Temporomandibulaire gewrichtsontsteking (CMD): Symptomen & Behandeling

Om temporomandibulaire gewrichtsontsteking te behandelen, moet u een kijkje nemen. Vaak is de oorzaak een vorm van CMD. Lees wat u moet doen & informatie over de behandeling.

Je kaak doet pijn of je hebt pijn bij het praten of eten? Dan kunnen dit typische problemen zijn van temporomandibulaire gewrichtsontsteking.

 • Temporomandibulaire gewrichtsontsteking heeft vaak een ernstiger oorzaak.
 • Verschillende vormen van zogenaamde CMD veroorzaken dergelijke klachten.

In dit artikel wil ik me daarom niet alleen wijden aan temporomandibulaire gewrichtsontsteking, maar ook aan de meest voorkomende vormen van CMD. Alleen als je de trigger herkent, kunnen de klachten effectief behandeld worden.

Wat is temporomandibulaire gewrichtsontsteking?

Bij pijn of zwelling van de kaak vermoeden veel mensen een temporomandibulaire gewrichtsontsteking.

Temporomandibulaire gewrichtsontsteking

In de meeste gevallen is temporomandibulaire gewrichtsontsteking echter slechts een symptoom en niet de ziekte zelf. Daarom is het belangrijk om de ware trigger voor de pijn te herkennen.

Temporomandibulaire gewrichtsontsteking kan verschillende oorzaken hebben, maar de problemen zijn meestal uniform:

 • Je kunt de kaak alleen met moeite of helemaal niet bewegen,
 • lijden aan aanhoudende, matige tot ernstige pijn en
 • kan slechts in zeer beperkte mate activiteiten uitvoeren zoals eten of praten.

Als u dergelijke pijn of problemen heeft, kan de ware oorzaak een vorm van CMD zijn. Wat dat precies is, zal ik in de volgende hoofdstukken meer in detail treden.

Belangrijk: Temporomandibulaire gewrichtsontsteking komt nooit alleen voor. Het is geen ziekte, maar een symptoom veroorzaakt door CMD (wat op zijn beurt slechts een verzamelnaam is voor elke mogelijke oorzaak).

3 verschillende vormen van CMD

Specialisten vatten een verscheidenheid aan relevante problemen en oorzaken in het kaakgebied samen onder CMD.

Temporomandibulaire gewrichtsontsteking

CMD staat voor “craniomandibulaire disfunctie”, d.w.z. een storing van de botten en/of spieren die nodig zijn voor de kaak.

Info: In Zwitserland heeft de term “myoarthropathie” vaak de voorkeur als alternatief.

Aangezien de verzamelnaam CMD een breed spectrum bestrijkt, is deze verder onderverdeeld in drie hoofdziekten:

 1. Occlusopathie (een aandoening van de kauwoppervlakken)
 2. Myopathie (een aandoening van de kauwspieren)
 3. Artropathie (een aandoening van het temporomandibulaire gewricht)

Pijn in het kaakgebied kan het gevolg zijn van een van deze oorzaken. De exacte achtergronden variëren van eenvoudige pijn veroorzaakt door kauwen tot artrose of temporomandibulaire gewrichtsontsteking.

1. Occlusopathie

Occlusopathie beschrijft een directe aandoening van de kauwoppervlakken. Dit kan bijvoorbeeld een mispositie van het gebit zijn of problemen met verstandskiezen of tandziekten zoals cariës en parodontitis als oorzaak.

2. Myopathie

Myopathie beschrijft aandoeningen en zwakheden van de spieren. Dit kunnen spierblessures zijn, maar ook misvormingen van de spieren vallen in deze categorie.

Myopathie kan ook worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf of deficiëntiesymptomen (bijvoorbeeld vitamine D-tekort).

3. Artropathie

Artropathie is een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan gewrichtsaandoeningen en omvat alle mogelijke oorzaken: van idiopathische artritis tot polyartrose.

Artropathie wordt vaak genoemd als een tijdelijke aanduiding wanneer de exacte aandoening nog niet nauwkeurig is gediagnosticeerd.

