Kun je een tandwortelinfectie zelf genezen? Een bezoek aan de tandarts zal u waarschijnlijk niet bespaard blijven, maar u kunt de pijn verlichten.
Tandwortelontsteking gaat meestal gepaard met veel pijn. Daarom vragen veel patiënten wat er mogelijk is om de ontsteking zelf te genezen of tenminste de pijn te verlichten.
Meteen een waarschuwing: een ontsteking mag nooit lichtvaardig worden behandeld. Onbehandelde ontstekingen verspreiden zich door het hele lichaam en kunnen blijvende schade veroorzaken.
In het volgende artikel leest u meer over de mogelijke oorzaken en stadia van een tandwortelontsteking.
Afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de ontsteking zijn verschillende behandelingen mogelijk om de pijn te verlichten en de ontsteking te behandelen. Het is echter niet mogelijk om tandwortelontsteking zelf te genezen.
Deze inhoudsopgave helpt u direct naar interessante onderwerpen te gaan:
Om het zekere voor het onzekere te nemen in geval van een tandwortelontsteking, raad ik aan om bij het geringste vermoeden een tandarts te bezoeken.
De tandarts kan het best vaststellen hoe ver de ontsteking gevorderd is en de juiste medicatie voorschrijven en de nodige behandelingen uitvoeren.
Leestip: In dit uitgebreide artikel vindt u veel meer informatie over het onderwerp tandwortelontsteking.
Hoe ver gevorderd is de ontsteking?
In de mond kunnen verschillende soorten ontstekingen voorkomen. Gelukkig bereiken slechts weinig ontstekingen de tandwortel.
Hoe eerder u een ontsteking herkent, hoe gemakkelijker u deze kunt behandelen en eventuele symptomen en pijn kunt verlichten.
Experts maken onderscheid tussen:
- Ontsteking van het tandvlees
- Ontstekingen van het tandvlees
- Pulpitis
- Tandwortel ontstekingen
Als u de bovenstaande links volgt, wordt u rechtstreeks naar specifieke berichten over de afzonderlijke onderwerpen geleid.
Afhankelijk van het soort ontsteking dat u heeft, is het mogelijk om met huismiddeltjes een remedie te vinden en de pijn of zwelling te verminderen.
Het is voor leken vrijwel onmogelijk om zelf vast te stellen welk type ontsteking aanwezig is en hoe ver deze is gevorderd.
Om te voorkomen dat u een tandwortelontsteking zelf moet genezen, is het belangrijk om bij de eerste symptomen van een ontsteking naar de tandarts te gaan.
Symptomen van een tandwortelontsteking
Een ontsteking in de mond herkent u meestal aan een van de volgende symptomen:
- Rood tandvlees
- Bloedend tandvlees
- Toenemende koude/warme gevoeligheid
- Zwelling
- Tandpijn
- Slechte adem
- Geklop in de mond
Houd uw dagelijkse mondhygiëne in de gaten om te zien of u uiterlijke veranderingen opmerkt.
Pijn is voor de meeste mensen het waarschuwingssignaal om naar de tandarts te gaan voor een tandwortelontsteking.
De pijn treedt echter meestal pas op als de ontsteking vergevorderd is.
Preventie is beter dan behandeling
Regelmatig en grondig reinigen van het gebit is bijzonder belangrijk om ontsteking van de tandwortels te voorkomen.
Waar geen voedselresten en bacteriën achterblijven, ontstaan in de eerste plaats geen ontstekingen.
Volg de aanbeveling van de tandarts en poets uw tanden zo mogelijk na elke maaltijd. Gebruik daarnaast flosdraad en mondwater om het reinigingseffect te verbeteren.
Elektrische tandenborstels reinigen effectiever dan handtandenborstels. In dit actuele overzicht van elektrische tandenborstels vindt u zeer goede modellen voor elk budget.
Hoe grondiger u uw tanden reinigt, hoe kleiner de kans dat u een tandwortelinfectie zelf probeert te genezen.
Tandplak en het daaruit voortvloeiende tandbederf is verantwoordelijk voor 90% van alle ontstekingen in de mond.
Behandeling van tandwortelontsteking
Als je echt een tandwortelontsteking hebt, is het essentieel dat je die door een tandarts laat behandelen. Je kunt zelf niet bij de wortel van de tand komen.
In de regel verminderen antibiotica eerst de zwelling van de ontsteking. De tandarts reinigt dan de aangetaste tand met een wortelkanaalbehandeling.
Als hij niet kan worden gered, wordt de aangetaste tand getrokken.
NieuwsgierigTandwortelontsteking was al bekend in Mesopotamië. Destijds werd aangenomen dat de oorzaak van de ontsteking een aantasting door een tandworm was.
Wat kan ik doen als ik een ontsteking aan de wortels van mijn tanden heb?
Als je vermoedt dat je een tandwortelontsteking hebt, zit er niets anders op dan naar de tandarts te gaan. Maak zo snel mogelijk een afspraak.
Het is niet mogelijk om een tandwortelinfectie zelf te genezen.
Om u te helpen tot uw afspraak bij de tandarts, heb ik enkele beproefde huismiddeltjes samengesteld die over het algemeen helpen bij ontstekingen in de mond.
