Wanneer kan een tand niet meer gevuld worden?

Een tand kan niet meer gevuld worden als deze ernstig beschadigd of verzwakt is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een grote vulling die uitvalt of bij een afgebroken kies. In sommige gevallen kan de tandarts proberen om de tand alsnog te vullen, maar in andere situaties is dit niet meer mogelijk. In dat geval zijn er alternatieve behandelingen, zoals het plaatsen van een kroon of het trekken van de tand. Het is belangrijk om snel contact op te nemen met de tandarts om de beste behandelingsoptie te bepalen.

Belangrijke punten:

 • Een tand kan niet meer gevuld worden als deze ernstig beschadigd of verzwakt is.
 • In sommige gevallen kan de tandarts proberen om de tand alsnog te vullen, maar alternatieve behandelingen zijn soms nodig.
 • Mogelijke alternatieve behandelingen zijn het plaatsen van een kroon of het trekken van de tand.
 • Het is belangrijk om snel contact op te nemen met de tandarts om de beste behandelingsoptie te bepalen.

Wat te doen bij een afgebroken tand of kies?

Als u te maken heeft met een afgebroken tand of kies, is het essentieel om direct contact op te nemen met uw tandarts. Een afgebroken tand of kies kan pijnlijk zijn en er bestaat een verhoogd risico op ontstekingen. Het is verstandig om het afgebroken stuk tand of de hele tand te bewaren. Dit kan in melk of in uw eigen mond. Let op: bewaar de tand nooit in alcohol of desinfectiemiddel.

Bel onmiddellijk uw tandarts of de dienstdoende tandarts, vooral als u hevige pijn ervaart of als een tand volledig is uitgevallen. Het is van groot belang om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen voor een spoedbehandeling.

De tandarts zal de juiste behandeling voorstellen op basis van de specifieke situatie. Dit kan variëren van een wortelkanaalbehandeling tot het plaatsen van een kroon. Het is belangrijk om tijdig de juiste zorg te krijgen om verdere complicaties zoals ontstekingen te voorkomen.

Wat te doen bij een afgebroken tand of kies:
– Neem direct contact op met uw tandarts
– Bewaar het afgebroken stuk tand of de hele tand in melk of in uw mond
– Hou de tand niet in alcohol of desinfectiemiddel
– Bel uw tandarts of de dienstdoende tandarts in geval van pijn of een volledig uitgevallen tand
– Laat een spoedbehandeling uitvoeren voor de beste resultaten

Neem bij een afgebroken tand of kies altijd direct contact op met uw tandarts. Door snel te handelen, kunt u verdere complicaties voorkomen en effectief herstel bevorderen.

Kan een afgebroken tand met spoed behandeld worden?

Het is van groot belang om een afgebroken tand zo spoedig mogelijk te laten behandelen. Door de tand snel te laten herstellen, vergroot u de kans op een natuurlijk herstel. Als er te veel tijd verstrijkt, bestaat het risico dat de wortel of de tand uitsterft. In dat geval kan het noodzakelijk zijn om het tandrestant te verwijderen en bijvoorbeeld een kroon te plaatsen. Ook kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om de tand te redden en het resterende wortelweefsel te verwijderen. Het is dus van groot belang om niet te lang te wachten met het laten behandelen van een afgebroken tand.

Een spoedbehandeling voor een afgebroken tand kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Het kan nodig zijn om direct een spoedtandarts te raadplegen of contact op te nemen met een tandartspraktijk die spoedbehandelingen aanbiedt. De tandarts zal de ernst van de situatie beoordelen en een passende behandeling voorstellen.

Wacht niet te lang met het laten behandelen van een afgebroken tand. Een spoedbehandeling kan verdere complicaties voorkomen en de kans op herstel vergroten.