Veel voorkomende oorzaken van CMD &temporomandibulaire gewrichtsontsteking

CMD, dat temporomandibulaire gewrichtsontsteking kan veroorzaken, wordt veroorzaakt door de volgende oorzaken.

Temporomandibulaire gewrichtsontsteking Oorzaak CMD

 • Ontwikkelingsstoornissen
 • Emotionele stress
 • Macrotrauma veroorzaakt door ongevallen
 • Microtrauma veroorzaakt door verstoringen van de bijtpositie
 • Gebit
 • DepWeg
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • Malocclusie
 • Chirurgische ingrepen
 • Occlusiestoornissen veroorzaakt door prothesen (bijv. verkeerd aangebrachte kronen, enz.)
 • Orthodontische behandelingen

Problemen met de kaak treden daarom vaak op na een operatie, het gebruik van kronen en beugels, of zelfs na ongelukken waarbij de kaak is blootgesteld aan trauma.

Bovendien kunnen puur psychologische factoren ook CMD veroorzaken – dat wil zeggen dat de kaak zelf perfect gezond is, maar de functie ervan wordt uitsluitend beïnvloed door de psyche van de patiënt.

Als u naar de dokter gaat vanwege een temporomandibulaire gewrichtsontsteking, zal hij daarom in veel gevallen een volledige anamnese in het onderzoek integreren om snel de oorzaak te bepalen.

Hoe herken je een CMD?

Net zoals CMD zelf een breed scala aan oorzaken heeft, vindt u hieronder een lange lijst met mogelijke symptomen.

Temporomandibulaire gewrichtssymptomen

Naast frequente kaakpijn of temporomandibulaire gewrichtsontsteking, kan CMD ook de volgende bijwerkingen hebben:

 • Beperkte mobiliteit van de kaak
 • Ontsteking van de temporomandibulaire gewrichten
 • Kraken van kaakbotten bij openen of sluiten
 • Onaangename pijn in de oren
 • Tinnitus
 • Duizeligheid en misselijkheid
 • Slikken
 • Plotselinge problemen om tanden goed tegen elkaar te drukken
 • Tand of hoofdpijn, migraine
 • Pijn op de borst
 • Aritmieën
 • Visuele beperkingen, oogproblemen

Zo zie je maar, kaakproblemen worden niet per se aangekondigd door problemen met de kaak zelf. Daarom is CMD in sommige gevallen moeilijk duidelijk te identificeren en is een grondige differentiële diagnose vereist.

CMD’s komen relatief zelden voor

Slechts 8% van de gehele bevolking wordt één of meerdere keren getroffen door CMD. In deze gevallen heeft slechts ongeveer 3% van alle getroffenen behandeling nodig.

Temporomandibulaire gewrichtsontsteking

Tip. CMD wordt het meest aangetroffen bij jonge volwassenen en zwangere vrouwen. Met de leeftijd neemt de kans echter weer af.

CMD is echter niet noodzakelijkerwijs chronisch of genetisch en kan, afhankelijk van de exacte oorzaak, verschijnen als een enkele gebeurtenis of zich meerdere keren manifesteren.

In het geval van een temporomandibulaire gewrichtsontsteking, laat uw tandarts u onderzoeken. Dit kan dan bepalen of het een vorm van CMD is.

Behandeling van temporomandibulaire gewrichtsontsteking &CMD

Zowel de CMD als een ontsteking van het temporomandibulaire gewricht is sterk afhankelijk van de oorzaak, waardoor je hier vaak maar één optie hebt.

Temporomandibulaire gewrichtsbehandeling

Verlicht de symptomen totdat een arts de juiste behandeling en medicijnen voor uw situatie kan voorschrijven.

Pijn verlichten

Pijn geassocieerd met CMD is vaak het meest beperkende deel van het dagelijks leven. Je kunt deze verlichten met verschillende middelen en manieren.

