Tandcyste: oorzaak en behandeling

Tandcysten kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. En als ze niet worden behandeld, kunnen ze leiden tot ernstiger complicaties, met ernstige pijn en ongemak. Als een vergevorderde cyste voortschrijdt, kunnen de resultaten uw gezonde tanden blijvend beschadigen en uw kenmerkende glimlach aantasten.

Cysten worden niet noodzakelijk geïnfecteerd na verloop van tijd. In feite kunnen ze vele maanden of zelfs jaren langzaam groeien zonder symptomen. Vroeg of laat kan een infectie echter, als er niets aan gedaan wordt, uitgroeien tot een mondprobleem waarvoor een ernstige en dure tandheelkundige behandeling nodig is.

Het aantal patiënten dat zich met tandheelkundige cysteproblemen bij de tandarts meldt, is aanzienlijk. De hoofdoorzaak is een mislukte wortelkanaalbehandeling.

Tandcysten

Wat is een tandcyste?

Een tandcyste is eigenlijk een gesloten weefselzakje. Sommige zijn gevuld met lucht, terwijl andere gevuld zijn met zacht materiaal of vloeistof. Cysten ontstaan meestal in de zachte weefsels van de mond, zoals het tandvlees, de lippen en rond of naast een tand in het kaakbeen. Ze groeien meestal traag en kunnen irritatie, pijn in de kaak, of misschien erger veroorzaken. Als een cyste zich ontwikkelt tot een ernstige complicatie, kan een grote operatie nodig zijn om de cyste te verwijderen.

Een cyste kan zich gaan vormen in verschillende weefsels in de mond, het gezicht of de kaak. In de meeste gevallen, wanneer ze zich beginnen te vormen, zijn ze vrij van infectie. Het ontstekingskarakter van een cyste begint zich af te tekenen wanneer de oude tandpulpa aan de wortel van de aangetaste tand begint af te slijten. Zodra de pulpa afsterft, barst de ontsteking los. Naarmate het proces voortschrijdt, zal extreme druk worden gevoeld rond de botstructuur van de aangetaste tand, en kan het bot worden weggevreten, waardoor het verzwakt.

Een tandabces is geen cyste!

Het is helemaal niet ongewoon dat zich een abces vormt in de buurt van of binnenin een cyste. Dit is de belangrijkste reden waarom sommige mensen de voorwaarden door elkaar halen. Feit is dat een abces in veel opzichten lijkt op, en ook verschilt van, een cyste, en wel om de volgende redenen:

Het zou moeilijk voor je zijn om te negeren dat je een abces hebt. Het belangrijkste symptoom is pijn, die stekend of intens kan zijn. De pijn gaat gepaard met ontsteking, zwelling, koorts en vermoeidheid. U kunt zelfs een ongewone smaak of geur in uw mond waarnemen. De pijn van het abces begint meestal plotseling en wordt in de loop van uren of dagen heviger. Deze pijn kan uitstralen naar de nek, de kaak en het oor en kan ernstig worden zonder tandheelkundige zorg en behandeling.

Een abces is een acute plaatselijke infectie (bacteriële invasie) en vereist meestal een wortelkanaaloperatie om de aangetaste tand te redden.

Symptomen van cysten in de mond

Als u een ontstoken tandcyste hebt, is deze waarschijnlijk ontstoken, gezwollen en pijnlijk.

Als de cyste zich in het slijmvlies van de mond bevindt, kan deze de aandacht trekken als een laesie of blaar. Als u een cyste hebt die niet geïnfecteerd is, zijn er vaak geen duidelijke symptomen. Tenzij de cyste is uitgegroeid tot een zichtbare of voelbare massa, kan deze dus meestal alleen worden opgespoord met een diagnostisch onderzoek of een röntgenfoto van het gebit.

Enkele van de meest voorkomende orale cysten

Tandcyste:

Ontwikkelt en vormt zich meestal bij of aan de kroon van een niet doorgebroken verstandskies.

Periapicale cyste (algemeen genoemd wortel cyste):

Is een tandcyste die zich normaal aan de basis van een tand vormt ten gevolge van een pulpa-infectie of zenuwdood. Een periapicale cyste kan zich al dan niet ontwikkelen tot een abces.

Mucocele cyste (vaak mucosale cyste genoemd):

Dit type cyste ontwikkelt zich meestal in de weke delen van de mond, binnenkant van de wangen, lippen, tong. Ze ontstaan meestal als gevolg van trauma of weefselirritatie in de getroffen gebieden. Als u er een hebt, zult u waarschijnlijk merken dat het komt en gaat en dat er soms speeksel vrijkomt.

Odontogene cysten:

Dit is een groep tandcysten (naast de eerder genoemde periapicale en dentale cysten) die vaak in de kaak worden aangetroffen. Een odontogene cyste breidt zich vaak uit voordat er zichtbare symptomen zijn.

De belangrijkste redenen waarom tandcysten ontstaan

Cysten beginnen zich meestal te vormen aan het worteluiteinde van een dode of afstervende tand.

  • Sommige ontstaan door de verkeerde manier waarop een tand is gegroeid en zich in de mond heeft gepositioneerd, andere door de abnormale manier waarop een tand zich heeft ontwikkeld,
  • Een wortelkanaal dat op natuurlijke wijze of als gevolg van een mislukte procedure is mislukt,
  • Als gevolg van een genetisch syndroom (Gorlin syndroom), zullen in dat geval andere symptomen optreden,
  • Er kunnen zich cysten vormen rond de kronen (en wortels) van begraven tanden. Aangetaste (ingegraven) verstandskiezen zijn veel voorkomende oorzaken van cystevorming,
  • Omdat de door een cyste aangetaste tanden zijn afgestorven (trauma of infectie), is de wortel van de tanden niet of verkeerd behandeld.

Tandcysten kunnen zich op elk van uw tanden vormen. Ze komen meestal maar één keer voor, maar sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.

Dit is te wijten aan de toestand van hun gebit of een bestaand gezondheidsprobleem waarbij een van de symptomen de aanwezigheid van tandcysten is. Uw tandarts moet u in detail kunnen uitleggen wat de oorzaak van uw specifieke cyste is.

Wat kan ik doen om het ontstaan van tandcysten te voorkomen?

Om cysten te voorkomen, is het noodzakelijk dat u uw mondverzorging en welzijn op een hoog peil houdt. Ga daarom regelmatig naar de tandarts voor controle en reiniging. Als u denkt dat een van uw tanden een wortelkanaalbehandeling nodig heeft vanwege tandbederf, raadpleeg dan uw tandarts als onderdeel van uw mondverzorging. Hetzelfde geldt voor trauma aan het gebit of tandvleesontsteking.

Houd er rekening mee dat tanden die gezond blijven zelden cysten rond of in de buurt ervan hebben.

Wat zijn mijn behandelingsopties?

Als u een cyste hebt, moet u een oraal en radiografisch onderzoek ondergaan. Uw behandeling zal dus worden bepaald door het type cyste en de precieze plaats ervan in uw mond. Om uw cysten effectief te behandelen en uw mondgezondheid te herstellen, kan een wortelkanaalbehandeling uitkomst bieden. Vaak is een Cone Beam scan ook een goed hulpmiddel om een effectief en definitief behandelplan op te stellen.

Als uw cyste al een tijdje bestaat en uw immuunsysteem op de een of andere manier is aangetast, kan hij gaan ontsteken. Het kan zelfs pulseren en pijnlijk aanvoelen. In dat geval zijn een tandextractie of wortelkanaalbehandeling uw enige opties.