Alternatieve behandelingen voor een afgebroken tand

Wanneer een tand niet meer gevuld kan worden, zijn er verschillende alternatieve behandelingen beschikbaar. Een tandarts kan bepalen welke optie het beste is op basis van de specifieke situatie. Enkele veelvoorkomende alternatieve behandelingen voor een afgebroken tand zijn:

 1. Kroon plaatsen: Een kroon is een nieuwe kunstmatige bedekking die over de beschadigde tand wordt geplaatst. Het herstelt niet alleen de functie van de tand, maar zorgt ook voor een esthetische verbetering.
 2. Tandextractie met implantaat: Als de tand niet meer te redden is, kan de tandarts ervoor kiezen om de afgebroken tand te trekken en een implantaat te plaatsen. Het implantaat vervangt dan de ontbrekende tand en biedt stabiliteit en functionaliteit.
 3. Facings: Facings zijn dunne schalen, meestal gemaakt van composiet of porselein, die op de voorkant van de tand worden geplaatst. Ze kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van een afgebroken tand te herstellen en de glimlach te verbeteren.
 4. Vulling plaatsen: In sommige gevallen kan een afgebroken tand nog steeds gerepareerd worden met een vulling. Een vulling kan helpen de functionaliteit van de tand te herstellen en verdere schade te voorkomen.

De keuze voor een alternatieve behandeling hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de schade aan de tand, de locatie van de afgebroken tand en de persoonlijke voorkeur van de patiënt. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een tandarts om de beste behandelingsoptie te bepalen.

Afgebroken tand repareren met een meervlaksvulling

Als een tand gedeeltelijk is afgebroken, kan de tandarts kiezen voor een meervlaksvulling. Bij deze behandeling worden meerdere vlakken van de tand of kies hersteld met behulp van een composietvulling. Een meervlaksvulling kan bestaan uit 3 tot 5 vlakken, afhankelijk van de omvang van de beschadiging.

Een meervlaksvulling is een effectieve manier om de afgebroken tand te repareren en de natuurlijke vorm en functie te herstellen. Composietvullingen zijn duurzaam en hebben een goede esthetische uitstraling, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor het herstellen van tanden.

De kosten van een meervlaksvulling bedragen doorgaans rond de €100,-. Het is belangrijk om te weten dat deze kosten mogelijk vergoed kunnen worden door de zorgverzekeraar, afhankelijk van de tandartsverzekering van de patiënt.

Met een meervlaksvulling kan een afgebroken tand op een snel en efficiënte manier gerepareerd worden, waardoor verdere complicaties kunnen worden voorkomen. Neem contact op met uw tandarts om de mogelijkheden van een meervlaksvulling te bespreken en de beste behandelingsoptie voor uw situatie te bepalen.

meervlaksvulling

Voordelen van een meervlaksvulling:

 • Effectieve manier om een afgebroken tand te repareren
 • Herstelt de natuurlijke vorm en functie van de tand
 • Duurzaam en esthetisch

Door te kiezen voor een meervlaksvulling kunt u uw afgebroken tand laten repareren op een kosten efficiënte manier, met een duurzaam en esthetisch resultaat.

Stappen van een meervlaksvulling behandeling:

 1. De tandarts beoordeelt de afgebroken tand en bepaalt of een meervlaksvulling geschikt is
 2. De tandarts bereidt de tand voor door eventueel beschadigd tandweefsel te verwijderen
 3. De tandarts brengt lagen van composietmateriaal aan op de verschillende vlakken van de tand
 4. De tandarts vormt en polijst de composietvulling, zodat deze naadloos aansluit op de omringende tanden

Een meervlaksvulling is een efficiënte oplossing om een afgebroken tand te repareren en de functionaliteit en esthetiek te herstellen. Neem contact op met uw tandarts voor meer informatie en een gedegen advies over de mogelijkheden van een meervlaksvulling voor uw gebroken tand.

Afgebroken tand herstellen met een kroon

Als een tand te ver is afgebroken of aangetast door tandbederf, kan het nodig zijn om een kroon te plaatsen. Een kroon is een kapje dat over de gehele tand geplaatst kan worden en biedt bescherming en herstelt de natuurlijke vorm van de tand. De kroon kan gemaakt zijn van porselein, wat een duurzaam en esthetisch materiaal is. Dankzij moderne technologieën kan de tandarts een kroon ontwerpen die perfect past bij de rest van het gebit, waardoor de natuurlijke uitstraling behouden blijft.

