Berkensuiker (xylitol) voor de tanden

Berkensuiker (ook wel xylitol of xylitol genoemd) is een aanbevolen vervanger voor suiker, die ook tal van voordelen biedt voor uw tandheelkundige gezondheid. Een gedetailleerd overzicht.

Hoge suikerconsumptie wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste problemen van ons moderne dieet en tandheelkundige gezondheid.

Daarom is het de moeite waard om naar natuurlijke alternatieven te zoeken en deze in uw dieet op te nemen.

Een voorbeeld hiervan is berkensuiker (ook wel xylitol genoemd), die wordt gebruikt als onderdeel van verschillende tandheelkundige gezondheidsproducten, maar ook als vervanging voor gewone suiker.

 • Talrijke studies tonen aan dat deze natuurlijke suiker de gezondheid van het gebit kan verbeteren en tandbederf kan voorkomen.
 • Xylitol ziet er bijna hetzelfde uit en smaakt bijna hetzelfde als gewone suiker! Het heeft echter minder calorieën en verhoogt de bloedsuikerspiegel niet zo veel.

Reden genoeg om het wondermiddel eens onder de loep te nemen.

Wat is berkensuiker eigenlijk?

Berkensuiker – de exacte chemische naam daarvoor is xylitol of xylitol – is een stof die behoort tot de zogenaamde suikeralcoholen.

Xylitol suiker verschil

 • Maak je geen zorgen – dit heeft niets te maken met de alcohol die we kennen. Simpel gezegd, xylitol is een natuurlijke vorm van suiker.
 • Deze zoetstoffen stimuleren receptoren van zoete smaak op de tong. Daarom zijn ze ook ideaal als suikervervanger.

Zelfs qua uiterlijk kan berkensuiker altijd worden verward met gewone suiker: het is een wit, kristallijn poeder.

Hoe wordt berkensuiker gemaakt?

Er zijn verschillende manieren om deze alternatieve suiker te verkrijgen.

Volgens Wikipedia wordt xylitol in kleine hoeveelheden aangetroffen in verschillende soorten fruit en groenten, zoals pruimen, bloemkool of verschillende bessen.

 • Zelfs het menselijk lichaam produceert er een beetje van in de loop van het metabolisme.
 • Het wordt ook gevonden in de celwanden van beuken- en berkenbomen – vandaar de naam.

Productie van berkensuiker

Berkensuiker komt in veel boomsoorten voor.

Om kostenredenen is xylitol nu echter waarschijnlijker te verkrijgen in zijn plantaardige vorm en slechts zeer zelden uit hout.

Wat zijn de voordelen van berkensuiker voor de gezondheid van het gebit?

Regelmatig gebruik van xylitol-bevattende producten in de mondhygiëne (of als alternatief voor suiker in de voeding) biedt veel voordelen.

Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van xylitol

Deze studie laat bijvoorbeeld zien hoe het suikeralternatief de gezondheid van het gebit beïnvloedt. De toepassing

 • vermindert aantoonbaar de groei van tandplak,
 • heeft een positief effect op de groei van cariës-geassocieerde bacteriën
 • en vermindert daardoor de frequentie van tandbederf.

Bij regelmatig gebruik kan het overschakelen op berkensuiker aantoonbaar iets doen in uw tandheelkundige gezondheid en wordt het beschouwd als een effectief middel voor cariësprofylaxe.

Xylitol voor tanden

Berkensuiker is in veel opzichten vergelijkbaar met gewone suiker , maar heeft duidelijke voordelen voor de gezondheid van het gebit.

Net als kokosolie is xylitol effectief tegen een bijzonder schadelijke stam van cariësveroorzakende bacteriën (Streptococcus mutans).

Verdubbel het voordeel voor de tandheelkundige gezondheid

Het gebruik van xylitol is dubbel positief voor de tanden: aan de ene kant veroorzaakt berkensuiker geen tandbederf, aan de andere kant brengt het een ander voordeel met zich mee:

 • Wanneer de berkensuiker in de mond oplost, wordt de speekselvorming gestimuleerd.
 • Dit is goed, omdat speeksel de bestaande zuren verdunt en ze in het proces neutraliseert.

Maar wat gebeurt er precies en hoe zijn deze zuren gerelateerd aan tandbeschadiging?

