Afgebroken Tand Zelf Repareren – Tips & Advies

Een afgebroken tand kan iedereen overkomen en het is belangrijk om te weten wat te doen in zo’n situatie. Het eerste wat je moet doen is kalm blijven en het afgebroken stukje tand proberen te vinden en bewaren. Spoel het stukje af en bewaar het in melk of speeksel om het vochtig te houden. Spoel je mond voorzichtig met warm water en vermijd het eten van hard voedsel dat de afgebroken tand verder kan beschadigen. Neem zo snel mogelijk contact op met een tandarts voor een afspraak en laat de behandeling afhangen van de ernst van de breuk.

Belangrijkste Punten:

 • Een afgebroken tand kan iedereen overkomen en het is belangrijk om kalm te blijven.
 • Bewaar het afgebroken stukje tand in melk of speeksel om vochtig te houden.
 • Vermijd hard voedsel dat de afgebroken tand verder kan beschadigen.
 • Neem zo snel mogelijk contact op met een tandarts.
 • De behandeling hangt af van de ernst van de breuk.

Wat te doen bij een afgebroken tand?

Bij een afgebroken tand is het belangrijk om kalm te blijven en de juiste stappen te nemen. Hier zijn enkele tips en richtlijnen:

 1. Spoel het afgebroken stukje tand af: Spoel het afgebroken stukje tand voorzichtig af onder stromend water om vuil en bacteriën te verwijderen.
 2. Bewaar het in melk of speeksel: Bewaar het afgebroken stukje tand in een glas melk of je eigen speeksel om het vochtig te houden.
 3. Spoel je mond met warm water: Spoel je mond voorzichtig met warm water om losse stukjes tand of bloed te verwijderen. Let op dat je niet te hard spoelt om verdere schade te voorkomen.
 4. Vermijd het eten van hard voedsel: Vermijd het eten van hard voedsel dat de afgebroken tand verder kan beschadigen. Kies voor zachte voedingsmiddelen totdat je bij de tandarts bent geweest.

Let op: Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een tandarts voor een afspraak. Het zelf repareren van de tand kan complicaties veroorzaken en wordt daarom afgeraden.

De onderstaande afbeelding illustreert de stappen die je moet nemen bij een afgebroken tand:

Wat te doen bij een afgebroken tand
 1. Spoel het afgebroken stukje tand af onder stromend water
 2. Bewaar het in melk of speeksel
 3. Spoel je mond met warm water
 4. Vermijd het eten van hard voedsel
 5. Neem zo snel mogelijk contact op met een tandarts

Wat kan je tandarts doen bij een afgebroken tand?

Als je te maken hebt met een afgebroken tand, kan je tandarts verschillende behandelingen voorstellen, afhankelijk van de ernst van de breuk. Hier zijn enkele mogelijke opties:

 1. Vulling: Voor kleine breuken kan de tandarts een vulling gebruiken om de tand te repareren. Dit kan helpen om het beschadigde deel van de tand te herstellen en de functionaliteit te behouden.
 2. Tandkleurig composietmateriaal: Bij afgebroken voortanden kan de tandarts gebruikmaken van tandkleurig composietmateriaal om de tand te herstellen. Dit materiaal kan worden gemodelleerd en aangepast aan de vorm en kleur van de omliggende tanden, waardoor een esthetisch resultaat wordt bereikt.
 3. Kroon of kap: Als er een groot stuk van de tand ontbreekt, kan de tandarts een kroon of kap voorstellen om de tand te beschermen. Een kroon is een op maat gemaakte kap die over de bestaande tand wordt geplaatst om de structuur en functionaliteit te herstellen.
 4. Wortelkanaalbehandeling: In ernstige gevallen waarbij de zenuw blootgesteld is, kan een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn. Deze behandeling verwijdert de beschadigde zenuw en herstelt de tand van binnenuit.