Een kroon is een geschikte oplossing voor een grote afgebroken tand die niet meer met een vulling hersteld kan worden. Daarnaast kan een kroon ook gebruikt worden na een wortelkanaalbehandeling om de tand te beschermen en de functionaliteit te herstellen. Het plaatsen van een kroon is een effectieve manier om de tandvorm te herstellen en verdere complicaties te voorkomen.

Voorbeeld van een porseleinen kroon:

Tanden herstellen met facings

Facings kunnen gebruikt worden om één of meerdere tanden te herstellen. Een facing is een laagje van composiet of porselein dat over de tand wordt geplaatst.

Facings worden vaak gebruikt om verschillende tandproblemen op te lossen, zoals verkleurde tanden, scheve tanden, afgebroken tanden of ruimtes tussen tanden.

Composiet facings zijn over het algemeen een meer betaalbare optie en vereisen minder afslijping van de tand. Ze kunnen ook gemakkelijk gerepareerd of vervangen worden. Porseleinen facings zijn daarentegen duurzamer en hebben een natuurlijkere uitstraling. Deze facings worden op maat gemaakt in een tandtechnisch laboratorium en bieden een langdurige oplossing.

De keuze tussen composiet en porselein wordt bepaald door de tandarts, afhankelijk van de specifieke situatie en de gewenste resultaten. Bij een consultatie zal de tandarts de voor- en nadelen van beide materialen bespreken en samen met de patiënt de beste optie bepalen.

Dankzij facings kunnen tanden op een esthetische manier hersteld worden, waardoor het uiterlijk van het gebit aanzienlijk verbeterd kan worden.

Met facings kan het gebit weer stralen, waardoor patiënten weer vol zelfvertrouwen kunnen lachen en praten.

Spoedbehandeling voor afgebroken tand

Als een tand of kies is afgebroken en er sprake is van pijn of noodzaak tot spoedeisende behandeling, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de tandartspraktijk. Vaak hebben tandartspraktijken een spoedtelefoonnummer waar patiënten naartoe kunnen bellen buiten reguliere openingstijden. Het is mogelijk dat er extra kosten verbonden zijn aan een spoedbehandeling, afhankelijk van de tandartspraktijk en de specifieke situatie. Het is belangrijk om snel de juiste medische hulp te krijgen bij een afgebroken tand om verdere complicaties te voorkomen.

Wanneer een tand of kies afbreekt, kan dat behoorlijk pijnlijk zijn en gaan bloeden. Dit kan erg schrikken zijn en het is belangrijk om direct actie te ondernemen. Neem zo snel mogelijk contact op met de spoedtandarts of uw eigen tandartspraktijk om een spoedafspraak te maken. Hierbij kunt u aangeven dat het om een spoedgeval gaat, zodat u zo snel mogelijk geholpen kunt worden.

Tandartspraktijk met spoeddienst

Bij spoedgevallen, zoals een afgebroken tand, hebben veel tandartspraktijken een spoeddienst. Deze spoeddiensten zijn buiten de reguliere openingstijden beschikbaar voor tandheelkundige spoed. In geval van nood kunt u via het spoedtelefoonnummer contact opnemen met de tandartspraktijk. De spoedtandarts zal u verder instructies geven en een spoedafspraak maken.

Het is belangrijk om te weten dat spoedbehandelingen extra kosten met zich mee kunnen brengen. Afhankelijk van de tandartspraktijk en de specifieke situatie, kunnen de kosten voor een spoedbehandeling hoger zijn dan reguliere behandelingen. Het is verstandig om dit vooraf te informeren bij uw tandarts of tandartspraktijk. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

“Bij een afgebroken tand is het essentieel om snel contact op te nemen met de tandartspraktijk voor een spoedbehandeling. Vertraging kan leiden tot complicaties en extra schade aan de tand. Nauwkeurige en tijdige professionele hulp is belangrijk voor het behoud van een goede mondgezondheid.” – Tandartspraktijk XYZ

Kosten spoedbehandeling afgebroken tand
Tandartspraktijk Spoedbehandeling kosten
Tandartspraktijk ABC €100,-
Tandartspraktijk XYZ €150,-
Tandartspraktijk 123 €120,-

spoedbehandeling afgebroken tand

Het is belangrijk om snel de juiste medische hulp te krijgen bij een afgebroken tand om verdere complicaties te voorkomen. Neem direct contact op met de tandartspraktijk of spoedtandarts en maak een spoedafspraak. Houd er rekening mee dat er extra kosten verbonden kunnen zijn aan een spoedbehandeling. Raadpleeg uw tandarts of tandartspraktijk voor meer informatie over spoedbehandelingen en de kosten ervan.

