Kiespijn Wat Te Doen – Effectieve Remedies

Kiespijn of tandpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals gaatjes, ontstekingen en tandvleesproblemen. In dit artikel zullen we effectieve remedies bespreken om pijnverlichting te bieden bij kiespijn. We zullen ook praktische tips geven voor mondgezondheid om kiespijn te voorkomen.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Er zijn effectieve remedies beschikbaar om kiespijn te verlichten.
 • Goede mondhygiëne is essentieel om kiespijn te voorkomen.
 • Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals gaatjes en ontstekingen.
 • Een tandartsbezoek is noodzakelijk voor de juiste behandeling van kiespijn.
 • Neem kiespijn serieus en laat het niet onbehandeld.

Wat is kiespijn?

Kiespijn is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door onverwachte pijn in de mond. Het kan variëren van een bonzende of stekende pijn tot aanhoudende pijn die geleidelijk erger wordt. Kiespijn kan acuut of chronisch zijn en kan verschillende oorzaken hebben, zoals gaatjes, ontstoken tandvlees, ontstoken tanden of kiezen, tanderosie en scheefgroeiende verstandskiezen.

Het nuttigen van koud of warm voedsel kan ook gevoeligheid veroorzaken, wat een veelvoorkomend symptoom is van kiespijn. De pijn kan uitstralen naar andere delen van het hoofd, zoals de kaak, het oor of de nek. Het kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden en veroorzaakt vaak ongemak bij het eten, drinken en spreken.

Kiespijn kan verschillende gradaties van pijn veroorzaken, van mild ongemak tot hevige pijn die het moeilijk maakt om normale activiteiten uit te voeren. Het is belangrijk om de oorzaken van kiespijn te begrijpen om de juiste behandeling te krijgen en verdere complicaties te voorkomen.

De oorzaken van kiespijn kunnen variëren, maar het is meestal gerelateerd aan problemen in de mondholte. Gaatjes zijn een veelvoorkomende oorzaak van kiespijn, omdat ze de zenuwen in de tand of kies blootstellen aan bacteriën en voedseldeeltjes. Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, kan ook pijn veroorzaken doordat het de tanden en het omringende weefsel aantast.

Andere mogelijke oorzaken van kiespijn zijn ontstoken tanden of kiezen, tanderosie als gevolg van zuur voedsel of dranken, en scheefgroeiende verstandskiezen. Het is belangrijk om een professionele diagnose te krijgen om de exacte oorzaak van de kiespijn te bepalen en de juiste behandeling te ontvangen.

Symptomen van kiespijn

Kiespijn kan verschillende symptomen veroorzaken die wijzen op tandproblemen. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen, aangezien ze kunnen duiden op pijnlijke tanden en gezwollen tandvlees.

Enkele veelvoorkomende symptomen van kiespijn zijn:

 • Gevoelige tanden bij het nuttigen van warm of koud voedsel
 • Kloppende pijn aan de tand of kies
 • Een opgezwollen wang
 • Pijnlijke tanden of kiezen
 • Pijn bij het kauwen
 • Pijnlijk tandvlees bij het poetsen
 • Hoofdpijn door kiespijn
 • Rood en gezwollen tandvlees
 • Bloedend tandvlees

Als u een of meerdere van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De tandarts kan de oorzaak van uw kiespijn vaststellen en een passende oplossing bieden.

“Gevoelige tanden, een kloppende pijn aan de tand of kies en een opgezwollen wang kunnen allemaal symptomen zijn van kiespijn.”

Wat veroorzaakt gezwollen tandvlees?

Gezwollen tandvlees is een veelvoorkomend symptoom van kiespijn en kan een teken zijn van tandvleesontsteking. Tandvleesontsteking wordt meestal veroorzaakt door de ophoping van tandplak rondom de tanden en kiezen. Dit kan leiden tot rood, gezwollen en bloedend tandvlees. Onbehandelde tandvleesontsteking kan uiteindelijk leiden tot tandvleesproblemen en tandverlies.

Om de gezondheid van uw tandvlees te verbeteren en kiespijn te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te poetsen, flossen en een goede mondhygiëne te hanteren. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig een tandarts te bezoeken voor professionele reiniging en controle.

