Wat kan er gebeuren als een tand voor lange tijd ontbreekt?


Als u al lange tijd last hebt van een ontbrekende tand, weet u al hoe dit uw gevoel van eigenwaarde kan aantasten en eten moeilijk kan maken. Ontbrekende tanden hebben echter op meer manieren invloed op uw kaak en gezicht dan u denkt. Sommige van deze veranderingen kunnen zeer duur zijn om terug te draaien. Als u tanden of kiezen mist, kunt u nagaan hoe dit de algemene vorm en gezondheid van uw kaak en gezicht kan beïnvloeden.
tand ontbreekt

Je onderkaak kan atrofiëren

Als u uw arm hebt gebroken en hem maandenlang niet hebt kunnen gebruiken, is het waarschijnlijk dat de spier een beetje krimpt omdat hij niet is gebruikt. Het kaakbeen is vergelijkbaar. Bij langdurige afwezigheid van een tand, krimpt het kaakbeen. Als u slechts één of twee tanden mist, merkt u misschien niets van de verandering, maar als alle of de meeste tanden ontbreken, kan dat uw kaak verzwakken.

Een zwakke, kwetsbare kaak kan tot veel problemen leiden, waaronder kaakfracturen en tandverlies, omdat de kaak de resterende tanden en kiezen niet kan ondersteunen. Met een zwak kaakbeen zijn tandheelkundige implantaten en bruggen uitgesloten, zodat een kunstgebit uw enige optie is. Afhankelijk van uw budget kan uw tandarts uw kaak echter reconstrueren met bottransplantaten.

Uw sinussen kunnen aangetast zijn

Als veel boventanden worden verwijderd, is niet per se uw onderkaak aangetast, maar uw bovenkaak. Zelfs een kleine verandering in de grootte van het kaakbeen, bijvoorbeeld als gevolg van een enkele ontbrekende tand, kan problemen veroorzaken in uw sinussen.

Je sinussen zitten al dicht bij je tanden. Bij sommige mensen lopen de wortels van de achterste kiezen zelfs door tot in de sinusholte. Door deze tand te verkleinen, komt de sinusholte nog dichter bij de tanden te liggen. Dit kan geen probleem zijn als u niet bezorgd bent over het vervangen van de tand. Als u echter een tandheelkundig implantaat wilt, zult u een sinuslift moeten ondergaan om bot toe te voegen.

Je beet kan verstoord zijn

Zelfs één ontbrekende tand kan uw beet beïnvloeden. In het begin merkt u misschien niet meer dan dat er voedsel vastzit in de ruimte, maar na verloop van tijd zullen uw tanden zich verplaatsen om de ruimte op te vullen. Dit betekent dat uw tanden op de verkeerde plaats kunnen komen wanneer u eet of spreekt, waardoor het risico op afbreken of barsten toeneemt. Een tandheelkundige brug en een tandheelkundig implantaat zullen dit voorkomen.

Veranderingen in uw kaakbeen kunnen ook invloed hebben op uw beet. Door het slinken kunnen uw tanden elkaar niet meer op de juiste tijd en plaats raken. Helaas kan een tandheelkundige brug dit probleem niet oplossen, omdat deze het kaakbot niet stimuleert en gezond houdt. Een tandheelkundig implantaat daarentegen stimuleert het kaakbot en houdt het gezond.

Je hebt misschien een uitgezakt gezicht

Ten slotte kan, als u gedurende lange tijd veel tanden mist, de totale vorm van de onderste helft van uw gezicht veranderen. De versmalling van de kaken kan uw gezicht korter doen lijken dan het zou moeten zijn. Een vernauwing van de onderkaak kan er ook toe leiden dat het bot naar voren draait.

De lippen kunnen ook veranderen omdat ze geen steun meer hebben. De spieren rond de lippen kunnen beginnen te veranderen, waardoor er meer rimpels dan normaal ontstaan, waardoor u er ouder uitziet. Bovendien kan de bovenlip geprononceerd worden en lang lijken, waardoor de neus ook groter kan lijken.

Tanden zijn belangrijk om te eten en te praten, maar ze helpen ook je gezicht vorm te geven. Een enkele ontbrekende tand verandert misschien niet veel aan uw uiterlijk, maar het kan wel complicaties veroorzaken, zoals verschuivende tanden. Als u tanden mist, kan het een goed idee zijn om uw tandarts te bezoeken. Hij of zij zal tandheelkundige implantaten of tandheelkundige bruggen overwegen om u te helpen uw glimlach terug te krijgen.

Recent Posts