Het is belangrijk om een tandarts te raadplegen voor een professionele beoordeling en passend advies over welke behandeling het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Behandeling Omschrijving
Vulling Reparatie van de tand met behulp van een vulling om het beschadigde deel te herstellen.
Tandkleurig composietmateriaal Gebruik van tandkleurig composietmateriaal om de afgebroken voortand te herstellen.
Kroon of kap Plaatsing van een op maat gemaakte kroon of kap om een grote tandbreuk te beschermen en te herstellen.
Wortelkanaalbehandeling Behandeling waarbij de beschadigde zenuw wordt verwijderd en de tand van binnenuit wordt gerepareerd.

tand repareren zonder tandarts

Hoewel het repareren van een afgebroken tand zonder tandarts mogelijk lijkt, is het altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen. Tandartsen hebben de kennis en vaardigheden om de beste behandelingsopties te bieden en complicaties te voorkomen. Neem altijd contact op met een tandarts voor een persoonlijke beoordeling en behandelplan.

Hoe kun je een afgebroken tand voorkomen?

Het afbreken van een tand kan schrikken zijn, maar preventie is de beste manier om dit te voorkomen. Hier zijn enkele tips om gebroken tanden te voorkomen:

Regelmatige tandartscontroles

Het is belangrijk om regelmatige controles bij de tandarts in te plannen. De tandarts kan vroegtijdig problemen detecteren en behandelen, waardoor de kans op een afgebroken tand wordt verminderd. Daarnaast kan de tandarts ook advies geven over mondhygiëne en preventiemaatregelen.

Goede mondhygiëne

Het handhaven van een goede mondhygiëne is essentieel voor de gezondheid van je tanden. Poets je tanden minstens twee keer per dag, gebruik tandzijde en spoel je mond met een fluoride mondwater. Door tandplak en tandsteen te verwijderen, verklein je de kans op tandbederf en breuken.

Gebitsbeschermer tijdens het sporten

Als je een actieve sporter bent, is het dragen van een gebitsbeschermer sterk aanbevolen. Een gebitsbeschermer kan je tanden beschermen tegen ernstige schade bij ongelukken of harde klappen. Zorg ervoor dat je een op maat gemaakte gebitsbeschermer draagt die goed past.

Voorzichtig eten en vermijden van slechte gewoontes

Wees altijd voorzichtig bij het eten van harde voedingsmiddelen, vooral bij bijtend voedsel zoals hard snoep, ijs of noten. Vermijd ook het gebruik van je tanden als gereedschap, bijvoorbeeld om dingen open te scheuren of verpakkingen te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om slechte gewoontes zoals op harde objecten kauwen of tandenknarsen te vermijden, omdat dit stress op je tanden kan veroorzaken.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je de kans op een afgebroken tand aanzienlijk verminderen en je tanden gezond houden.

Preventietips voor het voorkomen van afgebroken tanden
Regelmatige tandartscontroles
Goede mondhygiëne
Gebitsbeschermer tijdens het sporten
Voorzichtig eten en vermijden van slechte gewoontes

Wat te doen als je een tand hebt afgebroken en wacht op een tandartsafspraak?

Als je wacht op een tandartsafspraak nadat je een tand hebt afgebroken, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen en je mond te beschermen. Hier zijn enkele tips:

Bewaar het afgebroken stukje tand in melk – Dit helpt om het stukje vochtig te houden, wat de overlevingskansen van de tand vergroot. Het is belangrijk om het stukje voorzichtig vast te houden aan de kroon (het gedeelte dat uit de tandvleeslijn steekt) en het niet aan de wortel aan te raken.

Spoel je mond regelmatig met zout water – Dit helpt om eventuele bacteriën te verminderen en infecties te voorkomen. Meng een theelepel zout met een glas warm water en spoel je mond gedurende 30 seconden. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Neem een pijnstiller – Als je last hebt van pijn, kun je een pijnstiller nemen volgens de aanbevolen dosering. Let wel op dat je geen aspirine neemt, omdat dit het bloedverdunnend effect kan hebben.

Vermijd het eten van harde voedingsmiddelen – Harde voedingsmiddelen kunnen de afgebroken tand verder beschadigen of de pijn verergeren. Kies in plaats daarvan voor zachte voedingsmiddelen en vermijd het gebruik van de tand aan de beschadigde kant.