Tandpijnsymptomen Oorzaken
Gevoelige tanden bij het nuttigen van warm of koud voedsel Ontstoken tandzenuw, tandbederf, tanderosie
Kloppende pijn aan de tand of kies Tandabces, ontstoken wortel, tandvleesproblemen
Een opgezwollen wang Tandabces, ontstoken wortel
Pijnlijke tanden of kiezen Gaatjes, tandbederf
Pijn bij het kauwen Infectie, tandvleesproblemen
Pijnlijk tandvlees bij het poetsen Tandvleesontsteking, tandvleesproblemen
Hoofdpijn door kiespijn Ontstoken tandzenuw, tandabces
Rood en gezwollen tandvlees Tandvleesontsteking, tandvleesproblemen
Bloedend tandvlees Tandvleesontsteking, tandvleesproblemen

Als u een of meerdere van deze symptomen ervaart, aarzel dan niet om contact op te nemen met een tandarts voor een juiste diagnose en behandeling. Een vroegtijdige interventie kan ernstigere complicaties voorkomen en uw mondgezondheid verbeteren.

Oorzaken van kiespijn

Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ontstoken tandvlees, cariës, ontstoken tanden of kiezen en ontstoken wortels. Andere mogelijke oorzaken zijn blootliggende tandhalzen, tanderosie, parodontitis en scheefgroeiende verstandskiezen. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak van de kiespijn vast te stellen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Een van de veelvoorkomende oorzaken van kiespijn is ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees, ook bekend als gingivitis, kan veroorzaakt worden door slechte mondhygiëne, tandplak en tandsteen. Het kan leiden tot gevoeligheid, bloedingen en pijnlijk tandvlees.

Cariës, ook wel bekend als gaatjes, zijn een andere belangrijke oorzaak van kiespijn. Cariës ontstaan door tandbederf veroorzaakt door bacteriën die suikers in voedsel omzetten in zuur, wat het tandglazuur aantast. Dit leidt tot het vormen van gaatjes in de tanden, wat pijn en gevoeligheid veroorzaakt.

Ontstoken tanden of kiezen kunnen ook kiespijn veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van diepe tandbederf of een niet-behandelde gaatje. Ontstekingen kunnen leiden tot hevige pijn, zwelling en gevoeligheid.

Tenslotte kan een ontstoken wortel ook kiespijn veroorzaken. Een ontsteking in de wortel kan ontstaan door tandbederf of een tandbreuk. Het kan leiden tot ernstige pijn en gevoeligheid bij het kauwen of aanraken van de tand.

Tabel:

Oorzaken van kiespijn Symptomen
Ontstoken tandvlees Pijnlijk tandvlees, bloedingen
Cariës Tandgevoeligheid, pijn bij het eten
Ontstoken tanden of kiezen Pijn bij het kauwen, gevoeligheid
Ontstoken wortel Intense pijn, gevoeligheid

ontstoken tandvlees

Om kiespijn effectief te behandelen, is het essentieel om de specifieke oorzaak te identificeren. Een tandarts kan de benodigde diagnose stellen en de juiste behandeling aanbevelen, variërend van tandvullingen, wortelkanaalbehandelingen tot het verwijderen van een tand of kies. Het is belangrijk om tijdig professionele zorg te zoeken om verdere complicaties te voorkomen.

Kiespijn behandelen

Kiespijn kan zeer vervelend en pijnlijk zijn. Als je last hebt van kiespijn, is het altijd belangrijk om een tandartsafspraak te maken voor de juiste behandeling. De behandeling van kiespijn kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Als de oorzaak van de kiespijn een gaatje is, zal de tandarts meestal het gaatje reinigen en vullen om de pijn te verlichten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de aangetaste tand of kies te verwijderen en een kroon of implantaat te plaatsen.

Bij tandvleesontsteking, een andere mogelijke oorzaak van kiespijn, zal de tandarts tandplak en tandsteen verwijderen om het ontstoken tandvlees te behandelen en pijnverlichting te bieden.

In het geval van een ontstoken wortel is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Hierbij verwijdert de tandarts de ontsteking en reinigt het wortelkanaal, waarna het wordt afgesloten om verdere pijn en infectie te voorkomen.

Om tandbederf te behandelen, is het vaak nodig om een cariës te vullen. De tandarts zal de aangetaste tand of kies schoonmaken en vullen met een tandkleurige vulling om de pijn te verminderen en de functionaliteit te herstellen.

Behandelingsopties voor kiespijn

 • Tandvulling
 • Tandextractie
 • Kroon- of implantaatplaatsing
 • Wortelkanaalbehandeling

De behandeling van kiespijn hangt af van de specifieke oorzaak en de ernst van de situatie. Het is belangrijk om een ervaren tandarts te raadplegen om de juiste behandeling te krijgen.