De hier genoemde remedies verlichten echter alleen de symptomen. De oorzaak van de ontsteking van de tandwortels moet altijd door een tandarts worden behandeld.
Home Remedies voor Tandwortel Ontsteking
Er bestaat een heel scala aan huismiddeltjes die de onaangename symptomen van ontstekingen in de mondholte helpen verlichten. Je hebt zeker een van deze huismiddeltjes in huis.
Eerst en vooral helpen de beschreven remedies om de zwelling te verminderen, de pijn te verminderen en de ontsteking te kalmeren, althans voor een korte periode.
Er is geen huismiddeltje dat echte tandwortelontsteking kan genezen.
Probeer uit welk huismiddeltje jou het beste helpt.
- Kamille – Spoel de mondholte met kamillethee of een kamille-extract. Kamille werkt sterk ontstekingsremmend.
- Cool – Koel gezwollen of pijnlijke gebieden. U kunt uitwendig koelen, bijvoorbeeld met een koelelement gewikkeld in een handdoek, of een ijsblokje gebruiken om direct in de mond te koelen.
- Rozemarijn – Kauw een tijdje op verse of gedroogde rozemarijn. Niet doorslikken, maar daarna uitspugen. Essentiële oliën in rozemarijn verzachten ontstekingen.
- Kruidnagel – Die moet je ook kauwen. Het effect is vergelijkbaar met dat van rozemarijn.
- Alcohol – Sterke alcohol helpt het ontstoken gebied te reinigen. Gebruik kleine hoeveelheden en spoel het aangetaste deel van de mond ermee. Spuug daarna de alcohol uit om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt.
- Knoflook – de kleine bol heeft een groot antibacterieel effect. Het beste is om op een klein teentje te kauwen op het getroffen gebied.
- Mondwater – Als u een mondwater met of zonder alcohol in huis hebt, spoel uw mondholte er dan meerdere keren per dag mee. Alle mondspoelingen bevatten antibacteriële stoffen.
- Zout water – spoel de mondholte met een mengsel van zout en water. Zout werkt ook ontstekingsremmend.
Geneesmiddelen tegen ontsteking van de tandwortels
Antibiotica zijn nodig voor een echte tandwortelontsteking. Je kunt deze alleen op recept krijgen. Wacht daarom de afspraak met uw arts af, zodat hij of zij de juiste medicijnen kan voorschrijven.
Attentie: Neem nooit restjes geopende antibiotica mee die u misschien nog in huis heeft!
Om de tijd tot uw doktersafspraak te overbruggen, kunt u bij hevige pijn bijvoorbeeld paracetamol of aspirine gebruiken.
Ibuprofen kan ook helpen tegen de zwelling.
In principe raad ik u echter af om bij een tandwortelontsteking alleen bestaande medicijnen te gebruiken.
En als het inderdaad nodig is, kun je het beste de pijnstillers nemen waarmee je al ervaring hebt.
Wat gebeurt er als een tandwortelinfectie onbehandeld blijft?
Onbehandelde tandwortelontsteking leidt vaak tot ernstige gevolgen voor de gezondheid.
Vanuit de wortel van de tand kan de ontsteking het omliggende weefsel en bot aantasten. Dit gaat meestal gepaard met hevige pijn.
Als u niets doet, kunnen er abcessen ontstaan. Bovendien kan de ontsteking zich door het hele lichaam verspreiden en belangrijke organen bereiken, zoals het hart, de lever en de nieren.
Belangrijk: Voorkom ernstige schade aan uw gezondheid en laat een tandwortelinfectie (en elke andere vorm van ontsteking in de mondholte) zo snel mogelijk behandelen.
Dekt de ziektekostenverzekering de kosten?
In het geval van ontstoken tandwortels die door een tandarts worden behandeld, worden de kosten gedekt door de wettelijke en particuliere ziektekostenverzekering. Afhankelijk van de verzekeringsdekking kan een wortelkanaalbehandeling tot extra kosten leiden.
Als de tand moet worden getrokken vanwege een vergevorderde wortelontsteking, wordt dit meestal ook gedekt door de ziektekostenverzekering.
In de meeste gevallen moet dan echter een niet onaanzienlijke eigen bijdrage worden betaald voor de later noodzakelijke tandprothese.
Conclusie: Voorkom wortelkanaalontsteking met grondige tandverzorging
Elke vorm van ontsteking in de mondholte is onaangenaam. Tandwortelontsteking is echter een van de ernstigste en meest gevorderde vormen.
Neem een tandwortelontsteking niet licht op. De gevolgen zijn vaak zeer ernstig.
- Om tandwortelontsteking te voorkomen, moet u letten op een grondige en regelmatige mondhygiëne.
- Hoe beter u uw tanden verzorgt, hoe kleiner de kans dat ze ontstoken en ziek worden.
Het artikel Tandinfecties behandelt het onderwerp nog algemener. In dit overzicht vindt u ook veel tips voor een betere tandverzorging.
Zelfs als het onmogelijk is om zelf te genezen, kunt u gelukkig veel doen om een tandwortelontsteking te voorkomen.