Bedek scherpe randjes met speciale was of suikervrije kauwgom – Als er scherpe randjes aanwezig zijn, kun je deze tijdelijk bedekken met speciale was die verkrijgbaar is bij de apotheek of met suikervrije kauwgom.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze maatregelen slechts tijdelijke oplossingen zijn en dat het altijd het beste is om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een tandarts. Een tandarts kan de ernst van de breuk beoordelen en de juiste behandeling aanbevelen om de tand te repareren en verdere complicaties te voorkomen.

Wat te doen als je een tand hebt afgebroken en wacht op een tandartsafspraak?
1. Bewaar het afgebroken stukje tand in melk
2. Spoel je mond regelmatig met zout water
3. Neem een pijnstiller
4. Vermijd het eten van harde voedingsmiddelen
5. Bedek scherpe randjes met speciale was of suikervrije kauwgom

Belangrijk

Hoewel deze tips kunnen helpen om de pijn te verlichten en verdere schade te voorkomen, is het raadzaam om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een tandarts. Een tandarts kan de juiste diagnose stellen en de meest geschikte behandeling bieden om de tand te repareren.

Behandelingsopties voor afgebroken tanden zonder tandarts

Hoewel het altijd het beste is om een tandarts te raadplegen voor de behandeling van een afgebroken tand, zijn er enkele opties die je zelf kunt proberen. Als het afgebroken stukje tand nog beschikbaar is, kun je proberen het terug te plaatsen en een tandheelkundige lijm te gebruiken om het op zijn plaats te houden.

Er zijn ook tandheelkundige noodkits beschikbaar die tijdelijke oplossingen bieden totdat je een afspraak kunt maken met een tandarts.

Hieronder vind je een overzicht van mogelijke behandelingsopties:

Behandelingsoptie Voordelen Nadelen
Zelf plaatsen met tandheelkundige lijm – Directe actie mogelijk
– Kan de tand tijdelijk op zijn plaats houden
– Moeilijk om juiste positie te bepalen
– Kan complicaties veroorzaken als het niet correct wordt gedaan
Tandheelkundige noodkit – Bevat tijdelijke oplossingen voor afgebroken tanden
– Kan pijn en ongemak verminderen
– Niet een permanente oplossing
– Kan de tand niet volledig repareren

Zelf een afgebroken tand repareren zonder tandarts moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Het is altijd verstandig om een tandarts te raadplegen voor een professionele behandeling en advies.

Tips voor het voorkomen van afgebroken tanden

Om afgebroken tanden te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het eten van harde voedingsmiddelen en het vermijden van gewoontes zoals op harde objecten kauwen of tandenknarsen. Regelmatige controles bij de tandarts en een goede mondhygiëne kunnen ook helpen om gebroken tanden te voorkomen. Het dragen van een gebitsbeschermer tijdens het sporten is ook een goede preventieve maatregel.

Een gebitsbeschermer is een speciale kunststof hoes die je over je tanden draagt tijdens het sporten. Het helpt bij het absorberen van schokken en beschermt zo je tanden tegen impact. Het dragen van een gebitsbeschermer kan met name nuttig zijn tijdens contactsporten zoals voetbal, hockey en boksen. Het is belangrijk om een gebitsbeschermer te dragen die goed past en comfortabel zit, zodat je vrij kunt ademen en praten tijdens het sporten.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controles. De tandarts kan eventuele problemen vroegtijdig opsporen en behandelen voordat ze ernstiger worden. Tijdens de controle zal de tandarts ook aandacht besteden aan de conditie van je tanden en tips geven voor een goede mondhygiëne.

Goede mondhygiëne thuis is essentieel om afgebroken tanden te voorkomen. Poets je tanden minstens twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en gebruik dagelijks flosdraad of een interdentale rager om ook tussen je tanden te reinigen. Vermijd het gebruik van je tanden als gereedschap, bijvoorbeeld om verpakkingen open te scheuren of om nagelbijten te voorkomen. Deze gewoontes kunnen leiden tot tandbreuken.