Zuren tasten het tandglazuur aan

Een groot probleem met commerciële suiker is dat consumptie de zuurvorming van andere bacteriën van de mondflora stimuleert.

vrucht de tanden aanvallen met zuren

Deze zuren zijn schadelijk voor je tanden, zelfs als ze afkomstig zijn van gezond fruit. Ze beroven de tand van belangrijke mineralen, waardoor het oppervlak zacht wordt en bacteriën nog gemakkelijker kunnen binnendringen.

Cariësbacteriën kunnen echter niet eens berkensuiker gebruiken – xylitol draagt daarom niet bij aan deze schadelijke cyclus.

Andere gezondheidsvoordelen

Maar dat is nog niet alles! Naast het positieve effect op de tanden, heeft berkensuiker enkele voordelen die meer verband houden met uw algehele gezondheid.

Xylitol heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel

Een bijwerking van gewone tafelsuiker is dat het een negatief effect heeft op de bloedsuikerspiegel en dus ook op insuline.

Overmatige consumptie kan leiden tot insulineresistentie en vele andere soorten metabole problemen en ziekten zoals diabetes.

Xylitol daarentegen verhoogt de bloedsuikerspiegel niet zo veel als suiker!

 • De glycemische index (die meet hoe snel voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel verhogen) is 7.
 • Normale suiker heeft waarden tussen 60-70, wat bijna 10 keer de waarde is.

Dit punt maakt natuurlijke suiker vooral interessant voor mensen die lijden aan diabetes, obesitas of andere stofwisselingsproblemen.

Welke tandverzorgingsproducten met xylitol zijn er?

Je weet nu: In tegenstelling tot gewone suiker biedt xylitol grote voordelen op het gebied van tandheelkundige gezondheid en de preventie van tandbederf.

Veel tandartsen raden daarom het gebruik van xylitol aan, bijvoorbeeld in de vorm van kauwgom of in tandpasta.

Xylitol kauwgom tegen tandbederf

U kunt erachter komen welke producten in het bijzonder worden aanbevolen in de volgende sectie.

De juiste toepassing van xylitol in de praktijk

Ondertussen zit xylitol al in allerlei soorten tandverzorgingsproducten. Naast tandpasta, kauwgom en mondwater zijn er zelfs producten voor kinderen, zoals zuigtabletten.

De toepassing is ook minder zorgwekkend voor mensen met diabetes of bloedsuikerproblemen dan suikerhoudende alternatieven.

Er wordt bijvoorbeeld berkensuiker gebruikt…

Als tandpasta

Tandenpoetsen is ook natuurlijk! Moe van alle schaduwrijke ingrediënten in gewone tandpasta? Dan deze tandpasta van Sante* misschien precies goed voor jou.

Het is een van de weinige xylitol-tandpasta’s die fluoriden bevat naast berkensuiker (wetenschap en talrijke studies bevelen dit actieve ingrediënt duidelijk aan voor cariëspreventie).
tandpasta met xylitol

 • Het smaakt mild en zorgt voor een goed reinigend effect, dat vaak wordt bekritiseerd voor biologische producten.
 • Dankzij de xylitol die het bevat, wordt tandbederf op een natuurlijke manier voorkomen.

Wees voorzichtig met andere tandpasta’s met xylitol, omdat velen fluoride niet als actief ingrediënt gebruiken.

Zolang je geen tubes tandpasta eet, is de hoeveelheid fluoride die het bevat over het algemeen veilig voor volwassenen.

Meer hierover lees je in deze tandpasta review.

Als kauwgom

Zelfs kauwgom kan iets goeds doen voor je tanden! Want xylitol zit ook in dit product!

Kauwgom xylitol

 • Tegelijkertijd werden suiker en aspartaam, een synthetische zoetstof waarvan het gebruik controversieel is, echter opzettelijk weggelaten.
 • De gezonde kauwgom is verkrijgbaar in 7 verschillende smaken*, zoals Pepermunt, Spearmint, Wintergreen of Fresh Fruit.

Om het optimale effect van xylitol te bereiken, mag de dagelijkse hoeveelheid van zes kauwgom niet worden overschreden.

Hier kunt u meer te weten komen over tandheelkundige kauwgom.