Behandeling Procedure
Tandvulling Reinigen van het gaatje en vullen met tandkleurig materiaal
Tandextractie Verwijderen van de aangetaste tand of kies
Kroon- of implantaatplaatsing Plaatsen van een kunstmatige kroon of implantaat ter vervanging van een tand
Wortelkanaalbehandeling Verwijderen van ontsteking en reinigen van het wortelkanaal, afsluiten om verdere pijn en infectie te voorkomen

Onthoud dat het belangrijk is om tandpijn niet te negeren en tijdig een tandartsafspraak te maken. Een tandarts kan de juiste diagnose stellen en de passende behandeling bieden om de kiespijn te verlichten en verdere complicaties te voorkomen.

Tips voor pijnverlichting bij kiespijn

Als u last heeft van kiespijn, zijn er enkele zelfzorgtips die kunnen helpen bij het verlichten van de pijn. Hoewel deze remedies slechts tijdelijke verlichting bieden, kunnen ze nuttig zijn totdat u een tandarts kunt raadplegen voor een permanente oplossing.

 1. Pijnstillers: Het nemen van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kan pijnverlichting bieden.
 2. Spoelen met mondwater: Het spoelen van de mond met warm zout water of mondwater kan helpen om tijdelijke verlichting te bieden. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het kalmeren van de pijnlijke gebieden.
 3. Kauwen op kruidnagel: Het kauwen op een kruidnagel kan tijdelijke pijnverlichting bieden bij kiespijn. Kruidnagel heeft een verdovend effect en kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze zelfzorgtips geen vervanging zijn voor professionele tandheelkundige zorg. Het is essentieel om een tandarts te raadplegen voor een grondige diagnose en behandeling van de onderliggende oorzaak van de kiespijn.

Zelfzorgtips bij kiespijn Pijnverlichting
Pijnstillers Paracetamol, ibuprofen
Spoelen met mondwater Warm zout water, mondwater
Kauwen op kruidnagel Tijdelijke pijnverlichting

Onthoud dat zelfzorgtips alleen bedoeld zijn om de pijn tijdelijk te verlichten. Het is belangrijk om de oorzaak van de kiespijn te achterhalen en een tandarts te raadplegen voor een passende behandeling. Neem uw mondgezondheid serieus en laat kiespijn niet onbehandeld.

Voorkomen van kiespijn

Een goede mondhygiëne is essentieel om kiespijn te voorkomen. Regelmatig poetsen van de tanden en flossen zijn de basis van een goede mondgezondheid. Het is belangrijk om dit minstens twee keer per dag te doen, met een fluoride tandpasta en een zachte tandenborstel. Door regelmatig te poetsen worden tandplak en voedselresten verwijderd, waardoor de kans op gaatjes en ontstekingen wordt verkleind.

Het is ook belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken. Periodieke controles kunnen potentiële problemen vroegtijdig opsporen, voordat ze kiespijn veroorzaken. Daarnaast kan een mondhygiënebehandeling helpen bij het verwijderen van tandplak en tandsteen, waardoor de mond gezond blijft. Een tandarts kan ook advies geven over het juiste poetsen en flossen, en eventuele gebitsproblemen behandelen.

Naast een goede mondhygiëne is het vermijden van schadelijk voedsel essentieel om kiespijn te voorkomen. Voedingsmiddelen en dranken met veel suiker, zoals frisdrank, snoep en koekjes, kunnen tandbederf veroorzaken. Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden en kies voor gezonde alternatieven, zoals fruit, groenten en zuivelproducten. Ook het beperken van zure voedingsmiddelen en dranken, zoals citrusvruchten en frisdrank, kan helpen om tanderosie te voorkomen.

Door een goede mondhygiëne te combineren met regelmatige tandartsbezoeken en een gezond voedingspatroon, kunnen veel gevallen van kiespijn worden voorkomen. Het is belangrijk om de gezondheid van uw gebit serieus te nemen en te investeren in preventieve zorg. Zo kunt u genieten van een gezonde en pijnvrije mond.

Voorkomen van kiespijn Beschrijving
Goede mondhygiëne Regelmatig poetsen van de tanden en flossen
Tandartsbezoek Periodieke controles en mondhygiënebehandelingen
Vermijden van schadelijk voedsel Minder suiker, minder zure voedingsmiddelen

Betrouwbare tandarts in Rotterdam

Bent u op zoek naar betrouwbare tandheelkundige zorg in Rotterdam? Bij Tandzorg Kralingen bent u aan het juiste adres. Onze tandartsen zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) en zorgen voor hoogwaardige behandelingen en deskundige zorg. Wij begrijpen dat mondgezondheid essentieel is voor uw algehele welzijn. Daarom streven wij naar de hoogste standaarden van kwaliteit en professionaliteit.