Handige tips om afgebroken tanden te voorkomen:

 • Wees voorzichtig bij het eten van harde voedingsmiddelen zoals ijs, noten en harde snoepjes.
 • Vermijd gewoontes zoals op harde objecten kauwen of tandenknarsen.
 • Draag een gebitsbeschermer tijdens het sporten, vooral bij contactsporten.
 • Bezoek regelmatig de tandarts voor controles en advies.
 • Poets je tanden minstens twee keer per dag en gebruik dagelijks flosdraad of een interdentale rager.
 • Vermijd het gebruik van je tanden als gereedschap.

Door deze tips in acht te nemen kun je tandbreuken voorkomen en de gezondheid van je gebit behouden.

tand breuk voorkomen

Wat te doen bij een afgebroken melktand?

In het geval van een afgebroken melktand is het meestal het beste om gewoon te wachten tot de tand vanzelf uitvalt. Een afgebroken melktand kan voor ongerustheid zorgen, maar het is meestal een normaal onderdeel van de tandontwikkeling bij kinderen. Als er scherpe stukken uitsteken, kan de tandarts deze behandelen om te voorkomen dat het kind zichzelf pijn doet. Het is altijd verstandig om een tandarts te raadplegen voor advies.

Een afgebroken melktand kan voor zowel kinderen als ouders zorgwekkend zijn, maar in de meeste gevallen is het niet nodig om in te grijpen. Melktanden vallen van nature uit om plaats te maken voor de blijvende tanden. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de tand vanzelf te laten uitvallen. In sommige gevallen kunnen er scherpe stukken tand uitsteken die het kind pijn kunnen doen. Als dit het geval is, is het verstandig om contact op te nemen met een tandarts.

Een tandarts kan beoordelen of behandeling nodig is om de scherpe randen af te vlakken en het kind te behoeden voor onnodige pijn. Het is belangrijk om te onthouden dat melktanden uiteindelijk vervangen zullen worden door permanente tanden. Pasgeboren tanden kunnen tot de leeftijd van 12 jaar uitvallen en plaatsmaken voor blijvende tanden. Het is altijd verstandig om een tandarts te raadplegen voor advies over de specifieke situatie.

Voordelen van het wachten tot de melktand vanzelf uitvalt:

 • Het natuurlijke proces van de tandontwikkeling wordt gerespecteerd.
 • Er is geen risico op complicaties door onnodige behandelingen.
 • Het kind kan wennen aan het verlies van een tand en leert om te gaan met veranderingen in de mond.

“Het wachten tot een melktand vanzelf uitvalt is meestal de beste optie, tenzij er scherpe randen zijn die pijn kunnen veroorzaken. In dat geval is het verstandig om een tandarts te raadplegen voor behandeling.” – Dr. Karen Vermeulen, Tandarts

Tandartsbehandeling voor afgebroken melktanden:

Tandartsbehandeling Beschrijving
Polijsten De scherpe randen van de afgebroken melktand worden gladgemaakt om pijn en risico op verwondingen te verminderen.
Extractie Als de afgebroken melktand het kind veel pijn of ongemak bezorgt, kan de tandarts besluiten om deze te trekken.

Het is belangrijk om te onthouden dat afgebroken melktanden meestal geen blijvende schade veroorzaken. Het is een natuurlijk onderdeel van de tandontwikkeling bij kinderen. Raadpleeg altijd een ervaren tandarts voor de beste behandelingsoptie voor uw kind.

Conclusie

Als je te maken krijgt met een afgebroken tand, is het van groot belang om rustig te blijven en de juiste stappen te nemen. Spoel het afgebroken stukje tand af en bewaar het in melk of speeksel om het vochtig te houden. Neem zo snel mogelijk contact op met een tandarts voor een afspraak en vermijd het zelf repareren van de tand. Het zelf repareren kan complicaties veroorzaken en het is beter om dit aan een professional over te laten.