Als mondwater

Veel bekende fabrikanten vertrouwen al op het positieve effect van xylitol op de gezondheid van het gebit. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij het Meridol mondwater.*.
Mondwater Xylitol

 • Dit is effectief tegen geuractieve bacteriën en zorgt voor een blijvende frisse adem.
 • Tegelijkertijd moet echter het natuurlijke evenwicht van de orale flora worden behouden.Ik zou de commissaris willen vragen of hij bereid is

Bij veel mondspoelingen is het probleem dat te veel bacteriën (zelfs de goede!) worden gedood door de soms zeer scherpe ingrediënten. Vaak heeft dit allesbehalve een goed effect op de mondflora.

De Meridol conditioner is niet te scherp en ondersteunt je mondgezondheid met zijn unieke combinatie van actieve ingrediënten.

Zuigtabletten voor kinderen

Zelfs de kleintjes hebben al last van cariës en gebitsproblemen. Daarom kun je niet vroeg genoeg beginnen met mondhygiëne.

 • Vaak is dit echter niet zo eenvoudig. Voor kinderen is het een uitdaging om hun tanden te poetsen of een spoeling te gebruiken voor een bepaalde periode.
 • Vooral omdat dit elke dag zou moeten gebeuren. Met Miradent zuigtabletten* u kunt de tandheelkundige gezondheid vergemakkelijken en ondersteunen.

Deze bevatten ook, naast andere gezonde ingrediënten, een kleine hoeveelheid xylitol. Ze zijn ook leuk, want de zuigtabletten hebben een dierlijke vorm en smaken naar vanille!

Als suikervervanger in de keuken

Er moet altijd kritisch gekeken worden naar het productieproces als het gaat om suikervervangers. Zelfs als dit bij veel hygiëneproducten moeilijk kan zijn, kunt u in ieder geval tafelsuiker van dichterbij bekijken:

 • Xylitol wordt vaak geproduceerd uit maïs (genetisch gemodificeerd) en wordt niet duidelijk aangegeven.
 • Plaats van vervaardiging en vooral productiemethode zijn soms enigszins dubbelzinnig.

Berkensuiker
Voor mij persoonlijk is het erg belangrijk om te weten waar en vooral hoe het product wordt vervaardigd.

Daarom zou ik altijd kiezen voor producten die beide onthullen.

De Xucker basic* is gemaakt in Frankrijk en is beschikbaar op Amazon. Het wordt verkregen door de natuurlijke fermentatie van glucose uit gecertificeerde GMO-vrije maïs. Op Amazon zijn er echter tal van andere alternatieven.

Vervangt xylitol poetsen door tandpasta?

Natuurlijk is regelmatig tandenpoetsen nog steeds de meest effectieve manier om je tanden gezond te houden. Dit houdt de tanden mooi en beschermt ze tegen tandbederf.

Omdat xylitol echter zo’n positieve invloed heeft op de tandheelkundige gezondheid, wordt het aanbevolen om producten met dit ingrediënt te gebruiken.

Xylitol is slechts een supplement

Bij regelmatig gebruik en in de juiste hoeveelheid kan het een beslissende bijdrage leveren aan de mond- en mondhygiëne. Het maakt niet uit of u het verkiest in de vorm van

 • een tandverzorgingsproduct (zoals tandpasta, mondwater, kauwgom, etc.)
 • als voedingssupplement
 • of als vervanging voor de suiker.

Echter, geen grote truc en geen overstap naar gezonde suikers kan het dagelijkse poetsen of het juiste gebruik van tandzijde vervangen.

Tandheelkundige zorg voor het tandvlees

Dit is de enige manier om dagelijkse tandplak effectief te verwijderen, zodat de natuurlijke witheid van de tanden kan worden behouden.

Hoe neem ik berkensuiker op in de rest van mijn dieet?

Voor velen maakt berkensuiker al deel uit van de dagelijkse voeding vanwege de hierboven genoemde voordelen.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van berkensuiker?

Xylitol heeft dezelfde zoetkracht als gewone suiker en kan het gemakkelijk vervangen in de meeste recepten.

 1. Voeg gewoon dezelfde hoeveelheid xylitol toe en volg het recept zoals gewoonlijk.
 2. Het suikeralternatief biedt ook een goede oplosbaarheid – daarom kan het ook zonder problemen worden gebruikt om te bakken.