Onze praktijk biedt een breed scala aan tandheelkundige behandelingen die gericht zijn op het behoud en de verbetering van uw mondgezondheid. Of u nu een periodieke controle, tandvullingen, wortelkanaalbehandelingen of protheses nodig heeft, wij staan voor u klaar.

Waarom kiezen voor Tandzorg Kralingen?

 1. Geregistreerde tandartsen: Onze tandartsen zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) en volgen regelmatig bijscholingscursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de tandheelkunde.
 2. Hoogwaardige zorg: Wij streven naar de hoogste standaarden van kwaliteit en professionaliteit in onze behandelingen en zorgverlening.
 3. Uitgebreid behandelaanbod: Bij Tandzorg Kralingen kunt u terecht voor een breed scala aan tandheelkundige behandelingen, van preventieve zorg tot complexe ingrepen.
 4. Patiëntgericht: Wij hechten veel waarde aan persoonlijke aandacht, luisteren naar uw wensen en het bieden van een prettige en ontspannen tandartservaring.
 5. Centrale locatie: Onze praktijk is gevestigd in Rotterdam, waardoor wij goed bereikbaar zijn voor zowel inwoners van Rotterdam als daarbuiten.

Wilt u graag een afspraak maken bij Tandzorg Kralingen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 010 – 414 2248 of stuur een e-mail naar info@tandzorgkralingen.nl. Onze praktijk is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:15 tot 17:00 uur. Op zaterdag zijn wij geopend op afspraak en op zondag zijn wij gesloten.

Adres- en contactgegevens

Bent u op zoek naar hoogwaardige tandheelkundige zorg in Rotterdam? Dan bent u bij Tandzorg Kralingen aan het juiste adres. Gelegen aan de Voorschoterlaan 31a, biedt Tandzorg Kralingen deskundige tandheelkundige behandelingen en zorg van hoge kwaliteit.

Adres: Voorschoterlaan 31a, Rotterdam
Contactnummer: 010 – 414 2248
E-mail: info@tandzorgkralingen.nl
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08:15 – 17:00 uur
Zaterdag: Op afspraak
Zondag: Gesloten

Neem contact op met Tandzorg Kralingen voor al uw tandheelkundige behoeften. Onze ervaren tandartsen zorgen ervoor dat u de best mogelijke zorg krijgt en staan klaar om uw vragen te beantwoorden en een afspraak met u in te plannen.

Tips bij kiespijn of tandpijn

Naast het zoeken van professionele tandheelkundige zorg, zijn er ook enkele tips die kunnen helpen bij het verlichten van kiespijn thuis. Hier zijn enkele zelfzorgmaatregelen die u kunt proberen:

 1. Pijnstillers: Het nemen van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kan helpen bij pijnverlichting. Volg altijd de aanbevolen dosering en raadpleeg een arts als de pijn aanhoudt.
 2. Ice-pack: Het aanbrengen van een ice-pack op het pijnlijke gebied kan helpen om tijdelijk de pijn te verzachten. Wikkel de ice-pack in een dunne doek en houd deze tegen uw wang bij de pijnlijke tand of kies.
 3. Mondspoeling: Het spoelen van de mond met warm gezouten water of kruidenthee kan verlichting bieden. Voeg een theelepel zout toe aan een glas warm water en spoel gedurende ongeveer 30 seconden, spuug het daarna uit. Herhaal dit enkele keren per dag.
 4. Kruidnagel: Het kauwen op kruidnagel kan ook tijdelijk de pijn aan tanden of kiezen verminderen. Neem een kruidnagel en kauw er voorzichtig op om de olie vrij te laten komen.

Hoewel deze tips kunnen helpen bij het verlichten van kiespijn, is het belangrijk op te merken dat ze geen permanente oplossing bieden. Het is nog steeds essentieel om een tandarts te raadplegen voor een grondige evaluatie en de juiste behandeling.

tips kiespijn

Conclusie

Kiespijn kan erg vervelend zijn en grote invloed hebben op het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om kiespijn serieus te nemen en niet te negeren. Het raadplegen van een tandarts voor de juiste behandeling is van essentieel belang. Daarnaast zijn er ook enkele remedies en tips die kunnen helpen bij het verlichten van kiespijn.

