en een antibacterieel mondwater te gebruiken. Huismiddeltjes zoals kokosolie of berkensuiker kunnen de mondhygiëne voltooien.
 • Gevaarlijke bacteriën in de interdentale ruimtes kunnen het beste worden verwijderd door flossen of een interdentale borstel. Een handig alternatief is orale irrigators

In onze gidsartikelen over tandheelkundige zorg en gebitsproblemen vindt u tal van andere tips over preventieve hygiëne.

Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was!