Behandeling van een afgebroken tand

Wanneer een tand is afgebroken, kan de behandeling variëren afhankelijk van de ernst van de schade en de specifieke situatie. Er zijn verschillende mogelijke behandelingen die kunnen worden overwogen om de afgebroken tand te herstellen en de functionaliteit van het gebit te behouden.

1. Vullingen

Een veel voorkomende behandeling voor een afgebroken tand is het plaatsen van vullingen. Een tandarts kan een composietvulling gebruiken om het beschadigde deel van de tand op te vullen en de structuur te herstellen. Vullingen kunnen een effectieve oplossing zijn voor kleine tot middelgrote schade aan de tand.

2. Kronen

Bij grotere schade aan de tand kan het plaatsen van een kroon worden overwogen. Een kroon is een kunstmatige kap die over de afgebroken tand wordt geplaatst om de vorm en functionaliteit te herstellen. Het kan worden gemaakt van materialen zoals porselein of metaal en kan een duurzame oplossing bieden.

3. Extractie

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de afgebroken tand te laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de tand te ernstig beschadigd is of niet meer te redden is. Een tandextractie kan de beste oplossing zijn om verdere complicaties te voorkomen.

4. Wortelkanaalbehandeling

Als de zenuw van de afgebroken tand is aangetast, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Tijdens deze behandeling wordt de ontstoken of geïnfecteerde zenuw verwijderd en wordt het wortelkanaal gereinigd en afgesloten. Een wortelkanaalbehandeling kan helpen om de tand te behouden en verdere schade te voorkomen.

5. Spoedbehandeling

In geval van een spoedeisende situatie, zoals hevige pijn of een ernstig afgebroken tand, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een tandartspraktijk voor een spoedbehandeling. De tandarts kan adequaat handelen om de pijn te verlichten en verdere schade te voorkomen.

Bij een afgebroken tand is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen voor een professionele beoordeling en passende behandeling. Tijdige behandeling kan helpen om het gebit te herstellen en verdere complicaties te voorkomen. Neem contact op met uw tandartspraktijk voor advies en afspraken.

Kosten en vergoedingen voor behandeling afgebroken tand

De kosten van een behandeling voor een afgebroken tand kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behandeling en tandartspraktijk. Het is raadzaam om vooraf informatie in te winnen over de kosten en eventuele vergoedingen bij uw zorgverzekeraar. In sommige gevallen kunnen kosten voor spoedbehandelingen hoger zijn dan reguliere behandelingen.

Het is belangrijk om dit te bespreken met uw tandarts en zorgverzekeraar om duidelijkheid te krijgen over kosten en vergoedingen.

Behandeling Kosten (gemiddeld) Vergoeding door zorgverzekeraar
Vulling plaatsen €75 – €150 Deels vergoed
Kroon plaatsen €500 – €1000 Deels vergoed
Tandextractie €75 – €300 Deels vergoed
Wortelkanaalbehandeling €300 – €600 Gedeeltelijk vergoed

De prijzen voor tandheelkundige behandelingen kunnen variëren, afhankelijk van de tandartspraktijk en de specifieke situatie. Het is belangrijk om uw tandarts te raadplegen voor een nauwkeurige prijsopgave. Daarnaast kunnen de vergoedingen van uw zorgverzekeraar verschillen per pakket. Het is verstandig om uw tandartsverzekering te raadplegen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voor meer informatie over vergoedingen voor behandelingen aan afgebroken tanden.