Of het nu gaat om een speciaal dessert, jam of verschillende drankjes – er zijn geen grenzen aan uw verbeelding!

Xylitol bevat minder calorieën

Een ander voordeel van natuurlijke suiker is de hoge zoetkracht (het is daarom ideaal voor een afslankdieet). Er zitten ongeveer 40% minder calorieën dan in gewone suiker.

Bijvoorbeeld:

 • Berkensuiker produceert ongeveer 240 calorieën per 100 gram.
 • Daarentegen bevat gewone suiker ongeveer 410 calorieën.

U kunt xylitol dus ook uitstekend gebruiken in de loop van een dieet. Omdat het knelpunt van veel diëten vaak toch snacken is, kan het overschakelen naar het natuurlijke type suiker een drastisch effect hebben.

Waar u op moet letten bij het overschakelen naar xylitol

Xylitol ism maag metaboliseert en breekt niet af zoals andere zoetstoffen. Omdat het de mogelijkheid heeft om veel bacteriën in de mond te doden, is het mogelijk dat het ook effecten heeft op je darmflora.

Overmatig gebruik kan dus leiden tot winderigheid en diarree!

Over het algemeen lijkt het lichaam er echter goed mee om te gaan. Niettemin wordt aanbevolen om de hoeveelheid langzaam te verhogen en het lichaam de tijd te geven om zich aan te passen.

In geval van twijfel of onduidelijkheid moet u natuurlijk altijd uw tandarts of huisarts raadplegen – hij kan u veel individueler adviseren dan welke gids op internet dan ook.

Wat zijn de alternatieven voor xylitol?

Het gebruik van xylitol in de tandheelkundige zorg kan worden beschouwd als een succesvol supplement. Overschakelen naar een andere tandpasta of mondwater is ook eenvoudig te doen.

Alternatieven, voor mensen die zich niet willen belasten met de overstap naar berkensuiker, zijn er natuurlijk ook genoeg.

Correcte tandheelkundige zorg

We weten allemaal hoe belangrijk dagelijkse tandheelkundige zorg is.

Goede tandvleesverzorging

Al in onze kindertijd leerden we hoe we met een tandenborstel moesten omgaan en hoe we de juiste, cirkelvormige bewegingen moesten uitvoeren.

Maar wat houdt correcte tandheelkundige zorg in?

Poets je tanden twee keer per dag gedurende 5 minuten

Als je last hebt van gevoelige of al beschadigde tanden, is dit niet genoeg. Elektrische tandenborstels of sonische tandenborstels bieden een aanzienlijke verlichting.

Je hoeft je dus zorgen te maken over één ding minder. Want veel van het handwerk wordt door de borstel zelf gedaan. Deze borstels hebben een bijzonder groot effect op verkleurde tanden.

Vergeet de interdentale ruimtes niet

Naast het dagelijks tandenpoetsen, is het belangrijk om de interdentale ruimtes niet te vergeten. Vaak bereikt de tandenborstel hier niet alle gebieden. Dit is waar de meeste bacteriën zich ophopen.

Als hulpmiddelen, bijvoorbeeld tandzijde, interdentale borstels of orale irrigators.

Gezonde voeding

Eerst en vooral is het persoonlijke dieet natuurlijk altijd bepalend. Degenen die aandacht besteden aan een gezond dieet zullen over het algemeen minder problemen hebben met de gezondheid van het gebit.

Een uitgebalanceerd en tandvriendelijk dieet moet bestaan uit veel verse ingrediënten zoals groenten en fruit. Er moet echter ook een overeenkomstig aandeel granen en dierlijke producten zijn.

Consumeer minder suiker

Hoewel er gezondere en minder gezonde vormen van suiker zijn, is het over het algemeen het beste om gewoon met minder suiker rond te komen!

Velen onderschatten de invloed die je zelf op dit punt hebt. Want ook je smaakzin kan getraind worden, zodat op een gegeven moment nog minder gezoet voedsel je goed smaakt.

Slotopmerkingen

Ik hoop dat dit overzicht van berkensuiker interessant voor je was. U bent ook van harte welkom om door de resterende gidsen over tandheelkundige zorg, witte tanden of veel voorkomende gebitsproblemen te bladeren.