Om afgebroken tanden te voorkomen, is het essentieel om goede mondhygiëne te handhaven, regelmatige tandartscontroles bij te wonen en slechte gewoontes zoals op harde objecten kauwen of tandenknarsen te vermijden. Door voorzichtig te zijn bij het eten van hard voedsel en het dragen van een gebitsbeschermer tijdens het sporten, kun je de kans op een tandbreuk verkleinen.

Kortom, door op de juiste manier te handelen bij een afgebroken tand en door preventieve maatregelen te nemen, kun je zorgen voor een goede tandreparatie zonder tandarts en kun je een tandbreuk voorkomen. Het behoud van een gezonde mond en het onderhouden van regelmatig contact met een tandarts zijn hierbij van groot belang.

FAQ

Wat moet ik doen bij een afgebroken tand?

Het eerste wat je moet doen is kalm blijven en het afgebroken stukje tand proberen te vinden en bewaren. Spoel het stukje af en bewaar het in melk of speeksel om het vochtig te houden. Spoel je mond voorzichtig met warm water en vermijd het eten van hard voedsel dat de afgebroken tand verder kan beschadigen. Neem zo snel mogelijk contact op met een tandarts voor een afspraak en laat de behandeling afhangen van de ernst van de breuk.

Wat kan een tandarts doen bij een afgebroken tand?

De tandarts kan verschillende behandelingen voorstellen, afhankelijk van de ernst van de breuk. Voor kleine breuken kan de tandarts een vulling gebruiken om de tand te repareren. Bij afgebroken voortanden kan een tandkleurig composietmateriaal worden gebruikt. Als er een groot stuk van de tand ontbreekt, kan de tandarts een kroon of kap voorstellen om de tand te beschermen. In ernstige gevallen, waar de zenuw blootgesteld is, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn.

Hoe kan ik een afgebroken tand voorkomen?

Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn bij het eten van harde voedingsmiddelen en het vermijden van slechte gewoontes zoals op harde objecten kauwen of tandenknarsen. Reguliere controles bij de tandarts, goede mondhygiëne en het dragen van een gebitsbeschermer tijdens het sporten kunnen ook helpen om gebroken tanden te voorkomen.

Wat moet ik doen als ik een tand heb afgebroken en wacht op een tandartsafspraak?

Als je wacht op een tandartsafspraak nadat je een tand hebt afgebroken, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten en je mond te beschermen. Bewaar het afgebroken stukje tand in melk en spoel je mond regelmatig met zout water om mogelijke infecties te voorkomen. Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten en vermijd het eten van hard voedsel. Als er scherpe randjes zijn, kun je deze bedekken met speciale was of suikervrije kauwgom.

Wat zijn de behandelingsopties voor afgebroken tanden zonder tandarts?

Hoewel het altijd het beste is om een tandarts te raadplegen voor de behandeling van een afgebroken tand, zijn er enkele opties die je zelf kunt proberen. Als het afgebroken stukje tand nog beschikbaar is, kun je proberen het terug te plaatsen en een tandheelkundige lijm te gebruiken om het op zijn plaats te houden. Er zijn ook tandheelkundige noodkits beschikbaar die tijdelijke oplossingen bieden totdat je een afspraak kunt maken met een tandarts.

Wat zijn de tips om afgebroken tanden te voorkomen?

Om afgebroken tanden te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het eten van harde voedingsmiddelen en het vermijden van gewoontes zoals op harde objecten kauwen of tandenknarsen. Reguliere controles bij de tandarts en goede mondhygiëne kunnen ook helpen om gebroken tanden te voorkomen. Het dragen van een gebitsbeschermer tijdens het sporten is ook een goede preventieve maatregel.

Wat moet ik doen bij een afgebroken melktand?

In het geval van een afgebroken melktand is het meestal het beste om gewoon te wachten tot de tand vanzelf uitvalt. Een afgebroken melktand kan voor ongerustheid zorgen, maar het is meestal een normaal onderdeel van de tandontwikkeling bij kinderen. Als er scherpe stukken uitsteken, kan de tandarts deze behandelen om te voorkomen dat het kind zichzelf pijn doet. Het is altijd verstandig om een tandarts te raadplegen voor advies.