Contact opnemen met een tandartspraktijk

Heeft u last van een afgebroken tand en heeft u een tandartsbehandeling nodig? Neem dan contact op met een tandartspraktijk voor de juiste zorg en behandeling. Het is belangrijk om een afspraak te maken, zodat u uw situatie kunt bespreken en de tandarts een behandelplan kan opstellen.

Als er sprake is van spoed, zoals hevige pijn, kunt u het beste direct contact opnemen met een spoeddienst of een spoedtandarts. Zij kunnen u snel helpen en u de nodige spoedbehandeling bieden.

U kunt de tandartspraktijk bereiken via het telefoonnummer dat vermeld staat op hun website. Als u liever wilt mailen of een online consultatie wilt aanvragen, kunt u het contactformulier op de website invullen.

Tandarts telefoonnummer en contactformulier

Neem contact op met onze tandartspraktijk om een afspraak te maken of voor meer informatie. Bel ons op het volgende telefoonnummer: [tandarts telefoonnummer]. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Onze ervaren tandartsen staan klaar om u de benodigde mondzorg en tandheelkundige hulp te bieden. Aarzel niet om contact op te nemen en een afspraak te maken.

Conclusie

Een afgebroken tand kan niet altijd meer worden gevuld. In sommige gevallen is een alternatieve behandeling nodig, zoals het plaatsen van een kroon, een wortelkanaalbehandeling of een tandextractie. De beste behandelingsoptie hangt af van de specifieke situatie en de ernst van de beschadiging. Het is belangrijk om snel contact op te nemen met een tandartspraktijk om de juiste zorg te krijgen en verdere complicaties te voorkomen. De kosten van de behandeling kunnen variëren, dus het is verstandig om vooraf informatie in te winnen over vergoedingen en betaalopties.

FAQ

Wanneer kan een tand niet meer gevuld worden?

Een tand kan niet meer gevuld worden als deze ernstig beschadigd of verzwakt is.

Wat te doen bij een afgebroken tand of kies?

Bij een afgebroken tand is het belangrijk om direct contact op te nemen met de tandarts.

Kan een afgebroken tand met spoed behandeld worden?

Ja, in geval van spoed is het nodig om direct contact op te nemen met een spoeddienst of spoedtandarts.

Wat zijn de alternatieve behandelingen voor een afgebroken tand?

Mogelijke alternatieve behandelingen zijn het plaatsen van een kroon, een tandextractie, het plaatsen van een implantaat of het gebruik van facings.

Hoe kan een afgebroken tand gerepareerd worden met een meervlaksvulling?

Een meervlaksvulling kan gebruikt worden om een afgebroken tand te herstellen door meerdere vlakken van de tand of kies te repareren met behulp van een composietvulling.

Hoe kan een afgebroken tand hersteld worden met een kroon?

Bij een afgebroken tand kan een kroon geplaatst worden om de tand te bedekken en zijn natuurlijke vorm te herstellen.

Hoe kunnen tanden hersteld worden met facings?

Facings van composiet of porselein kunnen gebruikt worden om tanden te herstellen die verkleurd, scheef of afgebroken zijn.

Wat te doen bij een spoedbehandeling voor een afgebroken tand?

Bij een spoedbehandeling voor een afgebroken tand kunt u het beste direct contact opnemen met een tandartspraktijk of spoedtandarts.

Welke behandelingen zijn mogelijk voor een afgebroken tand?

Behandelingen voor een afgebroken tand kunnen bestaan uit het plaatsen van vullingen, kronen, tandextracties of wortelkanaalbehandelingen.

Wat zijn de kosten en vergoedingen voor een behandeling van een afgebroken tand?

De kosten van een behandeling voor een afgebroken tand kunnen variëren en kunnen mogelijk vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Hoe neem ik contact op met een tandartspraktijk?

U kunt contact opnemen met een tandartspraktijk door een afspraak te maken via telefoon of het contactformulier op de website in te vullen.

Wat is de conclusie over de behandeling van een afgebroken tand?

Afhankelijk van de ernst van de beschadiging zijn er verschillende behandelingsopties mogelijk, zoals het plaatsen van een kroon, een wortelkanaalbehandeling of een tandextractie.