Temporomandibulaire gewrichtsontsteking verlicht pijn

 • Koel het getroffen gebied af met koelpakketten of ijsblokjes gewikkeld in diepvrieszakken of handdoeken. Dit remt de bloedstroom en vertraagt ontstekingen.
 • Verschillende vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen helpen pijn te verlichten. De ontstekingsremmende werking van deze medicijnen ondersteunt het genezingsproces.
 • Een ontsteking van het temporomandibulaire gewricht zoals vermeld in de titel is niet altijd onderdeel van een CMD, maar in veel gevallen een bijbehorend symptoom. Vooral hier helpen ontstekingsremmende geneesmiddelen.

Belangrijk: Zorg ervoor dat u uw arts vertelt als u al medicatie heeft ingenomen voordat u de arts bezoekt!

Na de diagnose door de arts zal hij u hoogstwaarschijnlijk verdere medicatie voorschrijven voor pijn, stress en slaapstoornissen.

Bewezen huismiddeltjes

In de regel zou ik huismiddeltjes of andere homeopathische alternatieven voor een grondige diagnose gevolgd door behandeling afraden.

Temporomandibulaire gewrichtsontsteking huismiddeltjes

 • Alleen om Schm te verlichtenertsen en ontstekingen, kunt u ook thee nemen met ontstekingsremmende stoffen als alternatief voor medicijnen zoals ibuprofen.
 • Vooral kamille, pepermunt, salie en gember ondersteunen de genezing van ontstekingen.

Bovendien kunt u zwelling koelen met koelpakken en ijs – dit vertraagt de bloedcirculatie en vermindert zo pulserende pijn.

Het proces van CMD-therapie

Om uw exacte omstandigheden en de oorzaak van een mogelijke CMD te identificeren, zal uw arts eerst uw kaak palperen en een mogelijke malpositie onderzoeken (ontwrichte kaak, malocclusie, zwelling).

Temporomandibulaire gewrichtsbehandeling

 • Met eenvoudige palpatie kan uw tandarts snel precies bepalen waar de oorzaak ligt en welke bewegingen tot problemen leiden.
 • Hij kan ook vertrouwen op een condylograph. In eerste instantie ziet dit apparaat eruit als een oversized brace die uw hoofd omringt – zodat uw arts zelfs de kleinste inconsistenties in uw kaak kan detecteren.
 • Met een gipsafgietsel van uw gebit kan een CMD-expert vervolgens tal van mogelijke oorzaken illustreren en een passende behandeling initiëren.

Een speciale bijtspalk leidt de druk in de kaak om en brengt deze in evenwicht. Dit biedt op korte termijn verlichting van pijn.

Behandeling van temporomandibulaire gewrichtsontsteking

Daarnaast zorgt zo’n verandering in houding voor de genezing en correctie van je kaak en voorkomt het extra schade aan spieren, botten en tanden.

Een operatie is meestal niet nodig. Als u de bijtspalk echter permanent moet gebruiken om pijn en problemen te voorkomen, is een operatieve correctie van uw beet een goed idee.

Conclusie over temporomandibulaire gewrichtsontsteking &CMD

Specialisten vatten een groot aantal problemen van de kaak en tanden samen onder de verzamelnaam CMD.

Temporomandibulaire gewrichtsontsteking

 • Een ontsteking van de kaak is bijvoorbeeld slechts een symptoom, maar niet de eigenlijke ziekte.
 • Naast temporomandibulaire gewrichtsontsteking kunnen ook veel andere, soms totaal andere symptomen CMD als oorzaak hebben.

Daarom is een grondige differentiële diagnose onvermijdelijk.

Ik raad u aan om een mogelijke CMD te overwegen, zelfs als u een langer durende, onverklaarbare hoofdpijn of rugpijn heeft. Hoewel dit niet zo duidelijk is als kauwpijn of een gezwollen kaak, kan het ook een symptoom van CMD zijn.

 • Omdat alleen een specialist u een nauwkeurige diagnose kan geven, kunt u de symptomen alleen zoveel mogelijk verlichten.
 • Pijnstillers en koeling kunnen u helpen zwelling en ontsteking te vertragen en verergering van de symptomen te voorkomen.

Maar alleen de arts kan een behandeling voorschrijven voor de oorzaak van deze problemen.