Om pijnverlichting te ervaren kunnen pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen gebruikt worden. Daarnaast kan het spoelen van de mond met warm zout water of mondwater verlichting bieden. Het kauwen op kruidnagel kan ook tijdelijke pijnverlichting geven. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze remedies slechts tijdelijk zijn en geen vervanging vormen voor professionele zorg.

Het voorkomen van kiespijn is ook essentieel voor een goede mondgezondheid. Regelmatige mondhygiëne, zoals grondig poetsen van de tanden en flossen, kan helpen bij het voorkomen van kiespijn. Bovendien is het belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken voor periodieke controles en mondhygiënebehandelingen. Door goed voor uw mondgezondheid te zorgen en kiespijn serieus te nemen, kunt u een gezonde en pijnvrije mond behouden.

FAQ

Wat zijn effectieve remedies voor kiespijn?

Effectieve remedies voor kiespijn zijn onder andere het nemen van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen, het spoelen van de mond met warm zout water of mondwater, en het kauwen op kruidnagel. Het is belangrijk op te merken dat deze remedies slechts tijdelijke pijnverlichting bieden en dat een tandartsbezoek nodig is voor een permanente oplossing.

Wat zijn de symptomen van kiespijn?

Symptomen van kiespijn kunnen gevoelige tanden bij het nuttigen van warm of koud voedsel omvatten, kloppende pijn aan de tand of kies, een opgezwollen wang, pijnlijke tanden of kiezen, pijn bij het kauwen, pijnlijk tandvlees bij het poetsen, hoofdpijn door kiespijn, rood en gezwollen tandvlees, en bloedend tandvlees.

Wat zijn de oorzaken van kiespijn?

Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ontstoken tandvlees, gaatjes, ontstoken tanden of kiezen, ontstoken wortels, blootliggende tandhalzen, tanderosie, parodontitis en scheefgroeiende verstandskiezen.

Hoe wordt kiespijn behandeld?

Kiespijn moet altijd door een tandarts behandeld worden. De behandeling hangt af van de achterliggende oorzaak. Bij een gaatje wordt meestal het gaatje gereinigd en gevuld. Als dit niet meer mogelijk is, kan een tand of kies getrokken worden en kan een kroon of implantaat geplaatst worden. Bij tandvleesontsteking wordt tandplak en tandsteen verwijderd. Bij een ontstoken wortel is een wortelkanaalbehandeling nodig. Het is belangrijk om een tandartsafspraak te maken voor de juiste behandeling.

Welke tips zijn er voor pijnverlichting bij kiespijn?

Enkele tips voor pijnverlichting bij kiespijn zijn het nemen van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen, het spoelen van de mond met warm zout water of mondwater, en het kauwen op kruidnagel. Let op dat deze tips slechts tijdelijke verlichting bieden en een tandartsbezoek nodig is voor een permanente oplossing.

Hoe kan ik kiespijn voorkomen?

Het voorkomen van kiespijn begint met een goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen van de tanden en flossen. Het is ook essentieel om regelmatig de tandarts te bezoeken voor periodieke controles en mondhygiënebehandelingen. Het vermijden van schadelijk voedsel zoals zoetigheid en het bevorderen van een gezond eetpatroon kunnen ook bijdragen aan een goede mondgezondheid.

Waar kan ik terecht voor hoogwaardige tandheelkundige zorg in Rotterdam?

Tandzorg Kralingen in Rotterdam biedt hoogwaardige tandheelkundige zorg. De tandartsen bij Tandzorg Kralingen zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) en voldoen aan de hoogste standaarden van kwaliteit en professionaliteit. U kunt bij Tandzorg Kralingen terecht voor een breed scala aan tandheelkundige behandelingen en deskundige zorg.

Wat zijn de adres- en contactgegevens van Tandzorg Kralingen?

Tandzorg Kralingen is gevestigd aan de Voorschoterlaan 31a in Rotterdam. U kunt contact opnemen via telefoonnummer 010 – 414 2248 en via e-mailadres info@tandzorgkralingen.nl. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:15 tot 17:00 uur. Op zaterdag is de praktijk geopend op afspraak en op zondag is de praktijk gesloten.

Welke tips zijn er bij kiespijn of tandpijn?

Enkele tips bij kiespijn of tandpijn zijn het nemen van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen, het aanbrengen van een ice-pack op het pijnlijke gebied, het spoelen van de mond met warm gezouten water of kruidenthee, en het kauwen op kruidnagel.